Parochie

Parochie kan verwijzen naar:

Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Parochie of met Parochie in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Parochie inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Parochie en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.

Astrup (parochie, Aarhus)

Astrup is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Aarhus. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 1407 kerkleden op een bevolking van 1528 (2004).

Tot 1970 was de parochie deel van Ning Herred. In dat jaar werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Aarhus.

Civil parish

Civil parish of kortweg parish is het laagste bestuurlijke niveau in Engeland. Binnen een aantal Britse ex-koloniën is dit systeem in de koloniale tijd ook ingevoerd en bestaat soms nog steeds.

Døstrup (parochie, Mariagerfjord)

Døstrup is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Mariagerfjord. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 541 kerkleden op een bevolking van 581 (2004).

Historisch was de parochie deel van Hindsted Herred. De parochie werd in 1970 opgenomen in de toen gevormde gemeente Hobro. In 2007 ging deze op in de gemeente Mariagerfjord.

Fårup (parochie, Aarhus)

Fårup is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Aarhus. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 661 kerkleden op een bevolking van 726 (2004).

De parochie was tot 1970 deel van Sabro Herred. In dat jaar werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Aarhus.

Helligånds (parochie, Aarhus)

Helligånds is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Aarhus. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 5443 kerkleden op een bevolking van 8329 (2004).

Tot 1970 werd het gebied van de parochie vermeld onder Hasle Herred. In dat jaar werd het opgenomen in de nieuwe gemeente Aarhus. Helligånds werd gesticht als zelfstandige parochie in 1975 als afsplitsing van de parochie Christians. De parochiekerk kwam gereed in 1984.

Hørby (parochie, Mariagerfjord)

Hørby is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Mariagerfjord. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 1375 kerkleden op een bevolking van 1428 (2004).

Historisch was de parochie deel van Hindsted Herred. De parochie werd in 1970 opgenomen in de toen gevormde gemeente Hobro. In 2007 ging deze op in de gemeente Mariagerfjord.

Hørning (parochie, Skanderborg)

Hørning is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Skanderborg. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 5397 kerkleden op een bevolking van 6036 (2004).

Historisch maakt de parochie deel uit van de herred Hjelmslev. In 1970 werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Hørning. Deze ging in 2007 op in de vergrote gemeente Skanderborg.

Lyngby (parochie, Aarhus)

Lyngby is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Aarhus. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 162 kerkleden op een bevolking van 191 (2004).

Tot 1970 was de parochie deel van Hasle Herred. In dat jaar werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Aarhus.

Parochie (kerkelijke gemeente)

In de Rooms-Katholieke Kerk is een parochie (afgeleid van het Griekse paroikía, dat 'buur' betekent) een lokale gemeenschap van gelovigen, waarvan de herderlijke zorg meestal aan een pastoor is toevertrouwd.

De pastoor kan worden bijgestaan door een parochievicaris, beter bekend als kapelaan (in Nederland) of onderpastoor (in Vlaanderen). Een uitzondering is de eigen parochie van een bisschop, rond de kathedraal waarvan hij titularis is, maar waarvan de pastorale zorg meestal gedelegeerd is aan een plebaan.

In vroegere tijden werd voor de parochie ook de benaming kerspel gehanteerd. Het equivalente begrip in de meeste vormen van protestantisme is de gemeente. Ook de Anglicaanse Gemeenschap, Kerk van Schotland, Orthodoxe Kerk en aan Lutheraanse zijde de Zweedse Kerk kennen parochies.

Sankt Johannes (parochie, Aarhus)

Sankt Johannes is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Aarhus. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 8729 kerkleden op een bevolking van 10451 (2004).

Tot 1970 werd de parochie vermeld onder Hasle Herred. In dat jaar werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Aarhus.

Sankt Johannes werd in 1905 als zelfstandige parochie gesticht als afsplitsing van de Domparochie. De parochiekerk dateert uit hetzelfde jaar.

Sankt Markus (parochie, Aarhus)

Sankt Markus is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Aarhus. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 6384 kerkleden op een bevolking van 8290 (2004).

Tot 1970 werd de parochie vermeld onder Hasle Herred. In dat jaar werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Aarhus.

Sankt Pauls (parochie, Aarhus)

Sankt Pauls is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Aarhus. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 7357 kerkleden op een bevolking van 8932 (2004).

Tot 1970 werd de parochie vermeld onder Hasle Herred. In dat jaar werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Aarhus.

Sogn (Denemarken)

Een sogn is in Denemarken de benaming van een kerkelijke gemeenschap van de Deense Volkskerk. De Deense parochies ontstonden in de middeleeuwen als parochies van de Rooms-Katholieke Kerk. De sogns zijn tot de Deense Volkskerk gaan behoren bij de afsplitsing in 1536.

Tot de gemeentelijke hervorming van 1970 waren sogns tevens een bestuurlijk gebiedsdeel van Denemarken. In 1870 waren er 1097 parochiegemeenten (sognekommuner). In 1970 waren dat er meer dan 1300. De bestuurlijke taken van de parochiegemeenten werden overgenomen door nieuwe gemeenten die los stonden van de parochies. De indeling zou resulteren tot 277 gemeenten. Deze gemeenten omvatten vaak meerdere parochies.

Tot op de dag van vandaag spelen de oorspronkelijke parochiegrenzen nog een rol van betekenis, bijvoorbeeld bij de vaststelling van de gemeentegrenzen en schooldistricten. Met name op het platteland staat de parochiekerk veelal in het midden van de middeleeuwse parochie, zonder dat er rond de kerk een dorp is ontstaan.

Tolstrup (parochie, Horsens)

Tolstrup is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Horsens. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 1586 kerkleden op een bevolking van 1785 (2004).

Historisch maakt de parochie deel uit van de herred Voer. In 1970 werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Gedved. Deze ging in 2007 op in de vergrote gemeente Horsens.

Tulstrup (parochie, Skanderborg)

Tulstrup is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Skanderborg. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 672 kerkleden op een bevolking van 736 (2004).

Historisch maakt de parochie deel uit van de herred Gjern. In 1970 werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Ry. In 2007 ging deze op in de vergrote gemeente Skanderborg.

Vejlby (parochie, Aarhus)

Vejlby is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Aarhus. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 5225 kerkleden op een bevolking van 6787 (2004).

Tot 1970 was de parochie deel van Hasle Herred. In dat jaar werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Aarhus.

Vinding (parochie, Silkeborg)

Vinding is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Silkeborg. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 284 kerkleden op een bevolking van 319 (2004).

Historisch maakt de parochie deel uit van de herred Tyrsting. In 1970 werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Them. Deze ging in 2007 op in de vergrote gemeente Silkeborg.

Vor Frue (parochie, Aarhus)

Vor Frue is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Aarhus. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 7505 kerkleden op een bevolking van 9438 (2004).

Tot 1970 werd de parochie vermeld onder Hasle Herred. In dat jaar werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Aarhus.

Åby (parochie, Aarhus)

Parochie Åby is een parochie van de Deense Volkskerk in het westen van de Deense gemeente Aarhus. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 8287 kerkleden op een bevolking van 10.405 (2006).

Tot 1970 was de parochie deel van Hasle Herred. In dat jaar werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Aarhus.

Ølsted (parochie, Aarhus)

Ølsted is een parochie van de Deense Volkskerk in de Deense gemeente Aarhus. De parochie maakt deel uit van het bisdom Århus en telt 180 kerkleden op een bevolking van 212 (2004).

De parochie was tot 1970 deel van Vester Lisbjerg Herred. In dat jaar werd de parochie opgenomen in de nieuwe gemeente Aarhus.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.