Perea

Perea is de naam die in de Herodiaanse periode (aan het begin van de gangbare jaartelling) gegeven werd aan een deel van het Joodse land.

Perea
Perea

Grenzen en algemene typering

De noordgrens liep even ten zuiden van de stad Pella, de oostgrens even ten westen van Gerasa en Philadelphia, de zuidgrens langs het fort Machaerus, de westgrens langs de rivier de Jordaan.[1] De gebieden rond Chesbon en Medeba, die eerder door Alexander Janneüs aan het Joodse land waren toegevoegd, behoorden in later tijd (vermoedelijk vanaf de dood van Herodes de Grote) niet meer bij Perea.[2] In het zuiden en oosten grensde Perea aan het gebied van de Nabateeërs.

Het gebied van Perea bestond voornamelijk uit rotsachtig woestijngebied. Slechts een klein deel ervan was geschikt om olijfbomen, wijngaarden en dadelpalmen te verbouwen.[3] De belangrijkste steden in het gebied waren Amathus en Gedor (ook wel Gadara genoemd).[4]

Geschiedenis

Gilead

Het gebied van Perea maakte in vroeger tijd deel uit van Gilead, dat wisselend deel uitmaakte van Syrië en het koninkrijk Israël. Vanaf 733 v.Chr. was het gebied in handen van de Assyriërs, weer later in handen van de Perzen. De veroveringen van Alexander de Grote leidde tot het ontstaan van Griekse steden in en om het gebied. Tot plm. 200 v.Chr. behoorde Perea tot het rijk van de Ptolemaeën, daarna tot dat van de Seleuciden. De inwoners van Perea in deze periode waren voornamelijk van niet-Joodse afkomst.[5]

Hasmoneeën

Tijdens de Makkabese opstand waren Judas Makkabeüs en zijn broers verschillende malen actief in het gebied, wat nogal eens spanningen opriep tussen de overwegend niet-Joodse bevolking en de Joodse minderheid.[6] Na het ontstaan van de Joodse Hasmonese staat, vergrootte Johannes Hyrkanus de Joodse invloed in het gebied. Toch duurde het nog tot de beginjaren van de regering van Alexander Janneüs dat Gadara en Amathus na een belegering door de Hasmoneeën veroverd werden. In 88 v.Chr. voegde Alexander Janneüs ook de rest van Perea toe aan de Hasmonese staat.

Herodianen

In 57 v.Chr., niet lang nadat Pompeius Jeruzalem had ingenomen voor de Romeinen, maakte Aulus Gabinius (de legates van Pompeius) Perea tot een van de vijf districten in het Joodse land, met een eigen bestuurscentrum in Amathus. Toen Gabinus' ambtsperiode voorbij was, werd Gedor echter de hoofdstad van Perea. Toen Herodes de Grote in 37 v.Chr. koning werd van het Joodse land, werd ook Perea tot zijn gebied gerekend. Herodes de Grote stelde Pheroras aan als gouverneur over Perea. Keizer Augustus gaf Pheroras op verzoek van Herodes de titel tetrarch, waarmee Perea korte tijd een redelijk zelfstandige tetrarchie binnen het Joodse land werd.

Na de dood van Herodes de Grote werd Perea achtereenvolgens bestuurd door:

Joden zagen het gebied van Perea in deze periode als deel van het Joodse land. Met name rondom het pesachfeest, wanneer spanningen tussen Joden en Samaritanen oplaaiden, kozen veel Joden uit Galilea ervoor niet via Samaria naar Jeruzalem te reizen, maar via Perea.

Provincia Judea

Na Agrippa's dood werd Perea samen met enkele andere gebieden omgevormd tot de provincia Judea, bestuurd door Romeinse procuratoren. In 54 na Chr. (bij Nero's troonsbestijging) werd het noordelijk deel van Perea toegevoegd aan het rijk van Herodes Agrippa II. Het zuidelijk deel van Perea bleef deel uitmaken van de provincia Judea. De procuratoren die Judea, en daarmee ook Perea bestuurden, waren achtereenvolgens:

In de Joodse Opstand (66-70 na Chr.) kwam ook Perea tegen de Romeinse overheersing in opstand. Vespasianus' ingrijpen in 68 leidde tot een vluchtelingenstroom vanuit Perea naar Jericho in Judea. Na de Opstand werd het zuidelijk deel van Perea toegevoegd aan Syria. Het noordelijk deel van Perea werd eveneens aan Syria toegevoegd na de dood van Agrippa II.

Noten

  1. Flavius Josephus, BJ 3, 46-47.
  2. Flavius Josephus, BJ 2, 458-459. Eusebius, Onomasticon, 136, 7,13; 18,3.
  3. Flavius Josephus, BJ 3, 44-45.
  4. Het gaat dan om het huidige Tell Jedur, een ander Gadara dan Gadara in Dekapolis (Umm Qeis).
  5. H.W. Hoehner, Herod Antipas (Cambridge, 1972) 54-55.
  6. Zie bv. I Makkabeeën 5:45-54.
  7. Flavius Josephus, Ant 18, 119.
Gebieden behorend tot de Hasmoneese en Herodiaanse rijken

Judea · Samaria · Galilea · Perea · Idumea · Dekapolis · Iturea · Batanea · Trachonitis · Auranitis · Gaulanitis

Brayan Perea

Brayan Andrés Perea Vargas (Cali, 25 februari 1993) is een Colombiaans voetballer die doorgaans als aanvaller speelt. Hij verruilde Deportivo Cali in juli 2013 voor SS Lazio.

Colombiaans voetbalelftal in 1991

Het Colombiaans voetbalelftal speelde in totaal elf interlands in het jaar 1991, waaronder zeven wedstrijden bij de strijd om de Copa América in Chili. De nationale selectie stond onder leiding van bondscoach Luis Augusto García, de opvolger van de in 1990 opgestapte Francisco Maturana. Drie spelers kwamen in alle elf de duels in actie: doelman René Higuita, verdediger Luis Carlos Perea en middenvelder Freddy Rincón.

Colombiaans voetbalelftal in 2005

Het Colombiaans voetbalelftal speelde in totaal zeventien officiële interlands in het jaar 2005, waaronder vijf duels bij de strijd om de CONCACAF Gold Cup in de Verenigde Staten, waar de ploeg in de halve finale verloor van Panama (2-3). De ploeg stond onder leiding van Reinaldo Rueda, de opvolger van Francisco Maturana, die Colombia in 2001 naar de eindzege had geleid in het toernooi om de Copa América in eigen land. Op de in 1993 geïntroduceerde FIFA-wereldranglijst steeg Colombia in 2005 van de 26ste (januari 2005) naar de 24ste plaats (december 2005).

Colombiaans voetbalelftal in 2007

Het Colombiaans voetbalelftal speelde in totaal zeventien officiële interlands in het jaar 2007, waaronder drie duels bij de strijd om de Copa América in Venezuela. De ploeg stond onder leiding van Jorge Luis Pinto. Op de in 1993 geïntroduceerde FIFA-wereldranglijst steeg Colombia in 2007 van de 34ste (januari 2007) naar de 17de plaats (december 2007).

Colombiaans voetbalelftal in 2008

Het Colombiaans voetbalelftal speelde in totaal dertien officiële interlands in het jaar 2008, waaronder zes duels in de kwalificatiereeks voor de WK-eindronde in Zuid-Afrika. De ploeg stond onder leiding van Jorge Luis Pinto. Hij stapte op na de 4-0 nederlaag tegen Chili en werd op 19 september vervangen door Eduardo Lara. Op de in 1993 geïntroduceerde FIFA-wereldranglijst zakte Colombia in 2008 van de 17de (januari 2008) naar de 49ste plaats (december 2008).

Edixon Perea

Edixon Perea Valencia (Cali, 20 april 1984) is een Colombiaanse voetballer die sinds 2010 speelt voor het Spaanse UD Las Palmas.

Herodes Antipas

Herodes Antipas (Ἡρῴδης Ἀντίπατρος) (geboren voor 20 v.Chr.; overleden na 39), was in de eerste eeuw tetrarch van Galilea en Perea. Antipas was een zoon van Herodes de Grote. Toen Herodes de Grote stierf in 4 v.Chr., erfde elk van zijn vier zoons een vierde deel van het koninkrijk van zijn vader, een vazalstaat van het Romeinse Rijk.

Antipas liet de steden Sepphoris en Betharamphtha en, belangrijker, zijn hoofdstad Tiberias op de westelijke oever van het Meer van Galilea bouwen. Tiberias, genoemd naar keizer Tiberius, werd na de verwoesting van Jeruzalem een centrum van het Rabbijnse jodendom en is een van de heilige plaatsen van het jodendom.

In het Nieuwe Testament speelt Antipas een rol in de gebeurtenissen die leidden tot de terechtstelling van Johannes de Doper en van Jezus van Nazaret.

Lijst van spelers van het Colombiaanse voetbalelftal

Deze lijst van spelers van het Colombiaanse voetbalelftal geeft een overzicht van alle voetballers die minimaal vijftien interlands achter hun naam hebben staan voor Colombia. Vetgedrukte spelers zijn in 2013 nog voor de nationale ploeg uitgekomen.

Lijst van voetbalinterlands Argentinië - Colombia

Deze lijst van voetbalinterlands is een overzicht van alle officiële voetbalwedstrijden tussen de nationale teams van Argentinië en Colombia. De Zuid-Amerikaanse landen speelden tot op heden in totaal 37 keer tegen elkaar. De eerste ontmoeting, een wedstrijd tijdens de Copa América 1945, werd gespeeld in Santiago (Chili) op 7 februari 1945. Het laatste duel, een groepswedstrijd tijdens de Copa América 2019, vond plaats op 15 juni 2019 in Salvador (Brazilië).

Lijst van voetbalinterlands Chili - Colombia

Deze lijst van voetbalinterlands is een overzicht van alle officiële voetbalwedstrijden tussen de nationale teams van Chili en Colombia. De Zuid-Amerikaanse landen speelden tot op heden 40 keer tegen elkaar. De eerste ontmoeting was op 31 januari 1945 tijdens de Copa América 1945 in Santiago. Het laatste duel, een vriendschappelijke wedstrijd, werd gespeeld op 12 oktober 2019 in Alicante (Spanje).

Lijst van voetbalinterlands Colombia - Ecuador

Deze lijst van voetbalinterlands is een overzicht van alle officiële voetbalwedstrijden tussen de nationale teams van Colombia en Ecuador. De Zuid-Amerikaanse landen speelden tot op heden 44 keer tegen elkaar. De eerste ontmoeting, een vriendschappelijke wedstrijd, werd gespeeld in Bogota op 10 augustus 1938. Het laatste duel, een kwalificatiewedstrijd voor het Wereldkampioenschap voetbal 2018, vond plaats op 28 maart 2017 in Quito.

Lijst van voetbalinterlands Colombia - Guatemala

Deze lijst van voetbalinterlands is een overzicht van alle officiële voetbalwedstrijden tussen de nationale teams van Colombia en Guatemala. De landen speelden tot op heden vijf keer tegen elkaar. De eerste ontmoeting, een vriendschappelijke wedstrijd, werd gespeeld in Barranquilla op 14 december 1946. Het laatste duel, eveneens een vriendschappelijke wedstrijd, vond plaats op 6 februari 2013 in Miami (Verenigde Staten).

Lijst van voetbalinterlands Colombia - Uruguay

Deze lijst van voetbalinterlands is een overzicht van alle officiële voetbalwedstrijden tussen de nationale teams van Colombia en Uruguay. De Zuid-Amerikaanse landen speelden tot op heden 42 keer tegen elkaar. Het eerste duel, een ontmoeting in de strijd om de Copa América 1945, werd gespeeld in Santiago (Chili) op 28 januari 1945. Het laatste duel, een kwalificatiewedstrijd voor het Wereldkampioenschap voetbal 2018, vond plaats op 11 oktober 2016 in Barranquilla.

Lijst van voetbalinterlands Colombia - Verenigde Staten

Deze lijst van voetbalinterlands is een overzicht van alle officiële voetbalwedstrijden tussen de nationale teams van Colombia en de Verenigde Staten. De landen speelden tot op heden twintig keer tegen elkaar. Het eerste duel, een vriendschappelijke wedstrijd, werd gespeeld in Bogota op 5 februari 1961. De laatste ontmoeting, eveneens een vriendschappelijke wedstrijd, vond plaats op 11 oktober 2018 in Tampa.

Lijst van voetbalinterlands Colombia - Zwitserland

Deze lijst van voetbalinterlands is een overzicht van alle officiële voetbalwedstrijden tussen de nationale teams van Colombia en Zwitserland. De landen speelden tot op heden vier keer tegen elkaar. Het eerste duel, een vriendschappelijke wedstrijd, werd gespeeld in Bogota op 1 februari 1985. De laatste ontmoeting, eveneens een vriendschappelijke wedstrijd, vond plaats op 25 maart 2007 in Miami (Verenigde Staten).

Luis Carlos Perea

Luis Carlos Perea (Turbo, 29 december 1963) is een voormalig profvoetballer uit Colombia. Hij speelde als centrale verdediger gedurende zijn carrière.

Luis Perea

Luis Amaranto Perea Mosquera (Turbo, 30 januari 1979) is een voormalig voetballer uit Colombia. Hij speelde sinds 2004 als centrale verdediger bij Atlético Madrid en maakte in 2012 de overstap naar het Mexicaanse Cruz Azul.

Pheroras

Pheroras (ca. 68-5 v.Chr.) was tetrarch over Perea. Hij was een zoon van Antipater en Cypros en daarmee een van de jongere broers van Herodes de Grote.

Turbo (Antioquia)

Turbo is een gemeente en stad in het Colombiaanse departement Antioquia. De gemeente telt 122.780 inwoners (2005).

Het nationaal park Los Katíos ligt in de nabijheid van de stad.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.