Margot Wallström

Margot Elisabeth Wallström[1] (født 28. september 1954 i Kåge, Västerbottens län) er en svensk og europeisk sosialdemokratisk politiker. Fra 3. oktober 2014 til 10. september 2019 var hun utenriksminister i Stefan Löfvens første regjering og Stefan Löfvens andre regjering. Den 6. september 2019 ble det offentliggjort at Wallström, etter eget ønske, ville avgå som utenriksminister. Hennes begrunnelse er at hun vil tilbringe mer tid med familien.[2]

Sverige er, under Wallströms tid som utenriksminister, det første land i verden som utformet og fører en feministisk utenrikspolitikk. Hun fikk utarbeidet Handbok i feministisk utrikespolitik, som blant annet inneholder metoder og erfaringer, og skal være en ressurs for det internasjonale arbeidet for likestilling og menneskerettigheter for alle kvinner og jenter.[3]

Margot Wallström
Margot Wallström Senate of Poland 01 (cropped)
Født28. september 1954 (64 år)
Kåge
Beskjeftigelse Politiker, minister
Parti Sveriges socialdemokratiska arbetareparti
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser
6 oppføringer
Honoris causa (2001), Monismanienprisen (2009), Årets väckarklocka (2012), Serafimerordenen (2008), kommandør av Æreslegionen, årets svenske i verden
Signatur
Margot Wallströms signatur
WikiGap Stockholm 2018-03-08, 9
Wallström (t.v.) under WikiGap 2018

Bakgrunn og virke

Wallström har vært politisk engasjert sosialdemokrat fra ungdomstiden av, først i Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, senere i Socialdemokraterna. Hun var fra 1979 til 1985 medlem av Sveriges riksdag. Fra 1988 til 1991 var Wallström forbruker-, kvinne og ungdomsminister i Sverige. Fra 1994 til 1996 var hun kulturminister og deretter til 1998 sosialminister.

Fra 2004 till 2010 var hun visepresident i Europakommisjonen og kommissær for institusjonene og kommunikasjonsstrategi. Fra 1999 til 2004 var hun miljøkommissær.

Utenom politikken har Wallström arbeidet innen bank og fjernsyn. Fra 1993 til 1994 var hun direktør for den regionale fjernsynskanalen TV Värmland. Fra 1998 til 1999 arbeidet hun som visepresident for Worldview Global Media i ColomboSri Lanka.

Wallström er æresdoktor ved Chalmers tekniska högskola (2001), Mälardalens högskola (2004) og University of Massachusetts, Lowell i USA (2005).

Margot Wallström er gift og har to barn.

Referanser

  1. ^ «Margot Elisabeth Wallström, 64 år i Hammarö på Västra Takene 315. Adress, telefon, inkomst, bostadsvärdering och bakgrundskontroll från Mrkoll». mrkoll.se. Arkivert fra originalen 24. mars 2019. Besøkt 24. mars 2019.
  2. ^ Wikén, Erik; Stefansson, Klara; Knutson, Mats (6. september 2019). «Utrikesminister Margot Wallström avgår» (svensk). Besøkt 9. september 2019.
  3. ^ Regeringskansliet, Regeringen och (13. mai 2015). «En feministisk utrikespolitik». Regeringskansliet (svensk). Besøkt 9. september 2019.

Eksterne lenker

1954

1954 (MCMLIV) i den gregorianske kalenderen var et år uten skuddag som begynte på en fredag.

28. september

28. september er den 271. dagen i året og den 272. i skuddår. Det er 94 dager igjen av året.

Almedalsuken

Almedalsuken (svensk Almedalsveckan, også kalt politikerveckan) gjennomføres årlig i Visby på Gotland, der representanter for de politiske partiene samles og diskuterer politikk. Tidligere ble Almedalsuken avholdt den første hele uken i juli, men fra og med 2009 er den flyttet til uke 27. Intresseorganisasjoner og firma arrangerer også seminarer gjennom uken. Region Gotland samordner arrangementet.

I Norge gjennomføres Arendalsuka.

Arne Fjørtoft

Arne Johansson Fjørtoft (født 28. mars 1937 i Sauda) er en norsk bistandsarbeider, journalist og politiker. Han har blant annet sittet som leder av partiet Venstre.

Etter ordinær skolegang i Sauda reiste Fjørtoft en tid ut som sjømann. Deretter utdannet han seg til typograf i farens trykkeri. Parallelt med dette var han aktiv i godtemplarungdomslaget Vardevakt og i partiet Venstre, og han ble snart valgt inn i ledende posisjoner i både ungdomslaget og lokalpartiet, bl.a. som representant i kommunestyret i Sauda. Han ble leder av Venstre i 1986, men valgte å gå av i 1990 som følge av partiets dårlige valg høsten 1989. Etter sin politiske karriere har han vært prosjektleder for flere utviklingsprosjekter i Asia og har vært leder i Worldview International Foundation. Utover det har han også jobbet som programsekretær og utenriksreporter i NRK.

Fjørtoft har mottatt flere internasjonale utmerkelser for sin innsats i den tredje verden. 1994 ble han utnevnt til ridder av den thailandske Hvite Elefants orden for sitt arbeid blant stammefolk og narkotikabekjempelse i Det gylne triangel.

Han er gift med Ragnhild Sælthun Fjørtoft og bor i Lørenskog i Akershus.

Carl Bildt

Nils Daniel Carl Bildt (født 15. juli 1949 i Halmstad) er en svensk politiker, adelsmann og diplomat. Han var representant i Riksdagen fra 1979 til 2001, partileder for Moderaterna fra 1986 til 1999, Sveriges statsminister fra 1991 til 1994 samt utenriksminister fra 2006 til 2014.

Det europeiske sosialdemokratiske parti

Det europeiske sosialdemokratiske partiet (ESP) er en sammenslutning av 33 demokratiske partier knyttet til sosialdemokratiet, demokratisk sosialisme og arbeiderbevegelsen i Europa.

ESP utgjør en egen partigruppe i Europaparlamentet og er der nest største gruppe. Denne gruppen ble etablert i 1953. Nåværende president er Sergej Stanisjev fra Bulgaria. Han etterfulgte Poul Nyrup Rasmussen fra Danmark i 2011.

ESP ble etablert i Haag i 1992 som en fortsettelse av Forbundet av sosialdemokratiske partier i EF, som ble etablert i 1974.

ESPs ungdomsorganisasjon er Ecosy.

Personer som er medlemmer i ett av partiene kan fra 2006 bli aktivister i ESP og etablere lokale foreninger. Sverige var først ute med en lokal forening i Stockholm.

Ingvar Carlssons andre regjering

Ingvar Carlssons andre regjering tiltrådte 27. februar 1990 og satt fram til 4. oktober 1991.

Liste over Sveriges utenriksministre

Dette er en liste over Sveriges utenriksministre. Listen er ordnet etter årstall, utenriksministerens navn og periode.

Liste over gjester i Skavlan

Liste over gjester i det norsk-svenske talkshowet Skavlan.

Margot

Margot er en opprinnelig fransk kortform av kvinnenavnet Margarita, en latinsk form av det greske navnet Margarites, som har opprinnelse i det persiske ordet margaron, «perle».

Mona Sahlin

Mona Ingeborg Sahlin (født Andersson 9. mars 1957 i Sollefteå i Västernorrlands län i landskapet Ångermanland) er en svensk sosialdemokratisk politiker. Hun var fra 1994 til 1995 visestatsminister og fra 2007 til 2011 leder av Socialdemokraterna.

Nordisk samarbeidsminister

Nordisk samarbeidsminister er en ministerpost alle de nordiske land innehar.

Dette er rolle som gis til en av ministrene i regjeringen; det er ikke en selvstendig ministerrolle med eget departement.

Ministeren er bl.a. ansvarlig for å koordinere landets aktiviteter mot Nordisk råd og Nordisk ministerråd.

De Nordisk samarbeidsministere er:

Finland: Anne Berner (minister)

Sverige: Margot Wallström (minister)

Norge: Jan Tore Sanner (minister)

Åland: Nina Fellman (minister)

Danmark: Karen Ellemann (minister)

Island: Sigurður Ingi Jóhannsson (minister)

Grønland: Agathe Fontain (minister)

Færøyene: Poul Michelsen (minister)

Statsministerens stedfortreder (Sverige)

Statsministerens stedfortreder er i Sverige en funksjon som en statsråd har som erstatter statsministeren under hans/hennes fravær og således skal kunne avlaste statsministeren og lede regjeringens arbeid når statsministeren er forhindret fra å gjøre dette.

En betegnelse på denne personen har ofte vært visestatsminister.Om ingen særskilt stedfortreder har blitt utnevnt, overtas oppgaven av det statsrådet som har lengst sammenlagt tjenestetid i regjeringen. Om flere har vært statsråder like lenge, blir det den av dem som er eldst i alder som overtar denne oppgaven (senioritet).

Betegnelsen visestatsminister er særskilt vanlig i koalisjonsregjeringer og tildeles der i allmennhet partilederen for det nest største partiet i regjeringen.

Foruten avlastningsfunksjonen kan en stedfortreder ha andre arbeidsoppgaver, noe som imidlertid skifter avhengig av innehaveren. En særskilt utnevnt stedfortreder kan enten ha sitt arbeid lagt helt til statsrådsberedningen (slik var eksempelvis tilfellet med Bosse Ringholm i regjeringen Persson 2004–2006) eller samtidig inneha en annen ministerpost (for eksempel Bengt Westerberg som på samme tid var sosialminister og statsministerens stedfortreder i regjeringen Bildt 1991–1994). Den første særskilt utnevnte stedfortrederen var folkpartisten Per Ahlmark (som samtidig var arbeidsmarkedsminister) i regjeringen Fälldin I.

Før 1975 fungerte utenriksministeren, regjeringens andre eksellense, som stedfortreder. Den offisielle tittelen som stedfortredende statsminister ble innrettet fra og med 1. januar 1975 i og med ikrafttredelsen av 1974 års regjeringsform, som i 2012 års versjon fastslår at «Statsministern kan bland de övriga statsråden utse någon att i egenskap av ställföreträdare vid förhinder för statsministern fullgöra hans eller hennes uppgifter».I Sverige har tidligere visestatsminister blitt brukt som vanlig betegnelse for den som er stedfortreder for statsministeren, men i regjeringen Löfven, som tiltrådte 3. oktober 2014, ble Åsa Romson kalt visestatsminister uten formelt å være statsministerens stedfortreder, noe som ble allment kjent over ni måneder senere i samband med at statsminister Stefan Löfven hadde blitt ført akutt til sykehus i ambulanse. Under regjeringsomdannelsen 25. mai 2016 etterfulgte Isabella Lövin Romson som visestatsminister. Romsons/Lövins tittel visestatsminister er kun seremoniell, uten faktisk innhold. Noe formell utnevnelse av statsministerens stedfortreder har ikke funnet sted i Regjeringen Löfven og rollen blir da tildelt det statsrådet som har lengst tjenestegjøringstid, som er utenriksminister Margot Wallström.

Stavros Dimas

Stavros Dimas (gresk Σταύρος Δήμας – Stávros Dímas, født 30. april 1941 i Aten) er en gresk jurist og tidligere EU-kommissær for arbeid og sosiale anliggender.

Han ble EU-kommissær for miljø da svenske Margot Wallström i 2004 gikk inn som nestleder i Europakommisjonen med ansvar for kommunikasjonsstrategier og Kommisjonens kontakt med politikere i Rådet, Europaparlamentet og nasjonalt.

Stavros Dimas kommer fra de greske sentrum-høyre Nydemokratene og blir omtalt som en progressiv politiker. Posten som miljøkommissær blir regnet som en av de mest innflytelsesrike og utfordrende posisjonene i Brussel.

Stefan Löfvens andre regjering

Stefan Löfvens andre regjering tiltrådte 21. januar 2019 og er Sveriges sittende regjering. Den er en koalisjonsregjering av to politiske partier som følge av Riksdagsvalget i Sverige 2018. Sosialdemokratene er regjeringens største parti, mens Miljöpartiet de Gröna er det mindre parti.

Stefan Löfvens første regjering

Stefan Löfvens regjering er Sveriges regjering siden 3. oktober 2014. Den er ledet av Sveriges statsminister Stefan Löfven, og er en mindretallsregjering med statsråder fra Socialdemokraterna og Miljöpartiet. Regjeringen ble dannet etter riksdagsvalget i Sverige 2014 og avløste Regjeringen Reinfeldt.

Regjeringen Löfven tiltrådte ved konselj på Stockholms slott den 3. oktober 2014. Sammensetning og regjeringserklæring ble presentert av Löfven i Sveriges riksdag samme formiddag. Det er første gang siden Regjeringen Erlander II at Socialdemokraterna regjerer med et annet parti.

4. desember 2014 ble regjeringens budsjettforslag nedstemt i Riksdagen, etter at Sverigedemokraterna stemte på budsjettet til Alliansen. Som følge av dette, kunngjorde Löfven at han den 29. desember ville skrive ut nyvalg, som skulle bli holdt 22. mars 2015. Den 27. desember 2014 kunngjorde Löfven at det var inngått en rikspolitisk avtale (desemberavtalen) som medførte at det ikke var behov for nyvalg i 2015.

Sveriges regjering

Sveriges regjering er Sveriges høyeste utøvende myndighet og består av kollegiet av samtlige statsråder under ledelse av statsministeren. Ettersom Sverige har parlamentarisme er regjeringen ansvarlig overfor Riksdagen og må ha riksdagsflertallets støtte i viktige spørsmål.

Sveriges statsminister

Sveriges statsminister er landets regjeringssjef og utøver mye av den utøvende makten som tilfaller kongen som statssjef.

Embetet som Sveriges statsminister ble innført i 1876, da de tidligere embetene justitiestatsminister og utrikesstatsminister ble slått sammen. Statsministeren velges av riksdagen.

Siden 1995 har Sveriges statsminister hatt sitt offisielle bosted i Sagerska huset, sentralt i Stockholm. Statsmininsteren har også tilgang på herregården Harpsund i Södermanland, som fungerer som fritidsbolig.

Stefan Löfven er dagens svenske statsminister.

Umeå universitet

Umeå universitet er et statlig universitet i Umeå i Sverige. Det ble grunnlagt i 1965 som landets femte universitet, for å øke den akademiske kunnskapen i Nord-Sverige. Størrelsesmessig er Umeå universitet sammenlignbart med Linköpings universitet, som landets femte-sjette største universitet, målt i antall studenter. I 2012 hadde universitetet rundt 4 300 ansatte og en omsetning på ca 3,9 milliarder SEK. Det rangeres som et av verdens 200-300 beste universiteter og som det 5. til 8. beste i Sverige.Universitetet er organisert i fire fakulteter som til sammen har ansvaret for et 50-tall institusjoner, et 20-tall sentre samt åtte høyskoler, der de siste tilskuddene er Lärarhögskolan (2008/2009), Arkitekthögskolan (2009), og Idrottshögskolan (2013). Totalt ble det i 2012 tatt opp drøyt 34 000 personer for studier (tilsvarer drøyt 17 000 helårstudieplasser), hvorav nærmere 1 300 driver studier på forskernivå. Det ble i 2012 avlagt totalt 4 063 eksamener, inklusive magister- og masternivå.

Selv om Umeå universitet også driver undervisning i Kiruna, Lycksele, Skellefteå og Örnsköldsvik – med utbygde campus på de to sistenevnte stedene – er det et hovedtrekk at de aller fleste av universitetets utdanninger og forskningssentre er samlet rundt Campus Umeå. En viss endring ble gjort i 2009 med prosjektet Konstnärligt campus i sentrum av Umeå, der Designhögskolan og Konsthögskolan fra høsten 2010 har fått selskap av den nye arkitektutdanningen. Våren 2012 flyttet også Bildmuseet dit, samtidig som HUMlab etablerte en filial, kalt HUMlab-X. Konstnärligt campus ble innviet i mai 2012.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.