Wielklem

Een wielklem is een klem die in het geval van een parkeerovertreding wordt aangebracht op het wiel van een auto, om te voorkomen dat de betreffende auto wegrijdt.

Wielklemmen zijn ontworpen voor de meeste soorten wielen en banden waardoor ze ruim kunnen worden ingezet. Een wielklem moet het onmogelijk maken om met het voertuig waaraan deze is bevestigd weg te rijden. De ronde stalen schijf, gekenmerkt door zijn karakteristieke gele kleur, dekt de wielbouten af om demontage van het wiel te voorkomen.

Veel gemeenten hebben de wielklem afgeschaft omdat deze tot te veel agressie zou leiden. Vooral bij toeristen was het onbegrip groot. In Amsterdam wordt sinds de afschaffing van de wielklem nog maar een fractie van de parkeerboetes door toeristen voldaan, in 2010 was dat 3,3% waardoor de gemeente dat jaar €220.000 aan inkomsten misliep.[1]

Wielklemmen worden ook gebruikt door eigenaren van voertuigen om te voorkomen dat deze gestolen worden.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het Parool, 27 november 2010: Buitenlander parkeert gratis zonder wielklem
ParkkralleFlorenz 8324
Een wielklem aan een auto in Florence (2008)
Wielklem
Een wielklem in Amsterdam
Big City (single)

Big City is een Nederlandstalig lied, waarvan het refrein Engelstalig is, geschreven door Tol Hansse (merendeel tekst) en Clous van Mechelen (merendeel muziek).

Cherrywood

Cherrywood (in Iers: Coill na Silíní) is een van de nieuwste wijken van Dublin. Cherrywood ligt in het zuidoosten van de stad en is onderdeel van Loughlinstown. Bestuurlijk valt het onder het county Dun Laoghaire-Rathdown. In 2011 is de wijk slechts deels gerealiseerd, maar alle bouwprojecten liggen stil als gevolg van de kredietcrisis.

Cherrywood bestaat uit een woonwijk met appartements-complexen en een business park met kantoorruimte.

Dolf Jansen

Dolf Jansen (Amsterdam, 25 juni 1963) is een Nederlands cabaretier, presentator, criminoloog en marathonloper.

Dood van Kerwin Duinmeijer

De dood van Kerwin Duinmeijer is een gebeurtenis die plaatsvond op de avond van 20 augustus 1983. Duinmeijer, een 15-jarige Antilliaan, werd na een woordenwisseling en handgemeen in de Amsterdamse Damstraat neergestoken door de 16-jarige Nico Bodemeijer (1967-2012). Hij overleed korte tijd later in een ziekenhuis aan bloedverlies. Door de stichting Vrienden van Kerwin wordt jaarlijks op 20 augustus een herdenkingsmanifestatie georganiseerd.

Hans Sibbel

Joannes Anthonius Maria (Hans) Sibbel (Amsterdam, 12 november 1958) is een Nederlandse cabaretier, die als Lebbis deel uitmaakte van het duo Lebbis en Jansen.

Lebbis en Jansen

Lebbis en Jansen was een Nederlands cabaretduo bestaande uit cabaretiers Hans Sibbel (Lebbis) en Dolf Jansen. Ze braken in 1989 door toen ze als "Lebbis & Jansen i.o." (in oprichting) mee deden aan het Leids Cabaret Festival, waar ze zowel de jury- als de publieksprijs wonnen. Samen hebben ze 19 keer de oudejaarsconference gespeeld.

Lijst van afleveringen van Flodder (seizoen 5)

Dit is een lijst van afleveringen van seizoen 5 van de Flodder-televisiereeks, de Nederlandse komedieserie die draait om het fictieve asociale gezin Flodder. Halverwege het seizoen was er een onderbreking met het uitzenden van de reeks in verband met het Wereldkampioenschap voetbal 1998.

Lijst van programma's geproduceerd door Endemol

Endemol heeft veel televisieprogramma's geproduceerd, hieronder staan veel van deze geproduceerde televisieprogramma's.

Michael van der Vlis

Michiel Boudewijn (Michael) van der Vlis (Voorburg, 6 mei 1944 – 3 april 2018) was een Nederlands politicus en bestuurder.

Van der Vlis was vanaf 1970 buurtactivist in de Amsterdamse Pijp en werd in 1974 gemeenteraadslid in Amsterdam voor de PvdA. Van 1978 tot 1990 was hij wethouder in Amsterdam. Na zijn politieke loopbaan had hij verschillende bestuursfuncties. Zo was hij van 2004 tot 2010 voorzitter van de Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER).

November 1994

Dit artikel geeft een chronologisch overzicht van alle belangrijke gebeurtenissen per dag in de maand

november van het jaar 1994.

Parkeerautomaat

Een parkeerautomaat is een verkoopautomaat die op straat of in een parkeergarage staat waar men parkeerbelasting moet betalen om te parkeren. Een parkeerautomaat is niet hetzelfde als een parkeermeter. Een parkeermeter is vaak ouder.

Thunderbirds

Thunderbirds is een Britse sciencefiction-supermarionationserie, gemaakt in de jaren zestig door het echtpaar Gerry Anderson en Sylvia Anderson. De titelmelodie is van componist Barry Gray. De serie is sinds 1965 wereldwijd meerdere malen uitgezonden.

De serie draait om de organisatie International Rescue, een organisatie die als doel heeft rampen te bestrijden met geavanceerde machines en apparatuur. De serie bestaat uit 32 afleveringen van ongeveer 50 minuten en twee films: Thunderbirds Are Go en Thunderbird 6. Daarnaast verscheen in 2004 de live-actionfilm Thunderbirds.

In 2015 zijn drie nieuwe afleveringen gemaakt, wat het totaal op 35 brengt.

Wouter van der Goes

Wouter van der Goes (Alkmaar, 18 januari 1973) is een Nederlands radio-dj.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.