León (Spania)

León er hovedstaden i provinsen León i det nordvestlige Spania. Det er den mest folkerike kommunen i provinsen, med om lag 25 % av totalt innbyggertall.

León
León

Flagg

Våpen

LandSpania Spania
RegionCastilla y León Castilla y León
ProvinsLeón
StatusProvinshovedstad
Grunnlagt29 f.Kr. (Julian)
TidssoneUTC+01:00
Areal39 km²
Befolkning131 411 (2011[1])
Bef.tetthet3 369,51 innb./km²
Høyde over havet837±1 meter
NettsideNettside

León
42°35′56″N 5°34′1″W

Referanser

  1. ^ León, Castilla y León Citypopulation.de

Eksterne lenker

Antoni Gaudí

Antoni Gaudí i Cornet (født 25. juni 1852 i Reus, Catalonia, død 10. juni 1926 i Barcelona) var en katalansk arkitekt.

Antoni Gaudí var sønn av en kobbersmed og fikk sin utdannelse ved Arkitekthøyskolen i Barcelona (Escola Superior de Arquitectura) fra 1873 til 1877.

I løpet av sin karriere tegnet han og fikk oppført en rekke særpregede byggverk og et parkanlegg. Om lag halvparten av bygningene befinner seg i Barcelona. Flere av dem er på UNESCOs verdensarvliste, blant dem kirken Sagrada Familia, som fortsatt er under arbeide, og er planlagt fullført i 2026.

Gaudís byggverk kjennetegnes av hans tanker om naturlige former, der rette linjer sjelden forekommer. Han ble tidlig påvirket av jugendstil eller art nouveau, i Spania kalt modernismo. Denne stilretningen kom særlig til uttrykk i møblene han tegnet for sine klienter. En annen inspirasjonskilde var tradisjonelt katalansk håndverk, særlig i smijern og murverk. Han var også begeistret for middelhavslandenes tradisjon for bruk av mosaikk, som han selv ofte anvendte som kledning på fasader og innvendige vegger. Benkene i Parc Güell viser hans frie og eksperimentelle bruk av denne teknikken. Benkenes dobbeltkrumme flater er kledd med mosaikk av bruddstykker av fargerike glaserte keramikkfliser og potteskår fra knuste tallerkener og kar. På takene over leiegården Casa Milà har luftekanaler og skorsteiner gjerne plante- og blomsterlignende former, eller former som foregriper kubismen. Formspråket i leiegårdene fra årene etter 1900 tilhører ellers overveiende art nouveau-stilen.

Konstruktivt arbeidet Gaudí mye med murte hvelv og buer. For å unngå strekkpåkjenninger konstruerte han buer med samme form som kjedelinjen, kurven som en fritthengende kjetting eller kabel danner. (Engelsk catenary curve, tysk katenoide, av latin catena, kjetting.) Gaudí laget modeller til mange konstruksjoner ved hjelp av snorer og lodd, som han så snudde opp ned for å finne den optimale formen som bare skulle ta opp trykk-krefter. Takene over Casa Milà og Casa Batlló bæres av tettstilte buer som følger slike kjedelinjer. I kirken Sagrada Familia følger de hvelvbærende søylene skråstilte kurver som fortsetter videre i hvelvribbene og tilsammen danner kjedelinjer. Søylene og ribbene er til dels formet som strå eller plantestilker, og som i naturen forgrener de seg ofte.

Gaudí ville helst stå for alle detaljer i sine egne byggverk, helt ned til dekorative detaljer, sanitærutstyr og møbler. Han fikk derfor et begrenset antall klienter, men manglet ikke oppdrag, siden flere av dem var meget velstående og ville ha ham til å tegne flere byggverk for seg. Han var hele livet en dypt religiøs mann, som henga seg til asketisk livsførsel. Den siste perioden av livet viet han seg helt til byggingen av kirken Sagrada Familia, som ennå var langt fra halvferdig da han døde.

Gaudí døde 74 år gammel, etter å ha blitt påkjørt av en sporvogn. Han hadde da trukket seg helt tilbake fra offentligheten og var så fattigslig kledd at ingen kjente ham igjen. Hans lik ble til slutt funnet på et sykehus for fattige. Ved begravelsen fulgte store deler av Barcelonas befolkning den populære arkitekten til den siste hvile.

Arkitekturåret 2007

Arkitekturåret 2007 er en oversikt over blant annet fullførte bygninger av arkitektonisk betydning, priser, fødte og avdøde personer med tilknytning til arkitektur i 2007.

Bernardino de Sahagún

Bernardino de Sahagún (født ca. 1499 i Sahagún i León, Spania, død 5. februar 1590 i Mexico by) var en spansk fransiskanermunk. Han skrev en rekke tospråklige verk på nahuatl og spansk som i dag regnes blant de aller viktigste for rekonstruksjonen av aztekisk mytologi og Mexicos tidlige historie.

Han er mest kjent som forfatter/redaktør av Historia General de las Cosas de Nueva España i 1578 til 1580, kjent som Florentinerkodeksen etter sitt nåværende oppholdssted i et bibliotek i Firenze.

Sahagún kom til Mexico i 1529 og kombinerte misjonsvirksomhet med innsamling av historie og mytologi fra aztekerne. Han var opptatt av at misjonsvirksomheten burde foregå på det lokale språket nahuatl for at budskapet skulle nå fram.

Europatouren i landeveissykling 2011

Europatouren i landeveissykling 2010-11 er den 7. sesongen av UCI Europe Tour. Sesongen startet med Tour of Marmara i Tyrkia den 28. oktober 2010 og ble avsluttet med Chrono des Nations i Frankrike den 16. oktober 2011.

Europatouren i landeveissykling 2012

Europatouren i landeveissykling 2012 var den 8. sesongen av UCI Europe Tour.

Europatouren i landeveissykling 2013

Europatouren i landeveissykling 2013 var den 9. sesongen av UCI Europe Tour.

Europatouren i landeveissykling 2014

Europatouren i landeveissykling 2014 var den 10. sesongen av UCI Europe Tour.

Belgieren Tom Van Asbroeck vant sammenlagt, mens hans lag Topsport Vlaanderen-Baloise vant lagkonkurransen. Italia vant beste nasjon, mens Norge endte som 14. Beste norske rytter ble Kristoffer Skjerping som endte på en 76.-plass, og det beste norske laget ble Team Joker på 26.-plass.

Europatouren i landeveissykling 2015

Europatouren i landeveissykling 2015 var den 11. sesongen av Europatouren i landeveissykling.

Gjennom sesongen blir poeng utdelt til rytterne etter plassering på etapper, endagsritt og sluttstilling i ritt. Poengene varierer etter rangering på de ulike rittene. Hvert ritt har én kategori som avgjør hvilke lag som kan delta, poeng som utdeles, i tillegg til at den viser type ritt:

Etapperitt: 2.HC, 2.1 og 2.2

Endagsritt: 1.HC, 1.1 og 1.2

Iberisk ulv

Iberisk ulv (Canis lupus signatus) er en underart av ulv (Canis lupus) som er endemisk for Iberia. Dette inkluderer områder i det nordligste Portugal og det nordvestre Spania. Omkring 50 prosent av bestanden befinner seg i den autonome regionen Castilla y León (Spania).

Leon

Leon, Léon eller León har flere betydninger.

Tariego de Cerrato

Tariego de Cerrato er en kommune i provinsen Palencia, Castilla y León, Spania. Ifølge folketellingen i 2004 (INE), har kommunen 547 innbyggere.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.