Spoorweghalte

Een spoorweghalte of stopplaats is de term voor een (eenvoudige) haltevoorziening op de vrije baan waar een trein enkel kort kan stoppen, maar altijd zijn weg in dezelfde richting zal vervolgen. Het traditionele verschil met een station is dat een halte geen bediende seinen en wissels heeft.

Op een enkelsporig traject is daardoor het belangrijkste verschil, dat een station de mogelijkheid biedt om te kruisen; op een halte is dit niet mogelijk.

In het dagelijks spraakgebruik wordt er echter vaak geen onderscheid meer gemaakt tussen haltes en stations, maar wordt iedere plaats waar treinen halteren station genoemd.

De benaming halte wordt tegenwoordig ook (vooral in België) gebruikt voor een station waar geen personeel aanwezig is.

Verschil tussen een halte en stopplaats

Het Algemeen Reglement voor den Dienst op de Spoorwegen geeft voor Nederland het enige juridische verschil tussen een halte en een stopplaats. Een stopplaats had als verschil met een halte dat er geen faciliteiten waren voor bagagevervoer. De term stopplaats wordt overigens pas voor het eerst in het reglement uit 1913 genoemd. In 1933 wordt de term weer afgeschaft: de stopplaatsen kregen de naam halte, terwijl halten weer de naam station kregen.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. NVBS: Op de Rails. De Pater, A.D.: Tachtig jaar Hofpleinlijn. 1989-2
  1. NVBS: Op de Rails. De Pater, A.D.: Tachtig jaar Hofpleinlijn. 1989-2
Babice (okres Olomouc)

Babice (Duits: Babitz) is een Tsjechische gemeente in de regio Olomouc, en maakt deel uit van het district Olomouc. Babice telt 415 inwoners (2006). In Babice bevindt zich de spoorweghalte Babice u Šterberka aan de spoorlijn van Olomouc naar Šumperk.

Bystrovany

Bystrovany (Duits: Bistrowan) is een Tsjechische gemeente in de regio Olomouc, en maakt deel uit van het district Olomouc. Bystrovany telt 834 inwoners. Op het grondgebied van de gemeente bevindt zich een spoorweghalte Bystrovany aan de spoorlijn van Olomouc naar Opava.

Cholina

Cholina (Duits: Köllein) is een Tsjechische gemeente in de regio Olomouc, en maakt deel uit van het district Olomouc. Cholina telt 689 inwoners. Op het grondgebied van de gemeente bevindt zich de spoorweghalte Cholina aan de spoorlijn van Červenka naar Prostějov. Verder is in Cholina het Hanácké národopisné muzeum Cholina (Etnografisch museum van Hanná Cholina) te vinden.

Dalerveen

Dalerveen is een plaats in de gemeente Coevorden, provincie Drenthe (Nederland). Dalerveen ligt halverwege tussen Dalen en Veenoord - Nieuw-Amsterdam. De plaats beslaat een oppervlakte van 79 hectare.

Van 1905 tot 1938 had Dalerveen een eigen spoorweghalte, station Dalerveen aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal.

De plaatselijke voetbalclub is DSC '65.

Halewijn (België)

Halewijn is een landelijk gehucht en voormalige spoorweghalte in de Gentse deelgemeente Drongen, gelegen tussen Baarle, Landegem, Luchteren en Drongen-Centrum, tot welke laatste parochie het ook behoort. Langs de nabijgelegen spoorweg Gent - Oostende was er vanaf 1888 de spoorweghalte 'Halewijn', die in juni 1984 werd gesloten.

De Piereputfietsroute start in Halewijn.

Hlubočky

Hlubočky (Duits: Hombok) is een Tsjechische gemeente in de regio Olomouc, en maakt deel uit van het district Olomouc. Naast het dorp Hlubočky maken ook de dorpen Hrubá Voda, Posluchov en Mariánské Údolí deel uit van de gemeente. Hlubočky telt 4423 inwoners (2006). Op het grondgebied van de gemeente bevinden zich zes stations, allen aan de spoorlijn van Olomouc naar Opava, en wel station Hlubočky-Mariánské Údolí, spoorweghalte Hlubočky zastávka, station Hlubočky, spoorweghalte Hrubá Voda zastávka, station Hrubá Voda en spoorweghalte Hrubá Voda-Smilov. Verder bevinden zich hier twee beschermde natuurgebieden Přírodní park Údolí Bystřice u Hluboček en Přírodní rezervace Hrubovodské sutě. Nabij het dorp Hrubá Voda ligt de ruïne van het kasteel Hluboký.

Hlušovice

Hlušovice (Duits: Hlussowitz) is een Tsjechische gemeente in de regio Olomouc, en maakt deel uit van het district Olomouc. Hlušovice telt 497 inwoners (2006). In de gemeente bevindt zich de spoorweghalte Hlušovice aan de spoorlijn van Olomouc naar Šumperk.

Jívová

Jívová (vroeger ook: Jivavá en Jivová, Duits: Giebau) is een Tsjechische gemeente in de regio Olomouc, en maakt deel uit van het district Olomouc. Jívová telt 544 inwoners (2006). In de aanliggende gemeente Domašov nad Bystřicí ligt de naar Jivová vernoemde spoorweghalte Jívová aan de spoorlijn van Olomouc naar Opava.

Kožušany-Tážaly

Kožušany-Tážaly (Duits: Koschuschein-Tatzal) is een Tsjechische gemeente in de regio Olomouc, en maakt deel uit van het district Olomouc. Kožušany-Tážaly telt 821 inwoners (852). Op het grondgebied van de gemeente bevindt zich de spoorweghalte Kožušany aan de spoorlijn van Nezamyslice naar Olomouc.

Litovel

Litovel (Duits: Littau) is een Tsjechische stad in de regio Olomouc, en maakt deel uit van het district Olomouc. Litovel telt 10.094 inwoners. Op het grondgebied van de gemeente liggen vier stations. Alle vier, station Litovel, spoorweghalte Litovel město, station Litovel předměstí en spoorweghalte Myslechovice liggen aan de spoorlijn van Červenka naar Prostějov. Litovel předměstí ligt tevens aan de lijn van Litovel naar Mladeč. In Litovel bevinden zich twee musea Muzeum Litovel en Muzeum harmonik Litovel. Gedeeltelijk op het grondgebied van de gemeente bevindt zich ook het Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví, een beschermd natuurgebied gelegen langs de rivier Morava.

Litovel is mede bekend vanwege de bierbrouwerij die ook de naam Litovel draagt.

Mladeč

Mladeč (Duits: Lautsch) is een Tsjechische gemeente in de regio Olomouc, en maakt deel uit van het district Olomouc. Mladeč telt 761 inwoners (2006). Op het grondgebied van de gemeente bevinden zich drie stations station Mladeč, spoorweghalte Mladeč jeskyně en spoorweghalte Chudobín, alle drie liggen aan de lijn van Litovel naar Mladeč. Mladeč ligt aan de rand van het Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví.

Senice na Hané

Senice na Hané (Duits: Großzinitz) is een Tsjechische gemeente in de regio Olomouc, en maakt deel uit van het district Olomouc. Senice na Hané telt 1841 inwoners. Naast Senice na Hané liggen ook de plaatsen Cakov en Odrlice in de gemeente. Op het grondgebied van de gemeente bevinden zich drie stations, de spoorweghalte Odrlice, spoorweghalte Senice na Hané zastávka en station Senice na Hané, alle drie liggen aan de spoorlijn van Červenka naar Prostějov. Station Senice na Hané ligt tevens aan de lijn van Olomouc naar Drahanovice.

Skrbeň

Skrbeň (Duits: Kirwein) is een Tsjechische gemeente in de regio Olomouc, en maakt deel uit van het district Olomouc. Skrbeň telt 1153 inwoners (2006). Op het grondgebied van de gemeente bevindt zich de spoorweghalte Skrbeň aan de spoorlijn van Olomouc naar Drahanovice. Skrbeň ligt aan de rand van het Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví.

Station Delta

Station Delta is een spoorweghalte en metrostation in de Brusselse gemeente Oudergem (België), direct naast de universitaire Campus Etterbeek/La Plaine van de VUB respectievelijk de ULB, al ligt het station Etterbeek dichter bij de VUB-gebouwen.

Station Josaphat

Station Josaphat is een voormalige spoorweghalte langs spoorlijn 161 (Brussel - Namen) in de Brusselse gemeente Schaarbeek (België).

De halte heeft nog geen 20 jaar bestaan en werd in 1884 gesloten.

Station Rogierstraat

Station Rogierstraat (Frans: Gare de la rue Rogier) is een voormalige spoorweghalte langs spoorlijn 161 (Brussel - Namen) in de Brusselse gemeente Schaarbeek (België).

De halte heeft nog geen 20 jaar bestaan en werd in 1884 gesloten.

Station Wetstraat

Station Wetstraat is een voormalige spoorweghalte langs spoorlijn 161 (Brussel - Namen) aan de gelijknamige Wetstraat in de Leopoldswijk van de Brusselse gemeente Brussel (stad) (België).

Uničov

Uničov (Duits: Mährisch Neustadt) is een Tsjechische stad in de regio Olomouc, en maakt deel uit van het district Olomouc. Uničov telt 12.364 inwoners (2006). Naast de plaats Uničov zelf liggen ook Benkov, Brníčko, Dětřichov, Dolní Sukolom, Horní Sukolom, Nová Dědina, Renoty en Střelice binnen de grenzen van de stad. Binnen de gemeentegrenzen liggen twee stations, het station Uničov en de spoorweghalte Uničov zastávka aan de spoorlijn van Olomouc naar Šumperk. Bij Uničov loopt de noordelijke grens van de streek Hanna.

Štarnov

Štarnov (Duits: Starnau) is een Tsjechische gemeente in de regio Olomouc, en maakt deel uit van het district Olomouc. Štarnov telt 607 inwoners (2006). Op het grondgebied van de gemeente bevindt zich de spoorweghalte Štarnov aan de spoorlijn van Olomouc naar Šumperk.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.