HMAS «Australia» (D84)

HMAS «Australia» (I84/D84/C01) var en krysser av Country-klassen i Royal Australian Navy. Den var en av to Kent-underklasse skip bestilt av RAN i 1924. Kommando ble reist i 1928. I mellomkrigstiden tjenestegjorde hun for det meste i Sør-Stillehavet og farvannene rundt Australia. Med unntak av perioden mellom 1934 og 1936 da han tjenestegjorde i Middelhavet som del av den britiske svaret på Abessiniakrisen.

Hun forble i farvannene rundt Australia frem til midten av 1940 da hun ble sendt til Atlanterhavet. Der hun blant annet deltok under Slaget om Dakar. I 1941 tjenestegjorde hun i hjemlige farvann og etter Japans inntreden i krigen tjenestegjorde hun sammen med amerikanske marinestyrker i Stillehavet frem til hun ble trukket tilbake til Storbritannia for reparasjoner som følge av kamikaze-angrep under landgangen i Lingayengulfen i januar 1945.

På slutten av 1940-tallet tjenestegjorde hun sammen med British Commonwealth Occupation Force i Japan. Hun ble trenningskip i 1950, lagt i opplag i 1954 og solgt til opphugging i 1955.

Ett av 8-tommers kanonløpene til HMAS «Australia» er utstilt foran Australian War Memorial.

Portal: Andre verdenskrig

HMAS Australia Oct 1937 SLV
HMAS «Australia» i oktober 1937.
HMAS «Australia»

Ett skip i Royal Navy og to skip i Royal Australian Navy har båret navnet «Australia» etter landet Australia. Et fjerde australsk skip skulle også bære det navnet. Men overføringen av det ble avlyst.

HMS «Australia», en krysser av Orlando-klassen, tjenestegjorde mellom 1888 og 1905.

HMAS «Australia» (1911), en slagkrysser av Indefatigable-klassen som tjenstegjorde under første verdenskrig.

HMAS «Australia» (D84), en Country-klasse krysser som tjenestegjorde under andre verdenskrig.

Det britiske hangarskipet HMS «Invincible» (R05) skulle selges til Australia i 1982 og bli omdøpt HMAS «Australia». Salget ble avblåst som følge av Falklandskrigen og det føderale valget i Australia i 1983.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.