Løksuppe

Løksuppe (fransk: Soupe á l'oignon eller Soupe d’oignons aux Halles etter et sted i Paris, Hallene), er en fransk klassisk matrett som begynte som en rett for fattige, men som med årene har vokst i anseelse og som er blitt noe som de fleste knytter helt spesielt til Frankrike. Det finnes mange forskjellige varianter og vis å tilberede suppen på på, men de felles grunnleggende ingrediensene er brød, buljong og løk. Suppen er enkel og rask å lage og fortæres oftest til hverdags eller som en forrett. Den er populær i Frankrike, Europa i alminnelighet og i USA.

Fransk löksoppa
Fransk løksuppe med ostegratinert brød.
Zwiebelsuppe-RZ
Parisisk løksuppe

Fransk løksuppe

Den franske versjonen av løksuppe serveres med en brødskive flytende i tallerkenen, i blant ostegratinert[1]. Vel så vanlig er at brødet er i form av krutonger. Oppskriftene foreskriver ofte at løken må kokes langsomt så den blir karamellisert, og at det skal tilsettes brandy eller sherry til slutt.

Historie

Suppen er opprinnelig fra Frankrike. Ifølge en kulinarisk legende er suppens opphav en restaurant nær markedet «Belly av Paris» og var fremst til for de fattige idet løken var en grønnsak som samtidig gav energi og tok knekken på bakterier samtidig som den var billig[2]. En annen historie er at suppen skal ha blitt oppfunnet av kong Ludvig XIV av Frankrike[3] etter at han hadde tilbragt en natt i en jaktstue der produktene løk, olje og champagne var de eneste tilgjengelige; av det gjorde han løksuppe.

Referanser

  1. ^ «löksoppa - Uppslagsverk - NE.se». www.ne.se. Besøkt 8. juli 2018.
  2. ^ «Löksoppa - maten för de fattiga, eller franska delikatess? - Beauty Club». clubbeautys.com. Arkivert fra originalen 1. desember 2016. Besøkt 30. november 2016.
  3. ^ http://www.debok.net/mat/2014/12/Vad-ar-Fransk-loksoppa.html. Besøkt 30. november 2016. |seksjon= ignorert (hjelp)
Paul Austers bibliografi

Paul Auster (født 3. februar 1947) er en amerikansk forfatter, oversetter og filmskaper. Han leses og studeres over hele verden, og mange av hans romaner er oversatt til flere titalls språk. Forfatteren fikk et stort gjennombrudd med utgivelsen The New York Trilogy (1987), hvor tre historier gjorde Auster kjent for sin lek med sjangerkonvensjoner, metafiksjon og intertekstualitet. Austers forfatterskap er også kjent for det selvbiografiske aspekt som kommer til uttrykk på ulikt vis i hans verker. Eksempler på dette er hans essays The Invention of Solitude (1982) og den kommende Winter Journal (august 2012). Livets tilfeldigheter er et gjennomgående tema i forfatterskapet som boken Moon Palace (1991) er et godt eksempel på.

I denne artikkelen finner man bibliografisk informasjon om Paul Austers verker fra hans debut. Det er lagt vekt på informasjon om norske oversettelser av dette materiale. Bibliografien dekker i tillegg norskproduserte tekster som omhandler Austers forfatterskap.

Skovveien (Oslo)

Skovveien (1-49, 2A–26) er en vei i Oslo. Den går fra Bygdøy allé og krysser Frognerveien, Behrens' gate, Colbjørnsens gate, President Harbitz' gate, Meltzers gate og Riddervolds plass før den skrår opp i retning Uranienborgparken og ender i Josefines gate. Skovveien utgjorde fra 1859 til 1878 en del av bygrensen for Christiania.

Opprinnelsen til navnet er at veien gikk langs en furuskog som tilhørte løkken Uranienborg. Skogen lå i høydedraget rundt nåværende Uranienborg kirke. Veien gikk til å begynne med fra Frognerveien, og endte i tunet på løkken. Kastanjetrærne i øvre del av Skovveien er rester av den gamle alleen opp til tunet. Det danske navnet er så innarbeidet at det er beholdt, selv om mange gatenavn ellers i byen er fornorsket.

Johan Sebastian Welhaven bodde mot slutten av livet i Skovveien 39, og det står en statue av ham på hjørnet av Skovveien og Briskebyveien (Riddervolds plass).

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.