1913

 · 19. århundre20. århundre21. århundre ·
 · 1890-årene · 1900-årene1910-årene1920-årene · 1930-årene ·
◄◄ ·  · 1908 · 1909 · 1910 · 1911 · 1912 ◄ 1913 ► 1914 · 1915 · 1916 · 1917 · 1918 ·  · ►►

Begivenheter i 1913
Dødsfall - Fødsler
Emner
Arkeologi | Arkitektur | Film | Filosofi | Konflikt | Kunst
Litteratur | Musikk | Sport | Vitenskap
Ledere
Statsledere

Begivenheter

Utlandet

  • Niels Bohr publiserte den første beskrivelsen av atomets struktur.
  • Max Planck ble utnevnt til rektor for Universitetet i Berlin.
  • Gideon Sundbäck oppfant glidelåsen.

Norge

Fødsler

Januar

Februar

Mars

April

Mai

Juni

Juli

August

September

Oktober

November

Desember

Dødsfall

Idrett

Musikk

Igor Stravinskij setter opp Vårofferet.

Nobelprismottagere

1994

1994 (MCMXCIV) i den gregorianske kalenderen var et år uten skuddag som begynte på en lørdag.

1996

1996 (MCMXCVI) i den gregorianske kalenderen var et skuddår som begynte på en mandag.

København ble valgt til europeiske kulturhovedsteder for 1996.

1997

1997 (MCMXCVII) i den gregorianske kalenderen var et år uten skuddag som begynte på en onsdag.

Thessaloniki ble valgt til europeisk kulturhovedstad for 1997.

Arkitekturåret 1913

Arkitekturåret 1913 er en oversikt over blant annet fullførte bygninger av arkitektonisk betydning, priser, fødte og avdøde personer med tilknytning til arkitektur i 1913.

Deutsche Nationalbibliothek

Deutsche Nationalbibliothek (DNB) er Tysklands nasjonalbibliotek. Det har ansvar for å samle og permanent arkivere alle tyske og tyskspråklige publikasjoner fra 1913 og senere, utenlandske publikasjoner om Tyskland, oversettelser av tyske verker og verker av tyskspråklige emigranter publisert mellom 1933 og 1945, samt å gjøre disse tilgjengelige for almenheten.

Fédération internationale d’escrime

Fédération internationale d’escrime (FIE) er det internasjonale idrettsforbundet for fekting, anerkjent av Den internasjonale olympiske komité. FIE ble stiftet 29. november 1913 i Paris av ni nasjoner: Belgia, Böhmen, Frankrike, Italia, Nederland, Norge, Storbritannia, Tyskland og Ungarn. FIE består i dag av 145 medlemsforbund som organiserer fektesporten i sitt land.

Fekting har vært en olympisk idrett siden De 1. olympiske leker i Athen i 1896. Dessuten har fekting vært en av få olympiske idretter som anerkjente profesjonelle utøvere før 1980-årene; de opprinnelige olympiske reglene, skrevet av Pierre de Coubertin, uttrykte sågar eksplisitt at profesjonelle fektere kunne konkurrere.FIE er fektesportens øverste internasjonale myndighet og har sitt hovedkontor i Lausanne i Sveits.

Kunståret 1913

Kunståret 1913 er en oversikt over hendelser, fødte og avdøde kunstnerpersonligheter i 1913.

Litteraturåret 1913

Litteraturåret 1913 er en oversikt over utgivelser, hendelser, prisvinnere og avdøde personer med tilknytning til litteratur i 1913.

NM i friidrett 1913

Norgesmesterskapet i friidrett 1913 ble arrangert i Stavanger fra 23. til 24. august.

Arrangør var IL Viking. Kun menn deltok.

Kongepokalvinner ble Henry Olsen.

Paris Metrolinje 8

Metroen i Paris' linje 8 går mellom Balard og Créteil – Préfecture, og ble tatt i bruk i 1913. Da metronettet ble planlagt i 1898 var dette den siste linjen som skulle opprettes, og den opprinnelige planen var å forbinde stasjonene Opéra og Porte d'Auteuil.

Linjen er den nest lengste i metronettet med sine 22 km. Bare linje 13 er lengre.

Polydor Records

Polydor (etablert 1924) er et internasjonalt, opprinnelig tysk plateselskap med hovedkvarter i London. Selskapet ble etablert av Deutsche Grammophon i 1924, og rettet seg inn mot pop-musikk etter den andre verdenskrig (1946). Den britiske avdelingen ble etablert senere i 1956 og distribuerte The Beatles' tyske innspillinger med Bert Kaempfert som produsent. I USA ble PolyGram et resultat av Polydors fusjon med Phonogram Records (i 1972), og tok senere over Decca og andre merker.

Selskapet hadde også det samtidige merket Mercury Records for visse typer musikk. PolyGram inngikk under selskapet Universal Music Group fra 1998, og forsvant fra det amerikanske markedet. Merket benyttes fremdeles i England for britiske artister som Klaxons, Sophie Ellis-Bextor, Take That og Kaiser Chiefs, samt distribusjon av amerikanske Eminem og Gwen Stefani.

I Norge hadde Telefunken ansvaret for Polydor 1938-1941 (med blant annet Ivar Ruste som artist). Senere fulgte Proton. Polydor overtok varemerkene Nor-Disc og Karusell fra Arne Bendiksens plateselskap i 1964. En rekke norske artister har blitt utgitt på Polydor, blant annet; Wenche Myhre, Lille Eris, Sølvi Wang, Åse Kleveland, Per Asplin, The Pussycats, Terje Rypdal, Finn Kalvik, Lillebjørn Nilsen, Jon Arne Corell, Ole Paus, Benny Borg, Åge Aleksandersen, Ketil Bjørnstad, Birgitte Grimstad, Frode Alnæs, Oslo Harmonikvartett og Jan Werner Danielsen.

SSD Parma Calcio 1913

Parma Football Club er en italiensk fotballklubb fra Parma, Emilia-Romagna som spiller i Serie A. Klubben har vunnet den italienske cupen tre ganger.

Sportsklubben Djerv

Sportsklubben Djerv (stiftet 18. mai 1913) er en idrettsforening fra Møhlenpris i Bergen. Klubben ble opprettet av lokale møhlenprisgutter i 1913, og har siden holdt til på Møhlenpris idrettsplass («Møllaren» på folkemunne, opprinnelig kalt «Møhlenpris lekeplass»). I dag består anlegget av topp moderne kunstgressbane og idrettshall for inneidrettene.

Klubbens fokus er fotball, men har gjennom hele sin historie også engasjert seg i andre idretter. I 2006 er klubben engasjert i fotball, innebandy, badminton, kurvball og turn.

Klubben markerte seg tidlig i bergensfotballen og var ledende utfordrer til Brann før andre verdenskrig. Etter dette har klubben ikke hevdet seg på seniornivå, men har hevdet seg godt, spesielt i aldersbestemte klasser. Juniorene ble kretsmestre i Hordaland så sent som i 1998. Og i 2006 ble Herrer Senior seriemester.

Den hadde også en turbulent periode i toppen av norsk ishockey i årene rund 1980, med flere seriemesterskap. Laget ble slått sammen med Bergen Ishockeyklubb til Bergen/Djerv og gikk senere konkurs.

I den aller første sesong med landsomfattende seriemesterskap i 1937/38, vant Sportsklubben Djerv sin lokale avdeling uten poengtap og nådde så langt som til semifinale. Kvartfinalen mot Viking ble spilt over to kamper og ble avgjort på myntkast etter 6-6 sammenlagt. I semifinalen ble det hjemmetap for Lyn med 2-3. Uoffisielt kan man utnevne Djerv til den første bronsemedaljør i norsk seriefotball, sammen med Kristiansund Fotballklubb. Disse tapte sin semifinale mot Fredrikstad, som senere vant finalen mot Lyn. Til tross for flere iherdige forsøk, klarte aldri klubben å nå lenger enn 3. runde i cupen.

Av klubbens mest kjente spillere kan senere Brann-kaptein Egil Austbø nevnes.

Telemidae

Telemidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Haplogynae i gruppen Araneomorphae.

Vitenskapsåret 1913

Vitenskapsåret 1913 er en oversikt over hendelser, prisvinnere, fødte og avdøde personer med tilknytning til vitenskap i 1913.

Zorocratidae

Zorocratidae er en gruppe (familie) av edderkopper som tilhører undergruppen Entelegynae i gruppen Araneomorphae.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.