Liste over Sveriges utenriksministre

Dette er en liste over Sveriges utenriksministre. Listen er ordnet etter årstall, utenriksministerens navn og periode.

1800-tallet

1900-tallet

2000-tallet

Eksterne lenker

Knut Agathon Wallenberg

Knut Agathon Wallenberg (født 19. mai 1853 i Stockholm, død 1. juni 1938 i Stockholm, var en svensk bankmann og politiker, sønn av bankmannen og politikeren André Oscar Wallenberg (1816–1886) og Catharina Wilhelmina Andersson (død 1855), gift 1878 med Alice Nickelsen (1858—1956).

Knut Wallenberg var utenriksminister 1914–1917, medlem av Sveriges riksdag 1907–1919, medlem av Stockholms byråd 1883–1914. Sammen med sin hustru skapte han 1917 Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Han ses også som grunnleggeren av samfunnet Saltsjöbaden.

Utenriksdepartementet (Sverige)

Utrikesdepartementet (UD) er et departement i Sveriges regjering som har ansvar for Sveriges forbindelser til andre land, herunder sikkerhetspolitikk, internasjonalt utviklingsarbeid, handelspolitikk, internasjonal rettshjelp og konsulære spørsmål, folkerett og menneskerettigheter og migrasjon og asylpolitikk.

UD består av rundt 900 ansatte som sammen med 105 utenriksstasjoner – ambassader, representasjoner, delegasjoner og konsulater – utgjør Sveriges utenriksforvaltning, totalt cirka 2 400 ansatte. Departementssjefen har tittelen utenriksminister og støttes av to andre statsråder: migrasjonsministeren og bistandsministeren.

Utenriksminister

En utenriksminister er medlem av regjeringen og leder for Utenriksdepartementet. Som alle regjeringsmedlemmer kan også en utenriksminister tiltales som Eksellense, men det er ikke vanlig i norsk språkbruk.

I Norge har utenriksministeren siden embetet ble opprettet i 1905 som regel vært nummer to i rang i regjeringen, og dermed vært statsministerens stedfortreder. Starten på denne tradisjonen var at den første utenriksministeren – Jørgen Løvland – var nummer to i regjeringen da han tiltrådte, fordi han kom fra stillingen som norsk statsminister i Stockholm. Siden 1985 har statsministre i koalisjonsregjeringer som regel latt statsråder som er partiledere rangere foran utenriksministeren.

Utenriksministeren er ved siden av statsministeren den eneste i regjeringen som ikke har tittelen statsråd. Samtidig er det fast praksis å omtale også statsrådene som ministre.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.