Merab

Merab (hebraisk מֵרַב, i betydning «rikelig»)[1] var i henhold til Første Samuelsbok 14:49[2] den eldste av de to døtrene til kong Saul av oldtidens Israel. Hun var først trolovet til David etter hans seier over Goliat, men hun synes ikke å ha gått godhjertet til dette arrangementet.[3] Isteden ble hun gift med en Adriel fra Mehola (Abel-meholah), en landsby i Jordandalen, omtrent 16 km sør for Betlehem, et sted som Saul antagelig opprettholdt en allianse. Istedenfor Merab ble David gift med Merabs yngre søster Mikal, som var forelsket i David.

Merab fikk fem sønner, og Mikal fikk ingen barn med David, men var antagelig fostermor til Merabs barn da Merab synes å ha dødd etter at det femte var født. Denne tradisjonen søker å løse en motsigelse mellom Første Samuelsbok 18:19, hvor Merab giftet seg med Adriel, og Andre Samuelsbok 21:8 som forteller om Mikals ekteskap med Adriel og de fem sønnene hun fødte. Den mulige forklaringen er at dette var Merabs barn, men ble tilskrevet til Mikal da hun oppfostret dem.

Som konge utleverte David disse fem sønnene til gibeonittene for at de skulle bli henrettet som hevn for at deres bestefar, Saul, hadde angrepet denne stammen.[4]

Til tross for den bibelske redegjørelse har en del jødiske rabbinere foreslått at Sauls opprinnelige plan ble oppfylt, og at David giftet seg begge søstrene. Denne tradisjonen har sin bakgrunn i lesningen av Første Samuelsbok 18:20-21: Men Mikal, Sauls datter, hadde fått David kjær. Da Saul fikk vite det, likte han det godt. «Han skal få henne,» tenkte Saul. «Hun kan bli en snare for ham så han kommer i filisternes vold.» Derfor sa Saul til David for andre gang: «Du skal bli min svigersønn.»[5] Frasen «for andre gang» kan også leses «som to» i den hebraiske teksten, bi-shtayim, som ved [mine] to [døtre].[6] I henhold til dette synet var Merab antagelig gift med David, og hennes ekteskap med Adriel fra Mehola et syndig forhold, akkurat slik som hennes søster Mikal var gift med David og urettferdig gitt i ekte til Paltiel fra Gallim.[7]

Referanser

  1. ^ Behind the name: «Merab»
  2. ^ Nettbibelen: Første Samuelsbok 14:49 Arkivert 14. november 2011 hos Wayback Machine.
  3. ^ Nettbibelen: Første Samuelsbok 18:2, 17, 19 Arkivert 14. november 2011 hos Wayback Machine.: En dag sa Saul til David: «Her er Merab, den eldste datteren min; henne vil jeg gi deg til kone.
  4. ^ Nettbibelen: Andre Samuelsbok 21:1-9 Arkivert 27. oktober 2011 hos Wayback Machine.: «Det hviler blodskyld på Saul og hans ætt fordi han drepte folk i Gibeon.»
  5. ^ Nettbibelen: Første Samuelsbok 18:20-21 Arkivert 27. oktober 2011 hos Wayback Machine.
  6. ^ Kadari, Tamar: Merab, daughter of Saul: Midrash and Aggadah, Jewish Women's Archive
  7. ^ T Sotah [red. Lieberman] 11:17.

Portal: Litteratur

Hostages

Hostages er en dramafilm fra 2017 regissert og skrevet av Rezo Gigineishvili i samarbeide med Lasha Bugadze. Den ble vist i Panaromadelen under den 67. internasjonale filmfestivalen i Berlin. Filmen er basert på en virkelig historie om en georgisk terroristgruppe som forsøkte å kidnappe et fly i 1983.

Ingensteds i Afrika

Ingensteds i Afrika (Nirgendwo in Afrika) er en spillefilm av den tyske regissøren Caroline Link fra 2001. Den baserer seg på den selvbiografiske romanen med samme navn av Stefanie Zweig. Filmen er spilt inn på de stedene i Afrika som er beskrevet i boken, og den har mottatt en rekke priser. Den vant bl.a. Oscar for beste fremmedspråklige film.

Kong David

David (hebraisk: דָּוִד – Dāwiḏ eller דָּוִיד – Dāwîḏ, «elsket»/«onkel»; gresk: Δαυίδ – Dauíd; arabisk: دَاوُود – Dāwūd) var den andre kongen av det forente kongedømme Israel i henhold til Bibelen. Han er beskrevet som rettskaffen konge, skjønt ikke uten feil, dessuten også etter sigende en stor kriger, musiker og poet, tradisjonelt tilskrevet mange av salmene som er gjengitt i Salmenes bok. David skal ha hersket i 44 år. Hans liv og styre er beskrevet i Samuelsbøkene og Første krønikebok. I Andre Samuelsbok fortelles det at Gud var så tilfreds med David på slutten av hans liv at han lovet at Davids ætt skulle vare evig. Innen jødedommen mener man at Messias vil være av denne ætten.

David er således en av de viktigste personene i Israels historie. I Det gamle testamente brukes begrepet «messias» om den salvede konge av Davids hus, utvalgt og innsatt av Gud og som skal etablere kongedømmet slik Gud har planlagt for Israel. Begrepet representerer en kjent nærorientalsk kongeideologi, muligens av egyptisk opprinnelse, i det gamle Israel. Ifølge Det nye testamente tilhører Jesus Kristus Davids ætt og beskrives som han arvtager, «løven av Judas stamme» og «Davids rotskudd».Edwin R. Thiele har datert Davids liv til ca. 1040 – 970 f.Kr., han regjerte over kongedømmet Judea i tiden ca. 1010 – 1003 f.Kr. fra sin første hovedstad Hebron, og da han ble konge over det forente kongedømme Israel ca. 1003 – 970 f.Kr, flyttet han hovedstaden til Jerusalem. Samuelsbøkene er den eneste kilden til informasjon om hans liv og regime, skjønt Tel Dan-stelen nedtegner eksistensen av et israelittisk kongelig dynasti på midten av 800-tallet f.Kr. som ble kalt for «Davids hus».

Beretninger fra Davids liv har en sentral plass i jødisk og kristen, og islamsk kultur. I islam er David en profet og konge av en nasjon foruten å være en ung kriger som drepte Goliat før han fikk all makt og styrte sitt kongedømme. Han er husket for å være veltalende og for sin vakre fremsigelser av Guds ord. Davids biografi er den mest utfyllende i Det gamle testamente. Her beskrives innfløkte politiske hendelser, episke slag og omfattende persondrama. Davids regime ble senere sett tilbake på som en gullalder, bare overgått av Salomos kongedømme med byggingen av Tempelet i Jerusalem, og tradisjonene om hans styre har utviklet seg i flere stadier.

Liste over statsledere i 1998

Liste over statsledere inneholder statsoverhoder, regjeringsledere og andre ledere som styrer over selvstendige stater og territorier i 1998.

Liste over statsledere i 1999

Liste over statsledere inneholder statsoverhoder, regjeringsledere og andre ledere som styrer over selvstendige stater og territorier i 1999.

Liste over statsledere i 2000

Liste over statsledere inneholder statsoverhoder, regjeringsledere og andre ledere som styrer over selvstendige stater og territorier i 2000.

Liste over statsledere i 2001

Liste over statsledere inneholder statsoverhoder, regjeringsledere og andre ledere som styrer over selvstendige stater og territorier i 2001.

Merab Ninidse

Merab Ninidse (født 3. november 1965 i Tbilisi) er en georgisk skuespiller. Siden 1994 har han bodd i Østerrike, og han har spilt i en rekke tyskspråklige filmer og fjernsynsproduksjoner. Bl.a. spilte han «Walter Redlich» i den Oscarbelønnede filmen Ingensteds i Afrika.

Merab Turkadze

Merab Turkadze (født 14. august 1988) er en georgisk amatørbokser, som konkurrerer i bantamvekt. Han ble tatt ut til å representere Georgia under Sommer-OL 2012 i London, der han røk ut i første runde.

Mikal (bibelsk person)

Mikal (hebraisk: מיכל; i betydning ‎«bekk», se nedenfor) var den yngste av Saul, den første kongenes Konge av Bibelens Israels to døtre. Mikal elsket og ble gift med David, i henhold til Første Samuelsbok 18:20-27 som senere ble konge av Judea og senere av Det forente kongedømme Israel. Mikals eldre søster var Merab.

Prostitusjon

Prostitusjon er et juridiske begrep for det å utføre seksuelle handlinger- eller omgang i bytte mot penger eller andre goder. En person som selger seksuelle tjenester i dag kalles som regel en sexarbeider eller prostituert.

Roland Suso Richter

Roland Suso Richter (født 7. januar 1961 i Marburg) er en tysk filmregissør og -produsent.

Saul

Saul (også Saul ben Kisj; hebraisk: שָׁאוּל – Šāʾûl, «Spurt etter»; gresk: Σαούλ; latin: Saul) (1079 – 1007 f.Kr.) var den første kongen for Det forente kongedømme Israel og regjerte i 40 år fra 1047 til 1007 f.Kr., i henhold til Den hebraiske Bibelen.

Han kom fra Benjamins stamme og var sønn av en velstående mann ved navn Kisj. Han ble salvet til konge av profeten Samuel og regjerte fra Gibea. Han begikk selvmord i løpet av et slag mot filisterne ved fjellet Gilboa i nordlige Israel. I det samme slaget ble også tre av hans sønner drept. Etterfølgelsen til tronen ble bestridt av kun hans eneste overlevende sønn Isjbosjet og David som til sist ble den rådende.

Den viktigste redegjørelsen til hva vi vet om Sauls liv og regjering er nedskrevet i Første Samuelsbok i Det gamle testamente.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.