Maarten van Rossem

Maarten van Rossem (Zeist, 24 oktober 1943) is een Nederlands historicus, presentator, schrijver en voormalig hoogleraar. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-kenner treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen, onder meer tijdens de Golfoorlog van 1990-1991, en houdt hij regelmatig lezingen met betrekking tot een (al dan niet actueel) maatschappelijk thema.

Maarten van Rossem
Maarten van Rossem (september 2017)
Maarten van Rossem (september 2017)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Maarten van Rossem
Geboortedatum 24 oktober 1943
Geboorteplaats Zeist
Nationaliteit Nederlands
Werkzaamheden
Vakgebied Geschiedenis
Verenigde Staten
Universiteit Universiteit Utrecht
Proefschrift Het radicale temperament. De dubbele politieke bekering van een generatie Amerikaanse intellectuelen (1934-1953)
Promotor Hermann von der Dunk
Soort hoogleraar Bijzonder hoogleraar
Beroep Historicus, presentator, schrijver
Bekende werken De Verenigde Staten in de Twintigste Eeuw (1984)
De draagbare Van Rossem (2016)
Website
Handtekening
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Levensloop

Van Rossem is lid van het geslacht Van Rossem en groeide op in Wageningen, Havenstraat 12, als oudste in een gezin met drie kinderen. Zijn vader Gerard van Rossem (1919-1990) werkte als entomoloog bij de Plantenziektenkundige Dienst en was kunstenaar; zijn grootvader was prof. dr. ir. Arnold van Rossem (1887-1982). Zijn moeder was met veel luxe opgegroeid. In huize van Rossem werd veelvuldig geruzied. In 1959 scheidden zijn ouders, waarna zijn vader een nieuw gezin begon.[1] Als jongen was Maarten een eenzaam, serieus kind dat graag leerde. Hij werd op de lagere school geplaagd en thuis geslagen. In Wageningen behaalde hij het diploma gymnasium bèta. Vervolgens studeerde hij, na een kort uitstapje bij farmacie, geschiedenis aan de Universiteit Utrecht waar hij lid werd van het Utrechtsch Studenten Corps.[2] Hij werd daar alleen geboeid door de colleges van J.C. Boogman over de Republiek in de zeventiende eeuw. Onder Boogmans toen moderne opvattingen over geschiedschrijving behoorde wat hijzelf 'possibilisme' noemde, het voor een historicus onontbeerlijke besef dat er op elk moment in de geschiedenis alternatieve richtingen waren die de historische ontwikkeling kon gaan. De studie begon pas voor hem te leven bij het lezen van de literatuurlijst voor het kandidaatsexamen, al leverde de lijst voor historiografie hem een afkeer van de theoretische problemen van de geschiedschrijving op, die volgens Van Rossem hooguit tot een writer's block kunnen leiden. De benoeming van Hermann von der Dunk als hoogleraar contemporaine geschiedenis en de kennismaking met diens colleges over de Koude Oorlog bepaalde de onderwerpskeuze van Van Rossems doctoraalscriptie over de revisionistische visie dat de oorsprong van de Koude Oorlog in de Amerikaanse zoektocht naar nieuwe afzetmarkten zou liggen. Het denken over geschiedenis ontwikkelde zich vooral gedurende de twee jaar dat hij aan de omvangrijke scriptie werkte, waarin hij de revisionisten overigens geen gelijk gaf.[3]

Vanaf 1971 was hij wetenschappelijk medewerker en promoveerde in 1983 op het proefschrift Het radicale temperament. De dubbele politieke bekering van een generatie Amerikaanse intellectuelen (1934-1953). Van 1997-2008 was hij bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.[4]

Door het Historisch Nieuwsblad werd hij gekozen tot 'Historicus van het jaar 2003' omdat hij "Nederlanders met veel humor historisch verantwoord door dit nare oorlogsjaar heeft geloodst". Na zijn nuchtere commentaar op de aanslagen van 11 september 2001 werd hij aanvankelijk hevig bekritiseerd en vond men hem te relativerend. Met name in de Nova-uitzending, direct na de aanslagen op het WTC, vielen zijn relativerende opmerkingen bij de presentatoren, Pieter Jan Hagens en Kees Driehuis, niet in goede aarde.[5][6] Later leek het tij te keren en werd Van Rossems nuchtere kijk op de wereld meer gewaardeerd. Frits Abrahams schreef bijvoorbeeld in zijn column voor de NRC: 'Kort na "11 september" werd hij tot mijn ontsteltenis afgedankt, men vond hem te relativerend, hoewel relativering juist in de periode daarna zo nodig was.'[7]

Ook na zijn pensionering in 2008 bleef hij nog tot 2010 aan de Universiteit Utrecht verbonden voor de verzorging van twee modulen onderwijs, waaronder 'Geschiedenis van de actualiteit'.

Televisie

Van Rossem is een frequente gast bij De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman. Zelf presenteren deed hij voor het eerst in 2006, bij de universiteitsquiz UQ2006 van de VPRO.

In januari 2009 presenteerde hij voor de Evangelische Omroep het tv-programma Van Rossem in Amerika, een vierdelige serie met name over het christelijk geloof in de Verenigde Staten. In 2009 verzorgde hij in de Vlaamse talkshow De laatste show op Eén (VRT) bij Frieda Van Wijck de maandagse vaste rubriek over geschiedenis. In 2009 nam Van Rossem kijkers mee door het Nederlandse landschap in de zesdelige NCRV-serie Op reis met Van Rossem, geproduceerd door Dirk-Jan Bijker en Viviera Films.

In 2010 was hij de presentator in de tweedelige documentaire Maliebaan in Beweging van RTV Utrecht in samenwerking met Het Utrechts Archief. In deze documentaire werd de geschiedenis van de Maliebaan belicht.

Begin 2011 werkte hij mee aan het televisieprogramma Verborgen verleden, waarbij hij een overzicht gaf van zijn familiehistorie naar aanleiding van de publicatie van zijn genealogie in de serie Nederland's Patriciaat. Hierbij bleek, onder andere, dat Van Rossem een rechtstreekse afstammeling was van Maarten Harpertszoon Tromp.[8] Tijdens het NOS Monarchiedebat in 2011 sprak Van Rossem zich uit voor een republiek.[9] Vanaf 2012 is hij eenmansjurylid in de NCRV-kennisquiz De Slimste Mens, waarin hij zijn zienswijze geeft over de kandidaten, de vragen en antwoorden. Ook stelt presentator Philip Freriks hem vragen over onderwerpen die tijdens de quiz aan de orde komen. Van Rossem presenteerde in 2012 in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen Van Rossem for President, een documentaireserie van de EO. In 2013 was hij werkzaam als gastpresentator van het EO-praatprogramma Knevel & Van den Brink.

Van 2012 tot op heden heeft hij met RTV Utrecht elk jaar een serie opnamen gemaakt voor Van Rossem vertelt, hierin wordt in korte afleveringen een stuk geschiedenis van de provincie Utrecht belicht.[10]

Sinds 5 september 2014 is Van Rossem ook te zien in RTL Autovisie, een praatprogramma over auto's op RTL 7. Hierin test hij auto's.

Vanaf 6 februari 2015 was hij samen met zijn broer Vincent, architectuurhistoricus, en zus Mary, bijgenaamd Sis, kunsthistorica, te zien in het programma Hier zijn de Van Rossems[11] van de NTR op NPO 2. Het is een programma waar zij met hun drieën een bezoek brengen aan steden in Nederland, België en Duitsland en daar elkander verhalen vertellen over objecten in die steden.[12] De verbindende teksten worden uitgesproken door Philip Freriks.

Kandidatuur verkiezingen

Voor de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2010 was Van Rossem in Utrecht lijstduwer voor de PvdA; hij behaalde met 1176 stemmen een voorkeurszetel, maar stond deze af.

Hij stond als lijstduwer als nummer 74 op de lijst van de Tweede Kamerverkiezingen 2012 voor de PvdA. De lijst had 79 kandidaten. Hij haalde 5929 stemmen, het hoogste aantal van alle lijstduwers.[13][14]

Maarten!

Maarten van Rossem 022
Tijdens zijn Oudejaarsconference van 2012 stond het logo van Maarten! op het toneel
Maarten van rossem 2 mh2017
Maarten van Rossem tussen zus Sis en broer Vincent.

In de zomer van 2008 werkte Maarten van Rossem als gast-hoofdredacteur mee aan een - als glossy vormgegeven - uitgave van het Historisch Nieuwsblad: Maarten!, weliswaar als parodie op de trend van glossy's van bekende Nederlanders zoals de LINDA., maar dan met een serieuze inhoud. Daarin schreef hij met andere historici over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de jaren vijftig en de opkomst van het populisme in de Nederlandse politiek.[15] De uitgave was eenmalig, maar bleek dermate populair met meer dan 47.000 verkochte exemplaren, dat in juni 2009 een tweede Maarten! werd uitgegeven, die geheel in het teken stond van de Verenigde Staten. Een derde uitgave verscheen in het najaar 2009. Vanaf 2010 verschijnt Maarten! elke twee maanden. Inmiddels ligt dit aantal op vier maal per jaar. Het blad bevat informatieve en opiniërende artikelen en interviews. Vaste medewerkers zoals Paul Schnabel, Max Westerman, Jan Tromp, Robert van de Roer en Maartens broer en zus Vincent en Mary ('Sis') van Rossem verzorgen rubrieken. De betaalde oplage van Maarten! ligt rond de 12.660 stuks (NOM 2017 Q2 t/m 2018 Q1).

Werken

Boeken

 • Het radicale temperament. De dubbele politieke bekering van een generatie Amerikaanse intellectuelen, 1934-1953 (1983)
 • De Verenigde Staten in de twintigste eeuw (1984). Aan de hand van de opeenvolgende presidentschappen uit die periode wordt de geschiedenis van de Verenigde Staten verhaald.
 • Amerika in klein bestek. Twee generaties sociologen in Middletown: 1925-1975 (1986)
 • Amerika, land van de begrensde mogelijkheden (1988)
 • Geschiedenis & cultuur. Achttien opstellen, Ed Jonker, Maarten van Rossem (red.), samengesteld ter gelegenheid van het afscheid van H.W. von der Dunk als hoogleraar (1990)
 • Een tevreden natie. Nederland van 1945 tot nu, Maarten van Rossem, Ed Jonker en Luuc Kooijmans (1993)
 • Amerika voor en tegen (2002)
 • Heeft geschiedenis nut? (2003). Essays over onder meer de beide wereldoorlogen.
 • Typisch Nederland (2004)
 • De wereld volgens Maarten van Rossem (2005)
 • De Tweede Wereldoorlog in 28.215 woorden (2005), eerder verschenen in: Heeft geschiedenis nut?
 • Drie oorlogen. Een kleine geschiedenis van de 20e eeuw (Nieuw Amsterdam, 2007)
 • Een kleine geschiedenis van de atoombom (2008)
 • In Amerika (2009)
 • Op reis met Van Rossem (2009, met cd-rom)
 • Waarom is de burger boos? Maarten van Rossem over hedendaags populisme (2010). Analyse van het populisme en de politieke ontwikkelingen aan het begin van de 21e eeuw in Nederland.
 • Kapitalisme zonder remmen. Opkomst en ondergang van het marktfundamentalisme (2011)
 • Wie zijn wij? Maarten van Rossems kijk op Nederland en de Nederlander (2011)
 • Nederland en de Nederlanders, een fotoboek (2011), co-auteur Jean-Pierre Geelen
 • Nederland volgens Maarten van Rossem (2012)
 • De Verenigde Staten in de twintigste eeuw (2012)
 • Waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is. Hoe het Westen zo welvarend kon worden (2013)
 • Europa volgens Maarten van Rossem (2014)
 • Het einde van het Romeinse rijk (2016)
 • De draagbare Van Rossem (2016)
 • Een auto voor iedereen (2017)
 • Wat is geluk? (2018)

Cd's

 • Amerika. Een hoorcollege moderne geschiedenis van de V.S. (audio-cd, 2004); een serie artikelen over de cultuur en de binnen- en buitenlandse politiek van de Verenigde Staten in met name de tweede helft van de twintigste eeuw.
 • Hitler. Een hoorcollege over de opkomst en ondergang van Adolf Hitler. (audio-cd, 2005); een hoorcollege op vier cd's, waarin Van Rossem het leven van Adolf Hitler in een historische context plaatst.
 • Koude Oorlog. Een hoorcollege over de wereldgeschiedenis van de strijd tussen Oost en West. (audio-cd, 2006); verzameling recente essays.
 • Geschiedenis in het groot. Een hoorcollege over de wereldgeschiedenis van de Big Bang tot het heden. (audio-cd, 2007)
 • Eerste Wereldoorlog. Een hoorcollege over het ontstaan, het verloop en de gevolgen (2008)
 • Tweede Wereldoorlog. Een hoorcollege over 's werelds grootste gewapende conflict (2009)
 • De atoombom. Een hoorcollege over de geschiedenis van de nucleaire wapenwedloop (2009)
 • Typisch Nederland, Typisch Maarten! (2010)
 • Lenin en Stalin. Een hoorcollege over de leiders van revolutionair Rusland (2010)
 • Populisme. Hoorcollege over de geschiedenis van de populistische politiek in Nederland (2011)
 • Kapitalisme. Een hoorcollege over de geschiedenis van onze moderne maatschappij (2012)

Externe links

Noten
 1. KRO Profiel, Maarten van Rossem. KRO (30 oktober 2011).
 2. [1], Maarten van Rossem, Huizen aan het Janskerkhof
 3. Maarten van Rossem, 'Leermeesters', Nederland volgens Maarten van Rossem, Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2012, p. 129-138
 4. Prof. dr. Maarten van Rossem, Studium Generale Universiteit Utrecht (Geraadpleegd 26 november 2013)
 5. 'Komt er oorlog, mijnheer Van Rossem?', Ublad Online, 12 september 2002
 6. Terugblik bij Pauw & Witteman in 2013
 7. De Pers, weblog van Frits Abrahams, NRC Handelsblad, 24 januari 2007
 8. Verborgen verleden: Maarten van Rossem. NTR. Geraadpleegd op 2018-01-29.
 9. Rob Trip (presentatie), NOS Monarchiedebat. Uitzending Gemist. NOS (10 oktober 2011). Geraadpleegd op 13 juni 2015.
 10. Van Rossem duikt de geschiedenis in op RTVU. RTV Utrecht (2 oktober 2012).
 11. Start opnamen nieuwe serie Hier zijn de Van Rossems.
 12. Maarten van Rossem met broer en zus in ntr-serie. Show Nieuws (18 september 2014).
 13. Uitslag van de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer van 12 september 2012 - Kerngegevens op Kiesraad.nl
 14. 5929 stemmen voor v. Rossem op nos.nl
 15. Maarten! Van de makers van Historisch Nieuwsblad, zomer 2008
 1. KRO Profiel, Maarten van Rossem. KRO (30 oktober 2011).
 2. [1], Maarten van Rossem, Huizen aan het Janskerkhof
 3. Maarten van Rossem, 'Leermeesters', Nederland volgens Maarten van Rossem, Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2012, p. 129-138
 4. Prof. dr. Maarten van Rossem, Studium Generale Universiteit Utrecht (Geraadpleegd 26 november 2013)
 5. 'Komt er oorlog, mijnheer Van Rossem?', Ublad Online, 12 september 2002
 6. Terugblik bij Pauw & Witteman in 2013
 7. De Pers, weblog van Frits Abrahams, NRC Handelsblad, 24 januari 2007
 8. Verborgen verleden: Maarten van Rossem. NTR. Geraadpleegd op 2018-01-29.
 9. Rob Trip (presentatie), NOS Monarchiedebat. Uitzending Gemist. NOS (10 oktober 2011). Geraadpleegd op 13 juni 2015.
 10. Van Rossem duikt de geschiedenis in op RTVU. RTV Utrecht (2 oktober 2012).
 11. Start opnamen nieuwe serie Hier zijn de Van Rossems.
 12. Maarten van Rossem met broer en zus in ntr-serie. Show Nieuws (18 september 2014).
 13. Uitslag van de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer van 12 september 2012 - Kerngegevens op Kiesraad.nl
 14. 5929 stemmen voor v. Rossem op nos.nl
 15. Maarten! Van de makers van Historisch Nieuwsblad, zomer 2008
24 oktober

24 oktober is de 297ste dag van het jaar (298ste dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 68 dagen tot het einde van het jaar.

B

B (letter) is de tweede letter van het moderne Latijns alfabet. De letter kan verwijzen naar:

In de biologie
In de scheikunde en materiaalkunde
In de economie
In de heraldiek
In de informatica
In de muziek
In de natuurkunde
In het openbaar vervoer
In de wiskunde
Overig


De Slimste Mens

De Slimste of De Slimste Mens is een Nederlands televisieprogramma van producent Skyhigh TV. Vanaf 2012 wordt deze quiz uitgezonden door de NCRV (vanaf 2015 KRO-NCRV). De presentatie is in handen van Philip Freriks met Maarten van Rossem als jurylid.

In het najaar van 2009 werd de quiz uitgezonden op RTL 4 en gepresenteerd door Martijn Krabbé. Daarvoor was het programma al tweemaal te zien bij Talpa (voorjaar en najaar 2006), toen gepresenteerd door Linda de Mol.

Elke reeks duurde twee maanden. In de eerste drie seizoenen werd de quiz vier keer per week uitgezonden. Vanaf het vierde seizoen zijn er vijf uitzendingen per week en duurt elk seizoen slechts zes weken en vanaf seizoen 12 zeven weken. In 2012 was er slechts één seizoen in de zomer (juli/augustus) en vanaf 2013 zijn er twee seizoenen per jaar, één in de zomer (in en rond augustus) en één in de winter, rond de jaarwisseling (december/januari), in totaal wordt het programma hiermee dus twaalf weken per jaar en vanaf 2018 veertien weken per jaar uitgezonden.

Het programma is gebaseerd op de Vlaamse quiz De Slimste Mens ter Wereld.

Djoeke Veeninga

Djoeke Veeninga (Amsterdam, 1953) is een Nederlands auteur, journaliste en programmamaker voor radio en televisie.

Na haar start bij VARA-radioprogramma Hoor haar, begon zij bij de VPRO met Radio Embargo.

Tussen 1984 en 1993 heeft zij bekendheid opgebouwd als buitenlandredacteur van Het Gebouw. In deze jaren zijn diverse boeken van haar verschenen: Het geluk van de mier (1991) over haar verblijf in Indonesië, Standplaats Tanzania (1992) en Standplaats Vietnam (1994).

Sinds 1989 verzorgt ze als interviewer diverse marathoninterviews, drie uur durende diepgaande gesprekken met één gast, onder wie Gerard Spong, Sonja Barend, Paul de Leeuw, Ayaan Hirsi Ali en Maarten van Rossem.

Vanaf 1993 is Veeninga presentatrice en medewerkster van VPRO aan de Amstel en vervolgens De Ochtenden, een (inmiddels verdwenen) populair live totaalprogramma met achtergronden bij het nieuws.

Sinds 2002 werkt zij mee aan diverse thema-avonden voor VPRO-tv zoals Seks Odyssee (2002), Voor de klas en Wat doen wij met onze kinderen (2005) en Niet van Hier (2006). Meest opvallend en door velen geroemd was haar documentaire over het ziekteproces van haar moeder en haar rol als dochter daarin (Wat doen wij met onze ouders, 2004).

Naast haar werk voor radio en TV is zij regelmatig discussieleider bij diverse debatten en congressen en verzorgt zij interviewtrainingen met Hanneke Groenteman. In 2008 verscheen haar boek Het nahuwelijk, over het behouden van een goede verstandhouding tussen ex-partners.

Djoeke Veeninga heeft samen met filmmaker Pim de la Parra een dochter.

Duivelshuis (Arnhem)

Het Duivelshuis is een stadskasteel uit de 16e eeuw in het centrum van Arnhem, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het huis wordt tegenwoordig het Maarten van Rossum Huis genoemd en is onderdeel van het stadhuis. In het stadskasteel bevindt zich de werkkamer van de Arnhemse burgemeester. Recht tegenover het Duivelshuis bevindt zich het provinciehuis van Gelderland.

Historisch Nieuwsblad

Historisch Nieuwsblad is een Nederlands tijdschrift over geschiedenis. Het eerste nummer verscheen in december 1991.

Home Academy Publishers

Home Academy Publishers is een Nederlandse uitgeverij die hoorcolleges en lezingen uitgeeft op audio cd.

Lijst van Nederlandse geschiedkundigen

Lijst van Nederlandse geschiedkundigen (rangschikking naar geboortejaar).

Lijst van Zeistenaren

Dit is een chronologische lijst van Zeistenaren. Het gaat om personen die in de Nederlandse plaats Zeist zijn geboren of overleden.

Maarten!

Maarten! is een Nederlands opinieblad ontsproten uit en vernoemd naar Maarten van Rossem.

Maarten van Rossum

Maarten van Rossum (ook Maarten van Rossem en Marten van Rossem genoemd; Zaltbommel, waarschijnlijk kort voor 1490 – Antwerpen, 7 juni 1555) was een Gelderse legeraanvoerder, die buiten zijn vaderland zeer werd gevreesd voor de nietsontziende manier waarop hij oorlog voerde. In een lange carrière bracht hij zijn lijfspreuk "Blaken en branden is het sieraad van de oorlog" veelvuldig in de praktijk. Zijn manier van oorlog voeren is goed te vergelijken met die van zijn Italiaanse collega's de condottieri, en kenmerkte zich door guerrilla-achtige tactieken, waarbij de burgerbevolking nog minder werd ontzien dan in zijn tijd gewoon was.

Gedurende dertig jaar diende hij de belangen van de Gelderse hertogen Karel van Gelre en diens opvolger Willem V van Kleef in hun strijd om de onafhankelijkheid van het hertogdom Gelre veilig te stellen tegen de Habsburgse Nederlanden van keizer Karel V. Van Rossum bracht een lange lijst van wapenfeiten op zijn naam, waaronder de verovering van Arnhem en Rhenen door het toepassen van krijgslisten, plundertochten in Holland, de verovering van Utrecht in 1527, zijn opzienbarende aanval op Den Haag in 1528 en zijn veldtocht tegen Brabant (1542-43). Na de ondergang van het hertogdom Gelre vocht hij de laatste jaren van zijn leven in dienst van zijn oude vijand keizer Karel V tegen Frankrijk.

Muiderslot

Het Muiderslot is een nog in goede staat verkerend middeleeuws kasteel in het Noord-Hollandse Muiden, gebouwd rond 1285, in ere hersteld vanaf 1370 en een Rijksmuseum sinds 1878. De eerste restauratie begon in 1895, de tweede, waarbij ook de directe omgeving in 17e-eeuwse staat werd teruggebracht, in 1955. In 1999 begon de laatste restauratie, waarbij de vesting en de groentetuin aan de beurt kwamen. Volgens historicus Maarten van Rossem ziet het 'sprookjeskasteel' er uit zoals een kasteel eruit moet zien: 'Ook Walt Disney zou er zeer tevreden over zijn geweest'.Het slot is waarschijnlijk in het laatste kwart van de 13e eeuw gebouwd en veel van de inrichting dateert uit de 17e eeuw, maar is er pas later neergezet. In 1296 werd graaf Floris V in de omgeving van het kasteel vermoord. In de jaren 1610-1647 was P.C. Hooft de hoofdbewoner vanwege zijn functie van drost van Muiden. Hooft bracht er voornamelijk de zomers door en stelde het slot gastvrij open voor zijn vriendenkring, wier bezoeken later leidden tot de schilderachtige Muiderkringmythe. In de Franse tijd gebruikte het Franse leger het kasteel als kazerne en toen vanaf 1795 het slot niet meer bewoond werd, raakte het in verval.

Populisme

Populisme (van het Latijnse populus, "volk") is een manier van politiek bedrijven, waarin de centrale tegenstelling die tussen "het volk" en "de elite" is, en waarbij de populist de kant van "het volk" kiest. Deze begrippen kunnen op verschillende manieren worden ingevuld, zodat men links-populisten, rechts-populisten en diverse andere typen kan onderscheiden. Om die reden kan het populisme niet als een ideologie worden opgevat. In het algemeen spraakgebruik heeft populisme doorgaans een negatieve bijklank, hoewel er politici en denkers zijn die het als geuzennaam voeren.

RTL Autovisie

RTL Autovisie is een Nederlands praatprogramma over auto's en wordt gemaakt door Infostrada in samenwerking met het magazine Autovisie. Het wordt uitgezonden op RTL 7. In een studio discussiëren presentatoren Werner Budding en Rob Kamphues. Historicus Maarten van Rossem test iedere aflevering een auto.

RTV Utrecht

RTV Utrecht, voluit Radio Televisie Utrecht is de regionale omroep voor de provincie Utrecht.

RTV Utrecht ontstond uit een fusie in het najaar van 2002 tussen Radio M (station voor Midden Nederland) en Omroep Utrecht RTV (de stadsomroep van Utrecht). De omroep heeft twee televisiezenders: RTV Utrecht en UStad (lokaal kanaal voor de stad Utrecht) en twee radiozenders: Radio M Utrecht en Bingo FM. Ook participeert RTV Utrecht in het radiostation FunX.

Rossem

Rossem kan verwijzen naar:

Rossem (plaats), een plaats in de Belgische provincie Vlaams-Brabant

ROSSEM, een voormalige Belgische politieke partijVan Rossem kan verwijzen naar:

Arnold van Rossem (1887-1982), Nederlands bijzonder hoogleraar rubbertechnologie

Gerard van Rossem (1919-1990), Nederlands plantkundige en kunstschilder

Jan van Rossem (1854-1918), Nederlands architect

Jean-Pierre Van Rossem (1945-2018), Vlaams publicist, schrijver, zakenman, politicus en mediafiguur

Maarten van Rossem (1943), Nederlands geschiedkundige

Ru van Rossem (1924-2007), Nederlands beeldhouwer, tekenaar en graficus

Vincent van Rossem (1950), Nederlands architectuurhistoricus

Van Rossem (geslacht)

Van Rossem (stripreeks), Vlaamse stripreeks

Van Rossem for President

Van Rossem for President was een Nederlands televisieprogramma van de Evangelische Omroep, gepresenteerd door Maarten van Rossem. In deze serie onderzocht Van Rossem wat de achtergronden van de Amerikaanse presidentiële successen zijn en stelde hij zich kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Hiervoor moet je echter in de Verenigde Staten geboren zijn. Het eerste programmapunt van Van Rossem zou dan ook zijn geweest om Nederland de 51ste staat van de Verenigde Staten te maken. In een campagnecamper trok hij dwars door Amerika, op zoek naar antwoord op de vraag: wat komt er allemaal bij kijken als je president van het machtigste land ter wereld wilt worden?

Door de serie heen leerde Van Rossem, van diverse deskundigen, dat het een ingewikkelde procedure is; je moet goed kunnen organiseren, een goed programma hebben, en het is beter om al jaren van tevoren te beginnen. Hij leerde op welke manier je een campagne kunt financieren en kreeg informatie over de beveiliging van de president en over de speciale presidentiële auto met volgauto's. Tevens kreeg Van Rossem advies over presidentiële kleding. En een laatste punt: een president moet godsdienstig zijn.

Van Rossem in Amerika

Van Rossem in Amerika was een televisieprogramma van de Nederlandse publieke omroep EO, gepresenteerd door Maarten van Rossem. In een serie van vier afleveringen ging Van Rossem kriskras door Amerika op zoek naar het christelijk geloof: via New Orleans naar Washington D.C. en New York.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.