Rammstein

Rammstein is een Duitse metalband die naar eigen zeggen "Tanzmetall" produceert, ofwel een synthese van progressive metal, industrial en techno, met enige gothic-invloeden. Rammstein beweert echter een volledig eigen (Duitse) stijl te hebben ontwikkeld. Zo zeggen gitarist Paul Landers en drummer Christoph Schneider in een interview op Pinkpop '97 dat er geen scene is, maar wel gelijksoortige bands. Hierbij wordt waarschijnlijk gedoeld op de Sloveense groep Laibach en de Duitse bands Eisbrecher, Megaherz en Die Krupps. In tegenstelling tot deze bands werd Rammstein wereldberoemd met zijn muziek.

De zang wordt verzorgd door Till Lindemann en is te kenmerken als rauw, bot en dominant. De gitaarmuziek bestaat vooral uit zeer zware elektrische stukken, en dient voornamelijk als motor van de muziek. Naast drums maakt Rammstein gebruik van een keyboard, dat in bijna alle nummers wordt ingezet. De muziek heeft veel raakvlakken met industrial. Rammstein heeft niet alleen harde nummers; hun oeuvre omvat ook tedere ballades zoals Seemann, Klavier, Nebel, Ohne Dich, Stirb nicht vor mir, Ein Lied, Frühling in Paris en Roter Sand.

Rammstein
Rammstein
Frontman Till Lindemann live in Chili.
Frontman Till Lindemann live in Chili.
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1994 - heden
Oorsprong Vlag van Duitsland Duitsland
Genre(s) Tanzmetall, Neue Deutsche Härte, Industrial metal
Label(s) Motor Music
Republic Records
Slash Records
Universal Music Group
Leden
Zanger Till Lindemann
Leadgitaar Richard Zven "Scholle" Kruspe
Basgitaar Oliver "Ollie" Riedel
Slaggitaar Paul Landers
Keyboard Christian "Flake" Lorenz
Drums Christoph "Doom" Schneider
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Bandleden

De band bestaat uit zes leden uit de voormalige DDR en is qua samenstelling nooit gewijzigd:

Achtergrond

Rammstein is opgericht in januari 1994 door gitarist Richard Zven Kruspe. In 1989 ontvluchtte hij het communistische Oost-Duitsland en kwam hij terecht in West-Berlijn, waar hij in 1991 zijn band Orgasm Death Gimmicks oprichtte. Toen de Berlijnse Muur viel, ging hij naar Schwerin waar een goede vriend van hem, Till Lindemann, werkte als mandenvlechter. Richard woonde in die tijd bij Oliver Riedel (die op dat moment bij de band The Inchtabokatables zat) en Christoph Schneider (Die Firma). Richard kon zich niet identificeren met de muziek die zij maakten en wilde iets met machines en harde gitaren. De drie begonnen toen met het nieuwe project.

Na lang proberen om teksten te schrijven, kwam Kruspe erachter dat dit te moeilijk was. Hij vroeg Till Lindemann of hij er interesse in had, en na enig aandringen deed Lindemann mee. De vier schreven zich op goed geluk in bij een wedstrijd voor nieuwe bands, namen een demo (Schwarzes Glas) op en wonnen de wedstrijd. Een goede vriend, Paul Landers, die ze kenden van de band First Arsch, kreeg de demo ook te horen en wilde meteen meedoen. Ze hadden nu alleen nog een keyboardspeler nodig en dat werd Christian 'Flake' Lorenz.

In het begin waren veel teksten nog in het Engels zoals White Flesh, dat later als Weisses Fleisch in het Duits werd opgenomen. De band brak internationaal door toen David Lynch de nummers Rammstein en Heirate Mich gebruikte in zijn bizarre film Lost Highway uit 1997.

In de loop van 2006 was leadgitarist Richard Kruspe bezig met zijn soloproject Emigrate. De rest van de band nam een sabbatjaar. Eind mei 2007 werd bekendgemaakt dat de bandleden bezig zijn met het schrijven van nieuwe nummers, maar dat ze in 2007 nog niet op het podium zullen verschijnen.

In 2009 bracht Rammstein een nieuwe cd uit, "Liebe ist für alle da" (Liefde is er voor iedereen), die gevolgd werd door een tournee. Er stonden 45 concerten gepland. Op 6 december 2009 gaf Rammstein een concert in het GelreDome in Arnhem. Combichrist stond in het voorprogramma. Diezelfde dag werd ook bekendgemaakt dat Rammstein headliner was op het Pinkpop festival 2010. Op 10 december 2009 gaf Rammstein een concert in het Sportpaleis te Antwerpen. Dit concert was in minder dan 30 minuten uitverkocht. Diezelfde dag raakte bekend dat Rammstein zou afzakken naar Rock Werchter om op zaterdag 3 juli 2010 main stage af te sluiten.

Op 17 juni 2011 maakte de band bekend dat er aan het eind van het jaar weer een tour zou beginnen. De tour zou de nieuwe Best Of-cd promoten, welke de naam Made In Germany 1995-2011 droeg. Op deze cd staan de 15 grootste hits en een nieuw nummer. Rammstein speelde onder meer in een uitverkocht Ahoy Rotterdam op 4 maart 2012 en op 1 juni 2013 op het Fortarock Festival in Nijmegen.

In 2014 kondigde de band een rustpauze aan met de mededeling dat ze in 2015 zouden kijken of ze weer de studio in zouden gaan voor een nieuw album. In 2015 begon de band met preproductie voor een nieuw album. In datzelfde jaar bracht de band ook een liveregistratie uit van een concert uit 2010 in Madison Square Garden (New York). In 2016 en 2017 trad Rammstein op op diverse festivals, waaronder Pinkpop in Nederland en Graspop_Metal_Meeting in België.

Op 28 maart 2019 bracht de band voor het eerst in acht jaar nieuw materiaal uit. Het betrof de single Deutschland, voorafgaand aan het studioalbum Rammstein. De videoclip zorgde voor controverse vanwege de 2000 jaar Duitse geschiedenis die voorbijkomt in een speelfilmpje van ruim 9 minuten[1]. Op 25 juni 2019 gaf de band een concert in De Kuip in Rotterdam.

De naam

Op 28 augustus 1988 kwamen drie Italiaanse gevechtsvliegtuigen in botsing bij een vliegshow op de luchtmachtbasis van de VS in Ramstein-Miesenbach, Duitsland. Daarbij kwamen 35 toeschouwers direct om het leven en raakten honderden gewond. Het dodental zou uiteindelijk oplopen tot zeventig (zevenenzestig toeschouwers en drie piloten).

De band veranderde de naam van de locatie, Ramstein, in Rammstein. Dit (verzonnen) woord betekent zoiets als ram- of beuksteen. Zij kozen ervoor om het aan te passen, omdat de betekenis bij hun muziek scheen te passen. Het eerste nummer, "Rammstein", ging over de fatale vliegshow. Dit nummer heeft van 1994 tot en met 2005 deel uitgemaakt van de setlist van elke tournee. In de tournee die begon op 8 november 2009 in Lissabon maakte Rammstein geen deel meer uit van de setlist, maar in 2012 is het weer opgenomen in de setlist.

Thema's en kritiek

Rammstein and Apocalyptica concert - 2005
Concert van Rammstein met Apocalyptica in Milaan, 24 februari 2005
Rammstein-flamethrowers
Pyrotechniek bij een Rammsteinconcert.
Rammstein Engel London
Rammstein Engel London

De teksten van Rammstein gaan voornamelijk over macht, religie, militarisme, seks en sadisme. Rammstein zoekt, zoals de bandleden zeggen, naar een eigen Duitse stijl en is daarbij sterk beïnvloed door bands als Laibach en Kraftwerk. De groep zingt daarom ook vrijwel alleen in het Duits, in tegenstelling tot veel andere Duitse artiesten. De leden van de band stellen dat hun muziek voortkwam uit wat zij niet wilden: een zoveelste Amerikaans product neerzetten. Die opzet lijkt geslaagd en Rammsteins stijl slaat vooral sinds het album Mutter aan over de hele wereld.

Critici betichtten Rammstein van neonazistische sympathieën, onder meer door de originele cover van het album Herzeleid, die in het begin niet werd gebruikt maar later toch verscheen. Verder draagt men Rammsteins eigen Duitse stijl aan alsook het integreren van beelden van Leni Riefenstahls propagandafilm Olympia in de videoclip van Stripped. Als reactie bracht Rammstein de single Links 2 3 4 uit, waarin wordt gezongen: "Sie wollen mein Herz am rechten Fleck / doch seh ich dann nach unten weg / da schlägt es in der linken Brust". Dat wil zeggen dat ze politiek links zijn ingesteld, aldus Kruspe, de gitarist van de band, in een interview. Overigens is het zeer onwaarschijnlijk dat Rammstein daadwerkelijk neonazistisch is, Rammstein zelf ontkent neonazistische sympathieën te hebben, en wil juist een discussie over de Duitse cultuur, de integratie van Oost-en West-Duitsland en het Duitse verleden starten. Bovendien hebben ze in de Family Values Tour samengewerkt met niet-blanke artiesten als Ice Cube, en is de ex-vrouw van Richard Kruspe, Caron Bernstein, joods.

Ook buiten Duitsland ontstond opschudding over de band. De Tsjetsjenen die een school in Beslan (Rusland) gegijzeld hielden zouden op eigen stereoinstallaties naar Rammstein hebben geluisterd tijdens de gijzeling, om op deze manier bot en gewelddadig te blijven. Dit is echter niet door een onafhankelijke bron bevestigd. De Russische autoriteiten schijnen deze mythe minstens te hebben aangewakkerd. Ze zouden Rammstein immers "te aantrekkelijk" vinden voor "de onderste lagen van de Russische bevolking". Reeds in juli 2002 werd een optreden van Rammstein in Moskou afgelast uit vrees dat het skinheads zou aantrekken. Ook in de Verenigde Staten zorgde de band voor opschudding, en werd hij vooral berucht door de zogenaamde dildo-act (nummer: "Bück dich") tijdens een concert in Worcester. Bovendien zouden de leerlingen die verantwoordelijk werden gehouden voor drama's zoals dat van Columbine door de muziek van Rammstein zijn geïnspireerd om hun moorden te plegen. De band beweert zelf dat zijn muziek mensen niet kan aanzetten tot moorden en dat hij juist meeleeft met de slachtoffers van deze misdrijven.

Aan de andere kant vormen misdaden voor Till Lindemann wel een inspiratie bij het schrijven van nieuwe nummers. Zo gaat het nummer Mein Teil over de Duitse internetkannibaal Armin Meiwes. Ook rampen vormen een inspiratiebron, zo is Dalai Lama geïnspireerd op de gebeurtenissen van vlucht 123 van Japanese Air. Deze stortte in 1985 neer in Japan, 30 minuten na het opstijgen. De ramp kostte aan meer dan 500 mensen het leven. Om de Japanse fans niet te choqueren werden de 38 seconden vóór het eerste nummer op de Japanse editie van Reise, Reise niet uitgebracht. Deze sectie bevatte de laatst opgenomen seconden van de genoemde vlucht. Overigens is het nummer "Dalai Lama" niet alleen geïnspireerd door deze Japanse rampvlucht. Meer nog is het thema gebaseerd op het gedicht Erlkönig van Goethe. Daarin roept "Erlkönig" het kind dat achter op het paard bij zijn vader zit. Aan het eind van het gedicht is het kind gestorven.

Rammstein maakt niet alleen maar Duitse nummers. Van de nummers Du hast en Engel zijn door Rammstein ook Engelstalige versies gemaakt, respectievelijk You have en Angel, deze nummers zijn op een speciale gelimiteerde editie van het album Sehnsucht uitgebracht. De covers Stripped (Depeche Mode) en Pet Sematary (Ramones) zijn volledig in het Engels gezongen. Op Reise, Reise staat het nummer Amerika, waarvan het refrein in het Engels gezongen wordt, en het nummer Moskou waarvan het refrein gedeeltelijk in het Russisch wordt gezongen. Op het album Rosenrot staat één Spaanstalig nummer: Te quiero puta (letterlijk: "Ik wil je, hoer", een betere vertaling is echter: "Ik hou van je, hoer"). Op het nieuwe album Liebe ist für alle da wordt er in twee nummers deels een andere taal gezongen. Hierbij gaat het om de nummers Frühling in Paris waarbij het refrein in het Frans wordt gezongen. Het nummer Pussy wordt voor een groot deel in het Engels gezongen. Het refrein is helemaal Engels en ook delen van de coupletten bevatten de Engelse taal. Het nummer geeft een satirische kijk op sekstoerisme en is daarom ook voorzien van een pornografische clip.[2][3][4]

Op 22 februari 2010 maakte de pers bekend dat Rammstein door de autoriteiten in Wit-Rusland tot staatsvijand uitgeroepen is. De Maatschappelijke Raad voor de Zeden, gesteund door de autoritaire president Aleksandr Loekasjenko nam deze beslissing. De groep had een optreden gepland op 7 maart 2010 in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De zedentoezichthouder meent dat de zes leden van Rammstein het 'Wit-Russische staatsbestel verstoren'. Vervolgens meent hij dat Rammstein propaganda voert voor 'geweld, masochisme, homoseksualiteit en andere tegennatuurlijkheden'. Dit zou in strijd zijn met de Wit-Russische waarden.

Bijzonderheden

Rammstein staat ook bekend om zijn bijzondere optredens. De hoeveelheid vuurwerk en pyrotechniek die de band gebruikt voor zijn optredens is enorm en levert elk concert spektakel op. Dit resulteerde in het verleden echter ook in een aantal ongelukken. Mensen werden soms met ademhalingsmoeilijkheden en droogteverschijnselen uit Rammsteinconcerten gehaald, en ooit vloog door een grove fout een brandend projectiel de menigte in. Zulke incidenten mochten niet weer gebeuren en Rammstein zocht pyrotechnici. Uiteindelijk werd zanger Till Lindemann zelf professioneel pyrotechnicus. Hun optredens bleven vurig en dus bedachten fans een slogan die luidt: "Andere bands spelen, Rammstein brandt!", afgekeken van de slogan "Andere bands spelen, Manowar moordt!". Ook werd Rammstein beroemd omdat ze hun muziekinstrumenten in brand staken of tot ontploffing lieten brengen. De band stond bekend om nog meer gekke stunts tijdens zijn optredens, zo werd er in de "Reise, Reise"-tournee met Segways gestunt. Till Lindemann raakte tijdens een van de concerten gewond, waardoor optredens in Azië werden afgelast. Nog beroemder is de dildo-act waarbij anale seks werd gesimuleerd. Na een concert in Worcester, Amerika, moesten Till Lindemann en Flake hiervoor een nacht in de gevangenis doorbrengen. Niemand weet precies waarom Rammstein dergelijke acties uithaalt tijdens concerten, maar Richard beweerde dat ze het nodig vonden om spectaculaire toneelelementen en humor in hun concerten te brengen, omdat maar weinigen de Duitse teksten van Rammstein kunnen verstaan. Toen een journalist van Humo hen echter vroeg of ze weleens mensen ontmoet hadden die de humor van Rammstein niet begrepen, antwoordde Till Lindemann: "Humor? Wie meinen Sie, Humor?" (Humor? Hoe bedoelt u, Humor?)

Ook bijzonder is dat hun muziek vaak gebruikt is voor films. Voorbeelden hiervan zijn xxx (Feuer frei!), The Matrix Reloaded (Adios), Lilja 4-ever (Mein Herz brennt), Lost Highway (Rammstein en Heirate Mich), Resident Evil (Hallelujah), Resident Evil: Apocalypse (Mein teil), CKY2K (Du Hast), See No Evil (Mein Teil), Blade (Blade Remix), How High (Du Hast), Nymphomaniac (Führe Mich) en voor het tv-programma Gammo, als intro een stukje uit Du Hast.

Het nummer Te Quiero Puta is te horen tijdens de opening en het einde van de show Het Kwaad van de Nederlandse cabaretier Hans Sibbel, alias Lebbis.

De Duitse schlagerzanger Heino coverde begin 2013 het nummer "Sonne" van Rammstein. Heino noemde dat nummer "ein wirklich schönes Stück Volksmusik".[5] Rammstein verklaarde dat ze Heino's versie "om te kotsen" vonden.[6] Het is in Duitsland echter legaal om nummers te coveren, mits de tekst en melodie niet wordt aangepast.

Genrenaam

Rammstein omschrijft zijn muziek als Tanzmetall (Duits voor dans-metal). De band heeft de naam bedacht voor zijn synthese van metal, industrial en techno met enige gothic-invloeden. De reden waarom Rammstein zijn muziek omschrijft als Tanzmetall is dat de muziek doorgaans een beat kent, ofwel elektronisch ofwel zelf gespeeld op het drumstel. Deze beat zorgt voor dansbare ritmes in de verder metalachtige muziek van Rammstein. Door de dansbaarheid van de muziek worden nummers van Rammstein ook in de meer populaire discotheken gedraaid. Dit heeft er mede toe bijgedragen dat de band zo'n succes heeft gekregen; ze wisten zowel traditionele metalfans als liefhebbers van house en andere dansbare muziek te trekken.

Discografie

Dvd

Dvd's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Live aus Berlin 2002 15-06-2002 4 16
Videos 1995-2012 2012 22-12-2012 7 29
In Amerika 2015 03-10-2015 2 77
Paris 2017 27-05-2017 1(1wk) 44
Dvd's met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop muziek-dvd top 10/20 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Lichtspielhaus 2004 12-06-2004 4 20
Live aus Berlin 2004 21-08-2004 7 3
Völkerball 2006 25-11-2006 1(1wk) 6
Videos 1995-2012 2012 22-12-2012 3 26

Overige hitlijsten

De Zwaarste Lijst 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
Sonne 40 28 19 15 20 15 23 30 10 9 12
Feuer frei 69 45 52 47 - 38 39 65 24 42 32
Ich will - - 61 44 45 52 50 - 32 34 29
Rammstein 47 - - - - - - - - - -
Du Hast - - - - - - - - 30 30 24

Hitlijsten (Internationaal)

Albums

Titel
Verschijningsdatum
Hoogste positie
D A CH NL F S NZ USA N FIN PL VL E CDN DK H I GB EST IS MX CZ P SLO AUS IRL GR
Herzeleid
24 september 1995
6 11 20 72 85 - - - - - - 96 - - - - - - - - - - - - - - -
Sehnsucht
22 augustus 1997
1 1 3 40 76 17 23 45 47 - - 50 - - - - - - - - - - - - - - -
Live aus Berlin
31 augustus 1999
1 2 8 - 97 42 46 179 29 35 - 93 - - - - - - - - - - - - - - -
Mutter
2 april 2001
1 1 1 4 23 2 12 77 12 7 4 7 9 14 22 33 68 86 - - - - - - - - -
Reise, Reise
27 september 2004
1 1 1 2 3 2 17 61 4 1 4 6 4 - 3 21 35 37 1 1 1 3 4 4 19 54
Rosenrot
28 oktober 2005
1 1 2 4 5 2 38 47 4 1 7 3 9 - 2 18 11 29 1 1 1 3 <10 - 44 - <10
Völkerball
17 november 2006
1 3 7 7 54 11 - - 24 1 37 48 22 - 9 - 61 - 1 - - 11 - - - - -
Liebe ist für alle da
16 oktober 2009
1 1 1 1 2 3 15 13 4 1 - 3 5 - 1 - 14 - - - 4 - 4 - 9 - 40
Made in Germany 1995-2011
6 december 2011[7]
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Singles

Titel Hoogste positie Album Verschijningsdatum
D A CH NL VL F S USA N FIN PL DK GB BU
Du riechst so gut - - - - - - - - - - - - - - Herzeleid 24 augustus 1995
Seemann - - - - - - - - - - - - - - Herzeleid 8 januari 1996
Engel 3 4 17 - - - 48 - - - - - - - Sehnsucht 1 april 1997
Du hast 5 10 33 - - - - 20 - - - - - - Sehnsucht 18 juli 1997
Das Modell 5 18 - - - - 41 - - - - - - - Coversong (Kraftwerk) 23 november 1997
Du riechst so gut '98 16 - - - - - - - - - - - - - Herzeleid 17 april 1998
Stripped 14 27 42 - - - - - - 3 - - - - Coversong (Depeche Mode) 27 juli 1998
Asche zu Asche - - - - - - - - - - - - - - Live aus Berlin 15 januari 2001
Sonne 2 5 18 30 44 - 42 - - 9 - - - - Mutter 12 februari 2001
Links 2-3-4 26 33 65 - - - - - - 15 - - - - Mutter 14 mei 2001
Ich will 29 59 - tip 7 - 3 - - - 19 - - 30 - Mutter 10 september 2001
Mutter 47 - - tip 13 tip 15 - - - - 7 - - - - Mutter 25 maart 2002
Feuer frei! 33 28 - - - - - - - - - - 35 - Mutter 14 oktober 2002
Mein Teil 2 6 11 31 40 60 8 - 11 2 - 6 61 - Reise, Reise 26 juli 2004
Amerika 2 3 5 22 36 89 21 - 13 10 7 2 38 - Reise, Reise 13 september 2004
Ohne dich 12 38 42 - - - - - - 13 - 17 - - Reise, Reise 22 november 2004
Keine Lust 16 25 30 33 tip 7 - 57 - - 14 - 4 35 - Reise, Reise 28 februari 2005
Benzin 6 11 15 tip 15 41 81 16 35 15 1 - 3 58 59 Rosenrot 7 oktober 2005
Rosenrot 28 46 59 tip 11 tip 12 - 53 - - - - 8 - - Rosenrot 16 december 2005
Mann gegen Mann 20 42 66 - tip 10 - 45 32 - 17 46 5 54 99 Rosenrot 3 maart 2006
Pussy - 4 12 - 34 13 22 - 16 1 - 37 - - Liebe ist für alle da 18 september 2009
Ich tu dir weh - - - - - - - - - - - - - - Liebe ist für alle da 5 februari 2010

Dvd's

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Nieuwe single Rammstein: Holocaust-exploitatie of briljante Duitsland-kritiek? NOS, 29 maart 2019
  2. (nl) "Boze opera uit het Oosten" Merlijn Schoonenboom, 19 februari 2010
  3. (en) "Belarus declares Rammstein an enemy of the state" DPA/The Local, 23 februari 2010
  4. (en) "Rammstein - Liebe ist für alle da" The Metal Observer, 18 oktober 2012
  5. http://www.abendblatt.de/vermischtes/article113123950/Hardrocker-Heino-veraeppelt-die-Szene-zurueck.html
  6. http://www.stern.de/kultur/musik/heino-covert-rammstein-der-blonde-raecher-aus-bad-muenstereifel-1960332.html
  7. http://www.rammstein.de/en/news/made-in-germany-1995_2011_tour-album
Rammstein
Bandleden:Till Lindemann · Christian "Flake" Lorenz · Christoph "Doom" Schneider · Richard Z. Kruspe · Oliver Riedel · Paul H. Landers
Albums:Demos · 1994 · Herzeleid · Sehnsucht · Single Kollektion · Mutter · Reise, Reise · Rosenrot · Liebe ist für alle da · Made in Germany 1995-2011 · Rammstein
Singles:Du riechst so gut · Seemann · Engel · Du hast · Das Modell · Du riechst so gut · Stripped · Asche zu Asche · Sonne · Links 2-3-4 · Ich will · Mutter · Feuer frei! · Schtiel · Mein Teil · Amerika · Ohne dich · Keine Lust · Benzin · Rosenrot · Mann gegen Mann · Pussy · Ich Tu Dir Weh · Haifisch · Mein Land · Deutschland · Radio
Video's en dvd's:Live aus Berlin · Lichtspielhaus · Völkerball
Amerika (lied)

Amerika is een nummer van de Neue Deutsche Härte band Rammstein. Het nummer is afkomstig van het album Reise, Reise. Het is de 2de single van het album Reise Reise

In dit nummer behandelt Rammstein op ironische wijze de Amerikaanse cultuur en haar culturele imperialisme.

De video voor het nummer toont de bandleden in de ruimte op de maan, terwijl af en toe beelden van typisch Amerikaanse cultuurelementen in andere culturen voorbijkomen. Aan het einde van de video blijkt dat het veronderstelde maanlandschap alleen maar een kunstmatig landschap is in een filmstudio. Dit verwijst naar de complottheorieën over de maanlanding.

Asche zu Asche

Asche zu Asche is een single van de Duitse band Rammstein. Het nummer is afkomstig van hun eerste album Herzeleid.

Christian Lorenz

Christian Lorenz, bijnaam Flake (spreek uit flak-eh), soms ook Doktor Lorenz genoemd (Oost-Berlijn, 16 november 1966), is een Duitse muzikant, het meest bekend als de toetsenist van de Duitse Tanz-Metall- of dansmetalband Rammstein.

Das Modell (Rammstein)

Das Model is een nummer van de Duitse 'tanzmetal' band Rammstein. Het nummer is een cover van de Duitse band Kraftwerk en is op 23 november 1997 uitgebracht.

Engel (single)

Engel is de eerste single van Rammsteins tweede album Sehnsucht. De single kwam uit op 1 april 1997.

De video voor Engel lijkt op een scène uit de film From Dusk Till Dawn.

De vrouwelijke achtergrondzang in het nummer is gezongen door Christiane "Bobolina" Herbold van de Duitse popband Bobo in White Wooden Houses.

Feuer frei!

Feuer frei! is een single van het Rammstein-album Mutter. De op 14 oktober 2002 uitgebrachte single werd gebruikt als soundtrack voor de Hollywood-film XXX.

De uitroep "Feuer frei!" werd gebruikt door het Duitse leger om aan te geven dat er geschoten kon worden ("Open het vuur!") Het nummer beschrijft dan ook wat mensen voelen als ze gefusilleerd worden. Tijdens het refrein wordt tussen de tekst door 'Bang bang!' geroepen, dat geweerschoten aangeeft. De titel betekent ook fire at will ("schiet op wat je maar kan").

Bij de concerten van Rammstein werd van oudsher veel vuurwerk gebruikt, maar bij dit nummer spuugden vooral de gitaristen vuur.

Ich Tu Dir Weh

Ich Tu Dir Weh ("Ik doe je pijn") is een single van de Duitse metalband Rammstein. Het is de tweede single van hun zesde studioalbum Liebe Ist Für Alle Da. De single kwam uit op 5 februari 2010.

Het nummer gaat over sadomasochistische fantasieën en is gebaseerd op de zeer omstreden roman American Psycho van Bret Easton Ellis. Dit is samen met de hoes de redenen waarom de originele Liebe ist für alle da in Duitsland niet meer aan minderjarigen verkocht mag worden. In plaats daarvan is er een gecensureerde versie uitgebracht waarop het nummer Ich Tu Dir Weh is vervangen door een stilte van vier seconden.

Van het nummer is een videoclip gemaakt. Deze is geregisseerd door Jonas Åkerlund.

In de video is de hele band te zien op hun podium terwijl ze het nummer spelen.

Deze video werd uitgebracht op de site visitx.com/rammstein.

Voor de clip liet Till Lindemann (de zanger van de band) een gaatje in zijn wang piercen om het draadje van het lampje door te steken. Voor de concerten gebruikt hij een draadje dat langs de mond binnenkomt.

Mein Land

Mein Land (Duits voor Mijn Land) is een single van de Duitse band Rammstein. Het is de eerste en enige single van hun verzamelalbum Made in Germany 1995-2011. De single werd op 11 november 2011 uitgebracht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, en op 14 november internationaal. De cover van het album is gebaseerd op de albumcover Surfer Girl van The Beach Boys.

Mutter (Rammstein)

Mutter (Duits voor "moeder") is het derde studio-album van de Duitse Tanz-Metallband Rammstein. Het album verscheen op 2 april 2001. Verschillende nummers uit het album werden als single uitgebracht. De eerst uitgegeven single van het album genaamd 'Sonne' wordt na 'Engel' (1997) gezien als de grote doorbraak van Rammstein bij het grote publiek. Met de tweede single van het album 'Links 234' zegt Rammstein af te willen raken van de geruchten dat de band rechtsgeoriënteerde politieke gedachten zou hebben. De derde single 'Ich will' heeft betrekking tot de media, welke volgens de tekst wil dat iedereen naar hun pijpen danst 'wij willen dat je ons vertrouwt, wij willen dat je van ons alles gelooft, etc.' De aan het album gelijknamige vierde single 'Mutter' is meer gevoelig en melodieus en gaat over een persoon die nooit een moeder gehad heeft 'niemand gaf mij een naam, ik heb geen navel op mijn buik'. De vijfde en tevens laatste single genaamd Feuer frei! was een nakomertje en werd pas 7 maanden na de voorgaande single 'Mutter' uitgebracht. Deze single was min of meer te danken aan de film xXx (Triple X) waaraan Rammstein dit nummer als Soundtrack leende. De clip behorend bij dit nummer bevat ook beelden uit deze film.

Ohne dich

"Ohne dich" (Zonder jou) is een nummer van de Duitse metalband Rammstein van het album Reise, Reise.

De tekst gaat over het alleen zijn van de ik-figuur binnen een relatie. Het nummer kwam als derde single van het album Reise, Reise uit op 22 november 2004 in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Andere landen volgden.

Het nummer klinkt heel anders dan de meeste Rammstein nummers, het is een langzame en rustige ballade. Het refrein is Ohne dich kann ich nicht sein, ohne dich... mit dir bin ich auch allein, ohne dich.. (Ik kan niet zonder jou, zonder jou...Met jou ben ik ook alleen, zonder jou)

Ook op de single staat als zesde track een bèta versie van het nummer. De versies lijken op elkaar, het instrumentale gedeelte is gelijk, alleen de drums klinken harder, er zijn elektronische geluiden toegevoegd en Lindemanns stem is harder.

Paul Landers

Paul H. Landers, geboren Heiko Paul Hiersche (Oost-Berlijn, 9 december 1964) is een Duitse muzikant, het meest bekend als de ritmegitarist van de Tanz-Metall-band Rammstein.

In 1984 trouwde Paul met Nikki Landers. Hij stond vroeger bekend als "Heiko Hiersche", of Henry Hirsch, later nam hij zijn vrouws achternaam aan en veranderde hij zijn voornaam in Paul om zijn biologische vader te eren. Later scheidden ze (c. 1987) waarna hij gedurende een paar jaar inwoonde bij zijn mede Feeling B-bandlid Christian Lorenz (bijnaam: "Flake").

Landers vormde in 1983 met Christian Lorenz en Christoph Schneider de eerste Oost-Duitse punk-band; Feeling B. In 1986 vormde Landers samen met Till Lindemann First Arsch. Hij heeft ook in een aantal andere bands gespeeld waaronder Die Firma, Die Magdalene en Keibel Combo.

Till Lindemann, Richard Z. Kruspe, Christoph Schneider en bassist Oliver Riedel deden mee aan en wonnen de Berlin Senate Metro Beat Contest in 1994 en als prijs mochten ze een professionele demo met vier nummers opnemen. Landers en Christian Lorenz (bijnaam: Flake) sloten zich kort daarna ook aan bij die band, die later bekend zou staan als Rammstein.

Radio (Rammstein)

Radio is een single van de Duitse band Rammstein en tevens het tweede nummer van hun nog onuitgebrachte nieuwe album. Hij werd digitaal uitgebracht op 26 april 2019.Op 25 april 2019 omstreeks 21 uur CEST ging de single in première op verschillende radiozenders. In Nederland was dit Kink, in Vlaanderen Studio Brussel en in Wallonië was het Classic 21.

Rammstein (album)

Rammstein is het zevende studioalbum van de Duitse band Rammstein, dat op 17 mei 2019 verscheen. In recensies en in de oorspronkelijke aankondiging noemt men het album ook wel 'zonder titel'. Het is het eerste nieuwe studioalbum in tien jaar, na Liebe ist für alle da uit 2009.

Reise, Reise

Reise, Reise is het vierde studioalbum van de Duitse metalband Rammstein, dat uitgebracht is op 2 oktober 2004. De naam is een Duitse zeemanskreet die wordt gebruikt om een zeelieden op te wekken.

Tegenwoordig is het misschien wel het meest algemeen bekende album van de band. Bijzondere nummers zijn Mein Teil, Amerika, Moskau en Dalai Lama, namelijk vanwege de (volgens sommigen) politieke neiging van Amerika en Moskau en de controversieel getinte liedjes Dalai Lama en Mein Teil. Zo zou Amerika expliciet tegen Amerika protesteren en ging Mein Teil over de excessen van kannibaal Armin Meiwes.

Richard Z. Kruspe

Richard Z. Kruspe (Wittenberge, 24 juni 1967) is de leadgitarist van de Duitse band Rammstein. Zijn echte voornaam is Zven. Hij heeft een tijd lang de dubbele achternaam Kruspe-Bernstein gebruikt omdat hij getrouwd is geweest met de Zuid-Afrikaans-Amerikaanse Caron Bernstein. Na hun scheiding in 2006 nam hij zijn eigen naam Kruspe weer aan.

Voordat hij met Rammstein zijn geld verdiende was hij verkoper. Ook speelde hij samen met Paul Landers & Christoph Schneider in de punkband 'Die Firma'. Daarnaast speelde hij ook samen met Paul Landers, Till Lindemann en Jörg E. Mielke in de band First Arsch.

Rosenrot (album)

Rosenrot is het vijfde studioalbum van de Duitse band Rammstein, dat in oktober 2005 is uitgekomen. De oorspronkelijke titel was Reise, Reise - Volume II, maar een paar weken na de bekendmaking van die naam koos Rammstein toch voor de naam Rosenrot. De hoes van het album is vrijwel gelijk aan die van de Japanse versie van de voorloper van Rosenrot, Reise, Reise.

Rosenrot is een erg poëtisch album, verschillende nummers zijn gebaseerd op gedichten. In de hoes van het album staat ook fragment uit een gedicht van Till Lindemann, de zanger van Rammstein.

De onderwerpen van de nummers zijn ook minder gewelddadig dan die van de vorige albums hoewel ze melancholischer worden.

De band zingt nu in Te Quero Puta voor de eerste keer in het Spaans.

Verschillende nummers zijn al op singles uitgebracht.

Er is ook een gelimiteerde versie uitgebracht met nummers van de voorgaande albums op een bonus DVD, twee van Reise Reise en één van Mutter.

Sehnsucht (Rammstein)

Sehnsucht is het tweede album van de Duitse Tanzmetall-band Rammstein, na Herzeleid en vóór Live aus Berlin. Het was de doorbraak van Rammstein bij het grote publiek en bevatte onder andere de megahit Du hast. De titel Sehnsucht, een Duits woord zonder directe Nederlandse vertaling, betekent vurig verlangen of heimwee. Critici beweren dat het Rammstein's meest seksueel georiënteerde album is. Helemaal onterecht is het niet want bijvoorbeeld "Tier" is een lied geïnspireerd op incestueuze acties.

Het album bereikte de 45ste positie in de Billboard 200.Op latere versies van het album, die vanaf 1998 zijn uitgebracht, komt ook een cover van het nummer "Stripped" voor, oorspronkelijk werd dit nummer geschreven en gecomponeerd door de Britse band Depeche Mode.

Sonne (Rammstein)

Sonne is een single van de Duitse band Rammstein. Het is afkomstig van hun derde studioalbum Mutter.

Till Lindemann

Till Lindemann (Leipzig, 4 januari 1963) is een Duitse muzikant, acteur en dichter. Hij is bekend als zanger en tekstschrijver van de band Rammstein, maar schrijft ook zelf gedichten, onafhankelijk van zijn muziek.

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Herzeleid 25-09-1995 20-09-1995 72 4
Sehnsucht 25-08-1997 06-09-1997 40 7
Live aus Berlin 30-08-1999 11-09-1999 43 6 Livealbum
Mutter 02-04-2001 14-04-2001 4 70 Goud
Reise, Reise 27-09-2004 02-10-2004 2 32
Rosenrot 28-10-2005 05-11-2005 4 24
Völkerball 17-11-2006 25-11-2006 7 16 Livealbum
Liebe ist für alle da 16-10-2009 24-10-2009 1(1wk) 29 Goud
Made in Germany 02-12-2011 10-12-2011 18 27 Verzamelalbum
Paris 19-05-2017 27-05-2017 10 3 Livealbum
Rammstein 17-05-2019 26-05-2019 1 1
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Sehnsucht 25/08/1997 13/09/1997 50 7
Mutter 02/04/2001 07/04/2001 7 95
Herzeleid 25/09/1995 28/08/2004 96 6
Live aus Berlin 30/08/1999 28/08/2004 93 2 Livealbum
Reise, Reise 27/09/2004 02/10/2004 5 64
Rosenrot 28/10/2005 05/11/2005 3 39
Völkerball 17/11/2006 25/11/2006 48 12 Livealbum
Liebe ist für alle da 16/10/2009 24/10/2009 3 41 Goud
Made in Germany 02/12/2011 10/12/2011 6 250 Verzamelalbum / Goud
XXI - Klavier 18/12/2015 19/11/2016 168 1
Paris 19/05/2017 27/05/2017 2 40 Livealbum
Rammstein 17/05/2019 25/05/2019 1 7
Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Sonne 2001 31-03-2001 30 5
Links 2-3-4 2001 - - -
Ich will 2001 15-12-2001 tip 7 - 5 wk tipparade
Mutter 2002 20-04-2002 tip 13 - 6 wk tipparade
Feuer frei! 2002 - - -
Mein Teil 2004 18-09-2004 31 2
Amerika 2004 16-10-2004 22 6
Keine Lust 2005 02-04-2005 33 3
Ohne dich 2005 - - -
Benzin 2005 tip 15 - - 4 wk tipparade
Rosenrot 2005 tip 11 - - 6 wk tipparade
Mann gegen Mann 2006 - - -
Pussy 2009 - - -
Mein Land 2011 - - -
Deutschland 2019 - - -
Radio 2019 - - -
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Sonne 2001 19-05-2001 44 4
Mutter 2002 20-04-2002 tip 15 -
Mein Teil 2004 11-09-2004 40 4
Amerika 2004 13-11-2004 36 9
Keine Lust 2005 12-03-2005 tip 7 -
Benzin 2005 22-10-2005 41 2
Rosenrot 2005 24-12-2005 tip 12 -
Mann gegen Mann 2006 18-03-2006 tip 10 -
Pussy 2009 03-10-2009 34 3
Mein Land 2011 19-11-2011 tip 28 -
Mein Herz brennt [2012] 2012 05-01-2013 tip 77 -
Deutschland 2019 06-04-2019 23 2
Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18
Du hast - - - - - - - - - - - - - - - 1935 1006 160 162 165
Mutter - - - - - - - - - - - - - - - - - - 610 523
Sonne - - - - - - - - - - - - - - - 1828 947 187 182 168

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.