Eilat

Eilat (hebraisk: אֵילַת) er Israels sørligste by. Byen har omtrent 50 000 innbyggere. Eilat er et turiststed og en havn på nordspissen av Rødehavet ved Akababukten, og ligger i den sørlige delen av Negevørkenen. Byen ligger nær den lille egyptiske byen Taba i sør, og den jordanske havnebyen Akaba i øst.

Til tross for beliggenheten i ørkenen, gjør nærheten til Rødehavet at Eilat har et steppeklima. Om sommeren er temperaturen i Eilat ofte over 40 °C, og om vinteren over 22 °C. Byen er et populært turistmål både innenlands og utenlands.

Eilat
(he) אֵילַת
(ar) ايلات‎
Eilat

Våpen

LandIsrael Israel
DistriktSørdistriktet
StatusBy
Grunnlagt1951
TidssoneUTC+2
Areal84,789 km²
Befolkning46 900 (2007[1])
Bef.tetthet553,14 innb./km²
Høyde over havet16 meter
NettsideNettside

Eilat
29°33′0″N 34°57′0″E

Historie

Geologi og arkeologi

Eilat er oppkalt etter det bibelske Elat. Den opprinnelige bosettingen var sannsynligvis ved nordenden av Sivsjøen (Akababukten), nå på grensen til Jordan, mens den senere havnebyen og handelssentrumet antas å være byen Akaba i Jordan.

Til tross for de tøffe forholdene har det vært store befolkningsgrupper i området så langt tilbake som 8 000 f.Kr.

Arkeologiske undersøkelser begynte i 1861, men til dags dato har fortsatt kun rundt syv prosent av området blitt detaljert undersøkt av de rundt 1 500 oldtidsstedene som er nedtegnet på et område bestående av 1 200 kvadratkilometer. I kontrast til hullene som er funnet i besetningsperiodene i naboområdene Negevørkenen og Sinaihalvøya, disse stedene har vist kontinuerlig bosetningen i de siste 10 000 år.

EilatBay ST 07
Et glimt av blått vann ved Darb el Hajj - i dag Ovda – innfartsvei til Eilat

Geologi og landskap er variert: vulkansk og metamorfisk berg, sandstein og kalkstein; fjell opp til 892 meter over havnivået; brede daler som Arabah og kystområder mot Akababukten. Med et årlig regnfall på 28 millimeter og sommer temperatur på 40 °C og med vannressurser som ligger høyere til og med begrenset vegetasjon.

«De viktigste elementene som har påvirket regionens historie var ressursene på kobber og andre mineraler, oldtidens internasjonale veger som krysset området, og dets geopolitiske og strategiske posisjon. Disse resulterte i en bosetningstetthet som overkom de miljømessige forholdene.»[2] I Tel-Al-Chleifa i nærheten av grensen mellom Eilat og Akaba hvor det er avdekket levninger og murer fra kongedømmet Israel og avtrykk (stempel) fra kong Jotam. Arkeologen Nelson Glueck oppdaget her en festning fra 900 f.Kr.

Tidlig bosetning

Den opprinnelige bosetningen var antagelig Eilat[3] ved nordenden av Akababukten.[4] Nelson Glueck avdekket murverk fra kongedømmet Israel her.

Arkeologiske utgravninger avdekket også imponerende forhistoriske graver som er blitt datert til 6000-tallet f.Kr. ved den vestlige enden av Eilat med kobbergruver i nærheten og gruvedriften i Timnadalen er antagelig den eldste som er funnet på kloden. Oldtidens egyptiske nedtegnelser har også dokumentert omfattende og lukrative gruvedrift og handel over Rødehavet med Egypt synes å ha begynt så tidlig som det fjerde egyptiske dynasti.

Eilat er nevnt i antikken som en betydelig handelspartner med Elim, Tebens havn mot Rødehavet som tidlig som det tolvte egyptiske dynasti.[5] Handel mellom Elim og Eilat blomstret med varer som virak (velluktende harpiks) og myrra som ble fraktet opp fra Etiopia og Punt; bitumen og naturlig natriumkarbonat fra Dødehavet; finvevd lin fra Jbeil (tidligere Byblos) i Libanon; og amuletter av kobber fra Timna (antagelig Tel Batash); alle nevnt i verket Periplus Maris Erythraei («Rundreise i Rødehavet»), en gresk nedtegnelse fra mellom 100-tallet og 200-tallet e.Kr.

I oldtiden grenset Eilat mot nasjonene Edom, Midjan og stammeområdet Rephidim (et sted nevnt i Bibelen), de innfødte beboerne av Sinai.

Eilat er nevnt flere ganger i Bibelen, blant annet som den første stasjonen israelittene ankom etter utvandringen fra Egypt. I romertiden ble det bygget en vei som forbandt området med den nabateiske byen Petra (i det nåværende Jordan). Restene av et stort kopperverk fra tidsrommet 700-900, under det arabiske Ummayad-dynastiet, har også blitt funnet i nærheten av Eilats industriområde og kibbutzen Eilot.

Pilegrimsveien Darb el Hajj fra Afrika til Mekka gjennom Egypt, gikk ut av Sinaihalvøya fra vest ved Eilat, før den fortsatte langs havet sørover inn i Den arabiske halvøy.

Moderne tid

Ink flag statue
Statue av «the ink flag» som ble plantet i Eilat under Den arabisk-israelske krig 1948
Bodek Architects Eilat Sports Center
Sports Center i Eilat. Arkitekt Moti Bodek

Eilat het Umm Rashrash da området ble satt av som del av den jødiske staten i FNs delingsplan fra 1947. Den 10. mars 1949, under den første arabisk-israelske krigen, inntok israelske styrker stedet uten kamp. Styrkene hadde glemt å ta med seg et israelsk flagg, og en av soldatene improviserte derfor et flagg, kjent som «the ink flag», ved å helle blekk på et tøystykke.

Vekst

Fra i utgangspunktet å ha vært en militærutpost, vokste Eilat fort etter at områdets ressurser ble undersøkt. Kopperminene i Timnadalen ble åpnet og Eilats havn ble oppført.

Etter Den arabisk-israelske krig 1948 hadde alle arabiske nasjoner en fiendtlig holdning til Israel ved å blokkere alle landruter; Israels tilgang og handel med resten av verden skjedde utelukkende via fly og sjøfart. I tillegg nektet Egypt passasje gjennom Suezkanalen for israelskregistrerte skip og til ethvert skip som bragte last til eller fra israelske havner. Dette gjorde Eilat og dens havn livsviktig for israelsk kommunikasjon og handel med Afrika og Asia, og for oljeimport. Eilat Ashkelon Pipeline Company åpnet i 1968 et råoljerør gjennom landet, og denne og havnen ble uunnværlig for landets utvikling.

Referanser

  1. ^ Befolkningstall (PDF)
  2. ^ Avner, U. (2008): «Eilat Region». I A. Stern (red.): The New Encyclopedia of Archaeological Excavation in the Holy Land, Volume 5 (supplementbind). Jerusalem. 1704-1711.
  3. ^ Glueck, Nelson (1960): Rivers in the Desert: A History of the Negev. Grove Press; ASIN: B000NUMKSC
  4. ^ Nayeem, Dr. Muhammed Abdul (1990): Prehistory and Protohistory of the Arabian Peninsula. Hyderabad. ISBN 8185492026.
  5. ^ Rice, Michael (1990): Egypt's Making. Routledge. ISBN 0-415-06454-6.

Eksterne lenker

Portal: Israel

3. etappe av Giro d'Italia 2018

3. etappe av Giro d'Italia 2018 gikk fra Beer Sheva i Israel til Eilat 6. mai 2018.

Elia Viviani tok sin andre etappeseier.

Akaba

Akaba (arabisk: العقبة‎) er den femte største by i Jordan. Den er spesiell ved å være den eneste by ved kysten, og har således den eneste havneen i landet. Den er lokalisert helt sør i landet og helt nord i Akababukten,på østsiden av byen Eilat i Israel. Byen er den mest folkerike byen i Akababukten og hadde en befolkning på 148 398 innbyggere i 2015 og et landareal på 375 km2. Akaba er det administrative sentrum i guvernement Akaba. Byen har en viktig rolle i utviklingen av Jordans samfunnsøkonomi med omfattende turisme og handel. Havnen i Akaba betjener også andre land i regionen.

Akababukten

Akababukten (arabisk: خليج العقبة‎, Khalij al-Aqabah) eller Eilatbukten (Hebraisk: מפרץ אילת, Mifrats Eilat) er en lang bukt ved nordenden av Rødehavet, øst for Sinaihalvøya og vest for den arabiske halvøy. Dens kystlinje er delt mellom fire land: Egypt, Israel, Jordan, og Saudi-Arabia. Bukten strekker seg 160 kilometer fra Tiranstredet ved Sharm el-Sheikh i sør til de tre nabobyene Taba i Egypt, Eilat i Israel og Akaba (al-Aqabah) i Jordan i nord. Saudi-Arabia har også en lang kystlinje mot Akababukten. På sitt bredeste er bukten 24 km. Akababukten er en del av riftdalen som strekker seg fra Syria til Mosambik.

Arkia

Arkia (Arkia Israel Airlines) er et israelsk flyselskap med hovedkontor i Tel Aviv. Det er det nest største i landet og har rutetrafikk både på innen- og utenlandske destinasjoner i tillegg til chartertrafikk til Vest-Europa og middelhavsområdet. Hovedbasen er Ben Gurion flyplassen i Lod, men et betydelig antall flyvninger går også fra Sde Dov i Tel Aviv og fra Eilat og Ovda flyplassene i sør.

Ben Gurion internasjonale lufthavn

David Ben-Gurion internasjonale lufthavn (hebraisk : נמל תעופה בן גוריון‎, namel te'ufa Ben Guryon, arabisk : مطار بن غوريون الدولي, maṭār Ben Ghuryon ad-dawlī); IATA: TLV, ICAO: LLBG) ligger ved Lod og het tidligere Lod lufthavn. Den ligger 15 km sørøst for Tel Aviv, og er Israels største lufthavn.

Lufthavnen som er oppkalt etter den israelske statsministeren David Ben-Gurion, er også hjemmehavn for El Al Israel Airlines.

EM i triatlon 2012

EM i triatlon 2012 (europamesterskapet i triatlon) ble arrangert i Eilat i Israel i 2012.

Eilat Mazar

Eilat Mazar (hebraisk: אילת מזר‎; født 10. september 1956) er tredjegenerasjon av israelske arkeologer, og hun er spesialist i arkeologi i Jerusalem og Fønikia. Hun er seniorforsker ved Merkaz Shalem eller Shalemsenteret. Hun har drevet utgravninger på Tempelhøyden i Jerusalem foruten også utgravninger ved Achziv, et arkeologisk sted på nordkysten av Israel, 15 km nord for Akko. I tillegg til å lede Shalemsenterets institutt for arkeologi er hun tilknyttet Det hebraiske universitetet i Jerusalem.Mazar tok sin Ph.D. fra Det hebraiske universitetet i 1997. Hun er datterdatter av den pionerarkeologen Benjamin Mazar. Hun bor i Jerusalem og er mor til fire barn.

Israels geografi

Geografisk er Israel plassert mellom tre kontinenter: Afrika, Asia og Europa. Det grenser til Libanon i nord, Syria og Jordan øst og Egypt i sørvest. Landet er lokalisert ved koordinatene 31°30′N 34°45′Ø, med kystlinje mot Middelhavet i vest og mot Akababukten i sør. Landet er langt og smalt, og strekker seg omtrent 450 km fra Genesaretsjøen i nord til Eilat i sør. Den bredeste strekningen, på 135 km, er mellom Dødehavet og Middelhavet. Den viktigste elven er Jordan, som renner via Genesaretsjøen til Dødehavet.

Som følge av seksdagerskrigen i 1967 er Vestbredden, Gazastripen, Øst-Jerusalem og Golanhøydene delvis under israelsk kontroll, og er derfor også beskrevet i denne artikkelen. Israels areal eksklusivt disse områdene utgjør 20 770 kvadratkilometer, hvorav én prosent er vann. Om man inkluderer østre Jerusalem og Golanhøydene, er arealet 22 145 kvadratkilometer.

Det sørlige Israel er dominert av Negevørkenen, som dekker rundt 12 000 km², mer en halvparten av landets totale areal. Nord i dette området ligger Judeaørkenen, der også Dødehavet ligger, ved grensen til Jordan. Dette er Jordens laveste punkt, 408 meter under havoverflaten. Innlandsområdene er dominert av Judeafjellene på Vestbredden, mens den sentrale og nordlige kystlinja består av fruktbare kystsletter. De nordlige innlandsområdene består av Karmel-fjellkjeden, ved siden av Jisreeldalen og Galilea-åsene. Genesaretsjøen ligger bortenfor dette, og grenser i øst til Golanhøydene, hvor det høyeste punktet under Israels kontroll ligger, Hermonfjellet 2236 meter over havet. Det høyeste punktet innen Israels internasjonale anerkjente territorium er fjellet Har Meron, 1208 meter over havet.Landets klima er svært skiftende, om man sammenligner kystområdene med fjellområdene, spesielt i løpet av vintermånedene. I de nordlige fjellområdene kan temperaturen synke, den kan snø og regne, og man kan oppleve snø helt ned til Jerusalem. Kystområdene, for eksempel strendene i Haifa og Tel Aviv, har typisk middelhavsklima med kjølig vinterregn og varme, tørre somre.

Negevørkenen

For maskinpistolen, se IMI Negev.

Negev (hebraisk נֶגֶב, arabisk: النقب, an-Naqab) er ørkenregionen i Sør-Israel. Negev utgjør mesteparten av Israels Sørdistrikt. Ordet Negev betyr «sør» på hebraisk, mens Nigev betyr «tørr».

Raviv Ullman

Raviv Ullman (hebraisk: רביב אולמן), kjent som Ricky Ullman på scenen, (født 24. januar 1986 i Eilat i Israel), er en israelskfødt amerikansk skuespiller.

Ricky Ullman spiller i TV-serien Phil fra fremtiden som går på Disney Channel.

Samferdsel i Israel

Samferdsel i Israel er godt utviklet, og infrastrukturen blir fortløpende oppgradert for å imøtekomme kravene til befolkningsveksten, politiske faktorer, Israels forsvar, turisme og økt trafikk.

Sinaihalvøya

Sinaihalvøya (arabisk: Shibh Jazirat Sina شبه جزيرة سيناء) er ei trekantet halvøy mellom Middelhavet i nord og Rødehavet i sør. Den ligger i Egypt, og har et areal på rundt 60 000 km². Landgrensene er Suez-kanalen og Suezbukten i vest og grensen til Gazastripen, Israel og Akababukten i øst. Sinaihalvøya er den delen av Egypt som geografisk hører til Asia. I Sørvest-Asia kalles halvøya for Vest-Asia.

Taba

Taba (arabisk: طابا‎, Ṭāba) er en liten egyptisk by ved nordenden av Akababukten. Den mest benyttede grenseovergang mellom Egypt og Israel ligger ved Taba, og turistbyen Eilat i Israel ligger omtrent 6 kilometer unna. Taba er et hyppig feriested for egyptere og utenlandske turister, særlig de fra Israel på veg mot andre destinasjoner i Egypt, eller som en helgetur. Taba er den mest trafikkerte grenseovergangen mellom Egypt og Israel, og tiltrekker seg turister fra begge land. Den egyptiske turistbyen Sharm el-Sheikh ligger tre timers kjøring sør for Taba. Stedet er den nordligste feriested innenfor Egypts «Rødehavsriviera».

Terrorangrepet i Dimona 2008

Terrorangrepet i Dimona i Israel 4. februar 2008 var et selvmordsangrep utført av de palestinske, militante gruppene Al-Aqsa-martyrenes Brigader og Folkefronten for Palestinas frigjøring.

Turisme i Israel

Turisme i Israel omfatter ferie- og fritidsreiser til en rekke historiske og religiøse mål i landet samt til strandsteder og til områder som er arkeologisk interessante. En del av stedene som nevnes i artikkelen ligger på den okkuperte Vestbredden.

Israel har det høyeste antallet muséer pr. innbygger i verden. I 2007 besøkte mer enn 2,3 millioner turister landet og antallet er forventet å øke i de neste årene.

Ussia av Juda

Ussia (også kalt Asarja) var ifølge Bibelen en av kongene i Kongedømmet Judea, også kalt tostammeriket i Israel på 800-tallet f.Kr. Han var sønn av den tidligere kong Amasja og hans hustru Jekolja. Han sies å ha vært en god og dyktig konge og «gjorde det som var rett i Herrens øyne».Han anla en jødisk koloni ved Eilat ved Akababukta, han befestet Jerusalem, opprettet en stående hær, og han støttet opp under karavanetrafikken mellom Arabia og Gaza ved Middelhavet. Hans regjeringstid var derfor stort sett preget av gode inntekter gjennom transitthandel.

Han måtte på grunn av spedalskhet gå av som konge og overlate makten til sin sønn Jotam. Han kom i konflikt med prestene fordi han holdt fast ved den gamle tradisjonen at kongen var landets øverste prest.

Utmattelseskrigen

Utmattelseskrigen (engelsk: War of Attrition, hebraisk: מלחמת ההתשה, Milhemet haHatshah, arabisk:حرب الاستنزاف, Ḥarb al-Istishzāf) var en begrenset krig utkjempet mellom Israel og Egypt fra slutten av 60-tallet til 1970. Krigen sprang ut fra det arabiske nederlaget i seksdagerskrigen, og ble offisielt innledet av Egypt for å presse Israel til å returnere Sinai-halvøya som ble erobret i 1967. Konflikten varierte i omfang og var ofte preget av lange perioder med relativ ro mellom de forskjellige trefningene, før den omsider tilspisset seg da Nasser offisielt erklærte konflikten som en krig i 1969 og igangsatte omfattende artilleriangrep mot den israelske frontlinjen og storstilte kommandoraid. Etterhvert ble supermaktene bragt på banen, og økt sovjetisk innblanding mot krigens sluttfase skapte frykt for eskalering. Det ble omsider inngått en våpenhvileavtale i august 1970, hvor partene ble enige om å opprettholde status quo ante bellum uten videre forpliktelser til forhandlinger. Krigen forandret ingen av forholdene på bakken, og overskygges gjerne av den langt mer omfattende Jom kippur-krigen tre år senere.

Yotvata

Yotvata (hebraisk skrift יָטְבָתָה) er en kibbutz langs Arabahveien sør i Negev i Israel. Den har rundt 310 medlemmer og i alt 700 innbyggere. Arabahdalen er en tørr ørken med mindre enn 30 mm nedbør i året og temperaturer som ofte går over 40 °C om sommeren og 20 °C om vinteren.Den ligger rundt 40 km nord for Rødehavet og var den første og i dag den største og mest velståande kibbutzen i Hevel Eilot regionale kommune. Den er relativt langt unna større byer (41 kilometer nord for Eilat og 130 kilometer sør for Dimona, og er sentret i regionen med skole, kommunekontor, samfunnssenter, sportssenter, kino, konsertsal og en lokal flystripe.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.