Maarten Spanjer

Martinus Raphaël (Maarten) Spanjer (Amsterdam, 24 oktober 1952) is een Nederlands acteur, die tevens bekend is als schrijver.

Spanjer is onder andere bekend geworden door zijn typetjes zoals Drs. Vijfje, de Voetbalombudsman in Voetbal '80 en Beun de Haas in de sterreclame.

Grote bekendheid verwierf hij in het programma Taxi. In dit programma knoopte Spanjer, vermomd als taxichauffeur, een praatje aan met de passagiers terwijl een verborgen camera draaide. Met het programma won Spanjer de Gouden Roos van Montreux.

Zijn bekendheid heeft er onder andere ook toe geleid dat hij samen met Rijk de Gooyer een serie reclamespotjes maakte voor KPN.

In 2006 speelde Spanjer rechercheur Martin Boks in de politieserie Boks, die uitgezonden werd door Talpa.

Spanjer is ook schrijver. Zo publiceerde hij onder andere in het satirisch studentenweekblad Propria Cures, waarin hij in een polemiek verzeild raakte met Harry de Winter. In 2016 kwam Spanjer in stukken uit, allemaal korte verhalen (anekdotes) gebundeld in één boek.

In 2011 verscheen Spanjer opnieuw als het typetje Beun de Haas in reclamespotjes van de BOVAG.[1][2]

In 2018 treedt Spanjer samen met Arno Smit op als verteller in de nostalgische muziektheatershow Rot op met die geraniums over de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw met zanger Rudy Bennett en The New Motion (deze keer bestaande uit Specs Hildebrand, Pepe Everts, Ruud Saelman, Alan McLachlan en Polle Eduard).

Maarten Spanjer
Maarten Spanjer in 1992
Maarten Spanjer in 1992
Algemene informatie
Geboortenaam Martinus Raphaël (Maarten) Spanjer
Geboren 24 oktober 1952
Land Amsterdam
Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1975-heden
Beroep Acteur
Schrijver
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Boeken

 • Eigen Schuld
 • Het beste van Rijk en Maarten
 • Moedeloos voorwaarts
 • Vissen is ook een sport
 • Zuiderzeeballade
 • Maarten maakt vrienden
 • Drank, voetbal en vrouwen
 • Gisteren liep ze nog
 • Spanjer in stukken

Filmografie

Maarten Spanjer
Maarten Spanjer in 1977

Luisterboeken

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Bovag: Reclameheld Beun de Haas terug op tv EZPress, 14 maart 2011
 2. Beun de Haas na 27 jaar terug op TV! BOVAG, 15 maart 2011
Boks (televisieserie)

Boks was een Nederlandse politieserie geschreven door Simon de Waal, die ook de creatief producent was. De serie was gebaseerd op een reeks detective-boeken onder de naam Boks, die ook waren geschreven door De Waal. Regisseurs waren Bobby Eerhart, Hans Pos en Gijs van der Lelij. De serie werd vanaf 9 april 2006 uitgezonden door Talpa, op het tijdstip waar daarvoor de politieserie Van Speijk werd uitgezonden. De serie stopte na zes afleveringen, omdat Talpa ophield te bestaan. De zeven resterende afleveringen van seizoen 1 zijn later uitgezonden door RTL 5. In 2009 is het complete seizoen uitgebracht op DVD.

De Kameleon op volle toeren

De Kameleon op volle toeren is het vijfde deel uit De Kameleon-boekenreeks van schrijver Hotze de Roos. De illustraties zijn van Gerard van Straaten. De eerste editie kwam uit in 1956.

In 2006 verscheen bij Uitgeverij Rubinstein de gesproken versie van het boek, met de stem van Maarten Spanjer.

De kip en het ei

De kip en het ei is een Nederlandse komedieserie geschreven door Peter Römer. De productie was in handen van John de Mol jr. De serie omvat 22 afleveringen, verdeeld over twee seizoenen. Seizoen 1 werd uitgezonden in 1985, seizoen twee in 1985-1986. De serie was te zien bij de TROS. Het digitale kanaal Comedy Central Family zond de serie regelmatig uit.

De titel van de serie sloeg op de bijnaam de kip van de politie. Na twee seizoenen kwam er geen vervolg meer op de serie. De gehele serie van 22 afleveringen is op dvd verschenen.

De schippers van de Kameleon (film)

De schippers van de Kameleon is een Nederlandse familiefilm van de Friese regisseur Steven de Jong. De hoofdrollen worden vertolkt door Koen en Jos van der Donk.

Deze verfilming van de kinderboekenserie De Kameleon, geschreven door Hotze de Roos, trok in de hete zomer van 2003 meer dan 750.000 bezoekers naar de bioscopen en was daarmee de bestbezochte Nederlandse film van dat jaar. Eind juni 2005 verscheen de opvolger: Kameleon 2.

G.S.F.V. Drs. Vijfje

De Groninger Studenten Futsal Vereniging Drs. Vijfje is een zaalvoetbalvereniging, die opgericht is op 27 maart 2003. Ze telt inmiddels meer dan 400 leden, allen studenten aan de Rijksuniversiteit of Hanzehogeschool Groningen.

De naam Drs. Vijfje is afkomstig van het personage 'Drs. Vijfje' van Maarten Spanjer in het tv-programma Voetbal '80. Deze persoon had een half balletje, een vijfje, op zijn hoofd. Met deze naam legt de vereniging bovendien de link naar de studentenwereld, aangezien de naam tevens een hommage is aan de afgeschafte titel 'drs.'. De vereniging heeft zowel een prestatieve als recreatieve afdeling. Drs. Vijfje speelt op het Zernikecomplex in het ACLO Sportcentrum en het Willem-Alexander Sportcentrum en heeft als stamkroeg Café Jut en Jul. De clubkleuren zijn lichtblauw met wit, al wordt ook regelmatig uitgeweken naar fel roze. Deze kleuren zijn kort na de oprichting gekozen vanwege hun studentikoze karakter. Het eerste tenue gelijkte het thuistenue van de film All Stars. In het seizoen 2017-2018 heeft de vereniging ongeveer 450 leden die in 48 teams spelen: 40 heren- en 8 damesteams.

De vereniging komt uit in door de KNVB georganiseerde competities. Het eerste herenteam speelt in de Topklasse Noord, het eerste damesteam in de landelijke Eredivisie. De vereniging kent vier selectieteams: twee heren- en twee damesteams, die allen op vrijdag hun wedstrijden spelen. De vereniging tracht een piramidestructuur te onderhouden met betrekking tot het aantal teams per klasse. In alle klassen zijn teams aanwezig en in de vierde (en laagste) klasse spelen de meeste teams. Drs. Vijfje heeft de beschikking over vier gediplomeerde trainers.

G.S.F.V. Drs. Vijfje kent een zeskoppig bestuur, dat jaarlijks herkozen wordt. Het bestuur wordt bijgestaan door de Raad van Advies en gecontroleerd door de Kas Commissie. Verder kent de vereniging enkele commissies zoals de AlCo (Almanak), RePro (Redactie & PR), de IC (Internet) de FEC (Feest en Evenementen), de SpoCo (Sponsoren) en de ToCo (Toernooien).

Drs. Vijfje is een van de ruim vijftig Groninger studentensportverenigingen die aangesloten zijn bij overkoepelende sportstichting de ACLO.

Gouden Roos (festival)

De Gouden Roos (Rose d’Or) is het meest prestigieuze Europese festival voor amusementsprogramma's op televisie.

Het eerste festival was in 1961 in Montreux in Zwitserland. Gedurende 43 jaar werd het hier gehouden. Van 2004 tot 2012 werd het festival in Luzern gehouden, eveneens in Zwitserland. Vanaf 2013 werd het festival ieder jaar ergens anders gehouden. Eerst in Brussel, in 2014 in Berlijn en in 2015 in Londen.

Het doel van het festival is "het belonen van originaliteit, kwaliteit en creativiteit in amusementsprogramma's en het bevorderen van uitmuntendheid in televisie en nieuwe media".

Kameleon 2

Kameleon 2 is een Nederlandse familiefilm van de Friese regisseur Steven de Jong. Het is een vervolg op De schippers van de Kameleon die twee jaar eerder verscheen. De hoofdrollen worden ook in deze film vertolkt door Koen en Jos van der Donk.

Net zoals zijn voorganger in 2003 werd ook deze film, ondanks tegenvallende recensies en ook met veel minder bezoekers ( = 430.000), de bestbezochte Nederlandse film van het jaar 2005.

Lijst van presentatoren van Talpa

Hieronder staat een lijst van presentatoren van Talpa op alfabetische volgorde. Op 27 juni 2005 presenteerde Talpa, in bijzijn van vele bekende presentatoren, het programmaschema.

Frits Barend

Froukje de Both - tekende in 2006 een contract bij RTL

Henk van Dorp

André van Duin

Beau van Erven Dorens

Jan Joost van Gangelen

Cees Geel

Wilfred Genee

Winston Gerschtanowitz

Gordon

Angela Groothuizen

Ernst-Paul Hasselbach

Henny Huisman - keerde na enige tijd terug naar de EO

Inge Ipenburg

Gerard Joling

Jeroen van Kan

Victoria Koblenko

Bridget Maasland

Jan Mulder

Linda de Mol

Fatima Moreira de Melo

Ivo Niehe - keerde uiteindelijk terug naar de TROS

Harmke Pijpers

Maarten Spanjer

Jack Spijkerman

Humberto Tan

Margje Teeuwen

Caroline Tensen

Ruud de Wild

Rolf Wouters

Lijst van programma's van Talpa

Op 27 juni 2005 presenteerde Talpa, in bijzijn van vele bekende presentatoren, het programmaschema.

Hieronder staat een lijst van televisieprogramma's bij Talpa op alfabetische volgorde.

4x Blauw

5 tegen 5 (presentatie: Gordon, later door Winston Gerschtanowitz)

7 plagen

De 80's & 90's Kwis (presentatie: Jan Joost van Gangelen)

Barend & van Dorp (met: Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder)

Big Brother (presentatie: Bridget Maasland)

Beroemde Ouders

Boks (politieserie met Maarten Spanjer, Jim Bakkum en Hanna Verboom)

Buurt op stelten

Bijstand in de Liefde

Café de Sport (presentatie: Humberto Tan en Jack Spijkerman)

De Bouw (presentatie: Margje Teeuwen)

De Buitenlandse Bruid

De Gouden Kooi

De grootste verliezer

De leukste thuisvideo's (gepresenteerd door Charly Luske

De Nix-factor

De slimste (presentatie: Linda de Mol)

De wedstrijden: Samenvattingen van alle Eredivisie-wedstrijden

De weg naar Talpa (Openingsprogramma van de zender)

Deadwood

Entertainment Live (presentatie: Anouk Smulders, Sjimmy Bruijninckx, Evert Santegoeds)

Empire

Expeditie Robinson (presentatie: Ernst-Paul Hasselbach)

Go or no Go

Gooische Vrouwen (Dramaserie met onder anderen Linda de Mol en Peter Paul Muller)

Het beste van Big Brother

Het glas is half vol (met Viola Holt en Bonnie St. Claire)

Het huwelijk van...

Het Land van Maas en Geel (Presentatie: Bridget Maasland en Cees Geel)

Het Weer

Hoe word ik een Gooische Vrouw? (presentatie: Bridget Maasland)

Hotel Big Brother (presentatie: Caroline Tensen)

In de huid van... (presentatie: Winston Gerschtanowitz)

Ivo (presentatie: Ivo Niehe)

Je leven in de steigers (presentatie: Bridget Maasland)

Joling & Gordon over de vloer (met: Gerard Joling en Gordon)

Koppels

Koppensnellers(presentatie: Jack Spijkerman)

Lieve Lust

Linda & Beau op zondag (presentatie: Beau van Erven Dorens en Linda de Mol) (beëindigd)

Lotte

M/V (Presentatie: Linda de Mol en Beau van Erven Dorens)

Man & Paard (Comedy met Beau van Erven Dorens, Viviënne van den Assem en Arijan van Bavel)

't Mannetje

Marco Borsato & Friends

Meneer de Huisvrouw

Nieuw Dier

NSE Nieuws (met onder anderen Beau van Erven Dorens en Bridget Maasland) (voortijdig beëindigd)

Ongelooflijk maar waar

Op z'n Hollands (Met Kim Holland)

Parels & Zwijnen

Postcodeloterij 1 Miljoen Wat? (presentatie: Winston Gerschtanowitz)

Postcodeloterij Deal or no deal (presentatie: Beau van Erven Dorens)

Postcodeloterij één tegen 100 (presentatie: Caroline Tensen)

Postcodeloterij Miljoenenjacht (presentatie: Linda de Mol)

Rauw!

Reislust

Rozengeur & Wodka Lime

Samen

Sarina het medium

Sjoemelaars en sjacheraars

Slapen bij Frans Bauer

Sponsor Loterij Superbal (presentatie: Rolf Wouters)

Sponsor Loterij Super Surprise Show (presentatie: Henny Huisman)

Street Legends (Met Edgar Davids)

The 4400

Thuis (voortijdig beëindigd)

Toen ik 17 was

Top Kok

Toppers in concert

Typisch Van Duin (Het beste van André van Duin)

Uit Het Leven

Van Speijk

Villa BvD (met: Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder)

Weeds

Wie goed doet... (presentatie: Renate Gerschtanowitz)

Woef: Hoe word ik een beroemde hond? (presentatie: Bridget Maasland)

Wondere Wereld

Mijn idee

Mijn idee was een Nederlands jeugdserie van de NCRV, waarin een serie minidrama’s werd uitgezonden waarvan de verhalen werden geschreven door kinderen zelf, in plaats van de gebruikelijke scenarioschrijvers. Bedenker en regisseur Karst van der Meulen deed in 1985 een oproep aan kinderen om hem hun zelfgeschreven verhalen toe te sturen. Uit 2000 inzendingen werden elf verhalen uitgekozen en verfilmd. De kinderen kregen tijdens het jeugd- en jongerengala op de nationale filmdagen in Utrecht een Gouden Paperclip van de NCRV uitgereikt, als prijs voor de beste filmscenario's.Na het succes van het eerste seizoen nam Van der Meulen in 1987 en 1990 nog twee seizoenen van Mijn idee op. Het programma ontving in 1988 een eervolle vermelding voor de Zilveren Nipkowschijf.D66-politicus Boris van der Ham was een van de jongeren wier scenario werd uitgezonden. Diverse grote namen hadden één of meerdere gastrollen in de films, waaronder Willeke van Ammelrooy, Bartho Braat, Lex Goudsmit, Gerda Havertong, Hetty Heyting, Leen Jongewaard, Marc Klein Essink, Nada van Nie, Sjoerd Pleijsier, Elsje Scherjon, Maarten Spanjer en Bram van der Vlugt.

Polle Eduard

Robbie (Polle) Eduard (Delft, 2 december 1948) is een Nederlands zanger, muzikant, tekstschrijver en componist.

Rijk de Gooyer

Rijk de Gooijer (Utrecht, 17 december 1925 – Amsterdam, 2 november 2011), bij het grote publiek beter bekend als Rijk de Gooyer, was een Nederlandse acteur die tevens naam heeft gemaakt als komiek, zanger, schrijver en columnist.

De Gooyer werd geboren in een gereformeerd bakkersgezin, als helft van een twee-eiige tweeling. Hij werd als eerste geboren, voor zijn tweelingzus Ankie. Hij groeide op in zijn geboortestad Utrecht.

Robert Jensen

Robert Kjærby Jensen (Voorburg, 12 april 1973) is een Nederlandse radio-dj en televisiepresentator.

Rudy Bennett

Rudy Bennett, alias van Rudy van den Berg, (Den Haag, 27 december 1942) is een Nederlandse zanger.

Specs Hildebrand

Theo van Scherpenseel (Amsterdam, 16 augustus 1950), bekend als Specs Hildebrand, is een Nederlandse zanger, gitarist en componist.

Taxi (NCRV)

Taxi was een televisieprogramma van de Nederlandse omroep NCRV, dat vanaf 1993 werd uitgezonden. In dit programma knoopte de presentator, vermomd als taxichauffeur, een praatje aan met de passagiers terwijl een verborgen camera draaide. Als de gefilmde persoon vervolgens toestemming gaf, werden de beelden in het programma uitgezonden.De eerste aflevering van het programma werd op 19 juli 1993 uitgezonden. De eerste seizoenen was Maarten Spanjer de taxichauffeur. Het programma werd zeer populair: in het seizoen 1994-1995 werden de afleveringen gemiddeld door 2,7 miljoen mensen bekeken. Na vier seizoenen vertrok Spanjer: zijn rol als taxichauffeur was ondoenlijk geworden doordat te veel klanten hem herkenden. Na Spanjer volgden verschillende andere presentatoren, onder wie Michiel Romeyn en Yvonne van den Hurk, die echter de populariteit van Spanjer niet konden evenaren.De bekendste rit die Spanjer met de taxi maakte was toen hij Rijk de Gooyer na afloop van het Nederlands Filmfestival in Utrecht naar huis brengt. In beschonken toestand gooit de Gooyer onder aanvoering van Spanjer het eerder op de avond gewonnen Gouden Kalf uit raam. Het beeld stuitert via de vluchtstrook van de snelweg de berm in. Medewerkers van het programma hebben het beeld later opgeraapt uit de berm en meegenomen.

De serie werd aan verschillende andere landen verkocht, en het programma won de internationale persprijs op het Gouden Roos-festival van 1995 in Montreux.Het programma heeft ook een seizoen bij RTL 4 gelopen.

Tonio Hildebrand

Tonio Hildebrand (Blaricum, 20 september 1930 – Amsterdam, 26 augustus 2005) was een publiek figuur in Nederland. Hij was herkenbaar aan een grote snor en een grote Havanna-sigaar.

Voetbal '80

Voetbal '80 was een Nederlands televisieprogramma dat vanaf 1980 door de VARA werd uitgezonden en werd gepresenteerd door Felix Meurders. Het programma was de opvolger van FC Avondrood en besteedde voornamelijk aandacht aan voetbal maar soms ook weleens aan een andere sport.

In tegenstelling tot Studio Sport werd ook regelmatig aandacht besteed aan amateurclubs maar ook aan de kleinere clubs in het betaald voetbal. Zo liep men bijvoorbeeld een dag mee met de voorzitter van SC Veendam.

Andere medewerkers aan het programma waren onder meer Harry Vermeegen en Maarten Spanjer die Drs. Vijfje de voetbalombudsman speelde. Ook verzorgde hij de rubriek Het Miskende Talent.

Het programma werd ook later tijdens de jaren 80 uitgezonden, al bleef de titel altijd Voetbal '80.

Voorbij, voorbij

Voorbij, voorbij is een televisiefilm uit 1979 van regisseur Paul Verhoeven. De film is ook bekend onder de internationale titel All Things Pass.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt verzetsman Arie (Hidde Maas) doodgeschoten door de Nederlandse SS'er Niels (Jan Staal), die zich tijdens de laatste maanden van de oorlog verschrikkelijk misdraagt. Niels had eigenlijk geliquideerd moeten worden, maar ontsnapte naar Duitsland. Tijdens Arie's begrafenis zweren zijn kameraden van het verzet zijn dood te zullen wreken. Ze begraven het beoogde moordwapen in de Biesbosch. 35 jaar na de oorlog komt een van hen, oud-verzetsstrijder Ab (André van den Heuvel), Niels bij toeval tegen. Ab besluit om zijn oude vrienden Dorien (Andrea Domburg), Gerben (Piet Römer), Cees (Jan Retèl) en Ben (Guus Oster) weer bijeen te brengen om 'herinneringen op te halen'. Ab wil zich eigenlijk aan zijn belofte houden, maar hij komt er echter al snel achter dat zijn oude kameraden dit zinloos vinden en dat men het verleden moet laten rusten. Alleen de voormalige communist Gerben is zijn eed niet vergeten en besluit Ab bij te staan.

Andere rollen worden onder meer gespeeld door Simone Kleinsma, Riek Schagen (als de vrouw van Niels) en Maarten Spanjer.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.