Metulla

Metulla er en nordisraelsk grenselandsby på grensen mot Libanon med 1600 innbyggere. Mellom Metullah og Kfar Kila på libanesisk side lå den israelske grensestasjonen Fatimah, og grenseområdet med kallenavnet på israelsk side «Det gode gjerdet» (The Good Fence).

Metulla har for tiden mange fremmedarbeidere fra Thailand, selv om stedet tradisjonelt har hatt mange ansatte fra libanesisk side av grensen.

Eksterne lenker

Ayun

Ayun er en av kildeelvene til Jordan i det sørlige Libanon og nordlige Israel. Elva starter på Marjayounslettene i det sørlige Libanon, og flyter sørover i forskjellige irrigasjonsgrøfter for den renner inn i Israel nær Metulla. På israelsk side fortsetter elva sørover gjennom naturreservatet Nahal Ayun, som er et juv med fire fossefall. I Huladalen munner elva til sist ut i Hasbani, som like etter skifter navn til Jordan.

Ayun fører vann hele året, men vannet er de siste tiårene blitt avledet til jordbruksformål på libanesisk side. Dette førte til at elva tørket ut om sommeren. For å bevare økosystemet i naturreservatet, har israelske parkmyndigheter siden 2009 ledet vann over fra elva Dan til elveløpet i sommersesongen.

Ishockey-VM 1996

VM i ishockey 1996 var det 60. verdensmesterskapet i ishockey og ble arrangert på fire nivåer. Det egentlige VM (pulje A, eller «A-VM») med deltakelse av tolv land ble avholdt i Wien i Østerrike og kampene spilt i perioden 21. april til 5. mai 1996. VM på lavere nivåer ble arrangert på forskjellige terminer i mars og april 1996. I alt var det 39 deltakende nasjoner ved mesterskapet, hvilket var en tangering av den hittidige deltakerrekorden fra VM året før.

I forhold til året før hadde C1-puljen og C2-puljen fått tilbake deres opprinnelige navn (pulje C og D). C-puljen ble redusert fra ni til åtte land og D-pulje redusert fra ti til åtte hold. Derfor ble kvalifikasjonen til D-gruppen gjeninnført.

Ishockey-VM 1996 (pulje D)

Ishockey-VM 1996 pulje D ble avholdt i Kaunas og Elektrėnai i Litauen i perioden 22. til 31. mars 1996. De åtte lagene ble delt opp i to grupper i en innledende runde med round robin-format, hvor hvert lag møter hverandre to ganger. De to best plasserte lagene i hver gruppe skal spille en finalerunde om plassene 29 til 32, hvor det best plasserte laget rykket opp til pulje C for 1997. Lagene som havnet på de siste to plassene i hver gruppe av den innledende runden skulle spille en plasseringsrunde om plassene 33 til 36. I finale- og plasseringsrunden tar lagene med seg poeng og resultater fra tidligere møter da lagene kun skal spille mot hverandre en gang.

Vertslandet Litauen rykket opp til Ishockey-VM pulje C for 1997.

Israels geografi

Geografisk er Israel plassert mellom tre kontinenter: Afrika, Asia og Europa. Det grenser til Libanon i nord, Syria og Jordan øst og Egypt i sørvest. Landet er lokalisert ved koordinatene 31°30′N 34°45′Ø, med kystlinje mot Middelhavet i vest og mot Akababukten i sør. Landet er langt og smalt, og strekker seg omtrent 450 km fra Genesaretsjøen i nord til Eilat i sør. Den bredeste strekningen, på 135 km, er mellom Dødehavet og Middelhavet. Den viktigste elven er Jordan, som renner via Genesaretsjøen til Dødehavet.

Som følge av seksdagerskrigen i 1967 er Vestbredden, Gazastripen, Øst-Jerusalem og Golanhøydene delvis under israelsk kontroll, og er derfor også beskrevet i denne artikkelen. Israels areal eksklusivt disse områdene utgjør 20 770 kvadratkilometer, hvorav én prosent er vann. Om man inkluderer østre Jerusalem og Golanhøydene, er arealet 22 145 kvadratkilometer.

Det sørlige Israel er dominert av Negevørkenen, som dekker rundt 12 000 km², mer en halvparten av landets totale areal. Nord i dette området ligger Judeaørkenen, der også Dødehavet ligger, ved grensen til Jordan. Dette er Jordens laveste punkt, 408 meter under havoverflaten. Innlandsområdene er dominert av Judeafjellene på Vestbredden, mens den sentrale og nordlige kystlinja består av fruktbare kystsletter. De nordlige innlandsområdene består av Karmel-fjellkjeden, ved siden av Jisreeldalen og Galilea-åsene. Genesaretsjøen ligger bortenfor dette, og grenser i øst til Golanhøydene, hvor det høyeste punktet under Israels kontroll ligger, Hermonfjellet 2236 meter over havet. Det høyeste punktet innen Israels internasjonale anerkjente territorium er fjellet Har Meron, 1208 meter over havet.Landets klima er svært skiftende, om man sammenligner kystområdene med fjellområdene, spesielt i løpet av vintermånedene. I de nordlige fjellområdene kan temperaturen synke, den kan snø og regne, og man kan oppleve snø helt ned til Jerusalem. Kystområdene, for eksempel strendene i Haifa og Tel Aviv, har typisk middelhavsklima med kjølig vinterregn og varme, tørre somre.

Norbatt

Norbatt – Den norske FN-bataljonen i Libanon, var en del av Den norske FN-styrken i Libanon (NORCO), en avdeling av FNs midlertidige styrke i Libanon (eng. United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL).

Qleiaa

Qleiaa (eller Al Qulayah) er en overveiende maronittisk landsby i distriktet Marjayoun i Sør-Libanon, mellom byen Marjayoun og grenseovergangen til Israel ved Metulla. Etter at den pro-israelske South Lebanon Army (SLA) ble opprettet i 1978 fikk den bred oppslutning fra Qleiaa.

Etter at den israelske okkupasjon (1985–2000) ble avsluttet, falt SLA sammen, og et flertall av Qleiaas borgere flyktet, mange av dem til Israel, av frykt for Hizbollah som raskt rykket inn i de områdene fortall av israelerne og oppgitt av SLA. Av en befolkning som var på ca. 5 000 på det meste var det i 2005 bare igjen noe mindre enn 1 000.

Sport i Israel

Fotball og basketball er ansett som de mest populære sportene i Israel. Nasjonen har oppnådd mye i mange andre sporter, slik som håndball og friidrett, i tillegg til en variasjon av andre atletiske aktiviteter.

Når det gjelder sport i Israel har hovedvekten ligget på deltakelse istedenfor produksjon av eliteatleter. Noe av grunnen til dette er behovet for vernepliktige, en plikt nesten alle israelere utfører etter at de har blitt 18 år. En annen grunn kan ligge i den jødiske sedvanen eller psyken som tradisjonelt anser atletisk jagen for en slags konkurranse. Dette kan sees i makkabernes historie (og Hanukka) og deres avvising av oldtidens olympiske idealer.

Likevel følger mange moderne israelere med på fotball- og basketballag nesten like lidenskapelig som andre europeere gjør. i de Olympiske leker har Israel vunnet seks medaljer i judo, fekting, kanoroing og brettseiling.

Fra en deltagers perspektiv så liker mange israelere ikke-konkurrerende aktiviteter slik som svømming, gå på tiyul (gåturer) og å spille matkot på stranden. En sport som er spesielt populær på juniornivå er en form for dødball kalt ga-ga.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.