Japanlønn

Japanlønn (Acer japonicum) er en lønneart fra Japan.

Den er et lite, løvfellende tre eller en stor busk som blir 8–10 m høy. Stammen er kraftig og buktet, og greinene er vannrette og danner etasjer. Barken er gråhvit eller gråbrun. Bladene er nesten runde i omkrets med en diameter på 9–12 cm. De har dypt hjerteformet grunn og 7–11 fliker som er innskåret ¼–½ av bladet. Bladranden er uregelmessig sagtannet. Unge blad er silkehåret, men eldre blad har bare noen hår langs nervene på undersiden. Bladstilken er 3–5 cm og håret til å begynne med. Høstfargen er rød til oransje.

Trærne har tvekjønnede og rene hannblomster på samme plante (andromonøci). Blomstringen skjer i mai samtidig med løvsprett. Blomsterstanden er en endestilt, 3–5 cm lang halvskjerm med 10–15 blomster. Blomsterstilken er 1–2 cm lang og håret. Blomstene har 5 purpurrøde kronblad og 8 pollenbærere. Fruktene er samaraer som sitter parvis i 90–160° vinkel. De er modne i september.

Japanlønn vokser i fjellskoger 900–1800 moh. på de japanske øyene Honshu og Hokkaido.

Arten er vanlig dyrket som prydtre i alle tempererte strøk. Den kan forveksles med viftelønn (Acer palmatum), som er enda vanligere. Japanlønn er den mest hardføre av de to, og i Norge kan den dyrkes til herdighetssone 4. Det finnes mange kultivarer, for eksempel 'Aconitifolium' med dypt innskårne blad som minner om hjelm (Aconitum), 'Aureum' med blad som er lysegule hele vekstsesongen og 'Vitifolium' med lysende røde blad om høsten.

Japanlønn
Japanlønn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Acer japonicum
Thunb.
Norsk(e) navn: japanlønn
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: lønneordenen
Familie: lønnefamilien
Underfamilie: Hippocastanoideae
Slekt: lønneslekta
Habitat: fjellskoger
Utbredelse: Japan

Galleri

Japanischer Ahorn Queen-Auguste-Victoria-Park (Umkirch) jm31375

Vekstform

Acer japonicum - Flickr - peganum

Blomster og nyutsprungne blad

Acer japonicum 'Aconitifolium'

'Aconitifolium' med frukt

Acer japonicum 'Meigetsu'

Høstfarge 'Meigetsu'

Acer japonicum - Daikakuji,Kyoto 大覚寺のハウチワカエデ DSCF0900

Høstfarge i Kyoto

Litteratur

  • A. Mitchell (1977). Trær i skog og hage. Oversatt av I. Gjærevoll. Tiden. s. 340. ISBN 82-10-01282-7.
  • «Acer japonicum». Flora of China. Besøkt 2. august 2019.
  • R. Lancaster (1977). Trær i hagen. Oversatt av K.E. Aarthun. Stavanger: Stavanger Lithografiske Anstalt A/S. s. 21–22. ISBN 82-990430-2-6.
  • O.B. Hansen (29. oktober 2018). «Japanlønn (Acer japonicum Thunb.)». Park & Anlegg. Besøkt 2. august 2019.
  • Det Norske hageselskap (2006). Hageselskapets sortsliste (10 utg.). s. 28–29. ISBN 82-994640-4-8.

Eksterne lenker

Lønneslekten

Lønneslekten (Acer) er en slekt med trær og busker i lønnefamilien (Sapindaceae) i ordenen Sapindales. Den ble tidligere sammen med Dipteronia regnet til en mindre lønnefamilie, Aceraceae.

Viftelønn

Viftelønn (Acer palmatum) er en lønneart fra Øst-Asia.

Når den vokser vilt, er den et løvfellende tre som blir opptil 15 m høyt. Dyrkede planter er som regel 1–3 m høye busker der høyden avhenger av sorten. Barken er glatt og grågrønn eller lysebrun. Bladene er nesten runde i omkrets med en lengde på 3–6 cm og en bredde på 4–8 cm. De har en hjerteformet til nesten kileformet grunn og 5–7 fliker som er innskåret til midt på bladet. Bladranden er uregelmessig dobbelt sagtannet, og bladstilken er 2–6 cm.

Trærne har tvekjønnede og rene hannblomster på samme plante (andromonøci). Blomstringen skjer i april–mai samtidig med løvsprett. Blomsterstanden er halvveis hengende og 3–4 cm lang med 10–20 blomster. Blomstene har 5 purpurrøde begerblad, 5 lysegule til hvitrosa kronblad og 8 pollenbærere. Fruktknuten er glatt. Fruktene er 1,5 cm lange samaraer som sitter parvis i en stump vinkel. De er modne i september.

Vill viftelønn er ganske variabel og deles i flere varieteter, som av og til regnes som underarter. To varieteter er endemiske for Japan, nominatformen og var. matsumura. En tredje, var. amoenum, finnes både i Japan og Sør-Korea. Nærstående former fra Kina og Taiwan regnes til en egen art, Acer duplicatoserratum.

Arten er meget vanlig dyrket som prydbusk i alle tempererte strøk. Den kan forveksles med japanlønn (Acer japonicum), som er litt sjeldnere dyrket. Viftelønn er den minst hardføre av de to, og i Norge kan den dyrkes til herdighetssone 3 eller i kyststrøk herdighetssone 4. Det finnes mer enn 250 kultivarer med ulik vekstform, bladfarge og bladform. Den blir ofte brukt til bonsai.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.