Isle of Wight

Koordinater: 50°41′N 1°17′V Isle of Wight (av innbyggerne i dagligtale kalt for «The Island») er en øy ved sørkysten av England. Den er lokalisert rundt 6 km utenfor kysten av Hampshire, rett utenfor Southampton, og er adskilt fra det britiske fastlandet ved sundet Solent. Den utgjør et grevskap, Isle of Wight, som ikke er delt inn i flere distrikter og derfor i praksis fungerer som en enhetlig myndighet. Den tilhører regionen Sørøst-England. Administrasjonsbyen er Newport. Øya utgjør også en valgkrets som velger kun ett parlamentsmedlem, og er dermed den mest folkerike valgkretsen i England. Fram til 1995 hadde øya, akkurat som Kanaløyene Jersey og Guernsey, egen guvernør.

Øya har vært hjemmet til poetene Swinburne og Tennyson, foruten også dronning Victoria som bygde hennes meget avholdte sommerbolig og endelige hjem Osborne House ved East Cowes. Isle of Wight har en maritim og industriell tradisjon som omfatter skipsbygging, seilmaking, framstilling av flybåter, verdens første luftputefartøy, og utvikling og utprøving av Storbritannias romraketter. Øya er vert for årlige festivaler, inkludert musikkfestivalene Bestival og Isle of Wight-festivalen, sistnevnte var i 1970 den største rockehendelsen som noensinne har vært arrangert.[1] Det er også et bevart dyreliv og en del av de rikeste klipper og steinbrudd for fossiler etter dinosaurer i Europa.

Den raskeste offentlige transporten til fastlandet er til og fra Southsea i Portsmouth med luftputefartøy, og det går også fem fergelinjer over Solent.

EnglandIsleWight

Historie

Carisbrooke Castle gate 2
Festningen Carisbrooke Castle rett utenfor Carisbrooke

Wight ble en øy mot slutten av siste istid, da Solentsundet ble dannet og skilte den fra fastlandet. Den tilhørte det keltiske området, og ble av romerne kalt Vectis. Keiser Vespasian tok øya under sitt felttog til Britannia.

I middelalderen ble øya bosatt av jyder, som så ble erstattet av sakserne. Normannerne opprettet tittelen herre av Wight, og grunnla Carisbrooke kloster og festningen Carisbrooke Castle. Øya kom ikke helt under kongens kontroll før den ble solgt til Edvard I i 1293 av den siste herskeren, «dronningen av Wright», som den døende lady Isabella de Fortibus ble kalt.[2]

Den eldste byen var Newtown, ved en stor naturlig havn på nordvestsiden. Under et fransk angrep i 1377 ble det meste av øya, og andre bosetninger, ødelagt. Byen kom dermed i skyggen av Newport, som ligger slik til at den lettere kunne forsvares.

Henrik VIII grunnla festningsverker ved Yarmouth, East og West Cowe og Sandown etter at han hadde opprettet en permanent base for den britiske marine i Portsmouth. Mye av bygningsmaterialene kom fra klosteret, som kongen hadde lagt ned. I 1545 forsvarte Richard Worsley øya mot franske angrep. Etter den spanske armada i 1588 ble det bygget nye festningsverker rundt slottet mellom 1597 og 1602 for å forsvare øya mot eventuelle ytterligere spanske invasjonsforsøk.

Elizabeth I forsøkte å blåse liv i den gamle byen Newtown, og gjorde dette ved å opprette to parlamentsseter for byen. Dette førte til at den ble den mest beryktede av Englands råtne valgkretser. Da den store reformloven fjernet setene i 1832 var det bare 14 hus og 23 stemmeberettigede igjen i byen. Loven fjernet også to seter i Newport og to i Yarmouth, og erstattet dem med det ene sete øya har i dag.

Under den engelske borgerkrig flyktet kong Karl I til Wight, hvor han trodde at guvernør Robert Hammond ville ha sympati for ham. Hammond fengslet isteden kongen inne i Carisbrooke Castle.

Situationsplan von Portsmouth-Southampton
Kart over Isle of Wight ca. 1888

Under lokalstyrereformen i 1888 ble øya lagt under Hampshire. Dette førte til en kampanje for selvstyre, og i 1890 ble et eget grevskapsråd opprettet.

I 1974 var det planer om å innlemme Wight i Hampshire igjen, men i siste øyeblikk ble dette omgjort. Ettersom dette ikke var planlagt var ikke loven som var vedtatt klar for endringen, og øya måtte derfor få en vanlig grevskapsstrukter med inndeling i distrikter. Den ble dermed delt i Medina og South Wight, som hadde et felles grevskapsråd. Etter at systemet med enhetlige myndigheter var innført kunne man endre dette, slik at 1. april 1995 ble distriktene slått sammen til en enhetlig myndighet. Det eneste formelle administrative båndet til Hampshire er grevskapenes felles politistyrke.

Dronning Victoria bodde på Wight i flere år, og øya ble derfor et feriested for flere av Europas kongelige som var i slekt med henne. I 1897 ble verdens første radiostasjon opprettet av Marconi ved Needlesbatteriet på øyas vestspiss.

I 1904 dukket det opp en mystisk sykdom som drepte bikoloniene på Isle of Wight.[3] Den utslettet nesten alle bier på øya, og i 1907 kom den over til fastlandet og desimerte biebestanden på De britiske øyer. Den er kjent som Isle of Wight Disease («Isle of Wight-sykdommen»),[4] og kunne ikke forklares før man i 1921 sporet den til parasitten Acarapis woodi.[5] Parasitten har siden spredd seg til store deler av verden.

Kultur

Isle of Wight-festivalen

Isle of Wight-festivalen er en av de fremste musikkfestivalene i verden. I 1968 og 1969 ble det holdt to små konserter nær Tennyson Down på vestsiden av øya. I 1970 ble disse fulgt av en stor festival, som blant annet er kjent for at det var Jimi Hendrix' siste offentlige opptreden. Festivalen tiltrakk seg et publikum på hele 700 000, mens øya selv har en befolkning på knapt 100 000 innbyggere.[6] Festivaler ble holdt i noen år før det tok slutt, men i 2002 ble tradisjonen gjenopplivet.

Referanser

  1. ^ «Isle of Wight Festival history». Redfunnel.co.uk.
  2. ^ «Isabella de Fortibus, ‘Queen of the Wight’», English Heritage
  3. ^ «Isle of Wight Disease: Wiped Out The Bees», On the Wright 3. mai 2006
  4. ^ Lowe, E. E. (21. mars 1918): «Bee Disease» i: Nature 101, s. 47-48, doi:10.1038/101047a0
  5. ^ Bond, C. J. (7. juli 1921): «Pathogenic Organisms in the Pollen of Flowers and Disease in Bees» i: Nature 107, 584 doi:10.1038/107584a0
  6. ^ «Concerts with Record Attendance». Noiseaddicts.com.

Eksterne lenker

Wiktionary-logo-en.png Wiktionary: Isle of Wight – ordbokoppføring

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Isle of Wight hos Wikivoyage

Algernon Swinburne

Algernon Charles Swinburne (født 5. april 1837, død 10. april 1909) var en engelsk lyriker. Hans poesi var meget kontroversiell i hans samtid og mange av hans dikt sirkulerte rundt temaer som sadomasochisme, dødsønske, lesbiskhet og motstand mot religion. Han ble assosiert med pre-rafaelittene og regnet kunstmaleren Dante Gabriel Rossetti blant sine nærmeste venner.

Anthony Minghella

Anthony Minghella (født 6. januar 1954 på Isle of Wight, død 18. mars 2008) var en britisk filmregissør og manusforfatter.

Han vant i 1996 en Oscar for beste regi med filmen Den engelske pasienten (The English Patient).

Charles Ralph Boxer

Charles Ralph Boxer (født 8. mars 1904 i Sandown på Isle of Wight i England, død 27. april 2000 i St. Albans i Hertfordshire) var en britisk historiker som spesialiserte seg innen utforskningen av tidlig europeisk oversjøisk ekspansjon og imperiebygging i Asia og Brasil. Hans grunnforskning og hans akademiske produksjon reflekteres i mer enn 350 titler på verker av større eller mindre omfang. Mest ruvende er hans verker om det nederlandske og om det portugisiske oversjøiske velde.

David Arthur Skinner

David Arthur Skinner (født 3. januar 1980 i Isle of Wight, UK) er en jazzpianist, bandleder og komponist kjent som utøver av alle typer improvisert musikk, fra tradisjonell jazz og stride piano, gjennom swing, bebop til samtidsmusikk.

De internasjonale øylekene 1993

De internasjonale øylekene 1993 (De 5. internasjonale øylekene) ble avholdt på Wight i perioden 3. juli til 9. juli 1993. Arrangør av øylekene er International Island Games Association.

De internasjonale øylekene 2011

De internasjonale øylekene 2011 (De 14. internasjonale øylekene) ble avholdt på Wight i perioden 25. juni til 1. juli 2011. Arrangør av øylekene er International Island Games Association.

Hampshire Constabulary

Hampshire Constabulary er en regional britisk politistyrke med ansvar for Hampshire og Wight i det sørlige England. Området inkluderer byene Winchester, Southampton og Portsmouth; hovedkvarteret ligger i førstnevnte by.

Styrken ble opprettet i 1967 ved at flere eldre styrker i området ble slått sammen.

Henry Lynch-Staunton

Henry George Lynch-Staunton (født 5. november 1873, død 15. november 1941) var en britisk skytter som deltok i de olympiske leker 1908 i London.

Lynch-Staunton vant en olympisk bronse i skyting under Sommer-OL 1908 i London. Han var med på det britiske laget som kom på tredjeplass i lagskyting 50 yards pistol bak USA og Belgia. De andre på laget var Geoffrey Coles, Jesse Wallingford og Walter Ellicot. Lynch-Staunton skjøt 446 poeng, det var det neste svakeste resultatet på det britiske laget.

Isle of Wight-festivalen

Isle of Wightfestivalen er en årlig musikkfestival på den engelske øya Wight (Isle of Wight). Den ble opprinnelig arrangert fra 1968 til 1970 på henholdsvis gården Ford (i nærheten av Godshill), Wootton og Afton Down (i nærheten av Freshwater). Festivalen i 1970 var så langt den største og mest berømte av disse tidlige festivalene. Det ble faktisk sagt på den tiden at den var den største samling av mennesker i verden, og overgikk antallet på Woodstockfestivalen i USA.

Blant de som opptrådte var The Who, Jimi Hendrix, Miles Davis, The Doors, Ten Years After, Emerson Lake and Palmer, Joni Mitchell, The Moody Blues, Melanie, Donovan, Free, Chicago, Richie Havens, John Sebastian, Leonard Cohen, Jethro Tull, Taste og Tiny Tim.

Det uventede høye antallet av fremmøtte (de fleste uten billett, og billett for fire dager kostet £3) betydde at de lokale myndigheten og festivalarrangørene ikke kunne greie å forholde seg til mengden eller garantere sikkerheten. Slike bekymringer førte til at det britiske parlamentet året etter vedtok en egen lov, «Isle of Wight Act», som forbød forsamlinger på mer enn 5 000 mennesker på øya uten en egen tillatelse.

Festivalen i 1970 ble filmet av et profesjonelt filmselskap under ledelse av Murray Lerner, men filmen ble ikke utgitt før i 2003 da opptakene ble benyttet for en fjernsynsdokumentar. En DVD ble utgitt i 2005 under tittelen A Message to Love: The Isle of wight Rock Festival 1970. Et antall opptredener av noen av de enkelte utøverne har også blitt utgitt i årenes løp.

Festivalen ble gjenopplivet i 2002 ved Seaclose Park, en rekreasjonspark på utkanten av Newport. Festivalen har siden da blitt holdt årlig, og gradvis strukket seg nordover bortenfor parken Seaclose Park langs markene til østlige Medina-dalen. Mange kjente musikere har opptrådt på festivalen siden den ble gjenopptatt, blant annet The Rolling Stones, Muse, Donovan, Ray Davies, Robert Plant, David Bowie, Manic Street Preachers, The Who, R.E.M., Coldplay, The Proclaimers, Bryan Adams og The Police.

Den ble støttet økonomisk av Nokia fra 2004 til 2006. De som organiserer og arrangerer festivalen er Solo Music Agency. Med unntak fra å bli arrangert på et annet sted på Wight, og benytter tilpasset illustrasjoner av Dave Roe, har dagens festival ingen direkte forbindelse med festivalene i årene 1968–1970.

Isle of Wight County

Isle of Wight County er et fylke i den amerikanske delstaten Virginia.

Lucy Burke

Lucy Burke er en golfspiller fra Isle of Wight. Hun har en sølvmedalje i lagkonkurransen fra De internasjonale øylekene 2017 som fremste internasjonale meritt.

Needles Lighthouse

Needles Lighthouse er et fyrtårn i The Needles på Isle of Wight i Storbritannia. Det ble bygget av Trinity House i 1859 og kostet 20 000 pund. Det er bygget i granitt, er 33,25 meter høyt og er sirkelrundt med vertikale sider.

Osborne House

Osborne House er en forhenværende kongelig residens i East Cowes på Isle of Wight i England. Huset ble bygget for dronning Victoria og prins Albert, prinsen tegnet selv bygget. I dag er det English Heritage som har overtatt eiendommen og den er åpen for almenheten.

Robert Hooke

Robert Hooke (født 18. julijul./ 28. juli 1635greg. i Freshwater på Isle of Wight, død 3. mars 1702jul./ 14. mars 1703greg. i London) var en engelsk naturfilosof og polyhistor. Han regnes som oppfinneren av mikroskopet, og den første som tok i bruk begrepet «celle» om kroppens byggesteiner. Det skjedde rundt 1665, da han studerte bark. Han kalte dem for celler, siden de lignet på cellene munkene bodde i.

Hooke pådro seg Isaac Newtons vrede, fordi han gjorde noen av de samme oppdagelsene som han. I 1678 utformet Hooke en teori om en kraft som avtar med kvadratet på avstanden, og som kunne forklare planetenes bevegelser. Han kunne ikke ane at Newton ti år tidligere var kommet frem til det samme – men uten å offentliggjøre sin oppdagelse. I 1680 skrev den intetanende Hooke et brev til Newton om teorien. Newton utga omsider i 1687 sin oppdagelse i Principia som gjorde ham verdensberømt, mens Hooke naturlig nok fastholdt at Newton hadde stjålet ideen fra ham. Edmond Halley insisterte på at Newton iallfall burde kreditere Hooke, som tross alt var den første til å offentliggjøre oppdagelsen. I stedet nevnte Newton i et brev at han hadde stått på «skuldrene av giganter», en frekk hentydning til den småvokste Hooke.

Self Portrait

Self Portrait er Bob Dylans tiende studioalbum, utgitt i juni 1970. Det er hans andre dobbeltalbum, og inneholder mest coverlåter av pop og folksanger. Her finnes også en håndfull instrumentallåter, originale komposisjoner, og konsertopptak sammen med The Band. Mesteparten av albumet er sunget med påvirkning fra country crooning-stemmen som Dylan hadde introdusert et år tidligere på Nashville Skyline.

Solent

Solent er sundet mellom øya Isle of Wight og De britiske øyer. Det er en viktig farled for skipstrafikk til og fra Southampton og Portsmouth. Området er også viktig for rekreasjon og sjøsport; verdens eldste regatta, Cowes Week, arrangeres i farvannet. Området har et komplekst tidevansmønster.

Sophie Beardsall

Sophie Beardsall er en golfspiller fra Isle of Wight. Hun har to indviduelle bronsemedaljer fra De internasjonale øylekene.

Surry County (Virginia)

Surry County er et fylke i den amerikanske delstaten Virginia. Det ligger i de sørøstlige delene av staten og det grenser mot James City County i nordøst, Isle of Wight County i sørøst, Southampton County i sør, Sussex County i sørvest, Prince George County i vest og mot Charles City County i nordvest.

Surry Countys totale areal er 723 km² hvorav 81 km² er vann. I år 2000 hadde fylket 6 829 innbyggere og administrasjonssenteret ligger i byen Surry.

Fylket ble grunnlagt i 1652 av land fra James City County i Kolonien Virginia og har fått sitt navn etter grevskapet Surrey i England.

Fylket er et av de få av Virginias fylker som ikke har et eneste trafikklys.

Vivian Fuchs

Vivian Ernest Fuchs (født 11. februar 1908 på Isle of Wight, død 11. november 1999 i Cambridge) var en britisk oppdager som ledet den første vellykkede kryssingen av det antarktiske kontinent i 1958.

EnglandStorbritannia
EnglandStorbritannia

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.