Brasil

For den britiske filmen fra 1985, se Brazil (film)

Koordinater: 11°S 52°V

Forbundsrepublikken Brasil
República Federativa do Brasil

Flagg

Våpen

FlaggRiksvåpen
Nasjonalt motto:
Ordem e progresso (portugisisk: Orden og framskritt)

Kart over Forbundsrepublikken Brasil

InnbyggernavnBrasilianer, brasiliansk
HovedstadBrasília
TidssoneUTC−2 til −5
Areal
 – Totalt
 – Vann
Rangert som nr. 5
8 547 404
0,65 %
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 5
190 732 694
Bef.tetthet24 innb./km²
HDI0,744 (rangert som nr. 79)
Lesekyndighet92% (2015)[1]
StyreformFøderal republikk
PresidentJair Bolsonaro
Offisielt språkPortugisisk
Uavhengighet fraPortugal
7. september 1822
ValutaBrasiliansk real (BRL)
Nasjonaldag7. september
Nasjonalsang«Hino Nacional Brasileiro»
ISO 3166-kodeBR
Toppnivådomene.br

Forbundsrepublikken Brasil (portugisisk: República Federativa do Brasil, uttale ) er Sør-Amerikas største stat, og den femte største i verden, både i folketall og i areal. Det er det eneste amerikanske landet hvor portugisisk er offisielt språk, og det største lusofone landet i verden.[2]

Brasils kystlinje mot Atlanterhavet strekker seg over 7 491 km, og landet deler grenser med andre land over en strekning på 16 885 km. I nord grenser det mot Guyana, Venezuela, Surinam og Fransk Guyana, i nordvest mot Colombia, i vest mot Bolivia og Peru, i sørvest mot Argentina og Paraguay og i sør mot Uruguay. De eneste søramerikanske landene som ikke grenser mot Brasil er Chile og Ecuador. Landets hovedstad er Brasília. Andre større byer er São Paulo, Rio de Janeiro, Fortaleza, Salvador og Belo Horizonte. Landet er i areal nesten på størrelse med USA.

Brasil var en portugisisk koloni fra Pedro Alvares Cabrals ankomst i 1500 fram til 1815, da landet fikk status som kongedømme og Det forente kongerike Portugal, Brasil og Algarve ble dannet. Den koloniale båndet ble i realiteten brutt i 1808, da hovedstaden i det portugisiske koloniimperiet ble overført fra Lisboa til Rio de Janeiro etter Napoleons invasjon av Portugal.[3] Uavhengigheten ble oppnådd i 1822 ved dannelsen av keiserdømmet Brasil, en enhetsstat styrt som et konstitusjonelt monarki med et parlamentarisk system. Landet ble republikk i 1889 da et militært statskupp proklamerte republikk, selv om tokammersystemet, som i dag heter Kongressen, dateres tilbake til ratifiseringen av den første grunnloven i 1824[3]. Den nåværende grunnloven, utformet i 1988, definerer Brasil som en forbundsrepublikk.[4] Forbundet er dannet av et føderalt distrikt og 26 delstater[4].[5]

Brasils økonomi er verdens sjette største etter nominell BNP og syvende største etter kjøpekraft (pr. 2011).[6][7] Brasil er en av verdens raskest voksende store økonomier og økonomiske reformer har gitt landet ny internasjonal anerkjennelse.[8] Brasil er en av grunnleggerne av FN, G20, CPLP, Den latinske union, Organisasjonen av ibero-amerikanske stater, Organisasjonen av amerikanske stater, Mercosul og De søramerikanske lands union, og er også et av BRIClandene.

Etymologi

Landet er oppkalt etter brasiltre som er et treslag som ble høyt verdsatt av de portugisiske kolonistene. På portugisisk kalles brasiltre pau-brasil, og ordet brasil sies vanligvis å bety «rødt som en glo», dannet fra det latinske brasa («glo») og suffikset -il (fra-iculum eller-ilium).[9][10][11] Brasiltre produserer et dypt rødt fargestoff, og det var dette som ble så høyt verdsatt av Europas klesindustri og var det tidligste kommersielt utnyttede produktet fra Brasil. Gjennom det 16. århundre ble enorme mengder brasiltre høstet av urbefolkningen (for det meste tupier) langs kysten av Brasil, som solgte tømmeret til europeiske handelsmenn (for det meste portugisere, men også franskmenn) i bytte mot diverse europeiske forbruksvarer.[12]

Det offisielle navnet på landet i tidlige portugisiske dokumenter var «Det hellige korsets land» (Terra da Santa Cruz), men europeiske sjømenn og handelsmenn kalte det ofte rett og slett «Brasillandet» (Terra do Brasil) på grunn av handelen med brasiltre. Den populære betegnelsen overskygget og fortrengte etterhvert det offisielle navnet. Tidlige sjøfarere kalte noen ganger også landet for «Papegøyelandet» (Terra di Papaga).

guarani, et offisielt språk i Paraguay, kalles Brasil «Pindorama». Dette var navnet urfolk i Brasil ga til regionen, og betyr «landet med palmer».

Geografi

Utdypende artikkel: Brasils geografi

Brazil topo
Topografisk kart over Brasil

Brasil dekker et stort område langs den østlige kysten av Sør-Amerika og omfatter mye av kontinentets indre. Den 16 885 km lange landegrensen deles mellom ti land, og det lengste avsnittet er den nesten 3000 km lange grensen mot Peru i vest. Landet deler grense med alle land i Sør-Amerika med unntak av Ecuador og Chile. Langs den 7 491 km lange kystlinjen ligger også en rekke øygrupper, som for eksempel Fernando de Noronha, Rocasatollen, St. Peter og St. Paul-øyene og Trindade og Martim Vaz[2]. Brasils størrelse, terreng, klima og naturressurser gjør landet geografisk mangfoldig.

Brasil er det femte største landet i verden, etter Russland, Canada, Kina og USA, og tredje største i Amerika, med et totalt areal på 8 514 876 km²[13] inkludert 55455 km² vann[2]. Landet spenner over tre tidssoner, fra UTC-4 i de vestlige statene, til UTC-3 i de østlige statene (dette er den offisielle tiden i Brasil) og UTC-2 på atlanterhavsøyene.[14] Brasil er det eneste landet i verden som ligger på ekvator, samtidig som det har sammenhengende områder utenfor tropene.

Brasiliansk topografi er også variert og inkluderer åser, fjell, sletter, høyland og krattskoger. Mye av terrenget ligger mellom 200 og 800 meters høyde.[15] Det viktigste høyereliggende området opptar mesteparten av den sørlige halvdelen av landet[15]. De nordvestlige delene av platået består av bredt, bølgende terreng brutt av lave, avrundete åser[15].

Den sørøstlige delen er mer robust, med en kompleks masse av rygger og fjellkjeder som kan nå høyder på opptil 1 200 m[15]. Disse områdene inkluderer Mantiqueirafjellene og Espinhaçofjellene, samt Serra do Mar[15]. I nord danner Guayanaskjoldet et viktig vannskille som skiller elver som renner sørover inn i Amazonas fra elver som tømmes i Orinocosystemet i Venezuela mot nord. Det høyeste punktet i Brasil er Pico da Neblina på 2994 m, og det laveste er Atlanterhavet[2]. Vest i landet ligger store og relativt flate områder samt våtmarksområdet Pantanal.

Brasil har et tett og komplekst system av elver, et av verdens mest omfattende, med åtte store nedslagsfelt, som alle renner ut i Atlanterhavet.[16] De største elvene er Amazonas, Paraná med de imponerende Iguazúfallene, samt Negro, São Francisco, Xingu, Madeira og Tapajós.

Klima

Utdypende artikkel: Brasils klima

Klimaet i Brasil omfatter et bredt spekter av værforhold over et stort område med en variert topografi, men mesteparten av landet er tropisk[2]. Ifølge Köppens klimaklassifisering dekker Brasil fem store klimatiske subtyper: tropisk regnskogklima, tropisk, halvtørt klima, highland tropisk, temperert klima og subtropisk klima. De ulike klimatiske forholdene produserer miljøer som spenner fra ekvatoriale regnskoger i nord og halvtørre ørkener i nordøst, til temperert barskog i sør og tropiske savanner i det sentrale Brasil.[17] Mange regioner har tydelig ulike mikroklima.

Selv om det meste av Brasil ligger i tropene, bor mer enn 60 prosent av befolkningen i områder som er kjøligere, enten på grunn av høyde, vind fra havet eller polare fronter. Mens de kystnære byene Rio de Janeiro, Recife og Salvador kan bli ekstremt varme, kan byer på platået, som São Paulo, Brasília og Belo Horizonte ha mildere klima, og de ​​sørlige byene Porto Alegre og Curitiba har milde vintre.

Til tross for det populære bildet av Amazonas som en region med voldsom varme er temperaturer på mer enn 32 °C faktisk sjeldne. Den årlige middeltemperaturen i regionen er 22-26 °C, med lite variasjon mellom de varmeste og kaldeste månedene. Den varmeste delen av Brasil er i nordøst, hvor temperaturer på mer enn 38 °C er hyppig registrert i den tørre årstiden mellom mai og november. Langs atlanterhavskysten fra Recife til Rio de Janeiro varierer gjennomsnittlig temperatur fra 23-27 °C. I innlandet på større høyder er temperaturene lavere, 18-21 °C. Sør for Rio er årstidene mer definerte og omfanget av temperatursvingningene betydelig bredere, med et årsgjennomsnitt på mellom 17 og 19 °C.

Brasils mest intense regn faller rundt munningen av Amazonas nær byen Belém, og også i de øvre delene av Amazonas, der mer enn 2 000 millimeter regn faller hvert år. Mesteparten av Brasil har moderate nedbørsmengder på mellom 1 000 og 1 500 millimeter i året, det meste av dette kommer mellom desember og april. Den tørreste delen av landet er i nordøst, der nedbøren er uberegnelig og fordampningshastigheten meget høy, noe som gjør det vanskelig å dyrke avlinger.

Flora og fauna

Anavilhanas1
Regnskogen i Amazonas, den største tropiske skogen i verden.

Brasils store territorium består av flere forskjellige økosystemer, for eksempel Amazonasregnskogen, kjent for å ha det største biologiske mangfoldet i verden,[18] hvor skogbeltet Mata atlântica og savannen Cerrado stikker seg særlig ut. I sør vokser skoger av Araucaria i tempererte forhold. Det rike dyrelivet i Brasil gjenspeiler mangfoldet av naturlige habitater. Forskere anslår at det totale antallet plante- og dyrearter i Brasil kan være nærmere fire millioner.

Større pattedyr inkluderer puma, jaguar, ozelot, sjeldne bushhunder og rever; navlesvin, tapirer, maurslukere, dovendyr, pungrotter og beltedyr finnes i store antall. Det er rikelig med hjortedyr i sør, og mange arter av vestaper holder til i nord. Bekymring for miljøet har vokst i takt med den globale interessen for miljøspørsmål.

Miljø

Naturarven i Brasil er sterkt truet av kvegdrift og jordbruk, hogst, gruvedrift, olje- og gassutvinning, overfiske, handel med dyr, demninger og infrastruktur, vannforurensning, klimaendringer og branner[18]. I mange områder av landet er det naturlige miljø truet av utbygging.[19] Bygging av motorveier har åpnet opp tidligere avsidesliggende områder for landbruk og bosetting, dammer har oversvømt daler og dyrehabitater, og gruvedrift har forurenset landskapet både visuelt og kjemisk[20] Minst 70 dammer er sagt å være planlagt for Amazonas-regionen, inkludert den kontroversielle Belo Monte-dammen.[21] Over 80 % av elektrisiteten produseres av vannkraft.

Demografi

Utdypende artikkel: Brasils demografi

I hovedsak er Brasil befolket langs kysten. Innover i landet er befolkningen mer sparsom. Befolkningssammensetningen er veldig heterogen og mange ulike kulturer er representert. I sør er befolkningen dominert av folk med europeisk avstamming. Dette inkluderer folk fra blant annet Portugal, Polen, Ukraina, Tyskland og Italia. Andre immigranter er folk fra Japan og Sør-Korea. I nord og nordøst er befolkningen sammensatt av urinnvånere og folk med afrikansk eller europeisk avstamming.

Om lag 26 % av befolkningen er i alderen 0–14 år. 68 % er i alderen 15–64 år og 6 % er 65 år eller eldre. Medianalderen er 28 år. Årlig forekommer det om lag 17 fødsler og 6 dødsfall per 1 000 innbyggere, noe som gir en befolkningsvekst på 1,06 %. Forventet levealder er på 72 år.

Brasilianerne er verdens største portugisisktalende nasjon.

Religion

Circle frame.svg

Trosretninger i Brasil (2010).[22]

██ Katolisisme (64.6%)

██ Protestantisme (22.2%)

██ Ingen religion (8%)

██ Spiritisme (2%)

██ Andre (3.2%)

Utdypende artikkel: Brasils religioner

Brasilianerne har historisk bekjent seg til den romersk-katolske kirke. Ved folketellingen i 2010 tilhørte 64,6 % av befolkningen Den katolske kirke. Forskjellige protestantiske kirkesamfunn har vært i sterk vekst og i 2010 sognet 22,2 % av befolkningen til slike. I 2010 tilhørte 13,3 % pinsekirker, der Assembléia de Deus var den største med 12,3 millioner medlemmer (6,5 % av befolkningen). 2 % oppga i 2010 å være spiritister, mens 8 % av befolkningen rapporterte at de ikke tilhørte noen religion.[22]

Andre religioner i landet er blant annet de afrikanskinspirerte candomblé og umbanda. Befolkningen med japansk bakgrunn bekjenner seg ofte til shintoismen.

Historie

Utdypende artikkel: Brasils historie

Brasil hadde vært bebodd av urbefolkningsgrupper i minst 25 000 år, da det ble oppdaget av den portugisiske oppdagelsesreisende Pedro Álvares Cabral i år 1500. I de følgende tre århundrene bosatte portugiserne seg i landet og administrerte det som en kommersiell koloni, som i stor utstrekning var basert på slaveri. På 1600-tallet kjempet de mot De forente Nederlandene og Frankrike om kontrollen over kolonien. I 1808 flyttet Kong João VI av Portugal, som var på flukt fra Napoleon, til Brasil sammen med den kongelige familie og regjeringen. Selv om de vendte tilbake til Portugal i 1821, medførte oppholdet deres et stigende ønske blant brasilianerne om å få selvstyre. I 1822 opprettet den daværende prinsregent Dom Pedro I et uavhengig Brasil, den uavhengige staten fikk navnet Keiserdømmet Brasil. Riket besto inntil den neste keiseren, Dom Pedro II, ble avsatt i 1889 og en republikanskbasert føderasjon ble opprettet.

I slutten av det 19. og begynnelsen av det 20. århundre kom mer enn fem millioner europeiske og asiatiske immigranter til Brasil. I dette tidsrommet ble Brasil også industrialisert og begynte å utnytte større deler av sine landområder. Det brasilianske demokratiet har vært erstattet av et diktatur tre ganger; 19301934 og 19371945 under Getulio Vargas, samt 19641985 under en rekke generaler utnevnt av militæret. Den nåværende grunnloven stammer fra 1988.

I presidentvalget i 2002 seiret Luiz Inácio Lula da Silva etter at han hadde stilt til valg fire ganger tidligere. Han ble gjenvalgt i 2006 med 60,8 prosent av stemmene. Han ble 1. januar 2011 etterfulgt av Dilma Rousseff, landets første kvinnelige president.

Politikk og administrasjon

Congresso do Brasil
Brasils nasjonalforsamling.

Utdypende artikkel: Brasils politikk

Den nåværende grunnloven stammer fra 1988 og gir omfattende fullmakter til de føderale myndighetene. Landet har direktevalg på president og visepresident, som velges på samme stemmeseddel og som sitter i fire år. Presidenten har omfattende makt, og er både statssjef og regjeringssjef. Det er også han som utpeker regjeringen.

Parlamentet (Congresso Nacional) består av to kammer. Senatet, Senado Federal, har 81 seter med tre medlemmer fra hver av de 27 delstatene. Senatorene velges med flertallsvalg for en periode på åtte år. Man bytter ut ⅓ av senatorene etter fire år og de resterende ⅔ etter nye fire år. Det andre kammeret heter Câmara dos Deputados og har 513 seter. I dette kammeret er det proporsjonal representasjon, og medlemmene sitter i fire år.

Administrativ inndeling

Utdypende artikkel: Delstater i Brasil

Brasil er delt inn i 27 føderale enheter hvorav 26 er delstater (estados, singular: estado) og det siste er et føderalt distrikt (Distrito Federal), som beskriver hovedstaden. Hver delstat er videre inndelt i municípios (kommuner).

Acre, Alagoas, Amapá, Amazonas, Bahia, Ceará, Distrito Federal, Espírito Santo, Goiás, Maranhão, Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Minas Gerais, Pará, Paraíba, Paraná, Pernambuco, Piauí, Rio de Janeiro, Rio Grande do Norte, Rio Grande do Sul, Rondônia, Roraima, Santa Catarina, São Paulo, Sergipe, Tocantins

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatistica har gruppert delstatene inn i 5 store regioner: Nord, Nordøst, Sentralt-Vest, Sørøst og Sør.

Næringsliv

Utdypende artikkel: Brasils økonomi

Brasil er velutviklet innenfor jordbruk, gruvedrift og produksjons- og servicenæringer. Landet er rikt på naturressurser og har god tilgang på arbeidskraft, noe som gjør det til det økonomisk ledende landet i Sør-Amerika. På slutten av 1990-tallet forårsaket den finansielle krisen i Asia at også Brasils økonomi fikk en nedgang. I 1998 fikk det økonomisk hjelp Det internasjonale pengefondet og i 1999 besluttet Brasils sentralbank at landets valuta Real ikke lengre skulle ha en fast valutakurs mot amerikansk dollar. Samtidig gjennomførte man en devaluering. Disse tiltakene førte til en svak vekst i økonomien i begynnelsen av 2000-tallet, men for å styrke økonomien ytterligere har president «Lula» da Silva satt i verk flere reformer. Brasil er et BRIC-land.

Om lag 20 % av husstandene i Brasil lever under fattigdomsgrensen, og det er store forskjeller i inntekter. Brasil er medlem av det søramerikanske frihandelssamarbeidet Mercosul.

Økonomiske nøkkeltall [23]

[24] [25] [26]

2006 % av BNP 2009 % av BNP 2012 % av BNP 2015 % av BNP Kilder
BNP mrd BRL 2.369 3.239 4.392 5.100 IMF
BNP mrd US$ [27] 1.107,8 1.664,6 2.413,2 2.040,0 IMF, Verdensbanken
BNP/innb US$ [28] 5.809,1 8.462,4 11.922,7 IMF, Verdensbanken
BNP realvekst [29] 4,0 -0,2 1,8 -1,0 IMF, Verdensbanken
Konsumpriser, endring 4,5 4,3 5,8 7,0 IMF
Renter, 1 mnd IMF
Investering [30] 199,9 18,0 315,5 19,0 490,0 20,3 19,0 IMF, Verdensbanken
Arbeidsløshet, % (ILO) [31] 8,4 8,3 6,1 5,6 IMF, Verdensbanken
Eksport mrd US$ [32] 156,3 14,4 180,7 10,9 282,4 12,0 IMF, Verdensbanken
Import mrd US$ [33] 153,4 11,7 217,2 11,3 350,4 13,3 IMF, Verdensbanken
Handelsbalanse mrd US$ [34] 29,9 2,7 -6,7 -0,4 -32,6 -1,4 -34,4 IMF, Verdensbanken
Betalingsbalanse mrd US$ [35] 13,6 1,2 -24,3 -1,5 -54,2 -2,2 -73,5 -3,6 IMF, Verdensbanken
Budsjettbalanse, primær 3,5 2,2 2,1 1,2 IMF

Landbruk i Brasil

Landbruk i Brasil og beslektede sektorer som skogbruk, treforedling og fiskeri utgjorde 5,1 % av BNP i 2007.

Industri i Brasil

Industri i Brasil — fra bil, stål og petrokjemisk industri til PC, fly og varige goder— utgjorde 30,8 % av BNP.[36] Industrien er vesentlig høyteknologisk og ligger i storbyer som São Paulo, Rio de Janeiro, Campinas, Porto Alegre og Belo Horizonte.

Energi i Brasil

Itaipu noche
Itaipu, verdens største vannkraftverk etter energiproduksjon og nest største etter installert kapasitet.

Brasil er blant verdens ti største energikonsumenter med høy andel av fornybar energi, spesielt vannkraft og etanol.[37] Brasil produserer 2,4 millioner fat råolje per dag.

Samfunn

Utdanning

Kultur

Utdypende artikkel: Brasils kultur

Karnevalet samt musikk- og dansestiler som blant annet samba, bossa nova og forró er noen av de mest kjente delene av Brasils kulturliv. Innenfor sport har landet sikret seg fem verdensmesterskapstitler i fotball. Kampsporten capoeira stammer også fra Brasil. Innenfor litteratur er kanskje Paulo Coelho den mest kjente, mens Oscar Niemeyer er en internasjonalt anerkjent arkitekt.

Byer

Se også

Litteratur

Referanser

 1. ^ https://data.worldbank.org/indicator/SE.ADT.LITR.ZS.
 2. ^ a b c d e «Geography of Brazil» (engelsk). Central Intelligence Agency. 2008. Besøkt 3. juni 2008.
 3. ^ a b «Introduction of Brazil» (engelsk). Central Intelligence Agency. 2008. Besøkt 3. juni 2008.
 4. ^ a b «Brasils grunnlov» (portugisisk). Presidency of the Republic. 1988. Besøkt 3. juni 2008.«Brazilian Federal Constitution» (engelsk). v-brazil.com. 2007. Besøkt 3. juni 2008. «Uoffisiell engelsk oversettelse»
 5. ^ «Territorial units of the municipality level» (portugisisk). Brazilian Institute of Geography and Statistics. 2008. Besøkt 3. juni 2008.
 6. ^ World Development Indicators database (PDF-fil), World Bank, 7. oktober 2009.
 7. ^ «CIA – The World Factbook – Country Comparisons – GDP (purchasing power parity)». Cia.gov. Besøkt 25. januar 2011.
 8. ^ Clendenning, Alan (17. april 2008). «Booming Brazil could be world power soon». USA Today – The Associated Press. s. 2. Besøkt 12. desember 2008.
 9. ^ CNRTL – Centre National de Ressources Textuelles et Lexicales (fransk)
 10. ^ Michaelis – Moderno Dicionário da Língua Portuguesa (portugisisk)
 11. ^ iDicionário Aulete Arkivert 29. februar 2012 hos Wayback Machine. (portugisisk)
 12. ^ Eduardo Bueno, Brasil: uma História (São Paulo: Ática, 2003; ISBN 85-08-08213-4), p.36. (portugisisk)
 13. ^ Offisielt areal (på portugisisk) IBGE: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Besøkt 1. august 2010.
 14. ^ «Hora Legal Brasileira». Observatório Nacional. Arkivert fra originalen 22. juli 2011. Besøkt 21. februar 2009.
 15. ^ a b c d e «Natural Regions». Encarta. MSN. Arkivert fra originalen 31. oktober 2009.
 16. ^ «Rivers and Lakes». Encarta. MSN. Arkivert fra originalen 31. oktober 2009.
 17. ^ «Brazil». Country Guide. BBC Weather. Arkivert fra originalen 8. februar 2011. Besøkt 11. juni 2008.
 18. ^ a b «One fifth of the world's freshwater». Amazon. World Wide Fund for Nature. 6. august 2007. Besøkt 12. juni 2008.
 19. ^ «Under threat». Greenpeace. Besøkt 12. juni 2008.
 20. ^ «Amazon destruction: six football fields a minute». Greenpeace. Arkivert fra originalen 5. april 2008. Besøkt 12. juni 2008.
 21. ^ Brazil grants environmental licence for Belo Monte dam. BBC News. 2. februar 2010.
 22. ^ a b Tabela 1.4.1 - População residente, por situação do domicílio e sexo, segundo os grupos de religião - Brasil - 2010, Censo demográfico. 2010. características gerais da população, religião e pessoas com deficiência, IBGE, 2010, s. 143–144.
 23. ^ De første data i tidsserien for Konsumpriser og Budsjettbalanse, er ikke for 2006 men for 2007. Kilde IMF Ch IV Staff Report 2009.
 24. ^ IMF Ch IV Report 2015
 25. ^ IMF Ch IV Report 2013
 26. ^ IMF Ch IV Report 2012
 27. ^ Verdensbanken - Data, BNP i løpende dollar
 28. ^ Verdensbanken - Data, BNP per innbygger i løpende priser
 29. ^ Verdensbanken - Data, BNP realvekst målt i faste 2005-dollar.
 30. ^ Bruttoinvesteringer i % av BNP, og i US dollar - Verdensbanken. Besøkt november 2015.
 31. ^ Arbeidsløshet, % - Verdensbanken, ILO-metoden. Besøkt november 2015.
 32. ^ Eksport i % av BNP, og i US dollar - Data, Verdensbanken.
 33. ^ Import i % av BNP, og i US dollar - Data, Verdensbanken.
 34. ^ Handelsbalanse i % av BNP, og i US dollar - Verdensbanken. Besøkt november 2015.
 35. ^ Betalingsbalanse i % av BNP, og i US dollar - Verdensbanken. Besøkt november 2015.
 36. ^ «Field Listing – GDP – composition by sector» (engelsk). Central Intelligence Agency. 2008. Besøkt 9. juni 2008.
 37. ^ «Energy». Encarta. MSN. Arkivert fra originalen 31. oktober 2009.

Eksterne lenker

Alto Caparaó

Alto Caparaó er en kommune i delstaten Minas Gerais i sørøstregionen av Brasil.

Brasil under Sommer-OL 2012

Brasil deltok under Sommer-OL 2012 i London som ble arrangert i perioden 27. juli til 12. august 2012. Tohundresyttito utøvere, ethundreførtieen menn og ethundretrettien kvinner deltok i tjuefire sporter, det vil si alle unntatt badminton og landhockey. Det var tjueførste gangen de deltok i et sommer-OL, Brasil har deltatt i samtlige sommer-OL siden OL 1920 i Antwerpen unntatt 1928 i Amsterdam. De kom på tjueandreplass med tre gull-, fem sølv- og ni bronsemedaljer. Rytteren Rodrigo Pessoa var landets flaggbærer under åpningsseremonien.

Brasils herrelandslag i fotball

Brasils herrelandslag i fotball er det nasjonale fotballaget til Brasil, og dette landslaget blir administrert av Brasils fotballforbund. Det brasilianske fotballforbundet ble stiftet i 1919, og landet ble medlem av FIFA i 1923. Brasil har deltatt i samtlige 20 VM-sluttspill. Nasjonalstadion er Maracanã i Rio de Janeiro.

Centro-Oeste

Centro-Oeste beskriver den sentral-vestre regionen i Brasil som består av delstatene Goiás, Mato Grosso og Mato Grosso do Sul samt Distrito Federal hvor Brasils hovedstad Brasília ligger.

Delstater i Brasil

Det er 27 delstater i Brasil (portugisisk estados). Dette inkluderer de føderale delstatene i Brasil pluss Det føderale distriktet, hvor hovedstaden Brasília ligger.

Ervália

Ervália er en kommune i delstaten Minas Gerais i sørøstregionen av Brasil.

Kommune (Brasil)

En kommune i Brasil heter município og er den minste politiske administrative enheten i Brasil. Den befinner seg under de føderale enhetene (UF – Unidade Federativa, eller delstat). Den har kun to myndigheter, den utøvende (Prefeitura) og den lovgivende (Câmara municipal). Generelt sett er en kommune satt sammen av en by, et hovedsete og omkringliggende områder, men de kan også være satt sammen av forskjellige tettsteder innenfor det samme kommuneområdet. Når byer utvikler seg i større grad og de begynner å nærme seg andre kommuner, blir det gitt navnet Metropolregion. Dette skjer veldig ofte for hovedstedene i delstatene.

Det er kommunen som har den direkte praktiske omsorgen for de forskjellige livsaspektene til innbyggerne, slikt som eiendomsregister, vedlikehold av mindre viktige adkomstveier, asfaltering, trafikkontroll på adkomstveier under deres kontroll samt grunnskoleutdanningen. Kommunen tilbyr også helsestasjoner for sine innbyggere. De kontrollerer og verifiserer publikumstransport innenfor kommunen (taxi, bybusser, lokaltrafikk). Kommunen har også ansvar for den lokale søppelhåndteringen samt de åpne markedene.

De politiske inndelingene i kommunen (distrikter) er underlagt rådhuset (Prefeitura). En kommune er delt opp i bairroer innenfor samme region. Det kan også være under-prefeituras som desentraliserer administrasjonen sin dag-til-dag operasjon. Uansett er all utøvende politisk makt under ordførerens (Prefeito) kontroll og dens utpekte assistenter (tillitsverv).

Kommunen har ingen væpnet politistyrken, men har derimot et kommunepoliti (guarda municipal) som generelt ikke benytter skytevåpen.

I Brasil er kommunegrensene sjelden i samsvar med bybebyggelsesgrenser, hverken naturlige eller kulturelle i en by, men er satt i samsvar med politiske interesser fra de lokale oligarkene.

I dag har Brasil 5 560 kommuner fordelt på 26 delstater og et føderalt distrikt.

Montezuma (Brasil)

Montezuma er en kommune i delstaten Minas Gerais i sørøstregionen av Brasil.

Neymar

Neymar da Silva Santos Júnior (født 5. februar 1992), også kjent som bare Neymar eller Neymar Jr, er en brasiliansk fotballspiller som spiller for den franske klubben Paris Saint-Germain FC. Han spiller også for Brasils landslag.

I 1992 flyttet familien til Neymar til bestemoren i Sao Vicente. Der bodde Neymar sammen med faren, moren og søsteren i ett og samme rom. I 2003 flyttet familien til Santos. Samme år startet han på ungdomslaget til Santos Futebol Clube. Da han fylte 17 år, skrev Neymar kontrakt med førstelaget til Santos, og fikk sin debut for klubben den 7. mars 2009. Han scoret totalt 54 mål på 102 kamper i Santos.

I 2013 ble Neymar solgt til Barcelona, som betalte 464 millioner kroner for Neymar, noe som var den 10. høyeste overgangen i verden til da. Han fikk sin uoffisielle debut for Barcelona 30. juli mot Lechia Gdansk der han kom inn som innbytter. 7. august fikk Neymar sin første scoring for Barcelona i en vennskapskamp mot Bangkok, en kamp Barcelona vant 7-1.

I 2014/2015-sesongen ble Neymar spansk serie-og cupmester med Barcelona, etter at klubben vant både La Liga og Copa del Rey. Han vant i tillegg Mesterligaen, etter at Barcelona slo italienske Juventus 3-1 i finalen på Olympiastadion i Berlin 6. juni, der Neymar scoret kampens siste og Barcelonas tredje mål.

I 2015/2016-sesongen vant Neymar og Barcelona igjen serien og cupen i Spania, etter at Barcelona tok sitt 24. ligamesterskap og sin 28. triumf i Copa del Rey.

3. august 2017 utløste Neymars advokater hans frikjøpsklausul på 222 millioner euro. Samme dag signerte han en femårskontrakt med Paris Saint-Germain FC til 30. juni 2022.

Nordeste

Nordeste er betegnelsen på den nordøstlige regionen i Brasil og består av de ni delstatene Alagoas, Bahia, Ceará, Maranhão, Paraíba, Pernambuco, Piauí, Rio Grande do Norte og Sergipe. Om lag 30 % av Brasils befolkning bor i denne regionen. Folk som bor eller kommer fra dette området kalles ofte for Nordestinos.

Norte

Norte er den nordlige regionen i Brasil og består av delstatene Acre, Amapá, Amazonas, Pará, Rondônia, Roraima og Tocantins.

Piedade de Caratinga

Piedade de Caratinga er en kommune i delstaten Minas Gerais i sørøstregionen av Brasil.

Pirapetinga

Pirapetinga er en kommune i delstaten Minas Gerais i sørøstregionen av Brasil.

Resplendor

Resplendor er en kommune i delstaten Minas Gerais i sørøstregionen av Brasil.

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro er en by og kommune i delstaten Rio de Janeiro i sørøstregionen av Brasil. Byen har anslagsvis 6,1 millioner innbyggere (2007) og er den nest største i Brasil, etter São Paulo, og den tredje største i Sør-Amerika. Rio er også landets nest største økonomiske sentrum. Byen har vært Brasils hovedstad i flere perioder, så sent som fram til 1960.

Rio de Janeiro er den mest besøkte byen på den sørlige halvkule. Den har en rekke kjente landemerker, deriblant Kristusstatuen på Corcovado, fjelltoppen Pão de Açúcar (Sukkertoppen), fotballstadionet Maracanã og Sambadromen. Den er også kjent for det vakre landskapet den er omgitt av og for sine mange strender, blant annet Copacabana, Ipanema, Leblon og Barra da Tijuca. I februar hvert år finner verdens mest berømte karneval sted i Rio. Musikksjangeren bossa nova stammer også fra byen.

Sommer-OL 2016 ble arrangert i Rio de Janeiro, og flere kamper under Fotball-VM 2014 ble spilt på Maracanã, deriblant finalen.

Senoculidae

Senoculidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae.

Sudeste

Sudeste er den sørøstlige regionen i Brasil og består av delstatene Espírito Santo, Minas Gerais, Rio de Janeiro og São Paulo. Dette er den mest velstående regionen av Brasil og står for omkring 60% av Brasils BNP.

Sul

Sul er den sørligste av Brasils fem regioner og består av delstatene Paraná, Santa Catarina og Rio Grande do Sul. Regionen er kjent for å ha den høyeste levestandarden i Brasil.

VM i fotball 2014

VM i fotball 2014 var det 20. verdensmesterskapet i fotball og ble arrangert i Brasil fra 12. juni til 13. juli i 2014. Finalen ble spilt på Estádio do Maracanã, hvor Tyskland vant turneringen ved å beseire Argentina 1-0 og tok sin fjerde VM-tittel.

Det var andre gang at Brasil arrangerte VM, det første var i 1950. Brasil ble valgt som vertsnasjon i 2007 uten motkandidater etter at det internasjonale fotballforbundet, FIFA, bestemt at turneringen ville bli avholdt i Sør-Amerika. Dette var første gang VM ble arrangert i Sør-Amerika siden 1978 og femte gang totalt.

Alle tidligere verdensmestere siden starten i 1930 - Argentina, Brasil, England, Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Uruguay - var kvalifisert for mesterskapet.

Gruppespillet startet med mye intensitet og mange mål. I de første 16 kampene (kampdag 1) ble det scoret 49 mål, altså over tre mål i snitt pr. kamp. Det inneholdt også en rekke overraskelser. Tittelholderne Spania ble eliminert i gruppespillet, sammen med de tidligere vinnere England og Italia. Uruguay ble slått ut i åttedelsfinalen og Frankrike ble eliminert på kvartfinalen. Vertslandet (og vinneren av Confederations Cup året før) Brasil tapte mot Tyskland i den første semifinalen. Ved å vinne finalen ble Tyskland det første europeiske laget til å vinne et VM i Amerika. Det markerte også at for første gang hadde lag fra samme kontinent vunnet tre VM på rad (etter Italia i 2006 og Spania i 2010).

Land i Sør-Amerika
Sør-Amerika
Medlemmene av Den søramerikanske unions flagg
Mercosurs flagg
Medlemmer av Group of 20 (G20)
Det andiske fellesskapets flagg
Brasils delstater
Brasil

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.