Wight

Het eiland Wight (Isle of Wight; IPA: /ˈaɪl əv ˈwaɪt/) is een eiland en graafschap en een district voor de zuidkust van Engeland, ter hoogte van Southampton. Het eiland ligt in het Kanaal en wordt van Engeland gescheiden door de zeestraat de Solent. De hoofdstad is Newport.

Het eiland, dat ongeveer 140.984 inwoners telt, meet 380 km² en is daarmee het grootste eiland van Engeland. Het is ook ongeveer even groot als het Engelse graafschap Rutland. Rutland en Wight zijn (op twee stadsdistricten met county-status na) de kleinste ceremoniële graafschappen van Engeland. Hun oppervlakte scheelt zo weinig dat bij vloed Wight het kleinste van de twee is maar bij eb Rutland.

Het landschap is gevarieerd en wordt gekenmerkt door een van oost naar west lopende kalksteenrug. Opvallend zijn The Needles, drie 30 m hoge krijttorens die vlak voor de westkust in zee staan. Aan de noordzijde van het eiland zijn verschillende zeearmen.

Wight is vanaf het vasteland van Engeland te bereiken via geregelde veerdiensten vanuit Lymington, Southampton en Portsmouth. Het eiland is populair bij toeristen, zowel Engelse als internationale. Veel dagjesmensen maken gebruik van de veerdiensten voor een kort bezoek. Het eiland heeft ook een van de kortste spoorwegverbindingen van Groot-Brittannië. De Island Line telt nog geen 14 kilometer en de treinen zijn oude metrorijtuigen uit Londen, maar de dienstregeling wordt stipt gevolgd en is daarmee een bijzonderheid in het Britse spoorwegstelsel.

Isle of Wight
Unitaire autoriteit in Engeland Vlag van Engeland
Vlag van Wight

(Details)
EnglandIsleWight
Situering
Land Engeland
Regio South East England
Coördinaten 50°40'NB, 1°16'WL
Algemeen
Oppervlakte 380,1644[1] km²
Inwoners (2017[2]) 140.984
(371 inw./km²)
ONS-code E06000046
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk
IsleOfWightFromTheISS
Het Isle of Wight vanuit het ISS

Geschiedenis

Het eiland werd in de vroege middeleeuwen bezet door de Juten. Na de 7e eeuw kwam het in bezit van verschillende rijken (Wessex, Sussex, Denemarken). Hoewel het eiland in verhouding vrij dicht bij Normandië ligt was bij de Normandische verovering van Engeland na 1066 het eiland het laatste gebied in Engeland dat uiteindelijk door Willem de Veroveraar werd ingenomen. Tijdens de Honderdjarige Oorlog plunderden in 1377 Franse troepen grote delen van het eiland.

Het eiland maakte oorspronkelijk deel uit van Hampshire, maar sinds 1890 vormt het een eigen graafschap (aanvankelijk alleen bestuurlijk, later ook ceremonieel). Sinds 1972 was het verdeeld over twee districten: Medina (Newport, Ryde en Cowes, genoemd naar de gelijknamige rivier) en South Wight (de rest van het eiland). In 1995 werden deze districten opgeheven, Wight werd toen een 'unitary authority'.

Evenementen

Op dit eiland wordt het Isle of Wight Festival gehouden. Beroemd is ook de jaarlijkse zeilwedstrijd Cowes Week, die in augustus wordt gehouden en veel bezoekers trekt. Er zijn ook verschillende andere culturele festivals, vooral in de zomermaanden.

Plaatsen op Wight

Ryde is de grootste plaats op het eiland, gevolgd door Newport.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Office for National Statistics → Download → SAM_for_Administrative_Areas_(2017).zip → SAM_LAD_DEC_2017_UK.xlsx.
  2. Schattting Office for National Statistics: knop MYE5 → kolom Estimated Population mid-2017
Civil parishes op Wight (eiland en graafschap)

Arreton · Bembridge · Brading · Brighstone · Calbourne · Chale · Cowes · East Cowes · Fishbourne · Freshwater · Gatcombe · Godshill · Gurnard · Havenstreet and Ashey · Lake · Nettlestone and Seaview · Newchurch · Newport · Niton and Whitwell · Northwood · Rookley · Ryde · Sandown · Shalfleet · Shanklin · Shorwell · St Helens · Totland · Ventnor · Whippingham · Wootton Bridge · Wroxall · Yarmouth

Ceremoniële graafschappen van Engeland sinds 1997

BedfordshireBerkshireCity of BristolBuckinghamshireCambridgeshireCheshireCornwallCumbriaDerbyshireDevonDorsetDurhamEast Riding of YorkshireEast SussexEssexGloucestershireGreater LondonGreater ManchesterHampshireHerefordshireHertfordshire • Isle of Wight • KentLancashireLeicestershireLincolnshireCity of LondonMerseysideNorfolkNorthamptonshireNorthumberlandNorth YorkshireNottinghamshireOxfordshireRutlandShropshireSomersetSouth YorkshireStaffordshireSuffolkSurreyTyne and WearWarwickshireWest MidlandsWest SussexWest YorkshireWiltshireWorcestershire

Overig: Stedelijke en niet-stedelijke graafschappenTraditionele graafschappen

Vlag van Verenigd KoninkrijkBestuurlijke indeling van het Verenigd Koninkrijk: stedelijke en niet-stedelijke graafschappen van Engeland

Bath and North East Somerset* · Bedfordshire · Berkshire · Blackburn & Darwen* · Blackpool* · Bournemouth* · Brighton & Hove* · Bristol* · Buckinghamshire · Cambridgeshire · Cheshire · Cornwall · Cumbria · Darlington* · Derby* · Derbyshire · Devon · Dorset · Durham · East Riding of Yorkshire* · East Sussex · Essex · Gloucestershire · Greater London · Greater Manchester · Halton* · Hampshire · Hartlepool* · Herefordshire* · Hertfordshire · Hull* · Isle of Wight* · Kent · Lancashire · Leicester* · Leicestershire · Lincolnshire · Luton* · Medway* · Merseyside · Middlesbrough* · Milton Keynes* · Norfolk · Northamptonshire · Northumberland · North East Lincolnshire* · North Lincolnshire * · North Somerset* · North Yorkshire · Nottingham* · Nottinghamshire · Oxfordshire · Peterborough* · Plymouth* · Poole* · Portsmouth* · Redcar & Cleveland* · Rutland* · Shropshire · Somerset · Southend-on-Sea* · Southampton* · South Gloucestershire* · South Yorkshire · Staffordshire · Stockton-on-Tees* · Stoke-on-Trent* · Suffolk · Surrey · Swindon* · Telford & Wrekin* · Thurrock* · Torbay* · Tyne & Wear · Warrington* · Warwickshire · West Midlands · West Sussex · West Yorkshire · Wiltshire · Worcestershire · York*

Overig: Ceremoniële graafschappen · Traditionele graafschappen

Big Show

Paul Donald Wight (Aiken, 8 februari 1972), beter bekend als Big Show, is een Amerikaans acteur en professioneel worstelaar die sinds 2008 actief is in de World Wrestling Entertainment, maar vooral bekend werd in de World Championship Wrestling als The Giant, van 1995 tot 1999.

Big Show is een 4-voudig WWE World Heavyweight Champion, 2-voudig WCW World Heavyweight Champion en een 3-voudig WWE Hardcore Champion. Big Show is tevens een voormalig WWE Intercontinental Champion, WWE United States Champion, 3-voudig WWE Tag Team Champion en 5-voudig WWE World Tag Team Champion, waardoor hij de 24e Triple Crown Champion en 12e Grand Slam Champion was in de geschiedenis. Voorts won hij 3 keer het WCW World Tag Team Championship als partner van Lex Luger, Sting en Scott Hall, respectievelijk. Big Show veroverde een keer het ECW World Heavyweight Championship.

Naast onder andere André the Giant, Giant González, The Great Khali en Braun Strowman behoort hij naar gewicht en lengte tot de meest imposante worstelaars aller tijden. Big Show is 2,13 meter lang en woog ooit meer dan 200 kg, maar is reeds afgevallen tot ongeveer 175 kg. Big Show leed net als André the Giant aan de spierziekte acromegalie, maar in tegenstelling tot André the Giant was hij verlost van de ziekte na een chirurgische ingreep eind jaren '90. Big Show was in maart 2015 symbolisch de tweede winnaar van de "André the Giant Memorial Battle Royal" bij het evenement WrestleMania 31. Big Shows bijnaam luidt "The World's Largest Athlete".

Ceremoniële graafschappen van Engeland

De ceremoniële graafschappen van Engeland zijn de gebieden die een lord-lieutenant, een vertegenwoordiger van het staatshoofd, worden toegewezen. Deze gebieden komen grotendeels overeen met de stedelijke en niet-stedelijke graafschappen zoals die in 1974 werden gedefinieerd toen het Engelse lokale bestuur werd hervormd, en die op hun beurt voortkomen uit de oude graafschappen van Engeland. Het verschil is dat bij de ceremoniële graafschappen nog steeds de unitary authority's gerekend worden, dat zijn stedelijke districten die voor bestuursaangelegenheden van het graafschap werden afgesplitst. Enkele graafschappen vormen een unitary authority op zichzelf.

Cowes

Cowes is een stad (town) en civil parish in de unitary authority Isle of Wight, in het Engelse graafschap Isle of Wight. De civil parish telt 9.663 inwoners.Cowes is vooral bekend vanwege de jaarlijkse zeilwedstrijden onder de naam "Cowes Week" georganiseerd door de koninklijke jachtclub van Cowes. De beroemde zeilrace "Fastnet Race" start tijdens deze Cowes Week.

Beken of Cowes is een bekende fotografenfamilie die er sinds 1888 jachten en andere schepen vereeuwigd.

Het centrum van het plaatsje ligt aan de westelijke oever van de Medinarivier. Aan de oostelijke oever is een jachthaven en een industrieterrein gesitueerd.

Aan de stadskant bevinden zich nog twee jachthavens en de steiger van de veerdienst naar het vasteland.

David Wight

David Henry Wight (Londen, 28 juli 1934) is een voormalig Amerikaans roeier. Wight won tijdens de Olympische Zomerspelen van 1956 samen met zijn medestudenten van Yale de titel in de acht.

Fishbourne (Isle of Wight)

Fishbourne is een dorp (village) en civil parish in de unitary authority Isle of Wight, in het gelijknamige Engelse graafschap. Het kleine dorp ligt in het noordoosten van het eiland Wight, tussen Ryde en Wootton Bridge.

Freshwater (Verenigd Koninkrijk)

Freshwater is een dorp (village) en civil parish in de unitary authority Isle of Wight, in het Engelse graafschap Isle of Wight. De civil parish telt 5.360 inwoners.

Isle of Wight County

Isle of Wight County is een van de 95 county's in de Amerikaanse staat Virginia. Daarnaast kent Virginia 39 onafhankelijke steden die niet tot county's behoren.

De county heeft een landoppervlakte van 818 km² en telt 29.728 inwoners (volkstelling 2000). De hoofdplaats is Isle Of Wight.

Isle of Wight Festival

Het Isle of Wight Festival, ook wel 'het Engelse Woodstock' is een muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt op het Isle of Wight.

Het oorspronkelijke festival vond driemaal plaats van 1968 tot 1970, waarvan de laatste editie veruit de meest bekende is. Toen bezochten volgens het Guinness Book of Records tussen 600.000 en 700.000 fans het festival. Het was ook een van de laatste optredens van Jimi Hendrix, enkele weken voordat hij in Londen overleed. Naast hem traden toen onder andere ook The Who, The Doors, Jethro Tull, Leonard Cohen, Miles Davis en The Moody Blues op.

In 2002 werd het festival nieuw leven ingeblazen en het is sindsdien jaarlijks doorgegaan, hoewel het tegenwoordig minder grootschalig is (rond de 50.000 fans).

Live at the Isle of Wight Festival 1970

Live at the Isle of Wight Festival 1970 is een officieel uitgegeven live-album van de Britse rockband The Who. Het album werd opgenomen op 29 augustus 1970 tijdens het Isle of Wight Festival, ook wel bekend als het Engelse Woodstock. Sony gaf het in 1996 uit op cd en ook op VHS. De VHS werd heruitgegeven als DVD in 1988 en geremasterd in 2004.

The Who speelde tijdens het festival een aantal niet uitgegeven en dus vrij onbekende nummers. Zo werd het publiek voor het eerst geconfronteerd met de nieuwe songs "Water", "I Don't Even Know Myself" en "Naked Eye". Deze gingen overigens vergezeld met de oude krakers "Substitute", "My Generation", "Magic Bus", "I Can't Explain" en de vaste covers van "Shakin' All Over" en "Summertime Blues".

Newport (Isle of Wight)

Newport is een stad (town) en civil parish in de unitary authority Isle of Wight, in het Engelse graafschap Isle of Wight. Het is de hoofdplaats ("county town") van Wight. Tot 1974 was het een afzonderlijke gemeente (Newport Borough). Sinds 2008 heeft Newport weer een eigen lokaal bestuur in de vorm van de civil parish. In 2011 telde de parish 25.496 inwoners.

Northwood (Isle of Wight)

Northwood is een dorp (village) en civil parish in de unitary authority Isle of Wight, in het Engelse graafschap Isle of Wight. De civil parish telt ongeveer 2000 inwoners.

Rutland (graafschap)

Rutland (historisch: Rutlandshire) is een unitary authority, een graafschap en een district in de Engelse regio East Midlands en telt 39.474 inwoners.

De oppervlakte bedraagt 382 km2 en is bijna even groot als het Isle of Wight. De groottes verschillen zo weinig dat bij eb Rutland het kleinste van de ceremoniële graafschappen van Engeland is maar bij vloed het Isle of Wight.

Rutland grenst in het westen en noorden aan Leicestershire, in het noordoosten aan Lincolnshire en in het zuidoosten aan Northamptonshire.

De voornaamste rivieren zijn de Welland en haar zijrivieren - de Gwash en de Chater.

De hoofdplaats is Oakham.

Ryde (Verenigd Koninkrijk)

Ryde is een stad (town) en civil parish in de unitary authority Isle of Wight, in het gelijknamige Engelse graafschap. De havenplaats ligt aan de noordoostkust van het eiland Wight, tegenover Portsmouth. De civil parish telt ongeveer 24.000 inwoners.

Sandown

Sandown is een stad (town) en civil parish in de unitary authority Isle of Wight, in het Engelse graafschap Isle of Wight. De civil parish telt 6.549 inwoners.

Ventnor

Ventnor is een stad (town) en civil parish in de unitary authority Isle of Wight, in het Engelse graafschap Isle of Wight. De civil parish telt 6.257 inwoners.

Vlag van Wight

De vlag van Wight is een banier van het wapen van Wight dat in 1938 werd verleend.

Het kasteel dat centraal op de vlag staat is Carisbrooke Castle, de historische zetel voor de gouverneurs van Wight. Het omringende blauwe veld en de drie ankers verwijzen naar de maritieme geschiedenis van het eiland.

Het gebruik van de vlag is vaak beperkt tot gebouwen van de lokale overheid, terwijl de vlag van Engeland vaak bij evenementen als symbool van het eiland gebruikt wordt en de vlag van het Verenigd Koninkrijk bij officiële gelegenheden.

Wootton Bridge

Wootton Bridge is een dorp (village) en civil parish in de unitary authority Isle of Wight, in het Engelse graafschap Isle of Wight. De civil parish telt 3.618 inwoners.Wootton Bridge is gelegen aan de oever van de Wootton Creak.

Yarmouth (Wight)

Yarmouth (Nederlands, verouderd: Jarmuiden) is een plaats en gemeente (civil parish) aan de noordkust van het Britse eiland Wight. De gemeente telt 791 inwoners. De plaats heeft echter de status van town (stad) op basis van de stadsrechten die het in 1135 kreeg van de toenmalige heer van Wight en het belang dat het sindsdien had als markt- en havenplaats. De stadsrechten waren sindsdien zes keer bevestigd en herzien door de Engelse koningen. Tegenwoordig geldt Yarmouth als een van de twee of drie kleinste 'steden' van Engeland.Bij Yarmouth mondt de Westelijke Yar, een kleine zeearm, uit in de Solent, de zeestraat tussen Wight en het Engelse 'vasteland'. De huidige naam (letterlijke 'monding van de Yar') berust echter kennelijk op volksetymologie want uit de 10e eeuw is de naam Eremue of Ermud bekend, wat 'modderige zeearm' betekende.

Na een bloeiperiode in de 12e en 13e eeuw, toen het als een van de drie belangrijkste havens van Zuid-Engeland gold, had Yarmouth vanaf de 14e eeuw regelmatig te lijden onder Franse invallen. In 1547, drie jaar na weer een Franse inval, werd daarom bij de haven het nu nog bestaande Yarmouth Castle gebouwd, eigenlijk geen kasteel maar een klein fort (of blokhuis) met een groot platform voor kanonnen, die het scheepvaartverkeer over de Solent controleerden.

De Engelse vorsten namen in de loop van de eeuwen verschillende maatregelen om Yarmouth tegen de ondergang te beschermen, perioden van bloei en neergang bleven elkaar afwisselen. Overigens is het aantal inwoners nooit groter dan een paar honderd geweest. In 1295 (een van de bloeiperioden) kreeg Yarmouth het recht om een vertegenwoordiger (vanaf 1640 twee vertegenwoordigers) naar het Engelse parlement te sturen, waarmee het de status van borough kreeg. Het behield dit recht tot de kiesrechtherziening van 1832, toen het tot 'rotten borough' werd bestempeld. De 19e eeuw was wel een nieuwe bloeiperiode, er werd een veerdienst ingesteld en er werden een brug over de Yar, een golfbreker, een scheepspier en een spoorlijn (in 1953 weer gesloten) aangelegd. Het aantal inwoners steeg van 567 in 1841 naar 948 in 1901. Sindsdien is het inwonertal weer iets gedaald.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.