La casa de papel

La casa de papel (letterlijke vertaling: Het huis van papier) is een Spaanse heistserie van Álex Pina. De eerste aflevering werd op 2 mei 2017 op de Spaanse zender Antena 3 uitgezonden. Op 22 december 2017 verscheen het eerste deel van de afleveringen in Nederland en België op Netflix.[1] Money Heist is de Engelse titel op Netflix.

La casa de papel
Alternatieve titel Money Heist (Engels)
Genre Thriller
Speelduur 41–55 minuten per aflevering
Bedenker Álex Pina
Hoofdrollen Úrsula Corberó
Alba Flores
Álvaro Morte
Paco Tous
Pedro Alonso
Itziar Ituño
Miguel Herrán
Jaime Lorente
Regie Jesús Colmenar
Miguel Ángel Vivas
Álex Rodrigo
Alejandro Bazzano
Javier Quintas
Scenario Manel Santisteban
Iván Martínez Lacámara
Muziek "My Life is Going On"
Bella ciao
Land van oorsprong Vlag van Spanje Spanje
Taal Spaans
Locatie Madrid, Spanje
Uitzendingen
Start 2 mei 2017
Afleveringen 23
Seizoenen 3
Zender Antena 3
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Samenvatting

Een mysterieuze man die zichzelf "de professor" noemt, organiseert samen met acht specialisten de grootste overval in de Spaanse geschiedenis. Samen willen ze de Koninklijke Munt van Spanje infiltreren om zelf bankbiljetten te drukken. Het doel is om met een totaal van 2,4 miljard euro in de tas het gebouw te verlaten. Ze hebben hiervoor elf dagen toegang tot de gelddrukmachines nodig. Dit vereist een uitgekiend plan om de speciale eenheden van de Spaanse politie om de tuin te leiden.

Cast en personages

 • Úrsula Corberó als Silene Oliveira ("Tokio")
 • Itziar Ituño als Raquel Murillo (“Lissabon”)
 • Álvaro Morte als Sergio Marquina ("El Profesor")
 • Paco Tous als Agustín Ramos ("Moscú")
 • Pedro Alonso als Andrés de Fonollosa ("Berlín")
 • Alba Flores als Ágata Jiménez ("Nairobi")
 • Miguel Herrán als Aníbal Cortés ("Río")
 • Jaime Lorente als Ricardo Ramos ("Denver")
 • Esther Acebo als Mónica Gaztambide (“Stockholm”)
 • Enrique Arce als Arturo Román
 • María Pedraza als Alison Parker
 • Darko Peric als Yashin Dasáyev ("Helsinki")
 • Roberto García als Radko Dragic ("Oslo")
 • Kiti Mánver als Mariví Fuentes

Release

De serie is opgedeeld in verschillende delen. Het eerste deel, dat uit de afleveringen 1 tot en met 9 bestaat, werd van 2 mei tot 27 juni 2017 uitgezonden op Antena 3. Deze negen afleveringen zijn opnieuw bewerkt door Netflix en op 22 december 2017 online gezet als 13 afleveringen. Het tweede deel van de serie, dat uit de afleveringen 10 tot en met 15 bestaat, werd uitgezonden van 16 oktober tot 23 november 2017. Het tweede deel is op 6 april 2018 uitgebracht als negen afleveringen op Netflix.[2] Een derde deel werd besteld door Netflix en werd op 19 juli 2019 uitgebracht en telde 8 afleveringen.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Referenties

Referenties

 1. La casa de papel op netflix.com
 2. we hebben het antwoord: in april komen er 9 nieuwe afleveringen online.... Nog even wachten dus, tweet van @NetflixNL op 12 januari 2018.
Bella ciao

Bella ciao (Italiaans voor: Dag schoonheid) is een Italiaans strijdlied, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië populair werd onder de partizanen die zich verzetten tegen het fascisme en nationaalsocialisme.

Jaime Lorente

Jaime Lorente López (Murcia, 12 december 1991) is een Spaans acteur. Hij is bekend geworden door zijn rol als Ricardo "Denver" Ramos in de Netflix-serie La casa de papel en Fernando "Nano" García Domínguez in de televisieserie Élite.

Kiti Mánver

Kiti Mánver (Antequera, 11 mei 1953) is een Spaans theater- en televisieactrice.

Kraakfilm

Een kraakfilm (in het Engels heist film of caper movie) is een film waarin het doel van de hoofdpersonen is om iets kostbaars op een ingenieuze manier te stelen. De voorbereidingen op en uitvoering van de diefstal worden uitvoerig in beeld gebracht. Vaak is er ook aandacht voor de nasleep van de inbraak.

Lijst van Netflix original-series

Een lijst van series die zijn uitgebracht door Netflix. Zie voor een actuele lijst, de Externe links.

María Pedraza

María Pedraza (Madrid, 26 januari 1996) is een Spaanse film- en televisieactrice, die in 2017 bekendheid won in de rol van Alison Parker in de serie La Casa De Papel en als Marina Nunier Osuna in de Netflix-serie Élite.

Miguel Herrán

Miguel Herrán (Málaga, 25 april 1996) is een Spaans acteur.

Pedro Alonso

Pedro Alonso is een Spaans acteur. Hij is vooral bekend door zijn rol als Berlijn in La Casa de Papel.

Álvaro Morte

Álvaro Antonio García Morte (Algeciras, Cádiz, 23 februari 1975) is een Spaanse acteur, vooral bekend om zijn rollen in veel Spaanse televisieseries. Zoals: Gabriel Areta in Amar es para Siempre, Lucas Moliner in El secreto de Puente Viejo, beide producties waren van Antena 3, en Sergio Marquina 'El Profesor' in La casa de papel (2017-2018), geproduceerd door Vancouver Media, in samenwerking met Atresmedia Series.

In 2012 richtte hij het theatergezelschap 300 Pistolas op en begon theaterstukken te leiden zoals El lazarillo de Tormes, Tres Haras de Copa, La casa de Bernarda Alba of El perro del hortelano.

Úrsula Corberó

Úrsula Corberó Delgado (Llinars del Vallès, 11 augustus 1989) is een Spaanse actrice die internationaal doorbrak met haar rol als Tokyo in de Spaanse serie La casa de papel. Ze had haar eerste rol in 2002 als Maria in de serie Mirall Trencat.

Voor haar rol in La casa de papel werd ze in 2018 in Spanje de winnaar als beste actrice van de ATV Iris filmprijzen en was ze genomineerd als beste actrice in een hoofdrol van een televisieserie voor de Spaanse Feroz prijzen.

Lenvensloop:

Úrsula heeft sinds 2016 een relatie met Chino Darin, een Argentijnse acteur.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.