West

West is een van de windstreken, naast noord, oost en zuid. West is tegenovergesteld aan oost; op de kompasroos met noord boven, ligt west links.

De zon gaat onder in het westen.

De schrijfwijze voor 'westen' als windrichting is met een kleine w, voor de aanduiding van een bepaald gedeelte van een land (West-Australië), een provincie (West-Vlaanderen) of een streek (West-Friesland) gebruikt men de hoofdletter W.

Het Westen verwijst vaak naar de westerse wereld. Binnen Nederland wordt deze benaming ook wel gebruikt als aanduiding voor de Randstad.

Met de West werd in koloniale tijd West-Indië bedoeld.

De Verenigde Staten kennen hun eigen westen, het Wilde Westen.

West is ook de lokale naam voor West-Terschelling, een dorp op het Nederlandse Waddeneiland Terschelling.

Windstreken

Noord · Oost · Zuid · West

Compass Rose Dutch West
Het westen t.o.v. de andere windrichtingen op een kompas
Amsterdam-West

West is een stadsdeel van de gemeente Amsterdam in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Dit stadsdeel werd ingesteld in 2010 en is een samenvoeging van de vroegere stadsdelen Oud-West, Westerpark, De Baarsjes en Bos en Lommer. Sinds 1 januari 2015 is van Westpoort het gedeelte ten oosten van de A10 (Ringweg Amsterdam) toegevoegd aan Stadsdeel West.

Gemeten naar inwonertal is West het derde stadsdeel in omvang, na Nieuw-West en Zuid. Qua oppervlakte is West het op een na kleinste stadsdeel, na Centrum. Dit maakt dat West de hoogste bevolkingsdichtheid heeft van de gemeente Amsterdam. De drukste buurt is de Staatsliedenbuurt, gevolgd door de Van Lennepbuurt en Overtoomse Sluis.

Desa (Indonesië)

Een desa (In het Nederlands ook wel "dessa") is een dorp of dorpsstreek op het platteland van Indonesië. De desa vormde in Nederlands-Indië de onderste bestuurslaag, die weer een onderdeel vormde van het onderdistrict. De desa bestaat vaak uit meerdere kampongs (Indonesisch: kampung).

Het hoofd van de desa is de gekozen Kepala Desa, ofwel het dorpshoofd. Desa's hebben vaak ook regionale namen. Zo wordt in West-Sumatra een desa vaak nagari genoemd en in Papoea een kampung.

Lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk - B

Dit is een lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk waarvan de naam begint met een B.

Lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk - D

Dit is een lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk waarvan de naam begint met een D.

Lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk - H

Dit is een lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk waarvan de naam begint met een H.

Lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk - S

Dit is een lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk waarvan de naam begint met een S.

Lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk - W

Dit is een lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk waarvan de naam begint met een W.

Midden-Java

Midden-Java (Indonesisch: Jawa Tengah) of ook wel Centraal-Java is een provincie van Indonesië. Het is gelegen op het eiland Java, tussen de provincies Oost-Java en West-Java. Het inwonertal van Midden-Java is 30.851.144 (2000). Daarmee is Midden-Java naar inwonertal de op twee na grootste provincie van Indonesië.

De hoofdstad is Semarang. Historisch en cultureel gezien maakt Jogjakarta ook onderdeel uit van Midden-Java, maar bestuurlijk gezien is het een aparte provincië.

Enkele andere grote steden in Midden-Java zijn: Surakarta, Purwokerto, Klaten, Magelang en Cilacap.

ONS-code

De ONS-code is een aanduiding voor plaatsen in het Verenigd Koninkrijk. Het Britse bureau voor statistiek, Office for National Statistics, heeft de code ontwikkeld om statistische gegevens (bijvoorbeeld uit volkstellingen) te kunnen ordenen. De voormalige code is vanaf 01/01/2011 vervangen door een code van negen karakters.

Provincies van Indonesië

Het aantal provincies van Indonesië is in de loop der jaren toegenomen, door het splitsen van bestaande provincies of gebieden. Vanaf oktober 2012 heeft Indonesië 34 provincies (in het Indonesisch officieel provinsi maar vaak foutief propinsi), waaronder vier regio's met een speciale status (*) (daerah istimewa) en een speciaal hoofdstedelijk district (**) (Daerah Khusus Ibukota, of DKI).

Een provincie is een deelgebied van een land met een eigen regionale regering. De provincie is in Indonesië het bestuursorgaan dat als bestuurlijke laag gesitueerd is tussen de centrale overheid en de regentschappen. Het hoofd van een Indonesische provincie is de gouverneur (gubernur).

Regio's van Engeland

De negen regio's in Engeland zijn geen bestuurlijke laag met uitzondering van Greater London. Deze onderverdeling werd in 1994 ingevoerd onder de regering van John Major. De regio's zijn sinds 1999 statistische NUTS level 1-regio's. In 1998 werd de regio Merseyside samengevoegd met regio North West England.

De macht van een regio is beperkt en er zijn geen gekozen regionale bestuurders, met uitzondering van Groot Londen.

De regio's bestaan elk uit een of meer county's en unitary authorities.

South West England

South West England (Letterlijk: Zuidwest-Engeland, Cornisch: Rannvro Soth West) is een regio van Engeland met ongeveer 5 miljoen inwoners en daarmee de zevende regio naar inwoneraantal. Naar oppervlakte is het de grootste regio. Het gebied werd tot en met de 17e eeuw West Country genoemd.

Een belangrijk evenement in deze regio is het jaarlijks terugkerende West Country Carnival, een carnavaleske optocht van uitbundig verlichte wagens.

Ook het bekende archeologische monument Stonehenge ligt in deze regio.

West-Australië

West-Australië (Engels: Western Australia) is een deelstaat van Australië. Zoals de naam al zegt, beslaat de deelstaat het meest westelijke gedeelte van het Australische continent. Nederlanders zetten er ooit als eerste Europeanen voet aan wal en noemden het Nieuw-Holland.

West-Europa

West-Europa onderscheidt zich van Zuid-, Noord-, Centraal- en Oost-Europa door de geografie en door de verschillen in klimaat en cultuur. Het begrip West-Europa heeft echter geen officiële status, maar wordt gehanteerd door de Verenigde Naties en de Duitse Ständiger Ausschuss für geographische Namen (StAGN).Volgens de StAGN behoren de volgende landen tot West-Europa:

Andorra

België

Frankrijk

Ierland

Monaco

Nederland

Verenigd KoninkrijkAnders dan de StAGN kennen de Verenigde Naties (VN) het begrip "Centraal-Europa" niet. De VN vullen "West-Europa" anders in en rekenen ook de volgende landen tot West-Europa:

Duitsland

Liechtenstein

Luxemburg

Oostenrijk

ZwitserlandDe volgende landen liggen volgens de StAGN in West-Europa, maar worden door de VN onder een andere streek in Europa gerekend:

Andorra (Zuid-Europa)

Ierland (Noord-Europa)

Verenigd Koninkrijk (Noord-Europa)Frankrijk wordt, vanwege zijn ligging en cultuur, ook wel tot Zuid-Europa gerekend. Voor Spanje en Portugal is dit bijna altijd het geval, al wordt het Iberisch schiereiland soms Zuidwest-Europa genoemd. Andorra rekent men soms tot West-, en soms tot Zuid-Europa. Ook het westelijk gelegen IJsland wordt zelden tot West-Europa, maar meestal tot Noord-Europa gerekend.

West-Java

West-Java (Indonesisch: Jawa Barat, Soendanees en Javaans: Jawa Kulon) is een provincie van Indonesië, gelegen op het eiland Java. De hoofdstad is Bandung.

West-Nusa Tenggara

West-Nusa Tenggara (Indonesisch: Nusa Tenggara Barat) is een provincie in het zuiden van Indonesië, die het westelijke deel van de Kleine Soenda-eilanden, met uitzondering van Bali beslaat.

West-Sumatra

West-Sumatra (Indonesisch: Sumatera Barat - als acroniem: "Sumbar") is een provincie in Indonesië. Het ligt aan de westkust van het eiland Sumatra en grenst aan de provincies Noord-Sumatra (Sumatra Utara) in het noorden, Riau en Jambi in het oosten en Bengkulu in het zuidoosten. Even buiten de kust liggen de Mentawai-eilanden. De hoofdstad van de provincie is Padang.

Het gebied stond vroeger ook wel bekend onder de naam Padangse Bovenlanden.

West-Sumatra wordt vooral bewoond door de Minangkabau. De Mentawai zijn een apart volk, met een geheel eigen taal.

West-Vlaanderen

West-Vlaanderen (Frans: Flandre-Occidentale) is een van de tien provincies van België en tegelijk een van de vijf provincies van het Vlaams Gewest. Het is de meest westelijk gelegen provincie van Vlaanderen en België en is de enige Belgische provincie die aan de Noordzee ligt. De provincie heeft een oppervlakte van 3.144 km² en telt ca. 1,2 miljoen inwoners. De hoofdstad van West-Vlaanderen is Brugge. Andere grote steden zijn Kortrijk, Oostende en Roeselare.

West Virginia

West Virginia (Nederlands, verouderd: West-Virginië) is een van de staten van de Verenigde Staten. De standaardafkorting voor de "Mountain State", zoals de bijnaam luidt, is WV. De hoofdstad is Charleston.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.