Karavane

En karavane er et følge av reisende handelsmenn, som tradisjonelt frakter sine varer på lastedyr.

ST-caravan
Karavane

Opprinnelse

Karavanene oppsto der det var snakk om lange reiser i øde områder, og reisende så seg tjent med å reise i følge, for felles beskyttelse mot fiender, mot uvennlige naturforhold, og for å være hverandres hjelp i ekstremt terreng. På stepper og i ørkener brukes mest kameler, i fjelland muldyr, dessuten esler og hester. Det kan være fra 40-50 opptil 600 eller flere lastedyr i en karavane.

Karavaneveier

Karavane er opprinnelig et persisk ord, og karavaner er særlig kjent fra Asia og Nord-Afrika. Berømte karavaneveier førte fra Kina gjennom Sentral-Asia til Bukharasilkeveien»), og fra Beijing til Irkutsk i Sibir («te-veien»). Gjennom Sahara fører flere kjente karavaneruter. I Australia ble det etablert flere kamel-karavaner etter at europeere kom til landet. Den mest kjent karavaneruten i landet gikk til innlandsbyen Alice Springs.

Bibliografi

Arne Bendiksen synger for barna

Arne Bendiksen synger for barna er et musikkalbum med Arne Bendiksen, utgitt på etiketten Triola i november 1964. Dette var hans første hele album.

Dromedar

Dromedar (Camelus dromedarius) tilhører slekten kameler (Camelus) og er et stort, drøvtyggende klovdyr med lang hals, lange lemmer og en enkelt ryggpukkel. Arten ble domestisert for omkring 4 500 år siden, trolig i Arabia. Dromedarens nærmeste nålevende slektning er baktriakamelen (Camelus bactrianus), som har to synlige ryggpukler.

Elsa Kvamme

Elsa Kvamme (født 13. januar 1954) er en norsk teater-, filmskaper og forfatter.

Hun er utdannet ved Forsøksgymnaset i Oslo, ved Odin Teatret i København (The Book of Dances, 1973-75), etablerte friteatret Saltkompagniet (1977–83), studerte teaterantropologi under Eugenio Barba ved ISTA, en del av Odin Teatret (1980–81), maskedans (Bali og India) og filmregi ved Tisch School of Art ved New York University (1992–93).

Hun har flere egne plateutgivelser med egne tekster og med tekster av Jacques Brel.

Kvamme etablerte Norsk Dramatisk Årbok (1995–).

Farrukhi Sistani

Abul Hasan Ali ibn Julugh Farrukhi Sistani (persisk: ابوالحسن علی ابن جولوغ فرخی سیستانی) (c. 980 - 1037 eller 1038) var en persisk poet. Han levde i Ghaznavid-riket. Han var en av de fremste mesterne i den panegyriske diktskolen i hoffet til Mahmud av Ghazni. Han skrev først og fremst gaseler og panegyriske dikt. Farrukhi er best kjent for det enkle språket sitt og sine skarpsinnede tanker. Temaet som går igjen i nesten alle gaselene hans er kjærlighet og livsglede, som han tok for seg i en mer subtil form. Både poeter og vitenskapsmenn har gjennom tidene verdsatt elegansen og friskheten i hans stil.

Han begynte sin karriere ved å skrive et såkalt qasida (en form for dikt i før-islamsk Arabia) kalt «En karavane av vakre prestekjoler» (persisk: با کاروان حله) og presenterte det for Asa'ad Chaghani, visiren av saffaride-kongen av Sistan. Dette diktet var så vakkert og mesterlig at Farrokhi fikk fast opphold i hoffet.

Farrukhi var også en musikkmester og kunne spille barbat. Han hadde en fin stemme og kunne synge også. Han flyttet senere til hoffet til ghaznavidene, først Mahmud og deretter hans sønn, Masud. Han etterlot seg en divan med 9 000 vers. Han døde i år 1037.

Karavanserai

Et karavanserai, også skrevet karavane-serai, (tyrkisk: karvansary, persisk كاروانسرا; i arabisktalende land kalt khan eller funduq) var et vertshus og herberge for karavaner av kjøpmenn. Karavanseraiene var viktige sentra for utveksling av varer og informasjon langs handelsrutene i Asia, Afrika og Sørøst-Europa. Ordet serai er av persisk opprinnelse (سرا), og betyr «bolig» eller «palass».

Vanligvis består et karavanserai av en ringmur omkring en åpen plass, og med en port som er stor nok til å ta imot kameler med tung oppakning. Langs innsida av muren er det bygd staller, nisjer og rom for dyr og reisende.

Karavanseraiene forsynte dyra med vann og fôr, og de reisende med mat og vaskemuligheter. De hadde også butikker der de reisende kunne proviantere for neste etappe, og eventuelt få solgt varer.

Kilimanjaro

Kilimanjaro er et fjell nordøst i Tanzania. Det består av tre sovende vulkaner: Shira i vest, stigende til 3 962 meters høyde, Mawenzi i øst, med 5 149 meters høyde, og Kibo, som er det yngste geologisk, som ligger mellom to andre og som med Uhuru Peak på 5 895 meter over havet er det høyeste punktet i Afrika.

Kilimanjaro er også kjent for isbreen på toppen. Sneen på Kilimanjaro har krympet siden begynnelsen av det tjuende århundret, og forventes å forsvinne helt i løpet av 2020-50. Den minkende snøkappen forklares dels med global oppvarming, men også avskoging er en viktig faktor. Til tross for opprettelsen av Kilimanjaro nasjonalpark i 1973 fortsetter skogbeltet å krympe, til skade for irrigasjonen i fjellsidene, og vannets kretsløp i regionen. Fjellets økosystem er av stor betydningen for nomadefolket masaiene i nord og vest som trenger fjellets høye gressletter som beite for sitt kveg, og for de jorddyrkende chaggaene i sør og øst, som driver et stadig mer intensivt jordbruk.

Etter at fjellets legendariske eksistens ble bekreftet av den tyske misjonæren Johannes Rebmann i 1848, har Kilimanjaro tiltrukket seg flere oppdagelsesreisende. Hans Meyer og Ludwig Purtscheller nådde toppen i 1889 sammen med sin guide Yohani Kinyala Lauwo.

Siden har Kilimanjaro blitt et fjell med stor symbolverdi, nevnt eller representert i kunst og brukt i mange kommersielle produkter. Fjellet besøkes årlig av tusenvis av turgåere som forsøker å nå toppen; om lag 85% av dem lykkes.

Kilimanjaro ligger sammen med de fleste andre høye fjellene i Afrika i nærheten av Riftdalen.

Lene Grenager

Lene Grenager (født 9. oktober 1969 i Halden) er en norsk cellist og komponist, kjent innen samtidsmusikk. Hun er utdannet ved Norges musikkhøgskole (1988–1993), der hun studerte under Aage Kvalbein i cello samt Olav Anton Thommessen og Alfred Janson i komposisjon. Blant hennes verker er Hellristning I med Kyberia (Navigations, 2000), Zyklus med Ametri Strykekvartett (2001). Selv ga hun ut Slåtter, slag og slark (Euridice, 2006). Grenager var også med og representere Norge i Musikkspørreleken Kontrapunkt.

Mansa Musa

Mansa Kanga Musa (arabisk: مانسا موسى‎‎; født ca. 1280, død ca. 1337), også kjent som Musa I, også stavet Moussa, eller Løven fra Mali, var den berømte tiende konge (mansa; «kongenes konge» eller «keiser») av Maliriket. Han var grandnevø av Malirikets grunnlegger Sundjata. Da Mansa Musa besteg tronen i 1312 besto riket hans av territorier som tidligere hadde ligget under Ghanariket og Melle (Mali) og de omliggende områdene, og Musa hadde mange titler, som emir av Melle, hersker over Wangara-minene og erobrer av Ghanata, Futa-Jallon og mist ett dusin andre stater.

Musa var også en hengiven muslim, og han lot bygge moskéer rundt om i riket for å spre islam ut til folket. I hans regjeringstid kom Timbuktu til å bli en viktig by innenfor den muslimske verden. Han ekspanderte også riket og innførte et handelssystem, og kan dermed regnes som en av Afrikas mest vellykkede politikere noensinne.

Musas hajj til Mekka i 1324 kom til å bli legendarisk. Det ble sagt at han ankom Kairo med en karavane med 60 000 personer og 80 kameler, hver lastet med to gullbarrer, som han blant annet delte ut til byens fattige, noe som skal ha ført til at gullprisen sank og ikke hevet seg igjen på flere år. Dette førte til og med til at han ble kjent hos karttegnere i det for han fjerne Europa, hvor han i 1375 ble avbildet (bildet) sittende på en trone med en gullklump i sin høyre hånd.

Etter å ha vendt tilbake fra reisen til Mekka og Medina hadde han med seg mange lærde, vokste Timbuktus betydning som religiøst og kulturelt kunnskapssentrum. Mange av bygningene Musa lot oppføre står fortsatt. Dette gjelder blant annet Djingareybermoskéen.

En oversikt fra 2012 forfektet at Mansa Musa var den rikeste person i verdenshistorien.

Marco Polo (Doctor Who)

Marco Polo er en Doctor Who-historie på syv episoder som ble vist på BBC One fra 22. februar til 4. april 1964.

Tardisen lander i Sentral-Asia i 1289 hvor Doktoren og hans følgesvenner ender opp i Marco Polos karavane som følger Silkeveien fra Pamil-platået, gjennom Gobiørkenen og over Himalaya til Beijing.

Menneskelig menasjeri

Menneskelig menasjeri, også kalt etnografisk karavane, negerlandsby, kongolandsby og annet (på engelsk gjerne Human zoo, «menneskelig dyrehage», og tysk Völkerschau, «folkeframvisning»), er gamle betegnelser på utstillinger av levende mennesker fra folkeslag og urbefolkningsgrupper som var fremmede for de fleste i Vesten. De ble holdt i dyrehager, fornøyelsesparker, sirkus, museer og liknende i Europa og Nord-Amerika fra 1870- til 1930-tallet. Mennesker ble vist fram både som underholdning og som antropologisk og etnografisk allmennopplysning for et betalende publikum.

«Menneskelige dyrehager» omfattet enkeltpersoner eller grupper i «opprinnelig, autentisk, naturlig og primitiv» tilstand, det vil si iført tradisjonelle drakter og utstyrt med typiske bruks- og kulturgjenstander. Ofte var det små «landsbyer» med voksne og barn der det var enkle demonstrasjoner, oppvisninger eller forestillinger. Som regel var det temporære utstillinger eller turnéer, men noen få personer bodde også fast i dyrehager. Etnografiske folkeutstillinger besøkte også Norge ved forskjellige anledninger.

Milton Sublette

Milton Green Sublette (født ca. 1801 i Somerset i Kentucky, død 1837 i Fort John) var en amerikansk frontiersman, trapper, pelshandler, oppdagelsesreisende og mountain man. Han var den andre av fire brødre som ble fremstående i pelshandelen i datidens Vesten. De andre var William, Andrew og Solomon. Milton var én av fem mann som etablerte Rocky Mountain Fur Company for å kjøpe ut William L. Sublettes, Jedediah S. Smiths og Dave E. Jacksons investeringer.

Sublette skadet et ben i et sammenstøt med indianere i 1826 sørvest i USA. Det plaget ham lenge og ble gjentatte ganger infisert på nytt. Etter at det ble fjernet av en kirurg ved navn Farrar i St. Louis i 1835 (sannsynligvis Dr. Bernard Gaines Farrar), gikk han rundt på en «cork leg» prokurert av Robert Campbell ved broren Hugh Campbell. Senere dro han rundt i en dearborn wagon trukket av et muldyr når han dro vestover fra St. Louis-området.Nye infeksjoner endte med at han døde i Fort John (senere fort Williams) ved Laramie River, nå i Wyoming. I 1843 bragte Solomon Sublette, som reiste sammen med William D. Stewarts og William L. Sublettes karavane, med seg en gravmarkør til Fort John og satte den på Miltons grav. Gravstedet er nå ukjent etter at Fort Williams' gravfelt ble bebygd.Sublette var kjent som en dynamisk og attraktiv person, med en sterk tendens til heftig handling og tale. Han fikk tilnavnet «the Thunderbolt of the Rockies».

Min katt kan danse tango

Min katt kan danse tango er et musikkalbum med Gluntan, utgitt i 1972.

Muhammed

For mannsnavnet, se: MuhammadMuhammed, Muhammed ibn Abdullah eller Muhammed ibn Abd Allah, (født ca. 570, død 8. juni 632 i Medina) var en politisk og religiøs leder. Han anses som grunnleggeren av islam. Han regnes av muslimer og i Bahai som profet. Koranen inneholder åpenbaringene Muhammed mottok som Allahs profet fra ca. 610 til han døde. Muhammed var ved sin død statsleder for den vestlige delen av Den arabiske halvøya.Navnet, som på arabisk skrives محمد, kan med latinske bokstaver også skrives Muhammad, Mohammad, Mohammed og Mahomet. Ordet er arabisk og betyr «den høylovede».

Muhammed nevnes i den muslimske trosbekjennelsen: «Det finnes ingen gud utenom Gud, og Muhammed er hans sendebud». En troende muslim vil si «Fred være med ham» hver gang han/hun nevner Muhammeds navn. I skrift uttrykkes dette ved å skrive (fvmh) etter navnet.

Myrra

Myrra er saft av Commiphora-arter og Burseraceae. Treet vokser i Arabia og Afrika. Sekretet er svettet ut av barken og tørret i luft. Utseende er gulbrune eller rødbrune, uregelmessige, sprø korn eller klumper av vekslende størrelse. Overflaten er dekket av hvit-gult støv. Bruddet er hvelvet, fettglinsende, gulbrunt til rødbrunt, ofte med matte, hvite årer og lysere flekker. Tynne stykker er gjennomskinnelige. Lukten er aromatisk; smaken er bitter, rivende.

Ordkalotten

Ordkalotten - Tromsø internasjonale litteraturfestival, ofte bare kalt Ordkalotten, er en årlig litteraturfestival i Tromsø. Arrangementet ble første gang holdt i 2000. Mønstringa omfatter norske og internasjonale forfattere og andre og finner sted i september eller oktober.

Saladin

Ṣalāḥ ad-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb (kurdisk: سه‌لاحه‌دین ئه‌یوبی, Selahedînê Eyûbî født 1137/1138 i Tikrit, død 4. mars 1193 i Damaskus) mest kjent som Saladin var en muslimsk politisk og militær leder av kurdisk opprinnelse som grunnla Ayyubide-dynastiet.

Slaget ved Badr

Slaget ved Badr (arabisk: غزوة بدر‎) foregikk 17. mars 624 (17. Ramadan år 2 i den islamske kalenderen) på den vestlige siden av halvøyen Arabia (nåværende Saudi-Arabia).

Det var et viktig slag i de første dagene av islam og et vendepunkt for Muhammeds kamp mot Quraish-stammen fra Mekka. Selv om slaget er et av de få som er nevnt i Koranen, er stort sett all samtidig kunnskap om slaget skaffet fra tradisjonelle islamske kilder, både samlinger av hadith og tradisjonelle Muhammed-biografier, skrevet mange tiår etter slaget.

Før slaget hadde muslimene og mekkerne vært involvert i flere mindre trefninger og ved år 623 og år 624 hadde den muslimske ghazawāt (referanse til slag Muhammed deltok i) økt merkant. Badr, derimot, var det første store slaget mellom de to styrkene. Muhammed ledet et raid mot en Quraish-karavane, hvor han i stedet møtte den mye større Quraish-styrken. Muhammeds menn brøt ned mekkernes frontlinjer samtidig som de drepte flere viktige Quraish-ledere, inkludert den mest fiendtlige av Muhammeds fiender, 'Amr ibn Hishām.

For tidlige muslimer var slaget av stor betydning fordi det ble sett på som det første tegnet for at de kunne ha mulighet til å overmanne sine forfølgere i Mekka. Mekka var på denne tiden en av de rikeste og den mest mektige hedenske byer i Arabia, med en militær kapasitet tre ganger større enn det muslimene kunne måle.

Transsaharisk handel

Transsaharisk handel mellom middelhavsland og Vest-Afrika var en viktig handelsvei fra det 8. århundre til slutten av det 16. århundre. Før en ser på karavaneveier og handelsvolum er det viktig å gjøre greie for hvordan slik handel i det hele tatt kunne eksistere. Saharaørkenen er et stort området med ugjestmildt klima, og på samme måte som Atlanterhavet er det bare verdt å ta seg over når gevinsten overstiger tapet. I motsetning til Atlanterhavet har Sahara imidlertid alltid vært bebodd av grupper mennesker som har drevet med lokal handel.

Handelen ble ført av dromedarkaravaner. Dromedarene brukt i karavanene ble fetet i flere måneder på slettene i Maghreb eller Sahel før de ble samlet til en karavane. Ifølge Ibn Battuta, som fulgte en av karavanene, var gjennomsnittsstørrelsen på karavanene på tusen dromedarer, og noen hadde opp til 12 000 dromedarer. Karavanene ble ofte veiledet av høyt betalte berbere som kjente ørkenen godt og som kunne føre karavanen trygt gjennom ørkenen.

Karavanen kunne bare overleve ved hjelp av omhyggelig koordinering. Speidere ble ofte sendt i forveien for å finne oaser der de kunne hente vann mens karavanen fortsatt var flere dager unna, ettersom karavanene ikke kunne ha med seg nok vann til hele reisen.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.