2003

 · 20. århundre21. århundre22. århundre ·
 · 1980-årene · 1990-årene2000-årene2010-årene · 2020-årene ·
◄◄ ·  · 1998 · 1999 · 2000 · 2001 · 2002 ◄ 2003 ► 2004 · 2005 · 2006 · 2007 · 2008 ·  · ►►

Begivenheter i 2003
Dødsfall - Fødsler
Emner
Arkeologi | Arkitektur | Film | Filosofi | Konflikt | Kunst
Litteratur | Musikk | Vitenskap
Ledere
Statsledere

2003 (MMIII) i den gregorianske kalenderen var et år uten skuddag som begynte på en onsdag.

Hendelser

Første kvartal

Taipei Municipal Heping Hospital in SARS accident 2003
Et sykehus i Taiwan utstyrt for å ta imot SARS-ofre

.

Andre kvartal

Tredje kvartal

Fjerde kvartal

Eduard shevardnadze
Eduard Sjevardnadse måtte avgå som president i Georgia 23. november 2003 som en følge av Roserevolusjonen

Personer

Fødsler

Dødsfall

Utdypende artikkel: Dødsfall i 2003

Idrett

Musikk

Litteratur

Nobelprisvinnere

1917

1917 (MCMXVII) var et år uten skuddag som begynte på en mandag i den gregorianske kalender og på en tirsdag i den julianske kalender.

2000

2000 (MM) i den gregorianske kalenderen var et skuddår som begynte på en lørdag.

Avignon, Bergen, Bologna, Brussel, Helsingfors, Kraków, Reykjavík, Praha og Santiago de Compostela ble valgt til europeiske kulturhovedsteder for 2000.

2001

2001 (MMI) i den gregorianske kalenderen var et år uten skuddag som begynte på en mandag.

Porto og Rotterdam ble valgt til europeiske kulturhovedsteder for 2001.

2002

2002 (MMII) i den gregorianske kalenderen var et år uten skuddag som begynte på en tirsdag.Brugge og Salamanca ble valgt til europeiske kulturhovedsteder for 2002.

David Beckham

David Robert Joseph Beckham (født 2. mai 1975) er en tidligere engelsk fotballspiller. Han var midtbanespiller for Manchester United, Preston North End (lån) Real Madrid, Los Angeles Galaxy, Paris Saint-Germain og det engelske landslaget. Beckham er mest kjent for sine presise frispark, samt «jetsetlivet» med sin kone Victoria Beckham, tidligere medlem av Spice Girls. Sammen med Victoria har han sønnene Brooklyn Joseph, Romeo James og Crüz David og datteren Harper Seven.

13. juli 2003 ble Beckham hedret med utnevnelse til offiser av Order of the British Empire for sine tjenester til britisk idrett.

16. mai 2013 annonserte Beckham at han etter sesongslutt ville legge opp som profesjonell spiller.

Happy MacLinux

Happy MacLinux er en tidligere Linuxdistribusjon fra Japan som var basert på Fedora.

Distribusjonen benyttet skrivebordsmiljøet KDE. Distribusjonen støttet datamaskinarkitekturen PowerPC.

Versjon 2.5. ble lansert 27. februar 2003.

Irak

Irak (arabisk: العراق), offisielt Republikken Irak (arabisk: جمهورية العراق, turkmensk: Irak Cumhuriyeti, kurdisk: كؤماری عێراق, Komara Îraqê,)) er et land i Midtøsten. Det grenser til Saudi-Arabia og Kuwait i syd, Tyrkia i nord, Syria i nordvest, Jordan i vest og Iran i øst. Irak har ca. 29 millioner innbyggere (2009) og dekker et areal på 434 128 km². Hovedstaden er Bagdad.

Den bebodde delen av Irak domineres av elvene Tigris og Eufrat, og tilhører landområdet historisk kjent som «Den fruktbare halvmåne». Opp igjennom historien har Irak vært kjerneområdet for en rekke store sivilisasjoner og riker, slik som Babylonia, Sasanideriket og Abbasid-kalifatet. Området kom senere under osmansk og britisk innflytelse, og ble et uavhengig kongedømme i 1932.

I 1968 tok Ba'athpartiet makten i landet, og i 1979 tok Saddam Hussein makten i et internt kupp. Hussein styrte landet med jernhånd frem til 2003, da en amerikanskledet invasjon styrtet regimet. Invasjonen førte til at Irak ble omdannet til en demokratisk føderasjon, og i 2005 ble landets første frie valg avholdt. Den politiske situasjonen forble imidlertid fortsatt preget av mye vold og uroligheter, og store utenlandske troppestyrker var sterkt til stede til i landet frem til 2011, da USA trakk sine stridende styrker ut. Krigen skapte også mange flyktinger, internt og eksternt, samt store materielle ødeleggelser.

Irak består hovedsakelig av to folkegrupper, arabere i sør og kurdere i nord i den føderale regionen Kurdistan.

Johnny Cash

Johnny Cash (født J.R. Cash; 26. februar 1932, død 12. september 2003) var en amerikansk musiker.

Stilen hans dekket et vidt spekter, med elementer av country, rock and roll, blues og spirituals.

Han var kjent for sin fyldige barytonstemme.

Kaptein Sabeltann

Kaptein Sabeltann er en oppdiktet sjørøverskikkelse skapt av den norske låtskriveren og forfatteren Terje Formoe i 1989 til en sommerforestilling i Kristiansand Dyrepark året etter. Musikken fra forestillingen ble særlig populær i 1992 og 1993, og det har siden kommet flere teaterforestillinger og barneplater, en mengde bøker, blader filmer og andre spin-off-produkter med kaptein Sabeltann og skikkelsene fra fortellingene, deriblant den animerte kinofilmen Kaptein Sabeltann (2003) og TV-serien Kaptein Sabeltann – Kongen på havet. Kaptein Sabeltann er en kommersiell suksess innenfor familieunderholdning.

Mannskapet består av: Langemann, Benjamin, Pelle Pirat, Pysa Pirat, Skalken og noen ganger Pinky.

Litteraturåret 2003

Litteraturåret 2003 er en oversikt over utgivelser, hendelser, prisvinnere og avdøde personer med tilknytning til litteratur i 2003.

Myspace

Myspace (opprinnelig stilisert som MySpace) er et sosialt nettsamfunn, med over 100 millioner registrerte brukere. Nettstedet ble opprettet i 2003 og vokste i løpet av de neste fem årene til å bli et av de mest populære nettsamfunn på internett. Fra 2008 fikk de stor konkurranse av Facebook, noe som førte til at Myspace mistet mye av sin popularitet. Myspace ble opprinnelig opprettet for å gi usignerte band muligheten til å vise seg fram og dele informasjon om framtidige konserter. Siden ble raskt for flere enn bare musikere, og utviklet seg til å bli en ren communityside for folk som vil diskutere, blogge og vise fram bilder. I 2006 ble nettsamfunnet kjøpt opp av Rupert Murdochs medieselskap News Corporation for 580 millioner dollar.Opprinnelig var nettstedet kun engelskspråklig, men fikk etter hvert støtte for flere språk, blant annet spansk og norsk.

Myspace var lenge verdens største nettsamfunn, inntil de i 2008 ble forbigått av Facebook.I 2011 ble Myspace solgt til Specific Media Group og Justin Timberlake for 35 millioner dollar.I 2013 gjennomgikk Myspace en fullstendig redesign og fikk mer fokus på musikkstrømming.

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design er et norsk statlig museum etablert i 2003 gjennom sammenslåingen av Arkitekturmuseet, Kunstindustrimuseet, Museet for samtidskunst, Nasjonalgalleriet og Riksutstillinger. Nasjonalmuseet samler og tar vare på, stiller ut og formidler landets mest omfattende samlinger av kunst, arkitektur og design. Samlingen inneholder nærmere 400 000 verk.

Museet viser faste utstillinger med verk fra egen samling og skiftende utstillinger med innlånte og egne verk. Med unntak av avdeling for arkitektur er alle museets visningssteder stengt, i påvente av åpning i nytt bygg på Vestbanen i 2020. Museets avdelinger er Nasjonalgalleriet (stengt fra og med 13. januar 2019), Museet for samtidskunst (stengt fra og med 3. september 2017), Nasjonalmuseet – Arkitektur og Kunstindustrimuseet (stengt fra og med 17. oktober 2016). Utstillingsprogrammet omfatter også vandreutstillinger i inn- og utland. I 2015 hadde Nasjonalmuseet 602 546 besøkende. Direktør fra 2017 er Karin Hindsbo.Ny bygning for Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo er under oppføring, og er planlagt åpnet i 2020.

Peracarida

Peracarida, eller posereker, er en stor og tallrik overorden innenfor underklassen Eumalacostraca («ekte storkreps»), som igjen er en av i alt tre underklasser innenfor klassen av storkreps. Til posereker i gruppen Peracarida hører de mindre artene av kjente krepsdyr – som tanglopper (amfipoder), tanglus (isopoder), mysider og cumaceer. Denne underklassen har en sjettedel av alle krepsdyrarter i verden.

Senticaudata

Senticaudata er en stor og artsrik gruppe eller underorden av tanglopper. Den er en av i alt fire kjente underordener av tangloppe-ordenen (Amphipoda), og med sine minst 5 000 arter er Senticaudata den mest tallrike av de fire undergruppene, sammen med Gammaridea (ca. 4 000 arter). Senticaudata-gruppen kan deles inn i undergrupper utfra ulike kriterier og egenskaper, for tiden 6 infraordener med 22 overamilier og totalt 95 familier. Denne typen inndelinger er omstridt, men databasene World Register of Marine Species (WoRMS) og World Amphipoda Database opererer med seks såkalte infraordener under Senticaudata.

Gruppens arter lever som andre krepsdyr ofte i havet, men har antakelig enda flere arter i ferskvann. De er bentiske bunndyr som kjennes på avvikende morfologi i halepartiet - ved at de har tydelig synlige tråd- eller fjærspiler (setae) ytterst på første og andre haleskjell (uropod).I 2003 ble flere familier av underorden Gammaridea først flyttet sammen med den tidligere underorden Caprellidea inn i en ny underorden: Corophiidea.

Men i 2013 ble det foretatt en omfattende revisjon hvor svært mange overfamilier og familier av Gammaridea, særlig ferskvannsgrupper, ble flyttet sammen med hele Corophiidea og dannet en ny underorden - Senticaudata, hvor det ble opprettet en egen infraorden kalt Gammarida. Senticaudata ble altså opprettet av Lowry & Myers i 2013 som ledd i reorganiseringen av taksonomien til høyere krepsdyr.

I denne gruppen inngår heretter en rekke av de familiene som tidligere var en del av Gammaridea-gruppen. Blant gruppene som ble flyttet over var for eksempel familiene Gammaridae og Talitridae (tangloppefamilien). Totalt 17 overfamilier og 71 familier ble enten eliminert eller flyttet inn i Senticaudata.

Serbia

Serbia (serbisk: Србија, Srbija), offisielt Republikken Serbia (serbisk: Република Србија, Republika Srbija) er et land på Balkan i Europa. Serbia grenser til Bosnia-Hercegovina og Kroatia i vest, til Ungarn i nord, til Romania og Bulgaria i øst, til Nord-Makedonia og Montenegro i sør. Kosovo, hvis statsrettslige status er omstridt, ligger i sørvest. Hovedstaden i Serbia heter Beograd.

Serbia inngikk tidligere i en i statsunion med Montenegro, som ble oppløst 3. juni 2006. Tidligere ble denne føderasjonen kalt Jugoslavia, men fra og med 2003 av het den Serbia og Montenegro. I 2008 erklærte Kosovo seg som egen stat, en løsrivelse som ikke anerkjennes av Serbia. Kosovo er ikke medlem av FN og området har vært under internasjonal administrasjon siden Kosovokrigen i 1999.

UTC

For tidssonen, se UTC+0

UTC er en kortform som angir grunnlaget for sivile tidsangivelser i alle land.

UTC er ingen egentlig forkortelse, de to første bokstavene angir at det er snakk om en variant av universell tid (engelsk Universal Time, fransk Temps Universel) som forkortes UT, og den tredje bokstaven angir at det er koordinert tid (engelsk Coordinated, fransk Coordonné). På norsk skriver man gjerne universell tid UTC hvis man ønsker å presisere hva som menes med de tre bokstavene.

UTC brukes gjerne for å angi tidssoner og angir da avviket fra tiden som den angis ved nullmeridianen. UTC er dermed etterfølgeren til tidsangivelsen Greenwich Mean Time (GMT).

Som tidsangivelse angir UTC døgnets timer fra 00 til 23. UTC beregnes som en middelverdi basert på data fra flere atomur rundt om i verden.

I 2003 ble det brukt data fra 260 atomur. Ingen av disse klokkene får angi tiden med mer enn 30 milliardtedels sekund feil pr. døgn. I Norge er det Justervesenet som bidrar med måledata. Justervesenets utgave av UTC kalles formelt for UTC(JV).

Skuddsekundet som ble lagt til kl. 00.59:60 1. januar 2009 (norsk normaltid) var det 34. skuddsekundet etter at ordningen ble innført i 1972 av Meterkonvensjonen. Perioden mellom hvert skuddsekund varierer og er avhengig av retardasjonen til jorden.Universell tid UT1 er en annen tidsangivelse som baserer seg på jordrotasjonen. En internasjonal avtale sier at UTC og UT1 ikke skal ha et større avvik enn 0,9 sekunder. Derfor må UTC nå og da synkroniseres med UT1 da jordrotasjonen avtar i hastighet. Dette gjøres ved bruk av et skuddsekund. Hvert døgn blir med andre ord meget langsomt litt lengre. Årsaken til at jordens rotasjonshastighet reduseres er friksjon i tidevann og i jordens flytende kjerne samt andre prosesser i og på jorden.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.