Stranger Things

Stranger Things is een Amerikaanse sciencefiction-horrorserie die bedacht werd door de broers Matt en Ross Duffer. Op 15 juli 2016 ging het eerste seizoen in première op de streamingdienst Netflix. De cast bestaat uit Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Caleb McLaughlin, Noah Schnapp, Gaten Matarazzo, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Sadie Sink, Joe Keery, Dacre Montgomery, Maya Hawke en Priah Ferguson.

Het eerste seizoen van acht afleveringen ging in première op 15 juli 2016. Het tweede seizoen dat negen afleveringen bevat, werd op 27 oktober 2017 uitgezonden. Het derde seizoen van acht afleveringen ging in première op 4 juli 2019. De Duffer broers hebben bevestigd dat Stranger Things waarschijnlijk zal eindigen na het vierde of vijfde seizoen.

Stranger Things
Stranger Things logo
Genre Sciencefiction
Horror
Avontuur
Misdaad
Speelduur 42–55 minuten
Bedenker The Duffer Brothers
Hoofdrollen Winona Ryder
David Harbour
Finn Wolfhard
Millie Bobby Brown
Gaten Matarazzo
Caleb McLaughlin
Natalia Dyer
Charlie Heaton
Noah Schnapp
Joe Keery
Maya Hawke
Priah Ferguson
Sadie Sink
Dacre Montgomery
Muziek Kyle Dixon
Michael Stein
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 15 juli 2016
Afleveringen 25
Seizoenen 3
Netwerk of omroep Netflix
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Productie

De serie werd geschreven en geregisseerd door de broers Matt en Ross Duffer, ook bekend als "The Duffer Brothers". De twee bedachten een coming-of-age-verhaal dat zich afspeelt in de jaren 1980 en verschillende hommages bevat aan de popcultuur van dat decennium.[1] De serie bevat verschillende verwijzingen naar het werk van onder meer Steven Spielberg, John Carpenter, Stephen King en George Lucas.

Verhaal

Seizoen 1

Op 6 november 1983 verdwijnt de twaalfjarige Will Byers op mysterieuze wijze in het stadje Hawkins in Indiana. Als gevolg van de verdwijning begint Joyce, de alleenstaande moeder van Will, door te slaan. De politie, onder leiding van Jim Hopper, begint een onderzoek, evenals Wills jeugdvrienden Mike, Lucas en Dustin. Op een dag vinden de drie jongeren een verdwaald meisje met psychokinetische krachten. Ze noemen haar Eleven, 011, El. Samen ontdekken ze dat er mysterieuze krachten in het spel zijn en dat een sinistere overheidsorganisatie probeert om de waarheid te verdoezelen.

Seizoen 2

Aan het einde van seizoen 1 wordt Will levend teruggevonden. Men probeert het normale leven weer op te pakken, bij wie het de één beter lukt dan bij de ander. Will heeft last van aanvallen, men vermoedt dat hij last heeft van Posttraumatische stressstoornis. Naarmate het verhaal vordert blijkt dat het, alweer, met zeer mysterieuze krachten te maken heeft. Ook Eleven is weer terug maar wordt nu verborgen gehouden, zij gaat in dit seizoen op zoek naar haar moeder en mogelijk andere familieleden.

Seizoen 3

Nadat Dustin een geheime, Russische boodschap opvangt, gaat hij op onderzoek uit. Het blijkt dat de Russen met experimenten bezig zijn in Hawkins. Mike, Lucas, Will, Eleven en Max zoeken uit wat er aan de hand is met Max' broer, Billy, en het monster dat zich schuil houdt in het stadje.

Rolverdeling

Winona Ryder 2010 TIFF adjusted
Winona Ryder (links) werd genomineerd voor een Golden Globe, een Satellite Award en een Screen Actors Guild Award. Millie Bobby Brown (rechts) werd genomineerd voor een Screen Actors Guild Award en een Emmy.
Millie Bobby Brown by Gage Skidmore
Millie Bobby Brown by Gage Skidmore

Legenda

     = Hoofdrol
     = Bijrol
     = Geen rol
Acteur / Actrice Personage S1 S2 S3
Winona Ryder Joyce Byers 8 afl. 8 afl. 8 afl.
Finn Wolfhard Mike Wheeler 8 afl. 9 afl. 8 afl.
Millie Bobby Brown Eleven ("El") 8 afl. 8 afl. 8 afl.
Gaten Matarazzo Dustin Henderson 8 afl. 8 afl. 8 afl.
Caleb McLaughlin Lucas Sinclair 8 afl. 8 afl. 8 afl.
Noah Schnapp Will Byers 7 afl. 8 afl. 8 afl.
David Harbour Chief Jim Hopper 8 afl. 9 afl. 8 afl.
Natalia Dyer Nancy Wheeler 8 afl. 8 afl. 8 afl.
Charlie Heaton Jonathan Byers 8 afl. 8 afl. 8 afl.
Joe Keery Steve Harrington 8 afl. 8 afl. 8 afl.
Matthew Modine Dr. Martin Brenner 8 afl. 2 afl.
Cara Buono Karen Wheeler 8 afl. 7 afl. 6 afl.
Joe Chrest Ted Wheeler 7 afl. 5 afl. 3 afl.
Randall P. Havens Scott Clarke 6 afl. 4 afl. 1 afl.
Shannon Purser Barbara Holland 5 afl.
Ross Partridge Lonnie Byers 4 afl.
Sean Astin Bob Newby 7 afl. 2 afl.
Sadie Sink Max Mayfield 8 afl. 8 afl.
Dacre Montgomery Billy Hargrove 8 afl. 8 afl.
Paul Reiser Dr. Sam Owens 8 afl. 1 afl.
Brett Gelman Murray Bauman 4 afl. 4 afl.
Priah Ferguson Erica Sinclair 4 afl. 8 afl.
Linnea Berthelsen Kali 2 afl.
Maya Hawke Robin 8 afl.
Andrei Ivchenko Grigori 7 afl.
Alec Utgoff Dr. Alexei 5 afl.
Cary Elwes Mayor Larry Kline 5 afl.
Jake Busey Bruce Lowe 5 afl.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (de) Carolin Ströbele, Unser Sofakissenhorror. Die Zeit (2016-07-17).
  1. (de) Carolin Ströbele, Unser Sofakissenhorror. Die Zeit (2016-07-17).
24e Screen Actors Guild Awards

De 24e Screen Actors Guild Awards, waarbij prijzen werden uitgereikt voor uitmuntende acteerprestaties in film en televisie voor het jaar 2017, gekozen door de leden van de Screen Actors Guild, vonden plaats op 21 januari 2018 in het Shrine Auditorium in Los Angeles. De prijs voor de volledige carrière werd uitgereikt aan Morgan Freeman.

69e Primetime Emmy Awards

De 69e Primetime Emmy Awards, waarbij prijzen werden uitgereikt in verschillende categorieën voor de beste televisieprogramma's die in primetime op de Amerikaanse zenders werden uitgezonden tussen 1 juni 2016 en 31 mei 2017, vond plaats op 17 september 2017 in het Microsoft Theater in Los Angeles, Californië. De plechtigheid werd gepresenteerd door Stephen Colbert.

70e Primetime Emmy Awards

De 70e Primetime Emmy Awards, waarbij prijzen werden uitgereikt in verschillende categorieën voor de beste televisieprogramma's die in primetime op de Amerikaanse zenders werden uitgezonden tussen 1 juni 2017 en 31 mei 2018, vond plaats op 17 september 2018 in het Microsoft Theater in Los Angeles, Californië. De plechtigheid werd gepresenteerd door Michael Che en Colin Jost.

C418

Daniel Rosenfeld, (9 mei 1989) ook bekend als C418 (uitgesproken als "see four eighteen"), is een Duits muzikant, producer en geluidstechnicus, vooral bekend als de componist en geluidsontwerper voor het videospel Minecraft.

Caleb McLaughlin

Caleb McLaughlin (Carmel, 13 oktober 2001) is een Amerikaans acteur die bekend geworden is door zijn rol als Lucas Sinclair in de Netflixserie Stranger Things.

Charlie Heaton

Charlie Ross Heaton (Bridlington, 6 februari 1994) is een Engels acteur die bekend geworden is door zijn rol als Jonathan Byers in de Netflixserie Stranger Things.

David Harbour

David Kenneth Harbour (New York, 10 april 1974) is een Amerikaans acteur die vooral bekend is door zijn rol als Chief Jim Hopper in de populaire Netflixserie Stranger Things.

Finn Wolfhard

Finn Wolfhard (Vancouver, 23 december 2002) is een Canadees acteur en muzikant, die vooral bekend is door zijn rol als Mike Wheeler in de televisieserie Stranger Things van Netflix en in de film It als Richie Tozier.

Gaten Matarazzo

Gaten Matarazzo (Little Egg Harbor Township, 8 september 2002) is een Amerikaans acteur die bekend geworden is door zijn rol als Dustin in de Netflixserie Stranger Things.

Joe Keery

Joseph 'Joe' Keery (Newburyport, 24 april 1992) is een Amerikaans acteur, die bekend geworden is door zijn rol als Steve Harrington in de Netflix-serie Stranger Things.

Lijst van afleveringen van Stranger Things

Dit is een lijst met afleveringen van de Amerikaanse televisieserie Stranger Things. De serie telt drie seizoenen.

Millie Bobby Brown

Millie Bobby Brown (Marbella, 19 februari 2004) is een Britse actrice die bekend geworden is door haar rol als Eleven in de Netflixserie Stranger Things.

Natalia Dyer

Natalia Dyer (Nashville, 13 januari 1997) is een Amerikaans actrice die bekend geworden is door haar rol als Nancy Wheeler in de Netflixserie Stranger Things.

Noah Schnapp

Noah Schnapp (3 oktober 2004) is een Amerikaanse acteur, vooral bekend door zijn rol als Will Byers in de Netflix serie Stranger Things. Schnapp woont in West Chester New York. Daar woont hij met onder anderen zijn tweelingzus Chloe.

Sadie Sink

Sadie Sink (Brenham, 16 april 2002) is een Amerikaans actrice die bekend geworden is door haar rol als Max Mayfield in de Netflixserie Stranger Things.

Sean Astin

Sean Patrick Duke (Santa Monica (Californië), 25 februari 1971) is een Amerikaanse filmacteur, regisseur en producent.

Astin is een zoon van Patty Duke en John Astin, zijn biologische vader is Michael Tell. Astin heeft een jongere broer die ook acteert, Mackenzie Astin.

Hij had al enkele belangrijke rollen op zijn naam, waaronder als Mikey in The Goonies (1985), en in 1993 de titelrol in Rudy. Hij brak echter definitief door met zijn rol als Samwise Gamgee in Peter Jacksons Lord of the Rings films. In het vijfde seizoen van 24 had Astin ook een rol. In 2017 had hij een rol als Bob in de populaire Netflixserie Stranger Things.

Astin is getrouwd en heeft drie dochters.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.