Robert F. Kennedy

Robert Francis (Bobby) Kennedy (Brookline (Massachusetts), 20 november 1925Los Angeles (Californië), 6 juni 1968) was een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Een jurist, advocaat, auteur en activist van beroep. Hij was het zevende van de negen kinderen van Rose Fitzgerald en Joseph P. Kennedy sr. en een broer van de Amerikaanse president John F. Kennedy. Deze benoemde hem in januari 1961 tot minister van Justitie in zijn kabinet, waar hij daadkrachtig optrad tegen de Amerikaanse maffia. Hij werkte nauw samen met zijn broer tijdens de invasie in de Varkensbaai en de Cubacrisis. Robert Kennedy bleek als naaste adviseur een krachtig en loyaal politicus in verscheidene campagnes van zijn broer.

Op 5 juni 1968, tijdens een campagnebijeenkomst in Hotel Ambassador in Los Angeles voor de presidentsverkiezing van 1968, werd Kennedy neergeschoten. Hij overleed de volgende dag, op 42-jarige leeftijd.

Robert F. Kennedy
Robert Francis Kennedy
Robert Francis Kennedy
Geboren 20 november 1925
Brookline (Massachusetts)
Overleden 6 juni 1968
Los Angeles (Californië)
Politieke partij Democratische Partij
Partner Ethel Kennedy (1950-1968)
Beroep Politicus
Advocaat
Jurist
Activist
Auteur
Religie Rooms-katholiek
Handtekening Handtekening
Senator voor New York
Aangetreden 3 januari 1965
Einde termijn 6 juni 1968
Voorganger Kenneth Keating
Opvolger Charles Goodell
64e minister van Justitie
Aangetreden 20 januari 1961
Einde termijn 3 september 1964
President John F. Kennedy (1961-1963)
Lyndon B. Johnson (1963-1964)
Voorganger William P. Rogers
Opvolger Nicholas Katzenbach
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Robert Kennedy CORE rally speech2
Robert Kennedy op campagne in 1963

Minister en senator

Begin jaren zestig onderhandelde Kennedy met minister Luns over de kwestie-Nieuw-Guinea, het laatste stuk Nederland in "de Oost". Luns rekende op bijstand van de VS, maar Kennedy gaf te kennen Nederland niet militair te willen steunen. Robert Kennedy bleef na de moord op zijn broer minister onder de nieuwe president Lyndon B. Johnson, ondanks hun wederzijdse antipathie. Toen zijn hoop op de kandidatuur voor het vicepresidentschap ijdel bleek, verliet hij de regering en stelde zich in 1964 kandidaat als senator voor New York. Hij won de verkiezing van zijn tegenkandidaat Kenneth Keating en was van 1965 tot 1968 senator. Al op het Democratische Partijcongres van 1964 was gebleken hoe populair hij was; hij kon zijn toespraak daar pas beginnen na een twintig minuten durende orkaan van gejuich, die hijzelf zag als een eerbetoon aan zijn in november 1963 vermoorde broer.

Presidentskandidaat

In 1968, na een korte aarzeling uit angst om uit te groeien tot splijtzwam van de Democraten, stelde hij zich kandidaat voor het presidentschap in de voorverkiezingen. President Johnson opteerde niet voor een volgende termijn en vicepresident Hubert Humphrey had nog geen voorverkiezing gewonnen. Zijn vooruitzichten om de Democratische kandidaat te worden leken zeer gunstig toen hij in een haastig geïmproviseerde campagne de overwinning behaalde in de belangrijke voorverkiezing van Californië, na eerdere overwinningen in Indiana, Nebraska en South Dakota.

Moord

Na zijn dankrede in de balzaal van Hotel Ambassador in Los Angeles werd Robert Kennedy op 5 juni 1968 kort na middernacht neergeschoten. Dit gebeurde toen hij met zijn bewakers het hotel door de achteringang verliet en het hotelpersoneel de handen schudde. Volgens de officiële lezing dook plotseling Sirhan Sirhan voor hem op en vuurde enkele schoten op hem af. Een bewaker trok hem snel achterwaarts, maar kon niet voorkomen dat hij werd geraakt; eenmaal in zijn achterhoofd en tweemaal in zijn oksel. Robert Kennedy overleed de volgende dag in het ziekenhuis. Zijn lichaam werd opgebaard in de Saint Patrick's Cathedral in New York City, waar op 8 juni een herdenkingsdienst werd gehouden. Zijn stoffelijk overschot werd direct na de kerkdienst van New York naar Washington overgebracht met een speciale trein, de RFK funeral train. Langs heel het traject vormden aanhangers erehagen. Sirhan werd gearresteerd en ter dood veroordeeld. Zijn veroordeling werd later omgezet in een levenslange gevangenisstraf, die hij uitzit in de gevangenis van Corcoran in Californië.

Wetenswaardigheden

In 1998 werd een bijzondere dollarmunt uitgegeven met de beeltenis van Robert Kennedy op de ene kant, en emblemen van het ministerie van Justitie en de Senaat op de andere.

Op 20 november 2001, zijn 76e verjaardag, herdoopten de Amerikaanse president George W. Bush en Minister van Justitie John Ashcroft in een feestelijke ceremonie het gebouw van het ministerie van Justitie in Washington in Robert F. Kennedy Department of Justice Building.

Robert Kennedy was een voorstander van het gebruik van Esperanto: "Het is heel waarschijnlijk dat een neutrale taal veel zou kunnen betekenen voor de communicatie tussen verschillende landen over de hele wereld. Esperanto is al lange tijd de voornaamste kandidaat."

Kinderen

Samen met Ethel Skakel, met wie hij in 1950 trouwde, kreeg hij elf kinderen:

 • Kathleen Hartington (1951)
 • Joseph Patrick II (1952)
 • Robert Francis jr. (1954)
 • David Anthony (1955-1984)
 • Mary Courtney (1956)
 • Michael LeMoyne (1958-1997)
 • Mary Kerry (1959)
 • Christopher George (1963)
 • Matthew Maxwell Taylor (1965)
 • Douglas Harriman (1967)
 • Rory Elizabeth Katherine (1968)

Afbeeldingen

Kennedy bros

Robert Kennedy tussen zijn broers John en Ted in 1960

RFK and MLK together

Robert Kennedy en Martin Luther King in 1963

Robert F. Kennedy%27s grave

Graf van Robert Kennedy op Arlington National Cemetery in Washington D.C.

De Amerikaanse minister van Justitie, Robert Kennedy begroet door minister-presi, Bestanddeelnr 913-5661

Robert Kennedy in 1962 op bezoek in Nederland met minister president Jan de Quay

Externe links


This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.