Riukiu-eilanden

De Riukiu-eilanden (Japans: 琉球諸島, Ryūkyū-shotō of 南西諸島, Nansei-shotō) zijn een keten van 98 eilanden in de Oost-Chinese Zee (Stille Oceaan) ten zuidwesten van Japan. De eilanden behoren tot Japan, en liggen tussen Kyushu en Taiwan, over een afstand van 1200 kilometer. Het belangrijkste eiland is Okinawa. Tot de eilandengroep hoort ook het meest westelijke stukje van Japan: het eilandje Yonaguni dat rond het jaar 1990 in het nieuws kwam omdat er onderwaterruïnes zouden zijn gevonden van een extreme ouderdom. Dit bleken bij latere inspectie echter volkomen natuurlijke formaties te zijn.

Riukiu-eilanden
Eilandengroep van Japan
Locatie tussen Japan en Taiwan
Locatie
Land Japan
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 26°19'58,11"NB, 127°44'56,48"OL
Algemeen
Oppervlakte ca. 4700 km²
Inwoners ca. 1,5 miljoen

Bevolking

Het aantal inwoners bedraagt circa 1,5 miljoen. Hiervan leeft 90% op Okinawa, waar zich ook de hoofdstad Naha bevindt. De meeste inwoners zijn Japanner, maar er zijn ook Chinese en Indonesische minderheden. De oorspronkelijke Riukiuaanse taal, die aan het Japans verwant is, wordt in de dagelijkse omgang nauwelijks meer gebruikt en wordt door steeds minder mensen gesproken.

Geografie

Van de 98 eilanden zijn er 47 bewoond. De totale oppervlakte van alle eilanden samen bedraagt 4700 km².

De grotere eilanden zijn hoofdzakelijk heuvelachtig tot bergachtig, en zijn van vulkanische oorsprong. De kleine eilanden daarentegen zijn in de regel vlak en zijn ontstaan uit koraal. In het noordelijke deel komen nog veel actieve vulkanen voor; de meest recente vulkaanuitbarsting vond plaats in 1991.

Oostelijk van de Riukiu-eilanden daalt de zeebodem van de Stille Oceaan tot in de meer dan zevenduizend meter diepe Riukiu-trog.

Klimaat

De eilanden liggen ongeveer tussen de 24e en 31e graad noorderbreedte. Er heerst een subtropisch en vochtig klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van circa 21 °C. De winters zijn bijzonder mild; de temperatuur schommelt dan tussen de 20 en 22 °C.

Bestuurlijke indeling

Satsunan Islands
De noordelijke Riukiu-eilanden
Okinawa en Sakishima-eilanden
De zuidelijke Riukiu-eilanden

De noordelijke Riukiu-eilanden, bestaande uit de Osumi-eilanden, de Tokara-eilanden en de Amami-eilanden, behoren tot de prefectuur Kagoshima.
De zuidelijke Riukiu-eilanden, bestaande uit de Okinawa-eilanden en de Sakishima-eilanden vormen samen de prefectuur Okinawa.

Eilanden

 • De noordelijke Riukiu-eilanden :
 • De zuidelijke Riukiu-eilanden :
  • Okinawa-eilanden :
   • Okinawa en de nabijgelegen eilanden : Kumejima, Iheyajima, Nohojima, Gushikajima, Izenajima, Yanahashima, Agunijima, Iejima, Tonakijima, Sesokojima, Kourishima,Yagachishima, Ikeshima, Miyagusukishima, Henzajima, Tsukenjima, Hamahikajima, Kudakajima
   • Kerama-eilanden: Tokashikijima, Zamamijima, Akajima, Gerumajima, Yakabishima, Kubashima, Fukajishima, Amurojima
   • Daitō-eilanden: Kitadaitō, Mimamidaito, Okidaitō
  • Sakishima-eilanden :
   • Miyako-eilanden: Miyakojima, Ikemashima, Ogamishima, Irabujima, Shimojishima, Kuremajima, Minnajima, Taramajima
   • Yaeyama-eilanden: Iriomotejima, Ishigakishima, Taketomishima, Kohama, Kuroshima, Aragusukushima, Hatomajima, Yubujima, Haterumashima, Yonaguni
   • Senkaku-eilanden: Uotsurijima, Kuba Jima, Taisho Jima, Kita Kojima, Minami Kojima

Economie

De belangrijkste landbouwproducten zijn zoete aardappels, suikerriet en tropische vruchten, met name ananas. De visserij is na de landbouw de belangrijkste economische sector. Verder worden textiel en kunstnijverheidsproducten geëxporteerd.

Geschiedenis

Tot de 20e eeuw

In de zevende eeuw vestigden zich Chinezen op de eilanden. De Japanners volgden later. Volgens een legende is het onafhankelijke Koninkrijk Riukiu in 1187 gesticht door een lid van de Minamoto-clan. In de dertiende eeuw bestond Okinawa uit drie elkaar rivaliserende vorstendommen, die in 1429 werden verenigd. Zo ontstond het Koninkrijk Riukiu. Het strekte zich uit tot de Amami-eilanden, de Miyako-eilanden en de Yaeyama-eilanden en was schatplichtig aan China. Door handel met China nam de welvaart op de eilanden toe. De bevolking handelde ook met Japan, het Koreaans schiereiland, Siam, Malakka en Luzon.

Als gevolg van invallen door piraten nam de welvaart tijdens de zestiende eeuw sterk af. In 1609 viel de Japanse Satsuma-clan Okinawa binnen. Het Koninkrijk Riukiu werd opgenomen in het shogunaat van Japan, maar bleef semi-onafhankelijk en onderhield ook betrekkingen met China. Vanaf 1872 behoorden de eilanden tot het Japanse Keizerrijk. In 1879 werden ze volledig geannexeerd en bij de prefectuur Okinawa ondergebracht. Daarmee kwam een eind aan de eeuwenlange Chinese dominantie.

Verovering door de VS

Tot aan de Tweede Wereldoorlog bleven de eilanden voor een deel Japans. Aan het einde van de oorlog (april-juni 1945) vonden vooral op Okinawa felle gevechten plaats tussen het Japanse en het Amerikaanse leger.

In 1951 erkenden de Verenigde Staten de Japanse soevereiniteit over de strategisch gelegen eilandengroep. Bij het Verdrag van San Francisco kwam Okinawa onder tijdelijk bewind van de Amerikaanse regering. Vanaf 1953 droegen de Amerikanen de soevereiniteit over de eilanden stapsgewijs aan Japan over; allereerst de Amami-eilanden in het noorden, en op 15 mei 1972 ook de andere eilanden, inclusief Okinawa. De Amerikaanse militaire steunpunten op Okinawa zullen voor 2008 aan Japan worden overgedragen.

Karate

Ongeveer 500 jaar geleden werd wapenbezit op de Riukiu-eilanden bij regeringsbesluit verboden. Dit verbod had een grote invloed op de ontwikkeling van karate. Het dwong de bevolking tot het ontwikkelen van een vorm van zelfverdediging zonder wapens. Zo werd, mede onder invloed van de Chinese gevechtskunst die al enige duizenden jaren bestond, het huidige karate ontwikkeld.

Bestuurlijke indeling van JapanVlag van Japan
Regio's:Hokkaido · Tohoku · Kanto · Chubu (Hokuriku · Koshinetsu · Tokai) · Kansai · Chugoku · Shikoku · Kyushu · Riukiu-eilanden
Prefecturen:Aichi · Akita · Aomori · Chiba · Ehime · Fukui · Fukuoka · Fukushima · Gifu · Gunma · Hiroshima · Hokkaido · Hyogo · Ibaraki · Ishikawa · Iwate · Kagawa · Kagoshima · Kanagawa · Kochi · Kumamoto · Kioto · Mie · Miyagi · Miyazaki · Nagano · Nagasaki · Nara · Niigata · Oita · Okayama · Okinawa · Osaka · Saga · Saitama · Shiga · Shimane · Shizuoka · Tochigi · Tokushima · Tokio · Tottori · Toyama · Wakayama · Yamagata · Yamaguchi · Yamanashi
Grote steden:23 wijken van Tokio · Chiba · Fukuoka · Hamamatsu · Hiroshima · Kawasaki · Kitakyushu · Kobe · Kioto · Nagoya · Niigata · Okayama · Osaka · Saitama · Sakai · Sapporo · Sendai · Shizuoka · Yokohama
Aardbeving Riukiu-eilanden februari 2010

De aardbeving bij de Riukiu-eilanden op 26 februari 2010 vond plaats om 20:31:27 UTC. Het epicentrum lag op ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van Naha en 665 kilometer ten noordoosten van Kagoshima. De kracht bedroeg 7,0 op de schaal van Richter. Het hypocentrum lag op een diepte van 22 kilometer. Ten gevolge van de aardbeving was er een 10 cm hoge tsunami. Deze richtte echter geen schade aan.

Aartsbisdom Nagasaki

Het Aartsbisdom Nagasaki (Latijn: Archidioecesis Nagasakiensis, Japans: カトリック長崎大司教区, katorikku Nagasaki daishikyōku) is een in Japan gelegen rooms-katholiek aartsbisdom met zetel in de stad Nagasaki. De aartsbisschop van Nagasaki is metropoliet van de kerkprovincie Nagasaki waartoe ook de volgende suffragane bisdommen behoren:

Bisdom Fukuoka

Bisdom Kagoshima

Bisdom Naha

Bisdom OitaDe kerkprovincie beslaat de regio Kyushu en de Riukiu-eilanden. Het aartsbisdom Nagasaki beslaat hetzelfde gebied als de prefectuur Nagasaki.

Bisdom Naha

Het bisdom Naha (Latijn: Dioecesis Nahana, Japans: カトリック那覇教区, katorikku Naha kyōku) is een in Japan gelegen rooms-katholiek bisdom met zetel in de stad Naha. Het bisdom behoort tot de kerkprovincie Nagasaki, en is, samen met de bisdommen Fukuoka, Kagoshima en Oita suffragaan aan het aartsbisdom Nagasaki.

Het bisdom omvat de prefectuur Okinawa op de zuidelijke Riukiu-eilanden.

Campyloneurus

Campyloneurus is een insectengeslacht dat behoort tot de orde vliesvleugeligen (Hymenoptera) en de familie van de schildwespen (Braconidae). De wetenschappelijke naam werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Győző Szépligeti in 1900. Szépligeti beschreef tevens de soort Campyloneurus bicolor, die aan Astrolabe Bay (aan de kust van de Bismarckzee in het tegenwoordige Papoea-Nieuw-Guinea) was verzameld door Lajos Biró.

Dit geslacht komt ook voor in Indonesië, Sri Lanka, Taiwan en China, tot in de Riukiu-eilanden van Japan.

Dipteris

Dipteris is een geslacht met acht soorten varens uit de familie Dipteridaceae.

Het zijn varens van tropische streken te vinden van India, Zuid-China en de Riukiu-eilanden tot in Queensland (Australië) en Fiji, die te vinden zijn op beschaduwde plaatsen op de grond of op rotsen.

Kanto (regio)

Kanto (Japans: 関東地方, Kantō-chihō) is een regio (gewest) van Japan op het eiland Honshu die bestaat uit één metropool en zes prefecturen:

Tokio (metropool)

Gunma

Tochigi

Ibaraki

Saitama

Chiba

KanagawaKanto vormt het grootste aaneengesloten gebied in Japan dat geschikt is voor landbouw.

Koninkrijk Riukiu

Het Koninkrijk Riukiu (琉球王国 ryūkyūōkoku) was een semi-onafhankelijk koninkrijk dat van de 14e tot de 19e eeuw regeerde over het grootste deel van de Riukiu-eilanden. De koningen van Riukiu verenigden het eiland Okinawa. Het koninkrijk strekte zich uit tot de Amami-eilanden, de Miyako-eilanden en de Yaeyama-eilanden en was schatplichtig aan China. Door handel met China nam de welvaart op de eilanden toe. De bevolking handelde ook met Japan, het Koreaans schiereiland, Siam, Malakka en Luzon. Het koninkrijk werd in 1879 tijdens de Meiji-restauratie opgeheven en door Japan geannexeerd als de prefectuur Okinawa; enige jaren eerder was het al een Japanse vazalstaat geworden.

Lijst van Japanse eilanden

De vier hoofdeilanden van Japan zijn:

Hokkaidō

Honshū

Kyūshū

Shikoku

Okinawa-eilanden

De Okinawa-eilanden (Japans: 沖縄諸島 Okinawa Shotō) is een eilandengroep die behoort tot de prefectuur Okinawa, Japan. De eilanden worden tot het zuidelijke deel van de Riukiu-eilanden gerekend. Het merendeel van de bevolking bevindt zich net zoals de hoofdstad van de prefectuur Naha op het grootste eiland van de archipel, Okinawa. Historisch gezien behoorden de eilanden samen met de Amami-eilanden, de Miyako-eilanden en de Yaeyama-eilanden tot het Koninkrijk Riukiu.

Okinawa (eiland)

Okinawa (Japans: 沖縄本島, Okinawa-hontō; Uchinaguchi: Uchinā) is een Japans eiland in de Oost-Chinese Zee. Het is het hoofdeiland van de Riukiu-eilanden. De hoofdstad is Naha. Op het eiland zijn Amerikaanse militaire steunpunten gevestigd. Het eiland heeft 1,3 miljoen inwoners. Het eiland valt bestuurlijk onder de prefectuur Okinawa.

Okinawa heeft een eigen taal en een eigen cultuur, die afwijkt van de Japanse cultuur. De inheemse taal heet Uchinaguchi en wordt door steeds minder inwoners gesproken.

Regio's van Japan

De Japanse regio's zijn geen officiële administratieve eenheden, maar worden traditioneel gebruikt om Japan onder te verdelen in gewesten.

De regio's (gewesten) van noord naar zuid:

Hokkaido (het eiland Hokkaido en de nabijgelegen eilanden, grootste stad Sapporo)

Tohoku (gelegen op noord Honshu, grootste stad Sendai)

Kanto (oostelijk Honshu, grootste steden Tokio en Yokohama)

Chubu (centraal Honshu). Chubu wordt onderverdeeld in:

Hokuriku (noordwestelijk Chubu)

Koshinetsu (noordoostelijk Chubu, grootste stad Nagano)

Tokai (zuidelijk Chubu, grootste steden Nagoya, Hamamatsu en Shizuoka)

Chukyo (zuidwestelijk Chubu, grootste steden Nagoya, Gifu en Yokkaichi)

Kansai of de Kinki regio (zuidelijk Honshu, grootste steden Osaka, Kobe en Kioto)

Chugoku (westelijk Honshu, grootste steden Hiroshima en Okayama)

Shikoku (het eiland Shikoku, grootste steden Matsuyama en Takamatsu)

Kyushu (het eiland Kyushu, grootste stad Fukuoka); deze regio bevat eveneens de Riukiu-eilanden en OkinawaElke regio heeft meerdere prefecturen. Enkel Hokkaido heeft slechts één prefectuur.

Riukiu (provincie)

Riukiu (琉球国, -no kuni) is een voormalige provincie van Japan, het besloeg het grootste deel van de Riukiu-eilanden.

Oorspronkelijk was het Koninkrijk Riukiu een onafhankelijke staat, en later afhankelijk, in naam, van China. In 1590 vroeg Toyotomi Hideyoshi het koninkrijk om hulp bij zijn invasie van Korea. Aangezien het Koninkrijk Ryūkyū zich beschouwde als tribuutstaat van de Chinese Ming-dynastie en het neutraal stond tegenover Korea, was er een grote weerstand om direct deel te nemen aan de invasie. Japan nam uiteindelijk via een invasie de macht in Riukiu over. Het bleef lange tijd een apart koninkrijk, totdat het in 1872 geannexeerd werd als provincie. Dit ondanks het feit dat het provinciesysteem reeds in 1871 was afgeschaft.

Schindleria

Schindleria is een geslacht van vissen behorende tot de orde der Perciformes. Het is het enige geslacht binnen de monotypische familie der Schindleriidae en telt drie beschreven soorten. Echter, rond de Riukiu-eilanden leven nog enkele andere soorten die (nog) niet beschreven zijn.

Schindleria behouden veel van hun larvale kenmerken. Hun lichaam blijft hun hele leven doorzichtig en veel van hun botten blijven onontwikkeld. Alle leden der Schindleria leven in riffen.

Tokai (regio)

Tokai (Japans: 東海,Tōkai-chihō ; letterlijk Oostzee) is een subregio van de regio Chubu in Japan. De naam heeft betrekking op de prefecturen die langs de Grote Oceaan liggen. De naam is afkomstig van de Tokaido, een van de belangrijkste hoofdwegen van de gokaido die Edo (het huidige Tokio) verbond met Kioto tijdens het Tokugawa-shogunaat.

Omdat Tokai een subregio is en deze niet wettelijk bepaald is, bestaat er enige onduidelijkheid over de afbakening van de regio. Geografisch gezien behoren de prefecturen Aichi, Shizuoka en het zuidelijk deel van Gifu tot deze regio. Echter door de economische banden tussen Aichi, Gifu en Mie wordt de prefectuur Mie, die strikt genomen tot Kansai behoort, ook vaak tot de Tokai gerekend.

De meeste Japanse kaarten rekenen de volgende prefecturen tot Tokai :

Aichi

Gifu

Shizuoka

Mie

Tokudaia

Tokudaia is een geslacht van knaagdieren uit de muizen en ratten van de Oude Wereld dat voorkomt op de Riukiu-eilanden, ten zuidwesten van Japan. Dit geslacht is het nauwste verwant aan de bosmuizen (Apodemus), waarvan het zich waarschijnlijk in het Mioceen heeft afgesplitst.De populaties op de verschillende eilanden (Tokuno-shima, Amami-oshima en Okinawa) worden nu als aparte soorten gezien, maar eerder werden ze als ondersoorten beschouwd. De populaties op Okinawa (muenninki) en Amami-oshima (osimensis) verschillen echter sterk in karyotype (respectievelijk 2n=44 en 2n=25) en ook in bepaalde maten van de schedel, zodat ze nu als aparte soorten worden gezien. De populatie op Tokunoshima is in 2006 als een derde soort beschreven, T. tokunoshimensis. Deze soort is veel groter dan de twee andere soorten en heeft een karyotype van 2n=45.Er zijn drie soorten:

Ryukyustekelrat (Tokudaia muenninki) (Okinawa; fossiel op Okinawa en Le-jima)

Tokudaia osimensis (Amami-oshima; fossiel op Okinawa)

Tokudaia tokunoshimensis (Tokunoshima)

Uranotaenia

Uranotaenia is een geslacht van steekmuggen (Culicidae). De wetenschappelijke naam van het geslacht is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1891 door Félix Lynch Arribálzaga. Hij beschreef tevens de soorten U. nataliae en U. pulcherrima uit in de Argentijnse provincie Buenos Aires.

Er zijn meer dan 250 soorten Uranotaenia bekend, uit Zuid- en Noord-Amerika, Afrika, Australië/Oceanië en Azië. Men onderscheidt in dit geslacht twee ondergeslachten, Uranotaenia sensu stricto en Pseudoficalbia.

Het zijn kleine muskieten (niet langer dan 2 tot 4 mm). Er is niet veel gekend over hun bijt- en eetgewoonten. Sommige soorten blijken mensen niet te bijten, maar verkiezen koudbloedige dieren. Uit experimenten met Uranotaenia lowii uit het gebied rond de Mississippi in Louisiana bleek dat deze soort bij voorkeur amfibieën bijt, zoals de groene boomkikker (Hyla cinerea) of de bruine beeksalamander (Desmognathus fuscus), maar niet de mens. Uranotaenia uit de Riukiu-eilanden voeden zich met bloed van kikkers als Kurixalus eiffingeri, Fejervarya sakishimensis of Limnonectes namiyei. Het is bijgevolg mogelijk dat deze muskieten vectoren zijn van arbovirussen tussen amfibieën. U. alboabdominalis uit Afrika blijkt wel mensen te bijten. Andere soorten komen wel op de huid zitten, evenwel zonder te bijten.

Yakushima

Yakushima (屋久島) is een Japans eiland dat behoort tot de Osumi-eilanden (noordelijke Riukiu-eilanden). Het eiland ligt in de subprefectuur Kumage (prefectuur Kagoshima). Op het eiland bevindt zich de gelijknamige gemeente Yakushima. Het eiland beslaat een oppervlakte van 504,88 km² en had in 2008 ongeveer 13.500 inwoners. De zeestraat Yakushima Kaikyo scheidt het eiland van Tanegashima. Het hoogste punt van het eiland is de berg Miyanoura (1935 m). Het eiland is bedekt met een dicht woud met vele oude bomen zoals de cryptomeria, bekend in Japan als 'Sugi' en de rhododendron.

Het eiland heeft een luchthaven, Luchthaven Yakushima.

Yonaguni (eiland)

Yonaguni (Japans: 与那国島: Yonaguni-jima) is de naam van het meest westelijk gelegen eiland van Japan, en ook de naam van de taal die er gesproken wordt. Het eiland valt onder de jurisdictie van Okinawa, het hoofdeiland van de Riukiu-eilanden sinds 1530.

Het eiland heeft een oppervlakte van 28,88 km², een bevolking van 1745 mensen, een gemiddelde temperatuur van 23,9°C en een neerslaggemiddelde van 3.000 mm.

Het eiland is bekend door de gigantische bewerkte rotsformaties, het Yonaguni-monument, een complex van schijnbaar kunstmatige constructies die onder de zeeoppervlakte om het eiland liggen.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.