Oswald Mosley

Sir Oswald Ernald Mosley, 6e Baronet van Ancoats (Londen, 16 november 1896Orsay, 3 december 1980), was een Brits fascistisch politicus.

Oswald mosley MP
Mosley in 1922

Biografie

Jonge jaren

Oswald Mosley vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het westfront in Vlaanderen. Hij maakte deel uit van het cavalerieregiment 16th The Queen's Lancers. In 1916 nam hij dienst in de Royal Flying Corps. Na de Eerste Wereldoorlog werd hij voor de Conservatieve Partij in het Lagerhuis gekozen. Hij brak spoedig met die partij uit onvrede over het beleid van de Conservatieven ten aanzien van Ierland. In 1922 werd hij als onafhankelijk kandidaat in het Lagerhuis gekozen. In 1924 werd hij lid van de Labour Party. In oktober 1927 werd Mosley lid van de Nationaal Uitvoerende Raad van Labour.

Toen Ramsay MacDonald in 1929 een regering vormde benoemde hij Mosley tot kanselier van het hertogdom Lancaster. Mosley ontwierp een plan om de toenemende werkloosheid tegen te gaan. Hij baseerde zijn ideeën op de economische leer van de Britse econoom John Maynard Keynes. Toen het kabinet Mosley's plannen verwierp brak hij met de Labour Party en stapte hij uit het kabinet.[1]

Leider van de Britse fascisten

In 1931 stichtte hij met anderen de New Party, maar na een bezoek aan Benito Mussolini in januari 1932 veranderde hij de naam van zijn partij in British Union of Fascists (Britse Unie van Fascisten). Mosley zag in het fascisme de oplossing van de maatschappelijke problemen van zijn tijd. Later kwam hij onder invloed van Adolf Hitler en nam hij het antisemitisme van hem over.

Na de dood in 1936 van zijn eerste vrouw Cynthia (een dochter van George Curzon) trouwde hij met Diana Mitford, met wie hij overigens al sinds 1932 een relatie had. Haar vader was de antisemitische baron Redesdale. Diana Mitford was een groot bewonderaar van Hitler en diens ideeën. Mitfords zusters Nancy en Jessica waren bekende Britse schrijfsters. Ook Diana heeft in latere jaren enkele boeken geschreven. Een vierde Mitford-zuster, Unity, was een persoonlijke vriendin van Hitler.

In 1936 nam het Britse Lagerhuis een wet aan waarin het dragen van uniformen en insignes voor politieke partijen verboden werd. Deze wet was gericht op de British Union of Fascists van Mosley.

Tweede Wereldoorlog

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 werden Mosley en zijn vrouw in mei 1940 gearresteerd en werd de BUF verboden. Mosley en zijn vrouw werden tot 1943 vastgehouden in een klein huis, waar zij de mogelijkheid hadden om groenten te verbouwen en te lezen.

In 1943 werden zij vrijgelaten. Oswald Mosley begon een uitgeverij die extreemrechtse boeken uitgaf. In 1948 richtte hij de Union Movement op, die streefde naar een verenigd Europa gebaseerd op Brits-Duitse samenwerking. De beweging had echter geen invloed. In 1949 verhuisden Mosley en zijn vrouw naar Frankrijk. In 1959 en 1966 stelde hij zich kandidaat voor de Lagerhuisverkiezingen, maar werd niet gekozen. Mosley overleed in 1980.

Nakomelingen

De oudste zoon van Oswald was de schrijver Nicholas Mosley (1923-2017). Hij was zeer kritisch ten opzichte van zijn vader, en uitte dat in zijn boek Beyond the Pale: Sir Oswald Mosley and Family 1933-1980 (1983), en in een BBC-documentaire in 1997.

Max Mosley (1940), oud-voorzitter van de Internationale Automobielorganisatie (FIA), is een jongere zoon van Oswald Mosley.

Literatuur

  • Stephen Dorril, Black Shirt. Sir Oswald Mosley and the British Fascism, 2008, ISBN 9780140258219
Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Oswald Mosley. National Portrait Gallery.
  1. (en) Oswald Mosley. National Portrait Gallery.
16 november

16 november is de 320ste dag van het jaar (321ste dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 45 dagen tot het einde van het jaar.

3 december

3 december is de 337ste dag van het jaar (338ste in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 28 dagen tot het einde van het jaar.

5 maart

5 maart is de 64ste dag van het jaar (65ste dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 301 dagen tot het einde van het jaar.

British Union of Fascists

De British Union of Fascists (BUF, Britse Unie van Fascisten) werd in 1931 door Oswald Mosley opgericht onder de naam New Party (Nieuwe Partij), maar na een bezoek aan Benito Mussolini in januari 1932, wijzigde Mosley de naam in British Union of Fascists.

De BUF streefde ernaar om de werkloosheid in het Verenigd Koninkrijk van die dagen op te lossen. Volgens de BUF lukte dit alleen door het invoeren van een corporatief stelsel, het zogenaamde 'Britse socialisme'. Grote bedrijven moesten volgens de BUF lid worden van 'corporaties', waarin zowel afgevaardigden van de werknemers, werkgevers en de consumenten zitting zouden hebben. De winst zou eerlijk worden verdeeld onder de leden van de corporaties. De overheid zou alleen ingrijpen wanneer de leden van de corporaties er zelf niet uit zouden komen (verg. poldermodel). Er zouden diverse corporaties moeten komen, bijvoorbeeld voor de kolenindustrie, de staalindustrie, de transportindustrie enz.

Naast corporatisme streefde de BUF naar handhaving van het British Empire, het Britse Rijk.

De BUF was ook antisemitisch, ondanks het feit dat een aantal belangrijke bestuursfuncties werden bekleed door Joden. Na zijn bezoeken aan nazi-Duitsland werd Mosley racistischer. De BUF-aanhangers, die zwarte hemden droegen en fascistische insignes, raakten regelmatig slaags met Joden, met name in Londen waar de BUF dergelijke gevechten uitlokte.

In 1936 verbood het Britse Lagerhuis leden van politieke partijen om uniformen of opzichtige insignes te dragen.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog (1939) werden Mosley en zijn vrouw, Diana Mitford, in mei 1940 gearresteerd en kregen zij (een geprivilegieerd) huisarrest opgelegd. Op 30 mei 1940 werd de British Union of Fascists verboden.

Na de Tweede Wereldoorlog, in 1948, richtte Mosley de Union Movement (Unie Beweging) op. De Union Movement streefde naar een verenigd Europa gebaseerd op Brits-Duitse samenwerking. De Union Movement keerde zich tegen immigratie van niet-blanke (niet-Europese) mensen naar het Verenigd Koninkrijk.

In 1959 en in 1966 deed Mosley voor de Union Movement mee aan de Lagerhuisverkiezingen maar hij werd nooit in het Lagerhuis gekozen.

Diana Mitford

Diana Freeman-Mitford (Belgravia (Londen), 10 juni 1910 - Parijs, 11 augustus 2003), beter bekend als Diana Mitford, Diana Mosley en Lady Mosley, was een Brits aristocraat, fascist en publicist. Zij was getrouwd met Oswald Mosley, de leider van de British Union of Fascists die ze volledig steunde in zijn politieke ambities, en stond op goede voet met prominente Duitse nazi's. Tijdens de Tweede Wereldoorlog beschouwde de Britse overheid haar als zeer gevaarlijk; ze werd enkele jaren geïnterneerd. Na de oorlog woonde ze met haar man in Frankrijk en was actief als literair recensent, redacteur en schrijver. Ze bleef tot haar dood een omstreden figuur omdat ze nooit echt afstand nam van het fascisme.

George Curzon

George Nathaniel Curzon (11 januari 1859 - 20 maart 1925), de eerste markies van Curzon van Kedleston, was een Brits politicus en onderkoning van India van 1899 tot 1905.

Hij regeerde India met een imperialistische politiek, die de economische belangen van de Britten voor de noden en behoeften van de inheemse bevolking stelde. Na ruzie met Horatio Herbert Kitchener, graaf Kitchener van Khartoum, vertrok George Curzon in 1905. Hij werd in 1911 tot graaf Curzon verheven en in 1914 markies.

Tussen 1919-1924 was hij minister van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk. Naar hem is de Curzon-linie, de oostgrens van Polen, vernoemd. Verder was hij voorzitter van de conferentie van Lausanne die de herstelbetalingen van Duitsland na het einde van de Eerste Wereldoorlog regelde. Hij keurde de bezetting van de Rijnoever door de Fransen in 1923 af. Hij nam ook de eerste stappen voor het Dawesplan voor het Duitse oorlogsherstel.

Hij trouwde met een dochter van Levi Z. Leiter, een "dollarmiljonair van Chicago". Een van zijn dochters, Cynthia, trouwde met Oswald Mosley, de leider van de fascisten in Groot-Brittannië.

Jessica Mitford

Jessica Lucy Freeman-Mitford (Burford, 11 september 1917 - Oakland, 23 juli 1996), beter bekend als Jessica Mitford, was een Brits-Amerikaanse schrijfster, communist en burgerrechtenactivist. Zij kwam uit een adellijke Britse familie maar brak al jong met haar geprivilegieerde achtergrond. In 1939 emigreerde ze naar Amerika, waar ze een bekende onderzoeksjournalist en schrijfster werd. Ze was enkele jaren actief lid van de Communistische Partij van de Verenigde Staten en haar leven lang zeer betrokken bij de burgerrechtenbeweging. Zij was een van de roemruchte Mitford Sisters.

Lijst van personen overleden op 3 december

Dit is een lijst van personen die overleden zijn op 3 december.

De inhoud van deze pagina is gebaseerd op gegevens in Wikidata. Als er onvolkomenheden in deze lijst zitten, gelieve dan aldaar de gegevens aan te passen. Achter iedere persoon is hiervoor een link aanwezig met de aanduiding bewerken.

Wijzigingen in Wikidata worden met enige (on)regelmatigheid geautomatiseerd overgenomen naar deze pagina.

311 - Diocletianus, keizer, Romeinse keizer en Romeins senator uit het Oude Rome (geboren in 244) bewerken

650 - Birinus, bisschop, priester en missionaris uit het Frankische Rijk (geboren in 600) bewerken

765 - Jafer Sadiq, theoloog en Faqîh van de Omajjaden (geboren in 702) bewerken

1038 - Emma van Lesum, Duitse bewerken

1125 - Berengarius II van Sulzbach, graaf (geboren in 1080) bewerken

1137 - Keizer Lotharius III, Duitse hertog, Keizer van het Heilige Roomse Rijk (geboren in 1075) bewerken

1154 - Paus Anastasius IV, paus en Deken, klerk en rooms-katholiek priester bewerken

1266 - Hendrik III van Silezië, hertog, aristocraat (geboren in 1222) bewerken

1296 - Thomas I van Saluzzo, markgraaf, heerser (geboren in 1239) bewerken

1398 - Gerard Zerbolt of Zutphen, Nederlandse schrijver en theoloog (geboren in 1367) bewerken

1463 - Lodewijk II van Chalon-Arlay, Franse Prins van Oranje (geboren in 1390) bewerken

1483 - Gerrit Zoudenbalch, Belgische burgemeester van Utrecht bewerken

1483 - Matthijs de Layens, Belgische architect bewerken

1509 - Hendrik van Diependaele, glazenier bewerken

1522 - Hans von Kulmbach, Duitse kunstschilder (geboren in 1476) bewerken

1532 - Lodewijk II van Palts-Zweibrücken, Duitse hertog, aristocraat (geboren in 1502) bewerken

1533 - Vasili III van Moskou, staatsman uit het Grootvorstendom Moskou (geboren in 1479) bewerken

1552 - Franciscus Xaverius, Spaanse Apostel, missionaris, schrijver en ontdekkingsreiziger (geboren in 1506) bewerken

1592 - Alexander Farnese, Spaanse hertog, officier en diplomaat (geboren in 1545) bewerken

1658 - Johannes Micraelius, Duitse historicus, academisch docent, schrijver, filosoof en theoloog (geboren in 1597) bewerken

1675 - Louwijs Aernouts Elsevier, Nederlandse kunstschilder (geboren in 1617) bewerken

1676 - Daniël Stalpaert, Nederlandse architect (geboren in 1615) bewerken

1706 - Ämilie Juliane von Schwarzburg-Rudolstadt, Duitse gravin, dichter, schrijver en hymne-schrijver (geboren in 1637) bewerken

1719 - Adriaen Frans Boudewyns, kunstschilder uit de Zuidelijke Nederlanden (geboren in 1644) bewerken

1752 - Henri-Guillaume Hamal, dirigent en componist (geboren in 1685) bewerken

1773 - Jan Lucas van der Dussen, Nederlandse (geboren in 1724) bewerken

1789 - Claude Joseph Vernet, Franse kunstschilder en prentkunstenaar (geboren in 1714) bewerken

1792 - Godfried Karel de la Tour d'Auvergne, Franse graaf, Grootkamerheer (geboren in 1728) bewerken

1795 - Johann Arnold von Clermont, Duitse industrieel (geboren in 1728) bewerken

1807 - Clara Reeve, Britse romanschrijver, schrijver en vertaler (geboren in 1729) bewerken

1811 - Willem Jacob Kloek, Nederlands burgemeester (geboren in 1733) bewerken

1813 - Regnerus Livius van Andringa de Kempenaer, Nederlandse burgemeester (geboren in 1752) bewerken

1815 - John Carroll, Amerikaanse katholieke aartsbisschop en katholiek bisschop, prelaat en missionaris (geboren in 1735) bewerken

1817 - August Eberhard Müller, Duitse Thomascantor, componist, dirigent en koordirigent (geboren in 1767) bewerken

1823 - Giovanni Battista Belzoni, ontdekkingsreiziger, oudheidkundige, egyptoloog, archeoloog, romanschrijver en reisschrijver uit de Republiek Venetië (geboren in 1778) bewerken

1826 - Levin August von Bennigsen, Duitse graaf, officier (geboren in 1745) bewerken

1827 - Servando Teresa de Mier, Mexicaans lid van de Kamer van Afgevaardigden, priester, schrijver, filosoof en militair (geboren in 1765) bewerken

1828 - Johan Adriaan Heuff, Nederlands burgemeester (geboren in 1776) bewerken

1828 - Agnes Maria Clifford, kunstverzamelaar (geboren in 1739) bewerken

1831 - Corneille-Baudouin Osy de Zegwaart, Nederlands Eerste Kamerlid, bankier en diplomaat (geboren in 1757) bewerken

1833 - Antonius Josephus Joannes Henricus Verheyen, Tweede Kamerlid (geboren in 1774) bewerken

1834 - Simeon De Witt, Amerikaanse cartograaf en landmeter-expert (geboren in 1756) bewerken

1834 - Augustine Fitzgerald, Britse politicus (geboren in 1766) bewerken

1839 - Frederik VI van Denemarken, Deense koning en hertog, monarch en koning van Noorwegen (geboren in 1768) bewerken

1846 - Auguste Savart-Martel, Belgisch lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers en senator, advocaat en rechter (geboren in 1779) bewerken

1847 - Nicolaas van der Monde, Nederlandse historicus (geboren in 1799) bewerken

1854 - Johann Peter Eckermann, Duitse dichter en schrijver (geboren in 1792) bewerken

1857 - Christian Daniel Rauch, Duitse beeldhouwer (geboren in 1777) bewerken

1861 - Henry Voordecker, Belgische kunstschilder (geboren in 1779) bewerken

1863 - John Watkins Brett, Britse ingenieur (geboren in 1805) bewerken

1866 - Jan Václav Kalivoda, Tsjechische violist, componist, dirigent en pianist (geboren in 1801) bewerken

1866 - Ernst von Pfuel, Duitse minister-president van Pruisen en militair (geboren in 1779) bewerken

1873 - Philippe Le Bailly de Tilleghem, Belgisch lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers (geboren in 1787) bewerken

1874 - Anthony Michael Cornelis van Asch van Wijck, Nederlandse jurist (geboren in 1808) bewerken

1877 - Alexandre Debain, Franse pianomaker en muziekinstrumentenmaker (geboren in 1809) bewerken

1882 - James Challis, Britse astronoom en natuurkundige (geboren in 1803) bewerken

1882 - Bernhard II van Saksen-Meiningen, Duitse hertog, aristocraat (geboren in 1800) bewerken

1882 - Jacobus Ludovicus Cornet, Nederlandse kunstschilder (geboren in 1815) bewerken

1885 - Pieter Harting, Nederlandse rector magnificus van de Universiteit Utrecht, geoloog, arts, hydroloog, natuuronderzoeker, archeoloog, botanicus, academisch docent en paleontoloog (geboren in 1812) bewerken

1885 - Heinrich Wilhelm Josias Thiersch, Duitse taalkundige, theoloog en academisch docent (geboren in 1817) bewerken

1887 - Albertus Jacobus Duymaer van Twist, Nederlands Tweede Kamerlid, Eerste Kamerlid en gouverneur-generaal van -Indië (geboren in 1809) bewerken

1888 - Carl Zeiss, Duitse ondernemer, fotograaf, natuurkundige en ingenieur (geboren in 1816) bewerken

1890 - Ludolf Camphausen, Duits lid van het Pruisische Hogerhuis en bankier (geboren in 1803) bewerken

1894 - Joseph Schadde, Belgische architect (geboren in 1818) bewerken

1894 - Robert Louis Stevenson, Britse dichter, essayist, romanschrijver, schrijver van korte verhalen, kinderboekenschrijver, schrijver en liedschrijver (geboren in 1850) bewerken

1896 - Victor Van Wambeke, Belgisch lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers en advocaat (geboren in 1813) bewerken

1897 - Edmond Van Beveren, Belgische politicus (geboren in 1852) bewerken

1897 - Friedrich August Theodor Winnecke, Duitse astronoom (geboren in 1835) bewerken

1898 - Pierre Thielemans, Belgische dirigent en componist (geboren in 1825) bewerken

1898 - Auguste Wilhelmine Henriette van Württemberg, Duitse prinses (geboren in 1826) bewerken

1899 - Gregorio Atta, Libanese katholieke aartsbisschop en katholiek bisschop, kerkhistoricus en rooms-katholiek priester (geboren in 1815) bewerken

1902 - Prudente José de Morais e Barros, Braziliaanse president en lid van de Senaat, advocaat (geboren in 1841) bewerken

1902 - Heinrich Landesmann, Duitse schrijver, dichter en filosoof (geboren in 1821) bewerken

1904 - David Bratton, Amerikaanse zwemmer en waterpolospeler (geboren in 1869) bewerken

1906 - Ernst Hugo Heinrich Pfitzer, Duitse botanicus en academisch docent (geboren in 1846) bewerken

1907 - Hendrik Figee, Nederlandse ondernemer (geboren in 1838) bewerken

1917 - Carlo Oriani, wielrenner uit het Koninkrijk Italië (geboren in 1888) bewerken

1918 - Anders Heyerdahl, Noorse componist en historicus (geboren in 1832) bewerken

1918 - Gilbert Laws, Britse zeiler (geboren in 1870) bewerken

1919 - Pierre-Auguste Renoir, Franse kunstschilder, beeldhouwer en illustrator (geboren in 1841) bewerken

1921 - Alfred Magis, Belgisch lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers en senator (geboren in 1840) bewerken

1923 - Theodor Haarbeck, Duitse theoloog (geboren in 1846) bewerken

1925 - Antonie Pieck, Nederlandse schrijver en rector (geboren in 1865) bewerken

1927 - Florent Sophius op ten Noort, Nederlandse burgemeester (geboren in 1856) bewerken

1929 - Sylvain Kahn, ondernemer (geboren in 1857) bewerken

1932 - Charles Henri Hubert Spronck, Nederlandse rector magnificus van de Universiteit Utrecht, arts en academisch docent (geboren in 1858) bewerken

1933 - Albert van Caloen, Belgische historicus, advocaat en politicus (geboren in 1856) bewerken

1935 - Victoria Alexandra van Saksen-Coburg en Gotha, Britse prinses, aristocraat (geboren in 1868) bewerken

1935 - Milman Parry, Amerikaanse klassiek filoloog en classicus (geboren in 1902) bewerken

1936 - Dick van der Leeuw, Nederlandse ondernemer (geboren in 1894) bewerken

1937 - Attila József, Hongaarse dichter en schrijver (geboren in 1905) bewerken

1937 - Prosper Poullet, Belgisch lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers, Premier en minister van Defensie, academisch docent (geboren in 1868) bewerken

1938 - Juho Vennola, Finse premier, parlementslid, Minister of Finance, Minister van Buitenlandse Zaken en professor, diplomaat, academisch docent en econoom (geboren in 1872) bewerken

1938 - Antonia Pozzi, dichter, auteur en schrijver uit het Koninkrijk Italië (geboren in 1913) bewerken

1939 - Louise van Saksen-Coburg en Gotha, Britse hertogin en prinses, kunstschilder en beeldhouwer (geboren in 1848) bewerken

1940 - C. Henry Gordon, Amerikaanse acteur, toneelacteur en filmacteur (geboren in 1883) bewerken

1941 - René Debruyne, Belgisch lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers (geboren in 1868) bewerken

1941 - Pavel Filonov, kunstschilder en dichter uit het Keizerrijk Rusland (geboren in 1883) bewerken

1941 - Christian Sinding, Noorse componist, academisch muzikant en musicoloog (geboren in 1856) bewerken

1942 - Wilhelm Junk, Tsjechische bibliograaf, antiquaar, uitgever en entomoloog (geboren in 1866) bewerken

1942 - Blanche Selva, Franse pianist, componist, musicoloog en muziekpedagoog (geboren in 1884) bewerken

1942 - Rachel Stokvis, Nederlandse functionaris (geboren in 1867) bewerken

1944 - Eric Teichman, Britse ontdekkingsreiziger en diplomaat (geboren in 1884) bewerken

1944 - Andreas van Griekenland, Griekse prins, officier (geboren in 1882) bewerken

1945 - Jan Luchies Nysingh, Nederlandse jurist en politicus (geboren in 1877) bewerken

1945 - Adam Stegerwald, Duits lid van het parlement van de Republiek van Weimar, lid van het Pruisische Hogerhuis en lid van de Pruisische Landdag (geboren in 1874) bewerken

1948 - Jan Hofmeyr, Zuid-Afrikaanse vicepremier en ministers van Financiën en classicus (geboren in 1894) bewerken

1949 - Maria Ouspenskaya, Amerikaanse onderwijzer, karakteractrice, toneelactrice en filmactrice (geboren in 1876) bewerken

1950 - Pavel Bazjov, journalist, schrijver, kinderboekenschrijver, pedagoog, scenarioschrijver en politicus uit het Keizerrijk Rusland (geboren in 1879) bewerken

1952 - Josef Frank, Tsjechische parlementslid en vakbondsbestuurder (geboren in 1909) bewerken

1952 - Rudolf Slánský, politicus uit Tsjecho-Slowakije (geboren in 1901) bewerken

1953 - Pascual Pérez Choví, Spaanse dirigent en componist (geboren in 1889) bewerken

1953 - Gerhard van Barneveld, Nederlandse burgemeester (geboren in 1883) bewerken

1955 - Maurice Archambaud, Franse wielrenner en baanwielrenner (geboren in 1906) bewerken

1955 - Cow Cow Davenport, Amerikaanse pianist, muzikant en componist (geboren in 1894) bewerken

1955 - María Izquierdo, Mexicaanse kunstschilder (geboren in 1902) bewerken

1956 - Felix Bernstein, Duitse wiskundige en academisch docent (geboren in 1878) bewerken

1956 - Eugène Flagey, Belgisch lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers en senator, jurist en advocaat (geboren in 1901) bewerken

1956 - Aleksandr Rodtsjenko, kunstschilder, fotograaf, beeldhouwer, architect en grafisch ontwerper uit het Keizerrijk Rusland (geboren in 1891) bewerken

1959 - Gustavo Barroso, Braziliaanse journalist, diplomaat, advocaat, schrijver, romanschrijver, politicus en wetenschapper (geboren in 1888) bewerken

1959 - Edmond Carton de Wiart, Belgische academicus (geboren in 1876) bewerken

1959 - Rhoderick McGrigor, Britse First Sea Lord, marineofficier (geboren in 1893) bewerken

1961 - T.P. Wilschut, Nederlandse architect (geboren in 1905) bewerken

1961 - Jean Jacques Raimond, Jr., Nederlandse astronoom (geboren in 1903) bewerken

1961 - David Röell, Nederlandse schrijver, kunsthistoricus en conservator (geboren in 1894) bewerken

1961 - Lew Childre sr., gitarist en radiopresentator uit het Keizerrijk Rusland (geboren in 1901) bewerken

1962 - Kees Slot, Nederlandse voetballer (geboren in 1909) bewerken

1963 - Henri Dujardin, Belgisch lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers (geboren in 1882) bewerken

1963 - Hector Raemaekers, Belgische voetballer (geboren in 1883) bewerken

1963 - Georgi Oesjakov, ontdekkingsreiziger en schrijver uit het Keizerrijk Rusland (geboren in 1901) bewerken

1964 - Nils Backlund, Zweedse zwemmer (geboren in 1896) bewerken

1964 - Jules Sieben, Belgisch lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers (geboren in 1879) bewerken

1965 - Hank D'Amico, Amerikaanse klarinettist, jazzmuzikant en orkestleider (geboren in 1915) bewerken

1966 - Rolf Sievert, Zweedse natuurkundige en academisch docent (geboren in 1896) bewerken

1967 - Peter Bocage, Amerikaanse trompettist en jazzmuzikant (geboren in 1887) bewerken

1967 - Henk Kersken, Nederlandse schipper (geboren in 1880) bewerken

1967 - Annette Kolb, Duitse schrijver, politicus en biograaf (geboren in 1870) bewerken

1968 - Antonín Borovička, Tsjechische componist en dirigent (geboren in 1895) bewerken

1970 - Janus Jacobs, Nederlandse biljarter (geboren in 1911) bewerken

1971 - Gerrit Adriaans, Nederlandse kunstschilder en architect (geboren in 1898) bewerken

1971 - Henri Maclaine Pont, Nederlandse architect (geboren in 1884) bewerken

1972 - Friedrich Christiansen, Duitse militair, politicus en piloot (geboren in 1879) bewerken

1973 - Emile Christian, Amerikaanse componist en jazzmuzikant (geboren in 1895) bewerken

1973 - Adolfo Ruiz Cortines, Mexicaanse President, Gouverneur van Veracruz en minister en militair (geboren in 1890) bewerken

1976 - Alfredo Dinale, Italiaanse wielrenner (geboren in 1900) bewerken

1976 - Angelo Iachino, Italiaanse officier (geboren in 1889) bewerken

1977 - Jack Beresford, Britse roeier (geboren in 1899) bewerken

1977 - Rudolf Kompfner, Oostenrijkse natuurkundige, ingenieur, architect en uitvinder (geboren in 1909) bewerken

1978 - William Grant Still, Amerikaanse dirigent, componist, hoboïst en filmcomponist (geboren in 1895) bewerken

1980 - Oswald Mosley, Britse Baronet, Kanselier van het Hertogdom Lancaster en piloot (geboren in 1896) bewerken

1981 - Cola Debrot, Nederlandse gouverneur van de Antillen, schrijver en literatuurcriticus (geboren in 1902) bewerken

1981 - Jan Langedijk, Nederlandse schaatser (geboren in 1910) bewerken

1981 - Charles Paul Alexander, Amerikaanse entomoloog en zoöloog (geboren in 1889) bewerken

1982 - Frits Cassing, Nederlandse carambolebiljarter (geboren in 1898) bewerken

1982 - Frans Somers, Nederlandse acteur (geboren in 1917) bewerken

1982 - John de Crane, Nederlandse impresario (geboren in 1928) bewerken

1983 - Al Watrous, Amerikaanse golfer (geboren in 1899) bewerken

1983 - Eugénie Boeye, Belgische schrijver en dichter (geboren in 1903) bewerken

1985 - Jan Brandt Corstius, Nederlandse letterkundige en academisch docent (geboren in 1908) bewerken

1987 - Octave Van den Storme, Belgische senator (geboren in 1899) bewerken

1988 - H.M. Koldewey, Nederlandse architect (geboren in 1924) bewerken

1989 - Sourou Migan Apithy, Benins lid van het Parlement van Frankrijk, gedeputeerde en burgemeester, staatsman (geboren in 1913) bewerken

1989 - Wim Izaks, Nederlandse kunstschilder (geboren in 1950) bewerken

1989 - Jimmy Shirley, Amerikaanse jazzmuzikant en jazzgitarist (geboren in 1913) bewerken

1989 - Pierre Sweerts, Belgische (geboren in 1918) bewerken

1989 - Jacqueline van Ommeren, Nederlandse psycholoog (geboren in 1916) bewerken

1992 - Nureddin al-Atassi, Syrische president (geboren in 1929) bewerken

1993 - Nicolaas Bolkestein, Nederlandse burgemeester van Deventer (geboren in 1910) bewerken

1993 - Johan Buursink, Nederlandse journalist en schrijver (geboren in 1908) bewerken

1993 - Henri Cockuyt, Belgische atleet (geboren in 1903) bewerken

1995 - Jacobus Andreas Reijnhoudt, Nederlandse dirigent, componist en musicoloog (geboren in 1913) bewerken

1995 - Alexander Kaidanovsky, Russische acteur, filmregisseur, scenarioschrijver en stemacteur in de nasynchronisatie (geboren in 1946) bewerken

1996 - Albert De Gryse, Belgisch lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers en advocaat (geboren in 1911) bewerken

1996 - Georges Duby, Franse historicus (geboren in 1919) bewerken

1996 - Norm Houser, Amerikaanse Formule 1-coureur, ingenieur en coureur (geboren in 1915) bewerken

1996 - Babrak Karmal, politicus, diplomaat en advocaat uit het Koninkrijk Afghanistan (geboren in 1929) bewerken

1997 - Olaf Pedersen, Deense filosoof, academisch docent en natuurkundige (geboren in 1920) bewerken

1997 - James Sudduth, Amerikaanse dirigent, musicoloog en componist (geboren in 1940) bewerken

1998 - Gustave Boeykens, Belgisch lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers (geboren in 1931) bewerken

1998 - Herre Halbertsma, Nederlandse historicus en archeoloog (geboren in 1920) bewerken

1999 - Enrique Cadícamo, Argentijnse dichter, schrijver, filmregisseur, liedtekstschrijver en componist (geboren in 1900) bewerken

1999 - Madeline Kahn, Amerikaanse stemactrice, toneelactrice, filmactrice en televisieactrice (geboren in 1942) bewerken

1999 - Scatman John, Amerikaanse zanger, pianist, componist, jazzmuzikant en scenarioschrijver (geboren in 1942) bewerken

1999 - Konrad Merz, Duitse schrijver (geboren in 1908) bewerken

2000 - Gwendolyn Brooks, Amerikaanse dichter, schrijver, romanschrijver en onderwijzer (geboren in 1917) bewerken

2000 - Hugh Richardson, Britse ontdekkingsreiziger en fotograaf (geboren in 1905) bewerken

2000 - Miklós Szabó, Hongaarse middenafstandsloper (geboren in 1908) bewerken

2001 - Gerhart Riegner, Duitse advocaat, autobiograaf, juridisch adviseur, filosoof en theoloog (geboren in 1911) bewerken

2001 - Harry Winter, Oostenrijkse zanger, jazzmuzikant en dirigent (geboren in 1914) bewerken

2001 - Frederik van Os, Nederlandse rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, academisch docent en farmacoloog (geboren in 1907) bewerken

2002 - Klaus Löwitsch, Duitse acteur, stemacteur, filmacteur, toneelacteur en televisieacteur (geboren in 1936) bewerken

2002 - Thees Meesters, Nederlandse beeldhouwer (geboren in 1908) bewerken

2002 - Glenn Quinn, Ierse acteur, filmacteur en televisieacteur (geboren in 1970) bewerken

2002 - Tëmeta Wetaru, Surinaamse verteller (circa geboren in 1915) bewerken

2003 - Ellen Drew, Amerikaanse actrice, model, filmactrice en televisieactrice (geboren in 1915) bewerken

2003 - David Hemmings, acteur, filmregisseur, filmproducent, scenarioschrijver, singer-songwriter, operazanger, autobiograaf, toneelacteur, filmacteur, televisieregisseur en televisieacteur uit Engeland (geboren in 1941) bewerken

2004 - Shiing-Shen Chern, Chinese wiskundige en academisch docent (geboren in 1911) bewerken

2005 - Frederick Ashworth, Amerikaanse officier (geboren in 1912) bewerken

2007 - Edward De Rop, Belgische striptekenaar en inkter (geboren in 1928) bewerken

2007 - Piet van Hout, Nederlandse burgemeester (geboren in 1937) bewerken

2008 - Anita Andriesen, Nederlandse politicus (geboren in 1957) bewerken

2009 - Qamar Aden Ali, Somalische politicus (geboren in 1957) bewerken

2009 - Ibrahim Hassan Addow, Somalische politicus bewerken

2009 - Leila Lopes, Braziliaanse actrice, pornoactrice, televisiepresentator, journalist en televisieactrice (geboren in 1959) bewerken

2009 - Richard Todd, Britse filmacteur, acteur, toneelacteur en televisieacteur (geboren in 1919) bewerken

2010 - José Ramos Delgado, Argentijnse voetballer en voetbaltrainer (geboren in 1935) bewerken

2011 - Sabri Godo, Albanees lid van het Parlement, scenarioschrijver, auteur, journalist, schrijver en filmregisseur (geboren in 1929) bewerken

2011 - Rob Schroeder, Amerikaanse Formule 1-coureur, ingenieur en coureur (geboren in 1926) bewerken

2012 - Georgy Borisenko, Oekraïense schaker (geboren in 1922) bewerken

2012 - Cipriano Primicias jr., Filipijns lid van het Huis van Afgevaardigden van de Filipijnen (geboren in 1931) bewerken

2012 - Jeroen Willems, Nederlandse zanger, toneelacteur, filmacteur, acteur, uitvoerend kunstenaar en televisieacteur (geboren in 1962) bewerken

2012 - Fjodor Chitroek, Russische filmregisseur, scenarioschrijver, animator en dramadocent (geboren in 1917) bewerken

2013 - Ahmed Fouad Negm, Egyptische dichter (geboren in 1929) bewerken

2013 - Lex Jongsma, Nederlandse schaker (geboren in 1938) bewerken

2013 - Frank Gerard Rozendaal, Nederlandse ornitholoog (geboren in 1957) bewerken

2013 - Mario Uva, Nederlandse chef-kok (geboren in 1942) bewerken

2014 - Jacques Barrot, Franse European Commissioner for Justice, Fundamental Rights and Citizenship, European Commissioner for Transport, lid van het Parlement, maire, lid van een conseil général en European Commissioner for Regional Policy en rechter (geboren in 1937) bewerken

2014 - Sjef Janssen, Nederlandse wielrenner (geboren in 1919) bewerken

2014 - Vicente Leñero, Mexicaanse scenarioschrijver, journalist, dramaturg, filmregisseur en civiel ingenieur (geboren in 1933) bewerken

2014 - Ian McLagan, Britse autobiograaf, componist, muzikant, pianist en liedschrijver (geboren in 1945) bewerken

2014 - L. Stephen Coles, Amerikaanse bioloog (geboren in 1941) bewerken

2015 - Scott Weiland, Amerikaanse zanger, liedtekstschrijver, liedschrijver, muziekproducent, componist, singer-songwriter en gitarist (geboren in 1967) bewerken

2015 - Eevi Huttunen, Finse schaatser (geboren in 1922) bewerken

2016 - Yvon Becaus, Belgische bokser (geboren in 1936) bewerken

2016 - Gonzalo Parra-Aranguren, Venezolaanse rechter, academisch docent en advocaat (geboren in 1928) bewerken

2017 - Karel Van den Bossche, Belgische heemkundige (geboren in 1933) bewerken

2017 - Koos van der Werff, Nederlandse psycholoog en academisch docent (geboren in 1925) bewerken

2018 - Andrej Bitov, Russische schrijver (geboren in 1937) bewerken

2018 - Philip Bosco, Amerikaanse televisieacteur, filmacteur en toneelacteur (geboren in 1930) bewerken

2018 - Albert Frère, Belgische baron, magnaat (geboren in 1926) bewerken

2018 - Josep Lluís Núñez, Spaanse ondernemer (geboren in 1931) bewerken

De inhoud van deze pagina is ontleend aan Wikidata.

Max Mosley

Max Rufus Mosley (Londen, 13 april 1940) is de voormalig voorzitter van de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), een internationale federatie van verschillende nationale auto-, motorsport- en motorclubs. De FIA is eveneens verantwoordelijk voor de organisatie van Formule 1. Hij werd op 23 oktober 2009 opgevolgd door de Fransman Jean Todt.

Mosley is de vierde zoon van Oswald Mosley, voormalig leider van de British Union of Fascists, en het tweede kind uit Oswald Mosley's huwelijk met Diana Mitford. De eerste jaren van zijn leven bracht hij gescheiden van zijn ouders door. Mosley volgde onderwijs op privéscholen in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië voordat hij in Oxford ging studeren aan Christ Church, waar hij een graad in natuurkunde behaalde.

Reeds op jonge leeftijd was Mosley betrokken bij de politiek; in zijn tienerjaren organiseerde hij sociale activiteiten voor de politieke partij Union Movement, die was opgericht door zijn vader. Omdat de partij bekendstond als fascistisch en de achternaam Mosley daarmee een negatieve klank kreeg besloot hij te stoppen in de politiek.

In de jaren 60 was Mosley actief als amateur-autocoureur. Het hoogste niveau dat hij bereikte was Formule 2. In 1970 deed hij voor het eerst mee aan de Formule 1, niet als rijder, maar als oprichter van raceautobouwer en Formule 1-team March Engineering.

In de jaren zeventig werd Mosley de rechtsadviseur van de Formula One Constructors Association (FOCA), de organisatie die de Formule 1-teams representeert. Mosley legde bij die organisatie de basis voor het eerste Concorde Agreement, een overeenkomst waarin televisierechten en de verdeling van het prijsgeld is vastgelegd. In 1991 werd Mosley verkozen tot directeur van FISA. In 1993 werd hij directeur van de overkoepelende organisatie FIA.

Zijn zoon, Alexander Mosley overleed op 5 mei 2009 door onbekende oorzaak.

Mosley

Mosley kan verwijzen naar:

Max Mosley (1940), Brits autocoureur

Michael Mosley (1978), Amerikaans acteur

Oswald Mosley (1896–1980), Brits fascistisch politicus

Robert Mosley (operazanger) (1927–2002), Amerikaans bas-baritonzanger

Robert Mosley (popmusicus) (193?), Amerikaans zanger, songwriter en producer

Tim Mosley (1972), Amerikaans muzikant

Walter Mosley (1952), Amerikaans schrijverMosley (televisieserie), vierdelige miniserie over Oswald Mosley uit 1998

Orsay

Orsay is een gemeente in het Franse departement Essonne (regio Île-de-France) en telt 16.236 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Palaiseau.

Oswald Pirow

Oswald Pirow (Abderdeen, Oost-Kaap 14 augustus 1890 - Pretoria 11 oktober 1959), was een Zuid-Afrikaans fascistisch en nationaalsocialistisch politicus.

Peaky Blinders

Peaky Blinders is een Britse historische dramaserie van Steven Knight. De serie gaat over de Peaky Blinders, een criminele bende uit Birmingham, en hun activiteiten in Birmingham kort na de Eerste Wereldoorlog. De hoofdrollen worden gespeeld door Cillian Murphy, Helen McCrory, Sophie Rundle en Sam Neill (in de eerste twee seizoenen).

Robert Skidelsky

Robert Jacob Alexander Skidelsky (later baron Skidelsky) (Harbin, China, 25 april 1939) is een Britse economisch historicus van Russische afkomst. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Oxford en was hoogleraar politieke economie aan de Universiteit van Warwick. Hij is de auteur van een bekroonde driedelige biografie van John Maynard Keynes.

Sam Claflin

Sam Claflin (Ipswich, 27 juni 1986) is een Engelse acteur die bekend is door zijn rol in Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides als Philip Swift en als William in Snow White and the Huntsman. Ook speelt hij Finnick Odair in The Hunger Games: Catching Fire en Mockingjay Part 1 en Part 2 en Brits politicus Oswald Mosley in de serie Peaky Blinders.

Unity Mitford

Unity Valkyrie Freeman-Mitford (Londen (Engeland), 8 augustus 1914 - Oban (Schotland), 28 mei 1948) was een lid van een Britse adellijke familie, aanhanger van het nationaalsocialisme en vriendin van Adolf Hitler. Zij was een van de roemruchte Mitford Sisters.

William Joyce

William Joyce (New York, 24 april 1906 - Wandsworth, 3 januari 1946) was een Amerikaanse nationaalsocialist, die actief was in het opzetten van nazistische partijen in het Verenigd Koninkrijk en als radiopresentator propaganda maakte voor de Duitsers. Hij gebruikte hierbij het pseudoniem Lord Haw-Haw. Hij werd door de Britten ter dood veroordeeld wegens landverraad.

Winchester College

Het Winchester College is een privé-jongensschool in de stad Winchester in Hampshire, Engeland. De officiële naam is Collegium Sanctae Mariae prope Wintoniam. Het motto van de school is Manners makyth man, ofwel 'Manieren maken de mens'. De school is de oudste school van Engeland die onafgebroken in hetzelfde gebouw gevestigd is. De huidige rector is Dr. Ralph Townsend.

Het Winchester College werd in 1382 gesticht door William van Wykeham, de bisschop van Winchester. Leerlingen en oud-leerlingen worden daarom doorgaans 'Wykehamists' genoemd. In 1394 werd de school daadwerkelijk in gebruik genomen door zeventig leerlingen uit arme families.

Enkele bekende 'Old Wykehamists' zijn Antony Beevor, Charles Vyner Brooke, Alfred Douglas, Lionel Johnson, George Mallory, Oswald Mosley en Arnold Toynbee.

De school was opnamelocatie voor de film The Riot Club uit 2014.

Zwarthemden

De Zwarthemden (Italiaans: Camicie Nere) vormden een fascistische, paramilitaire organisatie in Italië in de tijd dat het land bestuurd werd door Mussolini. De term wordt verder ook weleens gebruikt om te verwijzen naar de Duitse SS die tevens zwarte uniformen droeg.

Geïnspireerd door de Roodhemden van Giuseppe Garibaldi, organiseerde Benito Mussolini de zwarthemden als een militair instrument voor zijn fascistische beweging. Naarmate de politieke macht van Mussolini toenam, werden de zwarthemden alsmaar gewelddadiger met methodes als intimidatie en moord tegenover politieke tegenstanders.

Later werden de achterliggende gedachte en het uniform overgenomen door anderen die Mussolini's ideeën deelden. Zo creëerde Adolf Hitler de Bruinhemden van de SA en werden de SS'ers ook wel de Zwarthemden genoemd vanwege hun zwarte uniform. Oswald Mosley stichtte de British Union of Fascists en ook deze groep droeg de naam Zwarthemden. William Dudley Pelley stichtte het Silver Legion of America en deze groep noemde zich ook wel de Zilverhemden. Andere groeperingen zijn de Mexicaanse Camisas Doradas of Goudhemden, de Braziliaanse Groenhemden en de Ierse en Canadese Blauwhemden.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.