Ban Chiang

Ban Chiang (thai: บ้านเชียง) er et fornminneområde i distriktet Nong Han i provinsen Udon Thani i Thailand. Siden 1992 har den vært en del av UNESCOs liste over verdensarven.

Ved oppdagelsen i 1957 fikk Ban Chiang stor oppmerksomhet på grunn av de vakkert rødmalte keramikkgjenstandene. Den første vitenskapslige utgravningen ble gjort i 1967, og det ble funnet flere skjeletter sammen gravgaver av bronse. Spor etter ris har også blitt funnet, hvilket indikerer at innbyggerne i bronsealderen var jordbrukere. I de eldste gravene har det ikke blitt funnet bronse, og tilhører derfor en neolittisk kultur. De yngste gravene er fra jernalderen.

De første dateringene ble utført med Termoluminiscensdatering og resulterte i en datering mellom 4420 f.Kr. og 3400 f.Kr., hvilket gjorde Ban Chiang til den eldste bronsealderkulturen i verden. Ved en senere utgravning, i 19741975, fant man tilstrekkelig med materiale til å kunne gjennomføre karbondatering, hvilket resulterte i en mye yngre datering. Den eldste gruppen fra bronsealderen dateres fra rundt 2100 f.Kr. til mellom 1320 f.Kr. og 1000 f.Kr..

I likhet med Norden ser det ut som om teknikken har kommet til landet ferdig utviklet, ettersom det ble brukt lite rent kobber. I den tidligste perioden (til og med ca. 900 f.Kr.) ble det brukt en legering med tinn, som ikke gir en bedre hardhet enn rent kobber, muligens fordi de store tinnforekomstene i fjellet gjorde dette relativt billig å bruke.

I den yngste perioden, 300 f.Kr. til 300 e.Kr. hadde legeringene en svært stor andel tinn, formodelig for å få det til å ligne gull, men som også gjør legeringene svært sprø.

UNESCOs verdensarv
Ban Chiang
LandThailand Thailand
StedNong Han, Udon Thani
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs verdensarvkomités 16. sesjon i 1992. Referansenr. 575.
Kriterium KULTUR (III)
Se ogsåVerdensarvsteder i Asia
Eksterne lenker
Museum für Indische Kunst Dahlem Berlin Mai 2006 056
Leirkruka fra Lopburi, Ban Chiang-kulturen
BlackCeramicBanChiangCultureThailand1200-800BCE
Keramikkrukke fra funnet.

Litteratur

  • Charles Higham, Prehistoric Thailand, ISBN 974-8225-30-5, pp 84-88

Eksterne lenker

Arkeologiåret 1957

Arkeologiåret 1957 er en oversikt over blant annet utgravninger, fødte og avdøde personer med tilknytning til arkeologi i 1957.

Bronsealderen

Bronsealderen er en betegnelse på en periode i menneskets historie som fant sted mellom steinalderen (noen steder «kobberalderen») og jernalderen. Bronsealderen begynte da menneskene gikk over fra å lage sine verktøy av stein (som i steinalderen) til å lage noen av dem av bronse. Bronsealderen ble avløst av jernalderen da jern ble tatt i bruk som viktigste materiale for verktøy og våpen.

Bronse var det mest avanserte materialet man hadde for tilvirkning av redskap, våpen og smykker på den tiden. Bronse er en legering som består av ca. 90 % kobber og 10 % tinn. Den var svært kostbar, og man brukte derfor fortsatt en mengde steinredskaper helt fram til romersk jernalder.

Oppdelingen av oldtiden i tre perioder; stein-, bronse- og jernalder, ble opprinnelig formulert av den danske arkeologen Christian Jürgensen Thomsen. Denne oppdelingen kalles treperiodesystemet. I andre deler av verden inklusivt større deler av Afrika sør for Sahara har utviklingen tatt andre retninger og andre klassifiseringssystem blir benyttet.

Klimatisk var bronsealderen relativt mild, særlig i Europa. Det var gode tider for jordbruk og langveis handel vitner om økte overskudd i bonde- og landsbysamfunnene. Oppfinnelsen av hjulet kan ha vært en konsekvens av bronsealderen, det ble brukt både til produksjon av keramikk og til transport av mennesker og varer. Vogner spiller en viktig religiøs rolle i Norden og Sentral-Europa i bronsealderen.

Liste over verdensarvsteder

Liste over verdensarvsteder (Verdensarvlisten / World Heritage List) er UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder («Verdensarven») sortert etter land i alfabetisk rekkefølge. Listen er oppdatert og komplett pr. 2010.

Mekong

Mekong er en av verdens største elver. Den er den tolvte i lengde og den tiende i vannføring – floden fører hvert år med seg 475 km³ vann. Elven har et tilfangsområde på 810 000 km². Fra Tibet renner den gjennom Kinas Yunnan-provins, Burma (Myanmar), Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam. I store deler av elveløpet er navigasjon vanskelig, andre steder helt umulig, på grunn av store årstidsvariasjoner av vannføring og en rekke stryk og fosser.

Den 2 198 km lange delen som renner gjennom Kina kalles Láncāng Jiāng på kinesisk.

Større byer ved Mekong er Vientiane (hovedstad i Laos) og Phnom Penh (hovedstad i Kambodsja). Nærmere 90 millioner mennesker er avhengige av elven.

Mekongfloden munner ut i et enormt delta som begynner i det sørlige Kambodsja og brer seg enda mer utover i bredden i Vietnam.

Sveriges historie

Sveriges historie er en beskrivelse av Sverige gjennom tidene. Hva som menes med Sveriges historie har dog skiftet gjennom tidene. Tradisjonelt har man sett på rikets eller statens historie og dets forhold til andre stater og Sveriges folk. I dag ser man mer på de hendelser som har skjedd innenfor det nåværende Sveriges grenser og svenske relasjoner med utlandet. Dessuten benytter forskjellige mennesker ulike definisjoner på Sverige som stat, noe som blant annet påvirker oppfatningene om tidspunktet for når Sverige ble til (se Sveariket). Finland var inntil 1809 en del av Sverige, nærmest en parallell til Svealand, Götaland og Norrland. Landet kunne da i vest-østlig retning sies symbolsk å strekke seg mellom festningene Göteborg og Sveaborg og med hovedstaden Stockholm «i midten».

Thailand

Kongeriket Thailand er et land i Sørøst-Asia. Thailand grenser mot Laos, Kambodsja og Thailandbukten (Siambukten) i øst, Malaysia i sør, og Andamanhavet og Myanmar (tidl. Burma) i vest. Landet har om lag 70 millioner innbyggere, og har et areal på 514 000 km². Hovedstaden er Bangkok.

Thailands historie

Thailands historie begynner med thai-folkets utvandring fra det sørlige Kina til sørøstlige Asia, rundt 900-tallet etter Kristus. Før dette, ble det området som idag er Thailand styrt av kongeriker for folkeslagene mon, khmerfolket og malayer. Thai-folket grunnla sine egne stater, og det er først med thai-folkets ankomst at man begynner å snakke om «Thailands historie».

Thai-folkets første stat hadde hovedsete i Sukhothai, og de senere i Ayutthaya og Bangkok. Disse landene ble stadig angrepet av Burma, mon-folket, khmerfolket, og Vietnam. Mye senere kom angrep fra europeiske kolonimakter på 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, men Thailand klarte, som det eneste sørøstasiatiske landet, å unnslippe kolonistyre, selv om kongedømmet måtte gi fra seg noen av sine besittelser i dagens Kambodsja, Laos og Malaysia. Vestlig påvirkning har likevel satt sitt merke på landet, både gjennom handel og etter trusler om maktbruk fra bl.a. Storbritannia, noe som førte til ulike reformer på 1800-tallet.

Absolutt monarki ble avskaffet i 1932. Etter dette hadde Thailand nesten 60 år med permanent militærdiktatur, selv om statsforfatningen postulerte at landet skulle styres av et folkevalgt parlament. I 1973, førte store opptøyer i Bangkok til parlamentsvalg og demokrati, men dette varte bare frem til 1976, da det militære igjen tok over styringen av landet. I 1992, ble demokratisk styre igjen gjeninnført, og denne gangen så det ut til å vare, frem til 2006, da hæren igjen grep inn i Thailands politikk og kastet ut statsminister Thaksin Shinawatra. Hæren har alltid lovet at landet skal returneres til demokratisk styresett, og den nye grunnloven skrevet etter maktovertakelsen gir Thailand en demokratisk forfatning.

Thailands historie, etter thaienes ankomst deles inn i perioder, som er oppkalt etter hvor hovedstaden til landet da lå. Historien begynner med Sukhothai-perioden (1238–1365), som etterfølges av Ayutthaya-perioden (1365–1767), avhengig av kilden man bruker vil denne etterfølges av Thonburi-perioden (1767–1782) som ellers ansees som å tilhøre Bangkok-perioden (1782-idag).

Udon Thani

Udon Thani (อุดรธานี) er en by i det nordøstlige Thailand, i området Isan. Den har en befolkning som i 2005 beregnes til 247.000. Udon Thani er også provinshovedstad i provinsen Udon Thani.

Byen ligger ca. 600 km nordøst for Bangkok, og har god flyforbindelse og kan også nås via firefelts motorvei. Avstanden til Vennskapsbroen over Mekong til Laos, nabolandet i nord, er ca. 50 km.

Hovednæringsveien i området er landbruk, særlig ris og sukker.

Udon Thani-området var bebygd allerede 6000 år f.Kr. Thailands eldste boplass, Ban Chiang, ligger ca. 50 km øst for Udon Thani.

Lenge ble området behersket av Laos (Lan Xha-riket) eller Khmer-riket. På 1700-tallet var området under burmesisk dominans.

Under en stor del av Vietnamkrigen var mange amerikanske soldater stasjonert her, og det hadde ikke bare positive økonomiske konsekvenser. Etter hvert har barene som betjente soldatene blitt stengt, og det er kommet tilbake en atmosfære bedre egnet til å tiltrekke seg familieturisme.

Flag of Thailand.svg

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.