Landa

Landa er en fortidslandsby fra bronsealderen og jernalderen i Forsand kommune i Rogaland. Landsbyen er bygget på samme sted som over 250 hus sto for flere tusen år siden. Landa består av tre større bygninger, «Bronsealderhuset», «Smia» og «Gildehallen». Landsbyen var bebodd i over 2000 år sammenhengende, fra ca. 1500 år f.kr. til ca. 600 år e.kr, med totalt 250 menneske og 450 husdyr på det meste i folkevandringstiden. I 2006 var det 7 500 besøkende på Landa.[1]

Navnet «Landa» kommer fra gården Landal som ligger i samme område.

På stedet der landsbyen står på, Fossanmoen, er til sammen 80 000 m² arkeologisk undersøkt og det er gjort over 3000 funn av ulike gjenstander, keramikk, osv. Utgravinger viser at det tidligere sto over 250 hus i dette området på ulike tidspunkter. Tre av disse husene samt et lagerbygg er gjenreist til det som nå er fortidslandsbyen Landa. Alle rekonstruksjoner er gjort etter arbeidet som er gjort av arkeologen og bygningsingeniøren Jochen Comber.

Landa 001
Fortidslandsbyen Landa med de tre rekonstruerte husene.

Bronsealderhuset

Landa 005
Bronsealderhuset i slutten av juni. Til venstre er rekonstruksjonen av lagerhuset.

Bronsealderhuset er et rekonstruert hus fra ca. 1000 år f. kr som ble brukt av en fast jordbruksbosetning på Forsandmoen. Huset er, slik som den gang, inndelt i to med det som trolig var en boligdel og ett fjøs. Det er ikke sikkert at det var fjøs i dette huset og det kan ha vært et bolighus med 15-20 personer. Huset har doble flettverksvegger med leireblanding klint på og stråtak, såkalt leirklining. Leireblandingen består av blåleire, sand, finhakket halm og kumøkk. Like ved huset er det funnet spor etter et firestolpers lagerhus uten vegger.

Rekonstruksjonen er lik det huset som sto på Forsandmoen for ca. 3000 år siden. Det er ikke brukt spiker på arbeidet. Rundtømmer er hentet fra Forsand og nabokommuner. Bronsealderhuset sto ferdig i 1995.

Smia

Smia på Landa er en rekonstruksjon av en smie fra folkevandringstiden. Bygningen består av to deler; en med bolig og en med arbeidsplassen til smeden. I smia ble det produsert og reparert redskap, våpen og andre gjenstander av jern.

Smia sto ferdig i 1999.

Gildehallen

Gildehallen sitt bygningarbeid startet rundt 1995 og huset sto ferdig i juni 1997. Det opprinnelige huset som sto på samme sted stammer fra folkevandringstiden rundt år 350 til 600 e.kr. Gildehallen har grue og langbord i hoveddelen.

Huset kan ha vært hovedhuset til en stormann som levde i den tidligere landsbyen. Huset som opprinnelig sto på samme sted var minst 40 meter langt og 7,5 meter bredt mens andre hus på samme tid var mellom 21 og 30 meter lang. Dette kan vitne om at de har hatt ulikt økonomisk og sosial status. Man tror derfor at huset ble brukt som bolig for en ledende familie i landsbyen og muligens til ulike fester og samlinger.

Gildehallen har arkeologisk bakgrunn fra funn som er gjort på samme sted som bygget i dag står samt en større landsbybegyggelse fra år 400 som lå ca. 500 meter sørvest for der hvor Gildehallen er gjenreist. Her sto det tidligere rundt 12-14 gårder som hver besto av to hus. Størrelsene på gårdene var inndelt i to nivåer hvor de ble inndelt etter størrelsen på husareal og tunareal. Flertallet på åtte gårder hadde et husareal på rundt 300 m² og tunareal på omtrent 2100 m² mens de mindre gårdene hadde husareal på omtrent 250 m² og tunareal på rundt 1650 m².

Gildehallen er mest basert på et funn som var enda en større enn flertallet på gårdene. Dette lå litt vest i landsbyen og hadde tre hus med totalt areal på 550 m².

Referanser

  1. ^ Rogaland fylkeskommune - Besøkstall 2006 Arkivert 7. november 2007 hos Wayback Machine., hentet 22. mars 2007

Kilder

Eksterne lenker

Arne Berg (stuntmann)

Arne Berg (død 2013) var en norsk stuntmann som har jobbet i norske spillefilmer, samt TV-serien Helmer og Sigurdsson.

I 1976 så hoppet han fra 8. etasje på Økernsenteret, og han landa på kartong. Seinere i 1976 skadet Berg hælene sine under et oppvisningsstunt.

Baskerland rundt 2018

Baskerland rundt 2018 var den 58. utgaven av sykkelrittet Baskerland rundt. Det ble arrangert fra 2. til 7. april 2018.

Sloveneren Primož Roglič vant sammenlagt.

Baskerland rundt 2019

Baskerland rundt 2019 var den 59. utgaven av sykkelrittet Baskerland rundt. Det ble arrangert fra 8. til 13. april 2019.

Rittet ble vunnet sammenlagt av Ion Izagirre. Maximilian Schachmann vant tre etapper.

Benelux

Benelux eller Be-Ne-Lux-landene er en fellesbetegnelse på Belgia, Nederland og Luxembourg.

Navnet er skapt ved sette sammen de første stavelsene fra hvert lands navn, og ble opprinnelig til ved opprettelsen av den økonomiske union «Benelux» (Benelux Economische Unie/Union Économique Benelux).

Copa América

Copa América er det søramerikanske fotballmesterskapet for landslag som tilhører CONMEBOL. Det avholdes normalt hvert andre år.

De deltakende landa er CONMEBOL-medlemmene Brasil, Argentina, Paraguay, Uruguay, Colombia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Peru og Chile.

Siden 1993 har man også invitert to land til å delta. Til nå har det vært Costa Rica (1997, 2001, 2004, 2011), Honduras (2001), Jamaica (2015), Japan (1999 og 2019), Mexico (1993, 1995, 1997, 1999, 2001, 2004, 2011, 2015), USA (1993, 1995) og Qatar (2019). Canada var invitert i 2001, men trakk seg av sikkerhetsmessige årsaker.

I 2016 ble 100-årsjubileet av turneringen feiret med Copa América Centenario. USA var arrangør, og dette var første gang turneringen ble holdt utenfor Sør-Amerika. Det ble også utvidet til 16 lag (normalt 12), og seks land fra CONCACAF var med.

Copa América ble første gangen arrangert 2.–17. juli 1916 i forbindelse med feiringa av 100-årsjubileumet for Argentinas uavhengighet. Turneringa het til 1975 Campeonato Sudamericano de Selecciones (Søramerikansk mesterskap for landslag), men skifta navn til Copa América i 1975.

De fransiskanske misjonsstasjonene i Sierra Gorda

De fransiskanske misjonsstasjonene i Sierra Gorda er fem fransiskanske misjonsstasjoner i Sierra Gorda i den meksikanske delstaten Querétaro som står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Mannen bak misjonsstasjonene var munken Junípero Serra, som også grunnla viktige stasjoner i Alta California.

De fem misjonsstasjonene er:

Santiago de Jalpan (Jalpan kommune)

Nuestra Señora de la Luz de Tancoyol (Jalpan kommune)

Santa María del Agua de Landa (Landa kommune)

San Francisco del Valle de Tilaco (Landa kommune)

San Miguel Concá (Arroyo Seco kommune)

Forsand

Forsand er en kommune i Ryfylke i Rogaland. Den grenser i nord mot Hjelmeland og Strand, i vest mot Sandnes over Høgsfjorden, i sør mot Gjesdal og i øst mot fylkene Vest-Agder og Aust-Agder med kommunegrenser med Bykle og Sirdal kommune. Kommunesenteret heter Forsand, og har 547 innbyggere per 1. januar 2018. Kommunens areal er 780 km², og innbyggertallet er 1 166 per 1. januar 2011. Jordbruk, turisme, sanduttak og kraftproduksjon er viktige næringsveier. Det er vedtatt at Forsand fra 2020 skal inngå i Sandnes, i bydelen Område Øst sammen med Sviland og Høle.

Fylkesvei 5052

Fylkesveg 5052 går mellom Landa og Sydnes på Halsnøya i Kvinnherad

Frem til 2019 var strekningen del av den tidligere fylkesvei 62.

Giro d'Italia 2015

Giro d'Italia 2015 var den 98. utgaven av Giro d'Italia. Det ble arrangert i perioden 9.–31. mai 2015.

Rittet startet med en lagtempo inn til Sanremo.

Alberto Contador vant rittet sammenlagt, og han vant dermed sin 2. seier sammenalgt i Giro d'Italia og sin 7. Grand Tour. Contador vant foran Fabio Aru, som også vant ungdomstrøya, og Mikel Landa, som begge kjørte for Pro Team Astana som vant lagkonkurransen. Giovanni Visconti vant klatretrøya. Fire ryttere, Philippe Gilbert, Sacha Modolo, Aru og Landa, vant mer enn en etappeseier. 198 ryttere startet rittet, og 163 av dem fullførte. Adam Hansen fullførte sin 11. Grand Tour på rad.

Giro d'Italia 2017

Giro d'Italia 2017 er den 100. utgaven av sykkelrittet Giro d'Italia. Det arrangeres fra 5. til 28. mai 2017.

Kvelertak (band)

For nakkegrepet, se Kvelertak

Kvelertak er et norsk hardcore/metal-band fra Stavanger. Bandet ble startet i 2007 og består av Ivar Nikolaisen (vokal), Bjarte Lund Rolland (gitar), Maciek Ofstad (gitar), Vidar Landa (gitar), Marvin Nygaard (bass) og Kjetil Gjermundrød (trommer). Stilmessig spiller bandet en krysning mellom ulike sjangere, hovedsakelig hardcore punk med black metal-elementer. Bandet kaller selv musikken sin «necro 'n' roll», og synger på norsk. Kvelertak har gitt ut tre album og vunnet fire Spellemannpriser.

Mikel Landa

Mikel Landa Meana (født 13. desember 1989 i Murgia) er en spansk profesjonell landeveissyklist. Han sykler for UCI WorldTour-laget Movistar Team.

Nordisk korsflagg

Nordisk korsflagg, nordisk kors eller skandinavisk kors er et flaggmønster som vanligvis assosieres med flagga til de skandinaviske landa, hvor dette mønsteret oppsto. Korset symboliserer kristendommen, og det ligger sidelengs som et filipkors, med endene av korset helt ut til endene av flagget. Nordiske korsflagg skiller seg fra andre flagg med kors ved at den vertikale stripa i korset er forskjøvet mot flaggstanga.

Det første flagget med denne utforminga var det danske Dannebrog, som for øvrig er verdens eldste nasjonalflagg. Deretter fulgte Sverige, Norge, Finland, Island og enkelte undernasjonale enheter i disse landa. Det norske flagget var det første nordiske korsflagget med tre farger. Selv om mange flagg bruker det samme mønsteret, har de ulik historie og ulik symbolikk.

Oscar Landa

Oscar Emil Landa (født 15. august 1993) er en norsk landeveissyklist som sykler for det norske kontinentallaget Coop-Øster Hus.

Saint-Martin

Denne artikkelen omhandler det franske oversjøiske kollektivet Saint-Martin. For øya dette ligger på, se Saint Martin.Saint-Martin (offisielt Collectivité de Saint-Martin) er et fransk oversjøisk samfunn som ligger i Karibia. Saint-Martin består av den nordlige halvdelen av øya Saint Martin samt noen mindre omkringliggende øyer (den største av disse er Île Tintamarre). Den sørlige delen av øya, Sint Maarten, er et av de fire konstituerte landa i Kongeriket Nederlandene. Saint-Martin har 36 992 innbyggere (2014).

Stavanger Sykleklubb

Stavanger Sykleklubb er en norsk sykkelklubb grunnlagt i 1928. Klubben har gjennom en årrekke produsert talentfulle syklister som har vunnet NM (Junior og Senior), samt deltatt i Giro d'Italia og Tour de France, sist Alexander Kristoff som ikke lenger representerer klubben.

Klubbens største stjerner nå er Oscar Landa (NorgesMester), Tormod Hausken (Norgescup gull sammenlagt) og Kristian Vika. Disse rytterne sykler på VIpera og Campa.

Team Coop

Team Coop er et sykkellag som ble dannet ut fra CK Bjørgvin i Bergen. Laget er registrert som et kontinentallag hos Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Før 2009-sesongen fikk laget nye eiere og flyttet basen til Sandnes. I tillegg gikk sykkelprodusenten Ridley inn som tittelsponsor. Sommeren 2011 overtok Øster Hus som tittelsponsor, og laget skiftet navn fra Sparebanken Vest-Ridley til Team Øster Hus-Ridley. I 2015 skiftet laget på nytt navn, etter at Coop kom inn som sponsor, og heter nå Team Coop-Øster Hus.

Tirreno–Adriatico 2018

Tirreno–Adriatico 2018 var den 53. utgaven av sykkelrittet Tirreno–Adriatico og ble arrangert fra 7. til 13. mars 2018.

Michał Kwiatkowski vant rittet sammenlagt.

Tropisk regnskog

Den tropiske regnskogen er et av de store biomene på landjorda. Den strekker seg i et belte langs ekvator, og har særlig stor utbredelse i Sør-Amerika; noe mindre i Afrika og Sørøst-Asia. De landa som har mest tropisk regnskog er Brasil, Kongo, Indonesia, Malaysia og Peru.

Ved snauhogst og omdanning til jordbruksland blir området utsatt for utvasking av næringsstoffer, og kan på kort tid gå fra høyproduktivt område til skrinn steppe.

Den tropiske regnskogen er det eldste og mest artsrike biomet på jorda. En kan regne med at økosystemene har utvikla seg over en periode på 60 mill. år. Artene i regnskogen er dårlig utforsket, men overslag sier at regnskogen huser over halvparten av jordas arter.

Østblokken

Østblokken var under den kalde krigen betegnelsen på stater i Øst- og Sentral-Europa med planøkonomi, ettpartistat og som hadde et kommunistisk samfunn som erklært mål. Begrepet inkluderte landene i Warszawapakten under Sovjetunionen dominans.De fleste av regimene i østblokklandene var kontrollert av Sovjetunionen; Ungarn og Tsjekkoslovakia ble også okkupert av Sovjetunionen. I tillegg fantes det land som ble oppfattet som mer nøytrale stater som var styrt av kommunistiske partier, men som likevel klarte å unngå å bli styrt av Sovjetunionen, slik som Albania og Jugoslavia.

Begrepet står i motsetning til begrepet Vestblokken, også omtalt som «den vestlige verden» eller mer retorisk som «Den frie verden», som, grovt regnet, omfattet NATO-landene. Landene i østblokken omtalte seg selv som folkedemokratier og sosialistiske stater. Begrepet «Jernteppet» ble brukt for å markere skillet mellom øst- og vestblokken.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.