Lyske

I menneskelig anatomi er lyske overgangen mellom underliv og lår. Innvendig i lysken ligger lyskekanalen, en åpning i bukmuskulaturen. Lyskebrokk er utposing av bukhinnen gjennom lyskekanalen.

I lysken ligger store vener (vena femoralis, vena saphena magna) og pulsårer (arteria femoralis) nær overflaten.

Lyskestrekk er strekk i en av de store lårmusklene.

Dr Bock plate11a
Lyske- (gult) og underlivsområdet (blått).
1. Interspinalplan/-linje (planum interspinale)
2. Bukmuskel (m. rectus abdominis)
3. Lyskekanalen (sulcus inguinalis).
Illustrasjon: Handbuch der Anatomie des Menschen, Dr. Bock, 1841.
Hvithåndgibbon

Hvithåndgibbon (Hylobates lar) er en menneskeape (Hominoidea) i gibbonfamilien (Hylobatidae). Den lever i dag i Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar og Thailand, men var tidligere utbredt i flere sørasiatiske land.

Innleggelsesjournal

Innleggelsesjournalen er en innkomstjournal ved innleggelse på sykehus, enkelte ganger kalt primærjournal. Journalen er betegnelse på alle papirer som samles i pasientens journalmappe og omfatter mye mer enn innleggelsesjournal.

Det taes opp et sett standardopplysninger om pasienten og sykehistorien, kalt anamnesen, og en standard undersøkelse som innebærer en vanlig legeundersøkelse med tillegg av undersøkelser som er spesielle for den aktuelle problemstillingen.

Journalopptaket utføres vanligvis av en turnuskandidat eller assistentlege med "forvakt" på vedkommende sykehusavdeling. Ofte blir anamneseopptaket og undersøkelsen utført i et undersøkelsesrom i mottagelsesavdelingen.

Det vanlige er at journalen blir diktert og at den blir skrevet inn i datasystemet (tidligere på skrivemaskin) og blir referert eller lest opp på avdelingens morgenmøte neste morgen.

Under sykehusoppholdet får innleggelsesjournalen flere tillegg i form av journalnotater, som er legenes beskrivelser av forandringer av tilstanden, nye funn, samt notater om videre strategi for innleggelsen og beskrivelse av videre undersøkelser.

Innleggelsesjournalen er et av grunnlagene for skriving av epikrisen, som er en sluttrapport med beskrivelse av oppholdet. Epikrisen blir vanligvis sendt til innleggende lege, fastlegen og til annen sykehusavdeling som pasienten er henvist til, eller er overført fra eller til.

Ishockey-VM 2017 (toppdivisjonen) – Tropper

Troppene til Ishockey-VM 2017 inneholder samtlige 16 tropper som ble tatt ut til Ishockey-VM 2017 i Tyskland og Frankrike fra 5. til 21. mai 2017. Hver av de 16 nasjonene som deltok i mesterskapet kunne registrere maksimalt 20 løpere og 3 målvakter. Alle aldre er som de er ved starten av turneringen (5. mai 2017).

Kodokan judo

Kodokan Judo er utgangspunktet for dagens moderne judo. Kodokan Judo og The Kodokan Institute ble grunnlagt av Jigoro Kano. Han ville opphøye og utvikle «kunsten» – «jutsu» til et ideal eller prinsipp – «do». Jigoro Kanos system fikk derfor navnet Kodokan Judo.

Mohammed Abdellaoue

Mohammed «Moa» Abdellaoue (født 23. oktober 1985 på Refstad i Oslo) er en norsk tidligere fotballspiller.Han er angrepsspiller, og har også kamper for det norske landslaget. Abdellaoues proffkarriere startet i Skeid Fotball, før han i 2008 signerte for byrival Vålerenga. Han gikk videre til Tyskland og Hannover 96 i 2010, hvor han spilte i tre år før han gikk videre til VfB Stuttgart. I august 2015 returnerte han til Vålerenga, etter to skuffende sesonger i Bundesligaen preget av skader og lite spilletid. Abdellaoue avsluttet karrieren i Vålerenga vinteren 2017, etter en kneskade.Abdellaoue mottok Kniksenprisen for årets angrepsspiller i 2010, og fikk prisen Årets kniksen i 2011.

Psoriasis

Psoriasis (Gammelgresk ψωρίασις, avledet fra ψώρα, psóra – kløe) er en ikke smittsom hudsykdom, karakterisert av kroniske rødlig avgrensede utslett med skjelldannelse.

Rullemann og Hilleborg

Rullemann og Hilleborg er en norsk variant av en folkevise som finnes i store deler av Europa. I Norge kalles visa også Svein Nordmann eller Kvinnemorderen. I TSB katalogen er den registrert som D 411.

Skadereduksjon

Skadereduksjon viser til politikk, behandlingstilbud og prosjekter som har til hensikt å redusere helsemessige, sosiale og økonomiske skader og problemer forbundet med bruken av tobakk og psykoaktive stoffer. Det er en evidensbasert og kostnadseffektiv tilnærming som er fordelaktig for den enkelte, såvel som for samfunnet som helhet.Skadereduksjon er en målrettet tilnærming som fokuserer på spesifikke skader:

Sprøytebrukere er f eks utsatt for blodsmitte, som hiv og hepatitt B og C. Sprøytebytte, med tilgang til sterile nåler og pumper, bidrar til å redusere smittefaren.

Heroinister er utsatt for urent stoff og overdose, og tyr ofte til vinningskriminalitet og/eller prostitusjon for å få penger til stoff. Medisinsk forskrivning av substitusjonspreparater som Metadon, Subutex (Buprenorfin) eller diamorfin reduserer behovet for illegale stoffer, og dermed behovet for vinningskriminalitet og prostitusjon som inntektskilde.

Folk som drikker seg fulle på utesteder kan påføre seg selv og andre skade. Ved å gi ansatte ved utesteder opplæring i ansvarlig vertskap kan en redusere fyll og gi de ansatte ferdigheter i å unngå konfrontasjoner.

Kjøring i alkoholpåvirket tilstand medfører risiko for både føreren selv, passasjerer og andre. Lovverk mot kjøring i ruset tilstand og et godt og tilgjengelig offentlig transporttilbud reduserer risken for skader og død.

Røyking medfører røykerelatert sykdom og for tidlig død. Ved å motivere røykere til å gå over til nikotintyggegummi, -plaster eller snus, vil risken for røykerelatert sykdom og død kunne reduseres betraktelig. Erstatter man derimot røyketobakken med damp inneholdende nikotin er det, riktignok uten vitenskplige bevis, et utrolig stort antall røykere som har sluttet. Det britiske helsevesen anbefaler røykere til å begynne med e-sigaretter. (vaping) fordi de har innsett at det er effektivt som røykestopp.Skadereduksjon kan gjennomføres parallelt med strategier for å redusere eller eliminere inntak av narkotika, alkohol og tobakk. I et folkehelseperspektiv bør man imidlertid gjøre hva man kan for å redusere skader her og nå, i stedet for å vente på at de som i dag benytter tobakk eller rusmidler skal slutte med det. For mange mennesker med en problematisk rusbruk vil det være uaktuelt å slutte helt med rusmidler, mens andre vil kunne motiveres til å redusere inntaket til et mindre skadelig nivå.

Skadereduksjon har to hovedelementer:

En pragmatisk folkehelsetilnærming,

En tilnærming basert på menneskerettstenkning.Det grunnleggende i begge elementer er at det å skulle endre menneskelig atferd må baseres på en prosess med tilrettelegging og samarbeid der hver enkeltpersons verdighet respekteres.

Det finnes solid dokumentasjon for at skadereduksjonstiltak har en positiv effekt både på individ- og samfunnsnivå, og bidrar til økt opplevd livskvalitet, bedre helse og økt livslengde.

Thomas Finstad

Thomas Finstad (født 10. januar 1978 på Skui i Bærum) er en fotballspiller som spiller for Bærum Sportsklubb. Han har tidligere spilt for Strømsgodset, Stabæk og Bærum. 31. mars 2008 gikk han fra Strømsgodset til Bærum, da han signerte en 2-årskontrakt for en ny periode i moderklubben, selv om han fikk et økonomisk bedre tilbud fra Nybergsund. I oktober 2009 forlenget han med to år, ut 2011-sesongen.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.