Hallvard Blekastad

Hallvard Blekastad (født 5. juli 1883 i Østre Gausdal, død 27. september 1966) var en norsk kunstmaler.

Blekastad vokste opp i et folkehøyskolemiljø i Gudbrandsdalen, og var selv folkehøyskolelærer av utdannelse. Han satset heller på en karriere som kunstmaler på oppfordring fra Henrik Sørensen og Oluf Wold-Torne, og sammen med Rudolf Steiner kom disse til å forme Blekastads syn på både kunst og pedagogikk.[3][4]

Han hadde mange studie- og reiseår i ungdommen, blant annet i Frankrike og Sveits. Han debuterte i 1913Høstutstillingen, der han også deltok i mange av årene som fulgte. Senere i livet holdt han sjelden utstillinger, og den siste kom ved åttiårsjubileet hans i 1963.[5] Hans kjæreste motiv var norske høyfjell, og motivene brakte gjerne tankene til diktingen til hans nærmeste venn og svoger Olav Aukrust.[3][6] Tre av arbeidene hans: Steinfly, Loshaugen og Portrett A. M. M. er innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.[7]

Hallvard Blekastad giftet seg med den tsjekkiske forfatteren og statsstipendiaten Milada Blekastad i 1934. Sammen fikk de sju barn. Blant barnebarna deres er kunstnerne Sigrid Blekastad og Mari Blekastad, og journalisten Gry Blekastad Almås.[4][8]

Hallvard Blekastad
Hallvard Blekastad (Rolf Lunde)
Hallvard Blekastad. Tegning i kull av Rolf Lunde, 1922.
Født5. juli 1883[1][2]
Østre Gausdal[1]
Død27. september 1966[1][2] (83 år)
Østre Gausdal[1]
Ektefelle Milada Blekastad (1934–)
Beskjeftigelse Kunstmaler
Nasjonalitet Norge

Referanser

  1. ^ a b c d https://nkl.snl.no/Hallvard_Blekastad, 25. apr. 2019
  2. ^ a b KulturNav, 9. okt. 2017, Hallvard Blekastad, 49773d28-2b6a-4de4-b36b-3e8f4fed91be
  3. ^ a b Nekrolog av Øistein Parmann, Morgenbladet, 29. september 1966.
  4. ^ a b Skedsmo, Tone (20. februar 2017). «Hallvard Blekastad». Norsk kunstnerleksikon (norsk). Besøkt 4. august 2019.
  5. ^ «Hallvard Blekastad er død». Dagbladet, 28. september 1966.
  6. ^ «Maleren Hallvard Blekastad død». Aftenposten, 28. september 1966.
  7. ^ «Hallvard Blekastad». Store norske leksikon (norsk). 19. desember 2016. Besøkt 4. august 2019.
  8. ^ «Biletveverska på Fivilbu : Eit møte med Unn Virik» (PDF). Kyrkjeblad for Nord-Fron. April 2017. Besøkt 3. august 2019.

Eksterne lenker

Blindpassasjer (TV-serie)

Blindpassasjer er en norsk science fiction-serie på tre episoder fra 1978 skrevet av Jon Bing og Tor Åge Bringsværd. Den er regissert av Stein Roger Bull for NRK Filmavdelingen. Blindpassasjer kan beskrives som en science fiction-kriminal hensatt til verdensrommet, men den inneholder også elementer av grøss og thriller. Serien ble sendt i Detektimen høsten 1978 (med sendestart fredag 27. oktober) og vakte oppsikt fordi det var den første norske science fiction-serien som ble lagd for norsk TV. NRK lanserte den på DVD den 28. mars 2007 etter gjentatte oppfordringer fra publikum.

Serien ble også vist i de andre nordiske landene og ble særlig populær i Sverige. Svenskene «sperret øynene opp» og undret seg over at nordmenn kunne lage så gode serier. «Landet med bare lusekofter har gått forbi oss med flere hundre år», skrev en av de svenske avisene da den ble vist i Sverige. Begeistringen førte til at svenskene ble med på å dele produksjonskostnadene på Bing og Bringsværds andre science fiction-serie Ta den ring. Forfatterduoen fikk også i oppdrag av svenskene å forfatte en ny TV-serie om stjerneskipet «Marco Polo», men dette ble skrinlagt etter en tid.Bing og Bringsværd ble i 1979 tildelt Rivertonprisen for sitt arbeid med serien.

Gausdal

Gausdal i Gudbrandsdalen er en kommune i Oppland. Den grenser i nord til Sør-Fron, i nordøst til Ringebu, i øst til Øyer, i syd til Lillehammer og Nordre Land, og i sydvest til Nord-Aurdal og Øystre Slidre. Kommunens område følger grovt sett de to dalførene rundt elva Gausa, med basis i Gausdalen fra Skeikampen øverst i dalføret til Fåberg nederst, hvor dalføret fortsetter inn i Lillehammer kommune. Det vestlige dalføret dannes av sideelva Jøra – som renner ut i Gausa ved Segalstad bru – dette omfatter sognet Vestre Gausdal fra Øvre Svatsum øverst til Auggedalen nederst i dalen.

Gry Blekastad Almås

Gry Blekastad Almås (født 28. mai 1970 i Oslo) er en norsk journalist i NRK.

Hun var tidligere NRKs korrespondent i London. Hun har også vært nyhetsanker i Dagsrevyen og programleder for NRKs helsemagasin Puls.Blekastad Almås er utdannet innen litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen, journalistikk ved Darlington College of Technology i England og folkloristikk ved Universitetet i Oslo.

Hun er barnebarnet til den norsk-tsjekkiske oversetteren og komeniologen Milada Blekastad og til kunstmaleren Hallvard Blekastad.

Mari Blekastad

Mari Blekastad (født 11. februar 1970) er en norsk kunstner som særlig maler dyremotiver. Hun er utdannet fra Strykejernet kunstskole i Oslo. Hennes mor er smykkekunstner, og hennes farfar er maleren Hallvard Blekastad.

Milada Blekastad

Milada Blekastad (født 1. juli 1917 i Praha, død 25. oktober 2003) var en norsk litteraturhistoriker, komeniolog, oversetter og kulturarbeider med tsjekkisk opphav. Hennes virksomhet var knyttet til Institutt for slaviske og baltiske studier ved Universitetet i Oslo. Som litteraturhistoriker beskjeftiget hun seg med livet og verkene til den tsjekkiske humanisten og filosofen Comenius. Samtidig jobbet hun systematisk med oversettelse av hovedverkene i tsjekkisk 1900-tallslitteratur til norsk for å presentere dem til norske lesere. Mellom 1968 og 1989 støttet hun tsjekkiske forfattere og intellektuelle som ikke kunne uttrykke seg fritt i det daværende Tsjekkoslovakia. I 1997 ble hun for sitt livsverk dekorert med den tsjekkiske fortjenestemedaljen av 1. klasse av den tsjekkiske presidenten Václav Havel.

På grensen

På grensen (sverige: På gränsen) er en norsk-svensk komiserie som gikk på NRK1 i 2000. Serien handlet om to tollere som levde på hver sin side av den norsk-svenske grensen. Hovedrollene ble spilt av Ingar Helge Gimle og Claes Månsson.Serien var en samproduksjon NRK Drama og SVT Drama Göteborg.

Premieren ble sett av 829 000, mens siste episode ble sett av 746 000.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.