Øvre Schlesien

Øvre Schlesien (tysk Oberschlesien, polsk Górny Śląsk) er et historisk landskap ved øvre Oder i det sørøstlige Schlesien. Etter andre verdenskrig ble størsteparten av Øvre Schlesien en del av Polen.

Større byer er Opole (tysk: Oppeln), Katowice (tysk: Kattowitz), Gliwice (tysk: Gleiwitz) og Bytom (tysk: Beuthen).

Området var polsk fra 990 til 1178, da det fikk uavhengighet. Fra 1348 ble det en del av Böhmen, deretter Østerrike-Ungarn. Preussen som erobret området i 1742, og det var deretter en del av Tyskland fra 1870 til 1921, da det ble delt mellom Tyskland, Polen og Tsjekkoslovakia. Etter 1945, etter fordrivelsen av tyskere, ble størstedelen av området overtatt av Polen, mens den sørlige delen ble igjen en del av Tsjekkoslovakia (fra 1993: Tsjekkia). Øvre Schlesien er i dag delt mellom Schlesiske voivodskap (Polen), Opole voivodskap (Polen) og Mähren-Schlesien (Tsjekkia).

Upper Silesia coat of arms
Øvre Schlesiens våpenskjold, fra 1800-tallet
Lag Uewerschlesien
Øvre Schlesien ligger i Polen, like nord for det østre Tsjekkia

Se også

Eksterne lenker

Chorzów

Chorzów (tysk Königshütte) er en by i Øvre Schlesien i Polen. Den ligger i det schlesiske voivodskap, og er del av det øverschlesiske industriområde. Byen har distriktsnivåstatus.

Folkeforbundet

Folkeforbundet, også kjent som Nasjonenes Forbund, var en internasjonal organisasjon som ble grunnlagt 10. januar 1920 av del I av Versaillestraktaten. Den ble grunnlagt med den hensikt å fremme nedrustning, ordne opp i uenigheter mellom ulike land og forbedre arbeids- og levevilkår blant verdens befolkning. Opprettelsen var særlig motivert av blodbadet under første verdenskrig. Selv om Forbundet mislyktes i å hindre andre verdenskrig, klarte det i varierende grad å håndtere mindre konflikter i 1920-årene – i 1923 fikk det Italia til å gi opp okkupasjonen av den greske øyen Korfu.Folkeforbundet holdt sitt første møte 10. januar 1920, og ratifiserte samtidig Versaillestraktaten, og endte dermed offisielt første verdenskrig. Den første generalforsamlingen ble holdt i Genève 15. november 1920. Forbundet oppløste seg selv formelt 18. april 1946 og overførte sine målsettinger til De forente nasjoner.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er det eneste organet dannet av Folkeforbundet som fortsatt eksisterer.

Frikorps Oberland

Frikorps Oberland (tysk: Freikorps Oberland, også Bund Oberland eller Kameradschaft Freikorps und Bund Oberland) var et frikorps i årene 1919 til 1921 som i Weimarrepublikkens tidligste år bekjempet kommunister og polske nasjonalister under Oppstanden i Øvre Schlesien.

Frikorpset ble startet av lederen av det høyreekstreme Thuleselskapet, Rudolf von Sebottendorf tidlig i 1919 for å bekjempe Den bayerske rådsrepublikken. Året etter deltok frikorpset i å slå ned Ruhroppstanden. Under Oppstanden i Øvre Schlesien bisto frikorpset gjennom utstrakt brutalitet i å slå ned oppstanden blant polske nasjonalister. Medlemmer av frikorpset skal også ha stått bak snikmord på politikere, den mestkjent av disse er Matthias Erzberger fra det katolske Deutsche Zentrumspartei.

Frikorpset ble oppløst i 1921, og gruppen endret navn til Bund Oberland. Denne gruppen deltok i ølkjellerkuppet 8. november 1923. Bund Oberland dannet senere kjernen for etableringen av Sturmabteilung (SA) i Bayern, men flere av frikorpsets tidligere medlemmer ble også motstandere av nasjonalsosialistene.

Generalguvernementet

Generalguvernementet (tysk: Generalgouvernement für die besetzten polnischen Gebiete, Generalguvernementet for de okkuperte polske områder) var betegnelsen brukt om myndighetene i de områdene av Polen som var okkupert av Tyskland under andre verdenskrig, men ikke direkte innlemmet i det tyske riket.

Herbert Weichmann

Herbert Weichmann (født 23. februar 1896 i Landsberg O.S., Øvre Schlesien, død 9. oktober 1983 i Hamburg) var en tysk politiker (SPD). Han var førsteborgermester (regjeringssjef) i den tyske delstaten Hamburg fra 1965 til 1971.

Marinebrigade Ehrhardt

Marinebrigade Ehrhardt, egentlig 2. Marine Brigade, var en frikorps (Freikorps) gruppe med rundt 6 000 medlemmer, stiftet av korvettenkapitän Hermann Ehrhardt 17. februar 1919 i Wilhelmshaven. Brigaden utgikk i 1919 fra det 2. marinekorpset i Den tyske keiserlige flåte, det mest slagkraftige av de tre tyske marinekorpsene. Frikorpset ble satt inn mot Bayerische Räterepublik og var angivelig medvirkende til Kappkuppet.

Nysa (Polen)

Nysa (tysk: Neisse eller Neiße) er en by i Opole voivodskap i det sørvestlige Polen som ligger langs elven Nysa Kłodzka. Byen er administrasjonssenteret for fylket (powiat) Nysa.

Nysa ble grunnlagt i 1223. Fra 1290 til 1810 var den residensby i Wrocław erkebispedømme. I 1342 ble den, sammen med hertugdømmet Nysa, underlagt Kongeriket Böhmen. Etter den første schlesiske krig ble den i 1742 tilhørende kongeriket Preussen, hvor den i 1815 ble en del av provinsen Schlesien og i 1919 en del av provinsen Øvre Schlesien. Byen ble i 1945 innlemmet i Polen.

Opole

Opole ([ɔ:pɔlε] ; tysk Oppeln, tsjekkisk Opolí) er en by med distriktsnivåstatus i sørlige Polen ved elven Odra. Den er en av landets eldste byer, og er hovedstad i Opole voivodskap. Den er den historiske hovedstaden til regionen Øvre Schlesien.

Opole voivodskap

Opole voivodskap eller Voivodskapet Opole (polsk Województwo opolskie eller bare Opolskie) er et voivodskap i sørvestlige del av Polen med et areal på 9 412 km² og 1 004 416 innbyggere (01.01.14). Voivodskapet dekker de nordvestlige områdene til den historiske regionen Øvre Schlesien. Hovedstaden er Opole.

Oppstanden i Øvre Schlesien 1919–1921

Oppstanden i Øvre Schlesien 1919–1921 (tysk: Aufstände in Oberschlesien, polsk: Powstania śląskie) var en serie på tre bevæpnede opprør mot tysk styre blant polakker og polske innbyggere i Provinsen Øvre Schlesien fra 1919 til 1921. Opprørerne ønsket å bryte ut av Tyskland for å bli en del av den andre polske republikk, som var blitt etablert den 6. november 1918 i kjølvannet av første verdenskrig.

Opprøret ble slått ned av Fristaten Preussen ved hjelp av frikorpsene Marinebrigade Ehrhardt og Frikorps Oberland. I strid med opprørernes forventninger, fikk de ingen støtte fra Polen, som på denne tiden var involvert i den polsk-sovjetiske krig. Konflikten førte likevel til at Oberschlesien ble delt, og i 1922 ble Ostoberschlesien ble avstått til Polen.

Provinsen Øvre Schlesien

Provinsen Øvre Schlesien (tysk: Provinz Oberschlesien, lavschlesisk: Provinz Oberschläsing, polsk: Górny Śląsk, schlesisk: Gůrny Ślůnsk) er en tidligere prøyssisk provins. Provinsen ble opprettet i Fristaten Preussen i 1919, da den tidligere provinsen Schlesien ble delt i de to provinsene Øvre Schlesien og Nedre Schlesien. I 1938 ble de to provinsene slått sammen igjen. I 1941 fant det sted en ny deling, og provinsene Øvre og Nedre Schlesien eksisterte frem til slutten av andre verdenskrig i 1945.

Provinsens hovedstad fra 1919 til 1938 var Oppeln. I årene fra 1941 til 1945 var Katowice hovedsete. Av andre større byer i provinsen kan nevnes Beuthen, Gleiwitz, Hindenburg in Oberschlesien, Neiße og Ratibor.

I 1922 ble en del av Ostoberschlesien, bestående av Regierungsbezirk Oppeln, avstått til Polen. Området ble omdannet til det autonome Schlesiske voivodskap med hovedstad i Katowice.

Prudnik

Prudnik (tysk: Neustadt in Oberschlesien) er en by i Opole voivodskap i det sørvestlige Polen som ligger langs elven Prudnik. Byen er administrasjonssenteret for fylket (powiat) Prudnik.

Regierungsbezirk Kattowitz

Regierungsbezirk Kattowitz var en kortvarig Regierungsbezirk i den prøyssiske provinsen Schlesien fra 1939 til 1941. Forvaltningsenheten fortsatte å eksistere fra 1941 til 1945 innenfor provinsen Øvre Schlesien. Området tilhører idag Polen.

Regierungsbezirk Oppeln

Regierungsbezirk Oppeln var en Regierungsbezirk som eksisterte fra 1813 til 1941 innenfor den prøyssiske provinsen Schlesien og fra 1941 innenfor provinsen Øvre Schlesien. Forvaltningsenhetens sete befant seg i byen Oppeln.

Schlesien

Schlesien (schlesisk: Ślůnsk, latin: Silesia, polsk: Śląsk, tsjekkisk: Slezsko, ungarsk: Szilézia) er en historisk region i det østlige Sentral-Europa, beliggende ved elven Oders øvre og mellomste løp. Størsteparten av området ligger nå i Polen med mindre deler i Tsjekkia og Tyskland. Schlesien er særlig kjent for sin velutbygde industri og rike naturressurser, spesielt malm.

Navnet skriver seg trolig fra den østgermanske stammen kalt silinger, eller den vestslaviske stammen kalt ślężanere.

Schlesisk

Må ikke forveksles med lavschlesisk, et germansk språk som ble snakket i Nedre Schlesien.Schlesisk (schlesisk Ślůnsko godka) er et vestslavisk språk som snakkes i Schlesien, i grenseområdet mellom Polen og Tsjekkia. Ifølge den siste polske folketellinga i 2011 var det i Polen 509 000 som regnet schlesisk som sitt morsmål. Det snakkes for det meste i regionen Øvre Schlesien. Før 1945 ble det også talt i enklaver i Nedre Schlesien; det germanske språket lavschlesisk var det dominerende språket i den regionen fram til da.

Schlesiske voivodskap

Det schlesiske voivodskap eller Voivodskapet Śląsk (polsk Województwo śląskie eller bare Śląskie) er et voivodskap i sørlige del av Polen med et areal på 12 333 km² og 4 599 447 innbyggere (01.01.14). Voivodskapet dekker områdene til den historiske regionen Øvre Schlesien. Hovedstaden er Katowice.

Øvre Schlesien friluftsmuseum

Øvre Schlesien friluftsmuseum eller Górnośląski Park Etnograficzny er et friluftsmuseum i byen Chorzów i Polen. Det omtales som et skansen, og begrepet stammer fra det første friluftsmuseum, Skansen i Stockholm. Museet dekker et areal på 25 hektar.

Museet viser en rekke jordbruksbygninger fra hele Schlesien. Bygningene representerer ulike sosiale lag i jordbrukssamfunnet; en kirke av tre er også på plass.

Świętochłowice

Świętochłowice (tysk Schwientochlowitz) er en by i Øvre Schlesien i sørlige Polen med omtrent 50 600 innbyggere (2016). Świętochłowice har etter 1999 tilhørt det schlesiske voivodskap. Fra 1975 til 1998 tilhørte det voivodskapet Katowice.

På andre språk

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.