Egeerhavet

Egeerhavet (gresk: Αιγαίον Πέλαγος, Aigaion Pelagos) er en arm av Middelhavet som ligger mellom den greske halvøya og Anatolia (Lilleasia, nå en del av Tyrkia). Det er forbundet med Marmarahavet og Svartehavet gjennom Dardanellene og Bosporos. Avgrensning mot selve Middelhavet dannes ved øyrekka Rhodos, Kárpathos, og Kreta.

Egeerhavet
Aegeansea
Satellittbilde av Egeerhavet.
TypeBihav
Areal215 000 km² [1]
Lengde612 km [1]
Bredde299 km [1]
Dybde3 544 m (maks)[1]
Salinitet23–39,2  [2]
TilløpMaritsa, Mesta, Struma, Vardar, Piniós, Sperkhiós, Bakırçay, Büyük Menderes
InnløpDardanellene
UtløpMiddelhavet
SkillerEuropa og Asia
Øyer150+
Del avMiddelhavet
Egeerhavet

Egeerhavets avgrensning (blått)
Gr-map
Kart over Egeerhavet.

Etymologi

I oldtiden fantes det forskjellige forklaringer på navnet Aegean (Egeer). Det ble sagt at havet hadde navnet etter en by; Aegae, etter en amasonedronning ved navn Aegae som druknet i havet og etter Aegeus, Theseus' far, som druknet seg i havet da han trodde sønnen var død. En mulig etymologi er fra roten Αιγ- (Aeg-) som betyr bølge, altså bølget hav som i αιγιαλός (aighialos).

Kultur

Egeerhavet var fødested for to av oldtidens store sivilisasjonerminoerneKreta og mykenernePeloponnes. Senere utviklet bystatene Athen og Sparta seg sammen med mange andre og dannet den greske sivilisasjonen. Egeerhavet har senere vært befolket av persere, romere, bysantinere, venetianere, seljuktyrkere og osmaner.

Det originale demokratiet ble utviklet rundt Egeerhavet, som tillot kontakt mellom flere forskjellige sivilisasjoner i det østlige Middelhavet.

Øyene i Egeerhavet

Øyene i Egeerhavet kan deles inn i sju grupper: Trakiahavgruppen, den østegeiske gruppen, de nordre Sporadene, Kykladene, De saroniske øyer, Dodekanesene og Kreta. Ordet arkipel ble opprinnelig brukt på disse øygruppene. Mange av øyene eller øygruppene i Egeerhavet er forlengelser av fjellkjeder på fastlandet. En fjellkjede danner i forlengelsen Khíos, en annen går over Euboia (nå Évvia) og danner Samos, en tredje fjellkjede går gjennom Peloponnes og Kreta til Rhodos og skiller Egeerhavet fra Middelhavet.

Mange av øyene har trygge havner og bukter, men navigasjon mellom øyene er generelt ganske vanskelig. Flere av øyene er vulkansk, og noen av øyene har rike forekomster av marmor og jern. De største øyene har fruktbare daler og sletter. To av øyene i Egeerhavet med noenlunde betydelig størrelse tilhører Tyrkia: Bozcaada (gresk: Τένεδος, Tenedos) og Gökçeada (gresk: Ίμβρος, Imvros).

Referanser

  1. ^ a b c d Aegean Sea Encyclopædia Britannica
  2. ^ Temperature and salinity variability in the Greek Seas based on POSEIDON stations time series: Preliminary results ResearchGate

Eksterne lenker

Arkipel

Et arkipel, også omtalt som en øygruppe eller øysamling, er en kjede eller klynge av øyer. Begrepet brukes vanligvis om en øygruppe som naturgeografisk eller geologisk fenomen. Ordet arkipel (noen ganger feilaktig arkipelag) brukes med samme betydning som del av navnet til mange slike øygrupper, særlig for grupper som har vært deler av det britiske imperiet. Ordet arkipel kan, i motsetning til øygruppe, også vise til et havområde med et antall spredte øyer som for eksempel dem i Egeerhavet.

Balkan

Balkan er også navnet på en provins i Turkmenistan.

Balkan eller Balkanhalvøya er en halvøy i Europa som ligger i og danner det som vanligvis defineres som Sørøst-Europa. Balkanhalvøya grenser mot Adriaterhavet og Det joniske hav i vest, Egeerhavet og Marmarahavet i sør, og Svartehavet i øst. Det er noe uenighet om hvor Balkans nordre grense på landjorden går, men en vanlig definisjon er å sette grensen i elvene Donau, Sava og Kupa. Balkan rommer en myriade av folkeslag, kulturer, religioner og språk. Regionen har et areal på 550 000 km² og omkring 53 millioner innbyggere.

Opp gjennom historien har Balkan vært et sentralt krysningspunkt og møtested for handel, invasjon og migrasjon. Bare det smale Bosporosstredet skiller Balkan fra Asia, og det har lenge vært livlig kontakt mellom folk og kulturer på begge sider av sundet og nordover inn i svartehavsområdet. Den gunstige plasseringen ved dette skjæringspunktet mellom øst, vest, nord og sør ga makthaverne i Istanbul muligheter til å kontrollere ferdselen og handelen i området, og var et grunnlag for rikdom og makt. Balkans historie preges av at regionen vært underlagt ulike stormakter som kjempet om innflytelse på halvøya. Kombinert med halvøyas etniske mangfold har dette ført til at statsdannelser og grenser har vært omskiftelige, omstridt og gjenstand for en rekke kriger og konflikter.

Regionen har navnet fra Balkanfjellene som går gjennom midten av Bulgaria og inn i Øst-Serbia. Navnet Balkan kommer fra det protobulgarske balh («rikdom»).

Balıkesir (provins)

Balıkesir er en av Tyrkias 81 provinser. Provinsens areal er 14 456 km². Administrasjonssenteret ligger i byen Balıkesir.

Provinsen ligger vest i Tyrkia og grenser til provinsene Bursa i øst, Kütahya i sørøst, Manisa i sør, İzmir i sørvest og til Çanakkale i vest og i nord har den kystlinje mot Marmarahavet og i sør mot Egeerhavet.

Dardanellene

Dardanellene (tyrkisk: Çanakkale Boğazı), tidligere Hellespont, er et smalt strede nordvest i Tyrkia. Stredet forbinder Egeerhavet med Marmarahavet.

På samme måte som Bosporosstredet, deler Dardanellene Europa (her ved Gallipoli-halvøya) fra Asia. Den største byen i nærheten av Dardanellene er Çanakkale, som har fått navnet sitt fra byens berømte slott (kale betyr slott).

Dodekanesene

Dodekanesene (gresk: Δωδεκάνησα, Dodekánisa) er en øygruppe i Egeerhavet mellom Hellas og Tyrkia. I denne øygruppen er det 12 store øyer og rundt 150 mindre øyer hvorav 26 er fast bebodde. De utgjør et av de 51 prefekturene. Administrasjonsdistriktet omfatter ellers i alt 163 større og mindre øyer. Totalt var 200 452 innbyggere bosatt på øyene i 2005. De fleste ligger samlet, unntatt for tre av de som ligger lengst sørøst, henholdsvis Ro, Kastellorizo og den aller østligste Strongyli. Øyene har en rik historie, og mange av selv de minste, bebodde øyene har mange bysantinske kirker og middelalderfestninger.

Den historisk viktigste og mest velkjente er Rhodos som tusen år har vært den øya som hovedsakelig har kontrollert de andre. Av de andre er Kos og Patmos historisk mer betydningsfulle; de gjenværende ni er Astypalaia, Kalymnos, Kárpathos, Kasos, Leros, Nisyros, Symi, Tilos og Kastellorizo. Andre øyer i kjeden er Agathonisi, Alimia, Arkoi, Khalki, Farmakonisi, Gyali, Kinaros, Levitha, Lipsi, Nimos, Pserimos, Saria, Syrna og Telendos.

Øyene har vært bebodd fra forhistorisk tid. Den minoiske kulturen på Kreta hadde kolonier på øyene. Alle større kulturer etter denne har satt sine spor. I den doriske perioden fikk øyene framgang som en del av det greske fellessakpet. Rhodos og Kos ble ledende i antikkens arkaisk tid, og i den doriske perioden dannet byene Lindos, Kameiros og Ialyssos (Rhodos), Kos – samt byene Knidos og Halikarnassos (kysten av Anatolia), det doriske hexapolis (et doriske forbund på seks byer).

Øyene kom under herredømmet til det muslimske osmanske rike på 1400-tallet, men ble erobret av Italia under den italiensk-tyrkiske krig, da Italia i tillegg erobret Tripolitania. Dodekanesene ble tilbakeført til Hellas i 1947.

Evvia

Evvia (gresk: Εύβοια Évia, gammelgresk: Εὔβοια Eúboia), tidligere Euboia, er den nest største av de greske øyene i areal og befolkning etter Kreta. Den ligger så nært det greske fastlandet at man oppfatter den som en del av det, men er adskilt fra fastlandet av Evviahavet. Den er 150 km lang og varierer i bredde fra 50 km til 6 km. Den strekker seg fra nordvest til sørøst og har en fjellrekke som utgjør en del av rekken som er Thessalias grense i øst og som fortsette sør for Evvia som øyene Andros, Tenos og Mykonos.

Hellas

Hellas (gresk: Ελλάδα (Elláda) eller Ἑλλάς (Ellás)), også kalt Grekenland (særlig historisk), offisielt Den hellenske republikk, er en republikk i Sørøst-Europa på den sørlige enden av Balkan. Landet grenser til Albania, Nord-Makedonia og Bulgaria i nord, Tyrkia i nordøst, Egeerhavet i øst, det joniske hav i vest, og Middelhavet i sør. Hellas består foruten fastlandet av over 2000 øyer og har dermed verdens 12. lengste kystlinje. De fleste øyene er delt inn i øygrupper, men den største, Kreta, ligger ikke i en øygruppe. Kypros er delt i to, hvor den sørlige delen, som er anerkjent internasjonalt, er hovedsakelig bosatt av gresk-kyprioter og med tette bånd til Hellas, mens den nordlige delen, bosatt av hovedsakelig tyrkisk-kyprioter med tette bånd til Tyrkia, kun er anerkjent av Tyrkia.

Hellas har vært medlem av Den europeiske union siden 1981, NATO siden 1952, OECD siden 1961 og ESA siden 2005. Ifølge Det internasjonale pengefondet var gjennomsnittlig inntekt i Hellas for året 2007 $35 166, tilsvarende NOK 245 458. Dette tilsvarer omtrent den gjennomsnittlige inntekt i Tyskland, Frankrike eller Italia. Forøvrig har landet de siste årene vært sterkt rammet av økonomiske problemer. Athen er hovedstad; Thessaloniki, Pireus, Patras, Iraklio, Larisa, Volos, Ioannina, Kavala, Rhodos og Serres er noen av landets større byer.

På norsk het landet Grekenland inntil 1932, da nynorsk- og samnorsk-krefter vant fram med sitt krav om at dette navnet skulle avskaffes. Det kunne ikke aksepteres fordi det var importert fra tysk Griechenland via dansk. Siden den gang har det offisielle landsnavnet vært Hellas på norsk.

Izmir

Izmir (tyrkisk stavemåte: İzmir), eller det tidligere greske Smyrna (gresk: Σμύρνη), er en havneby i Vest-Tyrkia ved Egeerhavet. Innbyggertallet i Izmir provinsen var i 2010 på 3,95 millioner mennesker. Hovednæringene er havnen, som er landets største og nest viktigste etter Istanbul. Izmir har også oljeraffineri og noe industri. NATO har også en kommandosentral i Izmir. Byen er kjent for å være svært influert av vesteuropeisk kultur og ligger i nærheten av kjente turiststeder som Çeşme.

Byen tilhørte Det bysantinske rike før den ble Johanitterordenens base. Johanitterridderne ble drevet ut i 1402 av Timur Lenk, og i 1425 tok osmanene over kontrollen av byen. Samtlige greske innbyggere ble drevet ut etter Det ottomanske rikets fall i 1922 og over 100 000 ble drept.

Khíos (prefektur)

Khíos (gresk Χίος Khíos) er et prefektur i Hellas i periferien De nordegeiske øyer. Hovedstaden i prefekturet er Khíos by. Prefekturet består av øyene Khíos, Oinousses, Psara, og den ubebodde Antipsara, alle i det egeeiske hav.

Kykladene

Kykladene (gresk: Κυκλάδες) er en gresk øygruppe i Egeerhavet, sørøst for fastlandet til Hellas og er et tidligere administrativt prefektur i Hellas. De er en av øygruppene som utgjør den egeiske arkipel. Navnet henviser til øyene rundt (κυκλάς) den hellige øya Delos.

Kykladene består av rundt 220 øyer, de viktigste er Amorgos, Anafi, Andros, Andiparos, Delos, Donousa, Ios, Iraklia, Kea, Kimolos, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Folegandros, Serifos, Sifnos, Sikinos, Syros, Skhinousa, Tinos og Santorini. De fleste mindre øyene er ubebodde.

Øyene er toppene av en undersjøisk fjellrekke, med unntak av de to vulkanske øyene Milos og Santorini. Klimaet er vanligvis tørt og mildt, men med unntak av Naxos er ikke jorda særlig fruktbar. Landbruksprodukter inkluderer vin, frukt, hvete, olivenolje og tobakk. Kykladene er det eneste prefekturet i Hellas som ikke har statlige motorveier. Alle veiene på øyene er sekundære eller provinsielle.

Lésbos (prefektur)

Lesbos (gresk Λέσβος Lésvos) er et prefektur i Hellas i periferien De nordegeiske øyer. Hovedstaden i prefekturet er Mytilene. Prefekturet består av øyene Lesbos, Lemnos og den mindre Agios Efstratios.

Lésvos

Lésvos (eller Lesbos, gresk: Λέσβος, tidvis også kalt Mytilini etter øyas største by Mytilene, slik som på tyrkisk: Midilli) er en gresk øy nordøst i Egeerhavet. Den har et areal på 1632 km² og en kystlinje som er 320 km lang, noe som gjør den til den tredje største øya i Hellas blant de tallrike øyene som er spredt i Egeerhavet. Den er skilt fra Tyrkia ved det smale Mytilinistredet.

Lésvos utgjør sammen med Limnos og noen mindre øyer prefekturet Lésvos. Øya er også en adskilt periferenhet i det nordlige Egeerhaet, og den eneste kommunen i denne. Dens befolkning består av rundt 90 000 mennesker, og hvor en tredjedel lever i hovedstaden Mytilene på den sørøstlige delen av øya. Her finnes også Mytilene internasjonale lufthavn. Den øvrige delen av befolkningen er spredt utover øya i små byer og landsbyer. De største er Kalloni, Gera-landsbyene, Plomari, Agiassos, Eresos, og Molyvos (oldtidens Mythymna). Mytilene ble grunnlagt på 1000-tallet f.Kr. av herskerdynastiet Penthilidae som kom fra Thessalia på greske fastlandet. Dynastiet hersket over bystaten (polis) fram til et folkelig opprør i tiden 590-580 f.Kr., ledet av Pittakos fra Mytilene, avsluttet dets styre.

To av de store lyriske dikterne i antikken kom fra Lésvos, Alkaios og den noe yngre samtidige kvinnelige poeten Sapfo. Det er grunnet sistnevnte at øyas navn har gitt betegnelsen «lesbisk kjærlighet». Det mindre brukte betegnelsen «sapfisk kjærlighet» har samme betydning.

Marmarahavet

Marmarahavet (gresk: Θάλασσα του Μαρμαρά; tyrkisk: Marmara Denizi), i antikken kalt for Propontis (gresk: Προποντίς), er et innlandshav, fullstendig innenfor grensene av Tyrkia. Det forbinder Svartehavet med Egeerhavet, og således adskiller Tyrkias asiatiske og europeiske deler. Marmarahavet er forbundet med Svartehavet i nordøst gjennom Bosporosstredet og i sørvest med Egeerhavet gjennom Dardanellene. Bosporos deler byen Istanbul i en asiatisk og en europeisk side.

Nordlige egeiske øyer

Nordlige egeiske øyer (egentlig Nord-Egeerhavet, gresk: Βόρειο Αιγαίο, Vório Egéo) er en av tretten periferier i Hellas og ligger nordøst i Egeerhavet. Tyrkia ligger i øst, mens det greske fastlandet ligger i vest og i nord. Sør for periferien ligger Sør-Egeerhavet.

Periferien er inndelt i prefekturene: Khíos, Lesbos og Samos

Hovedstaden i periferien er Mytilene på Lesbos. Periferien har like over 200 000 innbyggere.

Rhodos

Rhodos eller Rodos (gresk: Ρόδος, Rodos) er en gresk øy som ligger 18 kilometer sørvest for Tyrkia, i det østlige Egeerhavet. Øya er den største av totalt 12 større øyer som utgjør prefekturet Dodekanesene. Det bor totalt 117 007 mennesker på øya, hvor av 53 709 bor i Rhodos by, øyas hovedstad og største urbane område. Lindos er den nest største byen på Rhodos.

I et historisk perspektiv er øya viden kjent for Kolossen på Rhodos, ett av Verdens syv underverker. I dag er turisme hovednæringen på øya, som er en populær turistdestinasjon, spesielt blant europeere i sommerhalvåret.

Samos (prefektur)

Samos (gresk Σάμος Sámos) er et prefektur i Hellas i periferien De nordegeiske øyer. Hovedstaden i prefekturet er Vathy (også kalt Samos). Prefekturet består av øyene Samos, Ikaria og de mindre øyene Fourni Korseon.

Sørlige egeiske øyer

Sørlige egeiske øyer (eller Sør-Egeerhavet, gresk: Νότιο Αιγαίο, Nótio Egéo) er en av tretten periferier i Hellas og utgjør den sørlige delen av Egeerhavet. Den består av øygruppene Dodekanesene og Kykladene. Hovedstaden er Ermoupoli på Syros, mens enkelte administrative oppgaver blir utført fra Rhodos by på Rhodos, som er det økonomiske og sosiale senteret, samt turistsenter, i periferien.

Sørvest for periferien ligger Kreta, mens Tyrkia ligger i øst. Det greske fastlandet ligger i nordvest og i nord ligger Nord-Egeerhavet.

Thessalia

Thessalia (gresk Θεσσαλία) er en av tretten periferier (distrikter) i Hellas. Den er delt inn prefekturene: Karditsa, Larisa, Magnisia og Trikala, og har Larisa som hovedstad. Sammen med områdene Makedonia og Vest-Trakia blir området uoffisielt regnet som en del av Nord-Hellas. Thessalia ligger sentralt i Hellas og grenser til Sentral-Makedonia og Vest-Makedonia i nord, Ípiros i vest og Sentral-Hellas i sør. I øst ligger Egeerhavet.

İzmir (provins)

İzmir er en av Tyrkias 81 provinser. Provinsens areal er 12 016 km². Administrasjonssenteret ligger i byen İzmir.

Provinsen ligger vest i Tyrkia og grenser til provinsene Balıkesir i nord, Manisa i øst og til Aydın i sør og i vest har den kystlinje mot Egeerhavet.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.