Khuzestan

Khuzestan (persisk: خوزستان) er en av tretti provinser i Iran. Provinsens areal er 107 029 km². I 2006 hadde Khuzestan 4 274 979 innbyggere. Administrasjonssenteret ligger i byen Ahvaz som er provinsens største by med over 1 million innbyggere. Andre store byer er Dezful, Abadan, Bandar-e Mahshahr og Andimeshk.

Provinsen er befolket av flere etniske grupper.

Khuzestan ligger i region 4.

Khuzestan
خوزستان
Khuzestan

Kart over Khuzestan

LandIran Iran
StatusProvins
Adm. senterAhvaz
TidssoneUTC+03:30
Areal64 055 km²
Befolkning4 274 979 (2006)
Bef.tetthet66,74 innb./km²
Språkmandeisk

Khuzestan
31°19′38″N 48°41′38″E
Abadan

Abadan (persisk: آبادان) er en by i Iran. Den har over 200 000 innbyggere. Byen ligger på Abadan-øya ved elva Arvand. Den er mest kjent som havn og oljeterminal. Byen ligger 50 km fra Den persiske bukt.

Byen ble sterkt skadet i 1980–81 under Iran-Irak-krigen, men er senere gjenoppbygget. I 1993 var raffineriet igjen i delvis drift, og i 1997 var produksjonen på førkrigsnivå.

Abadan har et senter for høyere utdanning i petroleumsteknologi og en internasjonal flyplass.

Ahvaz

Ahvāz (farsi: اهواز‎) er hovedstaden i provinsen Khuzestan i Iran. Ved folketellingen i 2006 hadde byen 1.425.891 innbyggere i 212.097 familier.

Ahvāz ligger ved breddene til elva Karun midt i Khuzestan, og dens gjennomsnittlige høyde er 20 meter over havet.

Buwayhid

Buwayhidene, buyyidene eller Āl-i Buyeh, var en sjia-muslimsk stammekonføderasjon fra Daylam, en region på den sørlige bredden av Kaspihavet.

I tiden før islam tjente de som leiesoldater for sasanide-kongene i Iran, men de var uavhengige fra deres styre. De ble regnet som en formidabel militærstyrke, særlig på grunn av deres evner som fotsoldater. Maktoverføringen gikk gjennom arv, der fedrene delte sitt land mellom sønnene. I tiden til Harun al-Rashid søkte alid-folket tilflukt blant dem.

Starten på Buwayhid-konføderasjonen var ledet av Ali b. Buya og hans to yngre brødre, al-Hasan og Ahmed. Etter å ha sikret et partnerskap med en viktig persisk landeier kalt Zayd b. Ali al-Nawbandajani, var Ali istand til å rekruttere en armé for å bekjempe en tyrkisk general fra Bagdad kalt Yaqut. Etter det etablerte de makten innen det vaklende abbasid-imperiet i form av en konføderasjon fremfor et nytt imperium. De var kjent for å trekke frem den persiske kulturen. Bwayhid-lederne var kjent som Shâhanshâh (شاهنشاه), bokstavelig konge av konger.

I løpet av det 10. århundre tok Buwayhid-dynastiene makten i Fars (sørvestre Iran, 934-1062). Rayy (977-1029), Jibal (932-1028), Kerman (936-1048). Fra 945-1055 hersket et Buwayhid-dynasti Bagdad og det meste av Irak.

I løpet av midten av det 11. århundre falt alle Buwayhid-dynastiene til seldsjukkene eller deres allierte.

Elam

Elam (persisk: تمدن عیلام) var et oldtidsrike øst for Sumer og Akkad, i det som nå er det sørvestlige Iran. Elamittene kalte sitt land Haltamti (senere elamittisk Atamti), noe naboene akkaderne lånte i formen Elam. Haltamti var kjent som Elam i det hebraiske gammeltestamentet, hvor de blir kalt etterkommerne av Elam, Sems eldste sønn. Riket bestod fra ca. 2400 til 646 f.Kr., da det ble okkupert av Assyria. Hovedstaden het Susa, og ruinene etter denne ligger ca. 350 km øst for Bagdad.

Høylandet i Elam ble mer og mer identifisert med dets lavereliggende senere hovedstad, Susa, og geografer etter Ptolemaios kalte det Susiana. Selv om den hovedsakelig var sentrert i provinsen Khuzestan i imperiets levetid, utvidet elamittene sin sivilisasjon inn i provinsen Fars i forhistorisk tid. Navnet på den moderne provinsen Khuzestān kommer fra den gammelpersiske roten Hujiyā som betyr «Elam».

Habibollah Akhlaghi

Habibollah Akhlaghi er en iransk bryter som bryter gresk-romersk stil i 84-kilosklassen. Han vil representere Iran under Sommer-OL 2012 i London, etter å ha kvalifisert seg via kvalifiseringen for verden.

Iran–Irak-krigen

Iran–Irak-krigen, også kalt den første gulfkrigen, var en krig mellom Iran og Irak som varte fra 22. september 1980 til 20. august 1988. Den ble ofte omtalt som gulfkrigen før Irak–Kuwait-konflikten (1990–91) som ble kjent som den andre gulfkrigen, men etterhvert bare ble kalt gulfkrigen.

Krigen begynte da Irak invaderte Iran 22. september 1980. Invasjonen så innledningsvis ut til å være en suksess for irakerne, men etter kort tid ble de slått tilbake og konflikten utviklet seg til en lang utmattelseskrig. Krigen forandret for alltid politikken i området; den hadde konsekvenser for global politikk og førte til den irakiske invasjonen av Kuwait i 1990.

Karkheh

Karkheh er en elv i provinsen Khuzestan i Iran som begynner i Zagrosfjellene, og passerer vest for Shush (det gamle Susa), og til slutt renner inn i med Hawizeh-myrene i grenseområdet mot Irak.

Karkheh nevnes i Bibelen og har der navnet Ulai (hebraisk: אולי). Fra akhemenidenes tid forteller Herodot om en elv han kaller Choaspes, og at den persiske storkongen Kyros II bare ville drikke vann fra den. Derfor ble det overalt han reiste medbragt store sølvtønner med kokt Choaspes-vann.

Karun (elv)

Kārūn (også stavet Karoun) er Irans mest vannførende og eneste seilbare elv. Den er 950 km lang og renner fra Zard Kuh i distriktet Bakhtiari, beliggende i fjellkjeden Zagros. Den forenes med mange bielver, blant annet Dez og Kuhrang, før den passerer gjennom Ahvaz, hovedstaden i provinsen Khuzestan.

Karun fortsetter videre mot Persiabukten og deler seg i de to hovedgrenene Bahmanshir og Haffar i sitt delta, der den sammen med Shatt al-Arab har sitt utløp i gulfen. Den viktige øya Abadan ligger mellom Karuns to grenløp. Havnebyen Khorramshahr er adskilt fra Abadan av Haffar.

Karun 1-demningen

Karun 1-demningen, også kalt Shahid Abbaspour-demningen, er en demning med et vannkraftverk i den trange og fjellpregede elva Karun i provinsen Khūzestān i det sørvestre Iran. Den ble ferdig for produksjon i 1976, men ble liggende i krigssonen for krigen mellom Iran og Irak fra 1980. Installert vannkrafteffekt er 2 000 MW, fordelt på 8 turbiner. Bruttoeffekten er 2 100 MW.

Demningen er en 200 meter høy og 380 m lang betong-buedam. . Demningen har et volum på 1,23 millioner m³, mens vassdraget kan romme 2,9 milliarder m³ vann.

Lurere

Lurerne er et iransk folkeslag som lever i provinsene Luristan og Khuzestan i det vestlige Iran. Det er to undergrupper av lurere: bakhtiarer som lever i den østlige delen og feili i den vestlige. Språket deres, lurisk, er nært beslektet med kurdisk. Lurerne er muslimer (sjia).Beslektede etniske grupper er naboene persere og kurdere.

Mandeisme

Mandeanisme (mandeisk: מנדעיותא Mandaʻiūtā‎; arabisk: مندائية‎ Mandāʼīyah/Mandāʾiyyah; persisk: مندائیان‎ Mandâ'iyân) er en gnostisk religion (arameiske manda betyr «kunnskap», det samme gjør greske gnosis) med et sterkt dualistisk verdenssyn. Religionens tilhengere kalles mandeere.

Dets tilhengere ærer bibelske Adam, Abel, Set, Enosj, Noah, Sem, Aram innenfor den gammeltestamentlige og jødiske tradisjonen, og særlig Johannes Døperen fra den nytestamentlige og kristne tradisjonen, men avviste samtidig Jesus Kristus og den øvrige kristne tradisjonen. Tilhengerne er tidvis identifisert med «sabianere» og den sabianske religion som er nevnt i Koranen, men sabianernes historiske opphav er uklar og obskur.

Operasjon Beit-ol-Moqaddas

Operasjon Beit-ol-Moqaddas, også kjent som operasjon Jerusalem, var et slag som sto mellom 30. april og 25. mai 1982. Det var det siste storslaget på iransk territorium i begynnelsen av Irak-Iran-krigen, og det var i samtiden omtalt som slaget ved Khorramshahr. Etter de siste slagene i 1981 og 1982 var de irakiske erobringene redustert til en lomme på nordsiden av Khorramshahr, vendt mot den vestlige bredden av Karun-elven mot Susangerd og Ahvaz i nord.

Den iranske offensiven tvang irakerne på retrett etter en uke, og de etterlot Khorramshahr som var avskåret og omringet med 22 000 irakere fanget i byen. Den 25. mai var Khorramshahr befridd. To uker senere beordret Saddam Hussein sine styrker å gjøre retrett fra alt gjenværende erobret territorium.

Operasjon Fath-ol-Mobeen

Operasjon Fath-ol-Mobeen (også kjent som Operasjon Undeniable Victory på engelsk) (22.-30. mars 1982) som Irak-Iran-krigens første større storslag mellom styrker i hundretusentall på begge sider var det andre slaget ved Dezful mellom det irakiske 4th. korpset og en kombinasjon av regulære styrker og pasdaran frivillige militsstyrker.

Etter Slaget ved Bostan var lommen mot Dezful forvandret til en lomme med svake kommunikasjoner tilbake til Irak. Dette ønsket iranerne å utslette med deres hittil største styrkekonsentrasjon under kompetent ledelse og god organisasjon. Slaget sluttet med et stort nederlag for Irak som hadde mistet opptil 30 000 mann hvorav over 15 000 som var tatt til fange.

Operasjon Tariqh ol-Qods

Operasjon Tarigh ol-Quds (kjent også som Operation Jerusalem Way på engelsk) (29. november- 7. desember 1981) var et iransk angrep for å befri Bostan under Irak-Iran-krigen.

I september 1980 hadde irakerne tatt det viktige veikrysset mellom Dezful i nordøst, Susangerd i sørøst og den irakiske byen al-Amarah . En iransk gjenerobring av Bostanregionen ville sikret deres frontlinjer ved Susangerd og Ahvaz mot angrep fra nord eller nordøst. Iranerne vant og nådde grensen mot Irak etter harde kamper.

Saeid Abdevali

Saeid Abdevali (født 4. november 1989) er en iransk bryter som bryter gresk-romersk stil i 66-kilosklassen. Han representerte Iran under Sommer-OL 2012 i London, etter å ha kvalifisert seg via kvalifiseringen for verden. I sommer-OL i Rio 2016 fikk han bronsemedaljen etter å ha beseiret sin ungarske motstander.

Sinatrukes av Partia

Sinatrukes (persisk: سیناتروک‎; også omtalt som Sanatruk; født ca. 157, død 70 f.Kr.) var konge av Partia fra ca. 77 til 70 f.Kr. Før den tid utropte han seg som konge av en provins av riket, i området Susiana, øst i Mesopotamia, i dagens iranske provins Khuzestan i tiden 93-92 f.Kr. og fram til 88-87 f.Kr. i opposisjon til Partias konge, Mitridates den store. Sinatrukes tilhørte akamenidedynastiet som nevø av Mitridates og sønn av Mitridates I. Til sist ble han forvist av sin fetter Gotarzes I som etterfulgte Mitridates den store. Han ble jagd ut i den sentralasiatiske steppene, og først år senere, i henhold til verk tilskrevet Lukian, kom han tilbake med en hær støttet av sakaiske (også omtalt som skytere) leiesoldater og erobret Partias kongetrone.

Han døde ca. 70 f.Kr., etter sigende nær hundre år gammel, og ble etterfulgt av sin sønn Fraates III.

Slaget om Abadan

Slaget om Abadan var et beleiringsslag i den tidlige delen av Iran–Irak-krigen (1980-1988). Foranledningen var Abadanøya, med byen Abadan, var på denne tiden et av det største oljeraffinerier i verden.

Slaget om Khorramshahr

Slaget om Khorramshahr mellom Irak og Iran var et av de største slagene under Irak-Iran-krigen og fant sted i Khorramshahr i Iran. Slaget fant sted i starten av krigen og varte fra 22. september til 10. november 1980, og endte med at Irak erobret byen. Flere tusen mennesker ble drept under kampene. Det blodige slaget førte til at byen fikk kallenavnet «Khunistan», noe som kan oversettes til den blodige byen.

For Saddam Hussein var erobringen viktig for å opprettholde militær troverdighet. Det ble også den eneste store byen irakerne klarte å okkupere under krigen.

Susa

Se også Susa (Piemonte).

Susa (eller Shushan) var en antikk by i de elamittiske, persiske og parthiske rikene, lokalisert rundt 230 km øst for Tigris i Khuzestan-provinsen i dagens Iran. I dag er den antikke byen et massivt område med ruiner, men en moderne by deler dets navn i nærheten.

Susa er en av de eldste kjente bosetningene i regionen, antagelig grunnlagt rundt 4000 f.Kr. I historisk tid var det hovedstaden i Elam. Dets navn kommer fra deres språk. Det ble varierende skrevet (Šušan, Šušun osv) og var tydeligvis uttalt Susən. Šušan ble invadert av begge Babylonske imperiene i tillegg til det assyriske i voldelige felttog. Etter erobringen til Babylon ble navnet misforstått å være forbundet med det semittiske ordet Šušan, «lilje».

Susa er nevnt i den hebreiske bibelen, hovedsakelig i Esters bok men også en gang i Nehemja og Daniel. Daniel og Nehemja levde i Susa i løpet av jødenes fangenskap i Babylon 500-tallet f.Kr. Ester ble dronning der og reddet jødene fra folkemord. En grav som antas å være Daniels er lokalisert i området, kjent som Shush-Daniel.

Et tablå som ble avdekket i 1854 av Henry Austin Layard i Ninive avslører Ashurbanipal som en hevner som søkte gjengjeldelse for ydmykelsen elamittene hadde påført mesopotamerne i århundrer:

«Susa, den store hellige by, bolig til deres guder, setet for deres mysterium, jeg erobret. Jeg gikk inn i dets palasser, jeg åpnet skattekamrene hvor sølv og gull, varer og rikdom var samlet...Jeg ødela zigguraten i Susa. Jeg smadret dets skinnende kopperhorn. Jeg reduserte templene til Elam til ingenting. Deres guder og gudinner spredte jeg med vindene. Gravene til deres gamle og nylige konger ødela jeg, jeg utsatte for solen og jeg bar vekk deres ben mot landet Ashur. Jeg ødela provinsene i Elam og på deres land, sådde jeg salt.»

Byen var riktignok snart tatt tilbake av akamenide-perserne under Kyros den store i 538 f.Kr. Under Kyros sin sønn Kambyses II ble hovedstaden i imperiet flyttet fra Pasargadae til Susa.

Byen tapte noe av sin viktighet da Aleksander den store erobret den i 323 f.Kr. og ødela det første persiske riket, men etter Aleksanders enorme imperium kollapset ved hans død, ble Susa en av de to hovedstedene (sammen med Ctesifon) av Partia. Susa ble ofte et sted å søke tilflukt for partherne og senere de persiske sassanide-kongene, siden romerne plyndret Ctesifon fem ganger mellom 116 og 297. Vanligvis overvintret de parthiske herskerne i Susa og tilbrakte sommeren i Ctesifon.

Den romerske keiseren Trajan erobret Susa i 116, men ble snart tvunget til å trekke seg ut pga opprør i hans bakre områder. Denne fremrykningen var den østligste fremrykningen romerne gjorde.

Susa ble ødelagt minst to ganger i sin historie. I 647 f.Kr. jevnet det assyriske kongen Assurbanipal byen i løpet av en krig hvor folket i Susa tydeligvis deltok på den andre siden. Den andre ødeleggelsen fant sted i 639 da muslimske arméer første gang erobret Persia. Den antikke byen ble gradvis forlatt i årene som fulgte.

Iran

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.