Quentin Tarantino

Quentin Jerome Tarantino (Knoxville (Tennessee), 27 maart 1963) is een Amerikaans filmregisseur, acteur en scenarioschrijver. Zijn films zijn Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Jackie Brown (1997), het tweedelige Kill Bill (2003/2004), Death Proof (2007), Inglourious Basterds (2009), Django Unchained (2012), The Hateful Eight (2015) en Once Upon a Time in Hollywood (2019). Daarnaast heeft hij ook films geproduceerd en als (film)acteur opgetreden. In 1995 won hij een Oscar voor het scenario van Pulp Fiction en in 2013 won hij dezelfde prijs voor het scenario van Django Unchained. Tevens werd hij in 1995 en 2009 genomineerd voor de Oscar voor beste regisseur voor respectievelijk Pulp Fiction en Inglourious Basterds.

Quentin Tarantino
Quentin Tarantino in 2015
Quentin Tarantino in 2015
Volledige naam Quentin Jerome Tarantino
Geboren 27 maart 1963
Knoxville (Tennessee)
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Jaren actief 1987–
Beroep filmregisseur, acteur, scenarioschrijver
Genre misdaad / drama
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Carrière

Tarantino is een exponent van de filmstijl nouvelle violence, vanwege zeer expliciete geweldsscènes. De thematiek van zijn films situeert zich in de onderwereld waar andere wetten heersen dan in de burgerlijke maatschappij. Kenmerkend voor het omgaan met geweld is de banaliteit ervan, alsof moorden en martelen alledaagse kost is.

Kenmerkend voor het werk van Tarantino zijn verder de talloze verwijzingen naar andere films. Dit wijt men vaak aan het feit dat hij op vijftienjarige leeftijd zijn school verliet om in een videotheek te werken en zo in aanraking kwam met allerlei filmgenres. In een interview met de BBC zegt Tarantino nog altijd dolblij te zijn met deze beslissing. Een voorbeeld hiervan is het dansje in Pulp Fiction dat John Travolta, een van de hoofdrolspelers, maakt met Uma Thurman, een verwijzing naar Travolta's dansfilms, met name Saturday Night Fever. Naast talloze duidelijke of meer subtiele verwijzingen verwerkt hij veel bestaande muziek in zijn films.

Tarantino schreef naast de scenario's van zijn eigen films ook onder andere True Romance (1993), geregisseerd door Tony Scott, en Natural Born Killers (1994), geregisseerd door Oliver Stone. Het scenario van de laatstgenoemde film werd door andere scenaristen, onder wie Stone zelf, bewerkt en Tarantino kreeg nog een story by-credit. Hij wenste zelf niet verder als scenarist vermeld te worden. Verder duikt Tarantino her en der ook op als acteur. Zo speelt hij bijrollen in Reservoir Dogs als Mr. Brown en in Pulp Fiction als Jimmie Dimmick. In het door hem geschreven en geproduceerde From Dusk Till Dawn vertolkt hij naast George Clooney een van de hoofdrollen als Richard Gecko.

Met Pulp Fiction (1994) won hij de Gouden Palm voor de beste film op het Filmfestival van Cannes. Daarnaast won hij de Oscar voor beste originele scenario, naast nominaties voor onder andere beste film en beste regisseur. Ook Inglourious Basterds (2009) ontving Oscarnominaties voor onder andere beste film, beste regisseur en beste originele scenario. Voor het scenario van Django Unchained (2012) won hij zijn tweede Oscar; de film zelf werd genomineerd in de categorie beste film, maar Tarantino ontving geen nominatie voor beste regisseur. In 2015 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame. Tarantino huwde in november 2018 met de Israëlische zangeres Daniella Pick.[1]

Films

Regisseur en script

Script

Acteur

Producent

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Quentin Tarantino Marries Daniella Pick in Intimate Wedding, People (28 november 2018)
Films van Quentin Tarantino
Geschreven en geregisseerd:Reservoir Dogs (1992) · Pulp Fiction (1994) · Jackie Brown (1997) · Kill Bill (2003, 2004) · Death Proof (2007) · Inglourious Basterds (2009) · Django Unchained (2012) · The Hateful Eight (2015) · Once Upon a Time in Hollywood (2019)
Geschreven:True Romance (1993) · Natural Born Killers (1994) · From Dusk Till Dawn (1996)
Ander werk:Past Midnight (1991) · Killing Zoe (1994) · Four Rooms (1995) · Curdled (1996) · CSI: "Grave Danger" (2005) · Sin City (2005) · Daltry Calhoun (2005) · Hostel (2005) · Hostel: Part II (2007) · Hell Ride (2008)
Niet doorgegaan:My Best Friend's Birthday · The Vega Brothers
Blaxploitation

Blaxploitation is een term voor exploitatiefilms die aanvankelijk voor een zwart publiek gemaakt werden en waarin zwarte acteurs de hoofdrollen spelen.

Twee bekende titels zijn Shaft (1971, Gordon Parks) en Foxy Brown (1974, Jack Hill). Films uit het blaxploitation-genre werden gemaakt in de jaren zeventig.

Regisseur Quentin Tarantino liet zich door dit genre inspireren in films als Jackie Brown en Django Unchained.

Django Unchained

Django Unchained is een Amerikaanse westernfilm geschreven en geregisseerd door Quentin Tarantino. De film is geïnspireerd op de film Django uit 1966 en ging op 25 december 2012 in première in de Amerikaanse bioscopen. De eerste trailer van Django Unchained kwam uit op 6 juni 2012. Tarantino verklaarde dat hij mogelijk nog eens een verlengde versie van de film uitbrengt.Django Unchained werd genomineerd voor vijf Oscars, waaronder die voor beste film, beste oorspronkelijke scenario en beste mannelijke bijrol (Christoph Waltz). De twee laatstgenoemde nominaties werden ook daadwerkelijk verzilverd. Daarnaast won de film meer dan dertig andere prijzen, waaronder Golden Globes voor beste scenario en beste bijrolspeler (Waltz), BAFTA Awards voor beste scenario en beste bijrolspeler (Waltz), een Saturn Award voor beste scenario en een National Board of Review Award voor beste bijrolspeler (Leonardo DiCaprio). De soundtrack van Django Unchained werd genomineerd voor een Grammy Award.

Volgens Tarantino was Django Unchained de gewelddadigste film die hij ooit maakte.

Four Rooms

Four Rooms is een Amerikaanse komische film uit 1995. Het zijn vier verhalen die in een hotel in Los Angeles tijdens Oud & Nieuw plaatsvinden. Tim Roth speelt min of meer de hoofdrol in al deze verhalen. Naast hem zijn onder andere Bruce Willis, Antonio Banderas en Madonna te zien.

De film werd geregisseerd door Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez en Quentin Tarantino. Ieder nam een deel van de film onder handen. De soundtrack werd gemaakt door Combustible Edison.

From Dusk Till Dawn (film)

From Dusk Till Dawn is een Amerikaanse griezel-/actiefilm uit 1996, geregisseerd door Robert Rodriguez. De productie won Saturn Awards voor beste horrorfilm en hoofdrolspeler George Clooney en daarnaast de Silver Scream Award van het Amsterdam Fantastic Film Festival 1996.

Grindhouse (2007)

Grindhouse is een film uit 2007 onder regie van Robert Rodriguez en Quentin Tarantino. De film is opgesplitst in twee losstaande verhalen; Death Proof en Planet Terror. Tarantino regisseerde Death Proof, en Rodriguez Planet Terror. Tussen de twee films door zijn er nep-trailers te zien. De film is een ode aan de grindhouses: bioscopen die vooral exploitatiefilms draaiden en vooral tussen de jaren 60 en 80 populair waren in de Verenigde Staten.

Planet Terror draait om een groep rebelse buitenbeentjes die een invasie van moordende zombies proberen te overleven, terwijl Tarantino's Death Proof gaat over een psychopathische stuntman die jonge vrouwen vermoordt met zijn stuntwagen. Daarnaast zijn er enkele fictieve trailers gemaakt door verscheidene bekende regisseurs. Sommigen zullen gemaakt worden met een lange speelduur.

Het aantal verkochte bioscoopkaarten in de Verenigde Staten lag onder het gehoopte aantal. Om dit te voorkomen, werd de film in Nederland en België opgesplitst. Op 7 juni kwam Death Proof in Nederland en België uit, Planet Terror volgde in september.

Inglourious Basterds

Inglourious Basterds is een Amerikaans-Duitse fictieve oorlogsfilm uit 2009 onder regie van Quentin Tarantino. De film is gebaseerd op de Italiaanse film The Inglorious Bastards (Quel maledetto treno blindato) uit 1978, die als titel voor de internationale uitgave wel de juiste spelling gebruikt (inglourious en basterds zijn geen bestaande Engelse woorden). De film ging op 20 mei 2009 in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes.

Jackie Brown (film)

Jackie Brown is een misdaad-dramafilm uit 1997 onder regie van Quentin Tarantino, gebaseerd op de thriller Rum Punch van Elmore Leonard.

De titel is een verwijzing naar de film Foxy Brown uit 1974 waarin Pam Grier ook de hoofdrol speelde.

Kill Bill

Kill Bill is een Amerikaanse actiefilm in twee delen van filmregisseur Quentin Tarantino. Vol. 1 (deel 1) kwam in oktober 2003 uit, Vol. 2 (deel 2) volgde korte tijd later in april 2004. Beide delen zijn, net als de eerdere films van Tarantino, geproduceerd door Miramax Films.

De film vertelt het verhaal van de vendetta van "The Bride" (haar naam wordt in Vol. 1 nog niet prijsgegeven), een personage gecreëerd door Quentin Tarantino en hoofdrolspeelster Uma Thurman ten tijde van Pulp Fiction. Zij zijn de 'Q & U' uit de credits. Kill Bill put uit verschillende invloeden, waaronder de film Lady Snowblood; grote lijnen van de plot en een nummer zijn uit deze film afkomstig.

De film is in tien hoofdstukken verdeeld, vijf hoofdstukken per deel. Deze verdeling leverde twee films van uiteenlopende tijdsduur op.

Lawrence Bender

Lawrence Bender (New York, 17 oktober 1957) is een Amerikaans filmproducent. Zijn doorbraak beleefde hij in 1992 als producent met de film Reservoir Dogs, geregisseerd door Quentin Tarantino. Sindsdien heeft Bender alle films van Tarantino geproduceerd met uitzondering van Death Proof en Django Unchained.

My Best Friend's Birthday

My Best Friend's Birthday is een niet uitgebrachte film van Quentin Tarantino; het was één van zijn eerste korte films. De plot laat zijn later werk vermoeden, want het gaat in essentie om een verhaal waarbij er misdaad en geweld voorkomt. Clarence gaat bij zijn vriend Mickey zijn verjaardag vieren, maar er is weinig reden tot feesten, want zijn vriendin heeft hem net verlaten. De twee vrienden besluiten onverantwoorde dingen te gaan uitspoken en maken een verjaardag mee die ze nooit meer zullen vergeten.

De uiteindelijke versie van de film ging in de vlammen op doordat de montagestudio afbrandde. Het overlevende deel van de film werd aan een klein publiek getoond in 1987.

Natural Born Killers

Natural Born Killers is een Amerikaanse actiefilm uit 1994. De film is geregisseerd door Oliver Stone, met hoofdrollen voor Woody Harrelson en Juliette Lewis. Het verhaal is geschreven door Quentin Tarantino.

Once Upon a Time in Hollywood

Once Upon a Time in Hollywood (ook geschreven als Once Upon a Time... in Hollywood) is een Amerikaanse-Britse komische dramafilm uit 2019 die geschreven en geregisseerd werd door Quentin Tarantino. De productie beschikt over een ensemblecast bestaande uit onder meer Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Al Pacino, Dakota Fanning, Kurt Russell, Timothy Olyphant en Luke Perry.

Pulp Fiction

Pulp Fiction is een Amerikaanse misdaadfilm uit 1994 onder regie van Quentin Tarantino. Het geheel bestaat uit vijf individuele verhaallijnen, die elkaar gaandeweg ontmoeten en beïnvloeden.

Pulp Fiction werd genomineerd voor zeven Oscars, waarvan die voor het scenario — van Tarantino en Roger Avary — daadwerkelijk werd gewonnen. Daarnaast kreeg de film meer dan veertig andere prijzen toegekend, waaronder de Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes 1994, een Golden Globe (beste scenario), twee BAFTA Awards (beste scenario en beste bijrolspeler - Samuel L. Jackson), drie Independent Spirit Awards (beste film, beste regisseur - Quentin Tarantino, en beste hoofdrolspeler - Jackson).

Reservoir Dogs

Reservoir Dogs is een Amerikaanse cultfilm uit 1992 en het regiedebuut van Quentin Tarantino.

Het scenario, geschreven door Tarantino, was geïnspireerd door de film Long hu feng yun (City on Fire) uit 1987 van de Hongkongse regisseur Ringo Lam. Tarantino wilde het scenario oorspronkelijk met een aantal van zijn vrienden verfilmen. Harvey Keitel kreeg het scenario te lezen en wilde er ook in investeren. De financiën ($1,2 miljoen) kregen ze bijeen door Tarantino's scenario voor True Romance te verkopen en door Keitels eigen inbreng. Veel van de kostuums in de film zijn de eigen kleren van de acteurs. De titel is een verbastering van Au revoir les enfants, een film van Louis Malle, en Straw Dogs, een film van Sam Peckinpah.

Deze film vertoont alle typische Tarantino-kenmerken. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld, maar is opgebouwd rondom de verschillende personages. Zo krijgt de kijker gedurende de film steeds meer informatie over de personages. Ook de typische gesprekken die ogenschijnlijk over koetjes en kalfjes gaan, komen veel voor. Een goed voorbeeld daarvan is het gekibbel over wie welke naam krijgt.

Ook het brute geweld dat Tarantino vaak gebruikt is hier veelvuldig aan de orde. Geen bombastische dramatiek, maar onverwachte uitbarstingen van de personages, waardoor het geweld des te schokkender overkomt op de kijker.

Sally Menke

Sally JoAnne Menke (Mineola, 17 december 1953 – Los Angeles, 27 september 2010) was een Amerikaans filmmonteur. Ze was vooral bekend van haar samenwerkingen met regisseur Quentin Tarantino.

Sundance Film Festival

Het Sundance Film Festival is het grootste Amerikaanse filmfestival voor de onafhankelijke film dat jaarlijks plaatsvindt in januari in Park City, Utah, in de Verenigde Staten. Het filmfestival is ontstaan in 1978 in Salt Lake City, maar verhuisde in 1981 naar Park City.

Veel bekende onafhankelijke filmmakers (onder wie Kevin Smith, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, James Wan en Jim Jarmusch) hadden hun doorbraak op dit festival.

Acteur Robert Redford speelde een belangrijke rol in het voortbestaan en het bekend worden van het filmfestival.

The Hateful Eight

The Hateful Eight is een Amerikaanse westernfilm uit 2015, geschreven en geregisseerd door Quentin Tarantino. Om de film een authentieke sfeer te geven werd in Ultra Panavision 70 gefilmd, welke versie in sommige bioscopen werd getoond. Wegens het geweld in de film heeft de Kijkwijzer hem bestempeld als mogelijk schadelijk tot 16 jaar, daarnaast heeft de film het label grof taalgebruik.

True Romance

True Romance is een Amerikaanse misdaad-thriller uit 1993 onder regie van Tony Scott. De film werd genomineerd voor de Saturn Awards voor beste scenario (Quentin Tarantino), beste acteur (Christian Slater) en beste actrice (Patricia Arquette).

Trunkshot

Een trunkshot is een camerastandpunt vanuit de kofferbak van een auto als deze wordt geopend.

De Amerikaanse regisseur en scriptwriter Quentin Tarantino gebruikte deze cameratechniek in vrijwel alle films die hij maakte.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.