Galicia (Spania)

Må ikke forveksles med den historiske, sentraleuropeiske regionen Galicia (Sentral-Europa)
Galicia (Spania)
Cabo Ortegal (Spain)

Flagg

Våpen

Kart over

LandSpania Spania
StatusRegion
Adm. senterSantiago de Compostela
Areal29 574 km²
Befolkning2 783 100 (2008)
Bef.tetthet94,1 innb./km²
Autonomistatus28. april 1981
Offisielle språkGalisisk
Spansk
Politikk
PresidentAlberto Núñez Feijoo

Galicia
42°45′0″N 7°53′0″W

Galicia (galisisk også Galiza) er en autonom region i det nordvestlige Spania. Arealet er 29 575 km² og folketallet er 2,8 millioner. Det milde, fuktige kystklimaet gjør regionen til den grønneste i landet. Kysten domineres av bukter og nes og små fjorder, eller rias. Her er høye fjell og skogkledde åser. Galicia deles inn i fire provinser, som på galisisk (galego) heter A Coruña, Lugo, Ourense og Pontevedra.

Galisierne er av keltisk opprinnelse, men språket deres, galego, er romansk og mest i slekt med portugisisk. Det keltiske preget viser seg blant annet i folkemusikken deres. Galisierne er stolte av sitt språk og sin kultur og har oppnådd et visst indre selvstyre.

I middelalderen var Santiago de Compostela et av de viktigste pilegrimsmålene; bare Jerusalem og Roma rangerte foran. Byen trekker fortsatt store mengder pilegrimer hvert år. Vikingfestivalen i Catoira er et annet populært arrangement.

La Coruña er fra gammelt av en av Spanias viktigste sjøfartsbyer. Her la Den spanske armada ut mot England i 1588. Ved byen ligger verdens eldste fyrtårn som ennå er i drift, Torre de Hércules, og som stammer helt tilbake til romersk tid.

Vigo er provinsens største by og Spanias største fiskerhavn.

Geografi

Et merkverdig geografisk fenomen man finner i Galicia er de mange fjordlignende åpningene langs kysten. Dette er estuarier som ble druknet da havet steg etter istida. Disse kalles rías og deles inn i Rías Altas og Rías Baixas. Det fins mye fisk i disse områdene og gjør den galisiske kysten til et viktig fiskeområde. Det spektakulære landskapet og villheten rundt kysten trekker til seg mangfoldige turister.

Galicias grønne kyst i hjørnet av Den iberiske halvøya er også kjent som "A Costa do Marisco" (sjømatkystengalisisk)

Galiciacoast
Finisterre ved den atlantiske kysten til Galicia

Galicia har bevart lite av sine tette atlantiske skoger med rikt dyreliv. Galicia er relativt lite forurenset og landskapet består av grønne åser, klipper og rias er veldig forskjellig fra det som vanligvis oppfattes som spansk landskap.

Innlandet i regionen er ikke veldig befolket og mange som bor her flytter til kysten og de store spanske byene. Terrenget her består av flere lave fjellkjeder krysset av mange små elver som ikke er farbare, men som har blitt brukt til vannkraft fra mange oppdemninger. Galicia har så mange små elver at regionen har blitt kalt "landet med de tusen elver". De viktigste elvene er Minho-elven og Sil-elven som er omgitt av spektakulære canyoner.

Fjellene i Galicia er ikke høye, men har isolert befolkningen på landet og har tatt motet fra dem når det gjelder utvikling av indre områder. Det finnes et skisenter i Cabeza de Manzaneda (1778 m) i Ourenseprovinsen. Det høyeste fjellet er Trevinca (2127 moh.) på grensen til León- og Zamoraprovinsene i Castilla y León.

Galicia har ingen omfattende naturområder og har hatt flere miljøproblem i den seneste tiden. Avskoging er et problem i mange områder. Faunaen, mest merkbart den europeiske ulven, har lidd på grunn av handlingene til husdyreiere og bønder. Hjortebestanden har blitt mindre som følge av jakt og utvikling. I det siste har oljesøl blitt et stort problem, spesielt med Mar Egeo-ulykken i A Coruña og det upopulære Prestige oljesølet i 2002, et råoljesøl større enn Exxon Valdezulykken i Alaska. Andre miljøsaker som kan nevnes er gassutslipp forårsaket av maritim trafikk, forurensning fra fiskeoppdrett ved kysten, overbeskatning av fiskebestanden og den største hyppigheten av skogbranner i Spania, til tross for det våte galisiske klimaet.

Økonomi

Galicia er et område med store økonomiske forskjeller. Vestkysten, hvor de store befolkningssenterne og det meste av industrien befinner seg, har hatt en positiv økonomisk og befolkningsmessig utvikling. I øst, i provinsene Ourense og Lugo, er økonomien først og fremst basert på tradisjonelt landbruk, og småbrukene dominerer. Økt turisme, og satsing på bærekraftig skogbruk og økologisk landbruk, gir nye muligheter. Det satses også mye på forskning og utvikling, spesielt innen bioteknologi og næringsmiddelindustrien.

Det er lite storindustri i Galicia. Det som finnes er Alcoas aluminiumsfabrikk i San Cibrao (Cervo), bilfabrikken til Citroën i Vigo, Endesas gruvedrift i As Pontes de García Rodríguez, et raffineri i A Coruña og skipsverft i Ferrol og i Vigo. I tillegg finnes klesprodusenten Inditex (Zara, Pull and Bear, etc.), med hovedkontor i Arteixo.

Landbruksindustrien er i tilbakegang, spesielt melkeproduksjon og produkter laget av melk, og landbruket er nå inne i en omstruktureringsprosess. Antallet bruk er kraftig redusert, og denne prosessen pågår fortsatt.

Fiskeindustrien, hvor Galicia har lange tradisjoner, står overfor mange utfordringer. Fangstene har minket de siste årene, noe som skyldes både overbeskatning og begrensninger i form av kvoter. Samtidig satses det mye på akvakultur (både fisk og skalldyr), og produksjonen har økt voldsomt de siste årene.

Turisme, hvor området henger etter resten av Spania i form av utvikling og markedsføring, representerer i dag en viktig inntektskilde, spesielt langs kysten og i Santiago de Compostela. I 2007 kom det 5,7 millioner turister til Galicia, en økning på 8 % i forhold til 2006, og 11 % mer enn i 2005. 85 % av de som kommer til Galicia besøker Santiago de Compostela, og byen er definitivt det viktigste turistmålet.[1]

Galleri

Basílica de Santiago 02

Santiago de Compostela

Faro Torre Hércules La Coruña Galicia España

Hercules' fyrtårn

Lugo 060420

Den romerske muren, Lugo

Ribeira Sacra. Río Sil. Lugo. Galiza

Elva Sil

Referanser

  1. ^ «Galicia mottok 8 % flere turister i 2007» (Original tittel på galisisk: «Galicia recibiu un 8 % máis de turistas durante o 2007»), La Voz de Galicia, 2. januar 2008

Eksterne lenker

Albariño

Albariño, også kjent som alvarinho eller cainho branco, er en vindrue som brukes for å produsere hvite viner. Den dyrkes i Galicia nordvest i Spania og Melgaço og Monção nordvest i Portugal.

Balesar-demningen

Balesar-demningen – også tidvis skrevet Belesar – er en demning med vannkraftverk i elva Miño i provinsen Lugo i Galicia, Spania, ikke langt fra byen Lugo. Vannkraftverket har en total installert produksjonseffekt på 225 MW. Anleggsarbeidene startet i 1956, og vannkraftverket ble igangsatt for kraftproduksjon i 1963, med utvidelser i 2001.

Demningen er 129 meter høy og 50 meter lang. Reservoaret har et areal på 20 km² (2.000 hektar), og vannmasser med volum inntil 654 millioner m³.

Baodemningen

Bao-demningen er en demning med vannkraftverk i Spania. Det ligger i elva Bibey. Demningens bruksområde er flomkontroll og vannkraft.

Selve damanlegget er 107 meter høyt, og er en gravitasjonsdam. Den stod ferdig utbygd i 1960.

Castrelo-demningen

Castrelo-demningen er en demning med vannkraftverk i Spania. Det ligger i elva Miño. Demningens bruksområde er vannkraft og flomkontroll. Installert vannkrafteffekt er om lag 106 MW.

Selve damanlegget er en gravitasjonsdam. Det oppdemmede vannreservoaret har et volum på 60 millioner m3.

Cenzademningen

Cenza-demningen er en demning med vannkraftverk i Spania. Det ligger i elva Cenza. Demningens bruksområde er vannkraft. Installert effekt er 175 MW.

Selve damanlegget er 49 meter høyt, og er en gravitasjonsdam. Den stod ferdig utbygd i 1993.

Edrada vannkraftverk

Edrada vannkraftverk er et vannkraftverk i Spania, av typen pumpekraftverk. Det ligger i elva Conso. Demningens bruksområde er vannkraft. Installert effekt er 270 MW. Anlegget har reversible turbiner og to vannmagasiner.

Europavei 1

Europavei 1 er den vestligste europaveien i retning nord-syd og går mellom Larne i Nord-Irland og Sevilla i Andalucía, Spania. I Nord-Irland er veien ikke skiltet som E1.

Trasé fastlagt av UNECE: Larne – Belfast – Dublin – Wexford – Rosslare ... La Coruña – Pontevedra – Valença – Porto – Aveiro

(Albergaria) – Coimbra – Lisboa – Setúbal – Faro – Vila Real de Santa António – Huelva – Sevilla. Veiens lengde er 100 km i Nord-Irland, 260 km i Irland, 180 km i Galicia i Spania, 780 km i Portugal og 140 km i Andalucía i Spania, tilsammen 1460 km.

Mellom Rosslare og La Coruña er det ingen direkte sjøforbindelse. Fergeforbindelsene Rosslare – Pembroke og Plymouth – Santander er et alternativ. Vila Real de Santa António ligger ved Guadiana men har ingen bro til Spania, traseen går derfor via Castro Marim.

Europavei 70

Europavei 70 går mellom La Coruña i Spania og Poti i Georgia. Veiens lengde er rundt 4550 km.

Trasé fastlagt av UNECE: La Coruña – Oviedo – Bilbao – San Sebastián – Bordeaux – Clermont-Ferrand – Lyon – Chambéry – Susa – Torino – Alessandria – Tortona – Brescia – Verona – Mestre (Venezia) – Palmanova – Trieste – Ljubljana – Zagreb – Djakovo – Beograd – Vrsac – Timişoara − Caransebes – Drobeta Turnu Severan – Craiova – Alexandria – București – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Shoumen – Varna ... Samsun – Ordu – Giresun – Trabzon – Batumi – Poti.

Europavei 801

E801 eller Europavei 801 er en europavei som går mellom Coimbra i Portugal og Verín i Spania. Veiens lengde er rundt 270 km.

Frieira-demningen

Frieira-demningen er en demning med vannkraftverk i Galicia i det nordvestre Spania. Det ligger i elva Miño. Demningens bruksområde er vannkraft. Installert effekt er 145 MW.

Resevoarets oppdemmede vannvolum er 44 millioner m³.

Galicia

Galicia kan vise til:

Galicia (Spania) – et område i Nordvest-Spania

Galicia (Sentral-Europa) – et område i Sentral-Europa (i dag i Polen og Ukraina)

Galicia (Sentral-Europa)

Artikkelen omhandler et område i Sentral-Europa. For den spanske provinsen, se Galicia (Spania).

Galicia (polsk Ruś Halicka og Galicja, ukrainsk Галичина, tysk Galizien, ungarsk Gácsország, tsjekkisk Halič, tyrkisk Haliç) er en historisk region i østlige Sentral-Europa, som er delt mellom Polen og Ukraina.

Området var bebodd av østslavere fra tidlig middelalder og i det 12. århundre ble Fyrstedømmet Halytsj opprettet, som mot slutten av århundret ble slått sammen med Volynia til å danne Fyrstedømmet Halytsj-Volynia. Fra 1387 til 1772 kom området under Polen (fra 1434 det rutenske voivodskap), med hovedstad i Lwów (Lviv). Under Polens første deling ble området annektert av Østerrike i 1772, med det nye navnet Kongedømmet Galicia og Lodomeria, eller bare Galicia. Galicia ble den største, mest befolkede, og nordligste provinsen av Østerrike, og forble under østerriksk styre frem til sammenbruddet av Østerrike-Ungarn mot slutten av første verdenskrig.

Galisisk

Galisisk (Galego) er et iberoromansk språk som snakkes i deler av Spania: den autonome regionen Galicia og tilstøtende områder i Asturias og Castilla y León. Språket blir talt av tre-fire millioner, og en halv million av disse er emigranter til Sør-Amerika og Mexico. Språklig har galisisk mer likhet med portugisisk enn spansk, noe som skyldes at portugisisk og galisisk har felles opphav i Galicia.

Los Peares-demningen

Peares-demningen er en demning med vannkraftverk i Spania. Det ligger i elva Miño. Demningens bruksområde er vannforsyning, flomkontroll og irrigasjon. Installert effekt er 181 MW.

Selve damanlegget er 94 meter høyt, og er en gravitasjonsdam. Den stod ferdig utbygd i 1955. Det oppdemmede vannvolumet er hele 182 millioner m3, det største reservoaret i elva Miño.

Meirama kullkraftverk

Meirama kullkraftverk er et kullkraftverk i La Coruña i Spania. Det har en installert produksjonskapasitet på 553 MW, fordelt på 1 turbin. Dette er et av landets mindre fossile kraftverk målt etter installert produksjonseffekt. Anlegget ble påbegynt omkring 1975 og stod ferdig i 1980. Operatør er selskapet UFG. Brenselkilden er kull og lignitt.

De totale CO2-utslippene i 2008 var ca. 311 600 tonn, utslippskvoten var samme år 2 008 900 tonn. Så sent som i 2007 var utslippene oppe i 5,13 millioner tonn, et av de største i hele Spania.

Puente Bibey vannkraftverk

Puente Bibey vannkraftverk er et vannkraftverk i Spania, av typen pumpekraftverk. Det ligger i elva Bibey og er tilknyttet vannmagasinet Baodemningen. Installert effekt er 315 MW. Anlegget har reversible turbiner og to vannmagasiner.

Soutelo vannkraftverk

Soutelo vannkraftverk er et vannkraftverk i Spania, av typen pumpekraftverk. Det ligger i elva Cenza. Demningens bruksområde er vannkraft. Installert effekt er 215 MW. Anlegget har reversible turbiner og to vannmagasiner.

Suarnademningen

Suarna-demningen er en demning med vannkraftverk i elva Rio Navia i provinsen Lugo i Galicia, på grensen til Asturias i det nordvestre Spania. Elva renner nordover og ut i Biskayabukta. Vannkraftverket har en total installert produksjonseffekt på 150 MW. Anleggsarbeidene startet i 1955, og vannkraftverket ble igangsatt for kraftproduksjon i 1963.

Demningen er 96,5 meter høy og 291 meter lang. Reservoaret har et areal på 1 km² (100 hektar), og vannmasser med volum inntil 124 m³.

Demningene på Navia-elva, regnet nedenfra, er:

Arbóndemningen (1967) – med 56 MW kapasitet

Doirasdemningen (1958) – med 106 MW kapasitet

Salimedemningen (1954) – med 128 MW kapasitet

Suarnademningen (1963) – med 150 MW kapasitet

Tui (Spania)

Tui (spansk: Tuy) er en kommune i provinsen Pontevedra i Galicia i Spania. Den ligger ved grensen til Portugal. Kommunen hadde per 1. januar 2018 en befolkning på 16 902. Katedralen Catedral de Santa María de Tui, innviet i 1225, er en av de mest berømte i Galicia.

Spania

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.