Kathalijne Buitenweg

Kathalijne Maria Buitenweg (Rotterdam, 27 maart 1970) is een Nederlandse politica voor GroenLinks. Sinds 23 maart 2017 is ze lid van de Tweede Kamer. Ze was tussen 2004 en 2009 delegatieleider van de transnationale delegatie van GroenLinks en Groen in het Europees Parlement. Daarna promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam in de rechten en was ze lid van het College voor de Rechten van de Mens. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017 stond zij op de lijst van GroenLinks op de tweede plaats.

Kathalijne Buitenweg
KathelijneBuitenwegMaastricht
Algemene informatie
Volledige naam Kathalijne Maria Buitenweg
Geboren 27 maart 1970
Partij GroenLinks
Titulatuur dr.
Politieke functies
1999-2009 Lid Europees Parlement
2017-heden Lid Tweede Kamer
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Levensloop

Voor de politiek

Tussen 1982 en 1987 was Buitenweg lid van het bestuur van de jeugdorganisatie van het Nivon. Na het afronden van haar vwo in 1989 studeerde Buitenweg geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in Europese Studies en Amerikanistiek. In 1991 werd ze lid van het bestuur van het Europees Coördinatiebureau van Internationale Jongerenorganisaties, vanuit de jongerenorganisatie van het Nivon. In 1993 werd ze vicevoorzitter, wat ze zou blijven tot 1995. Tussen 1993 en 1994 was ze daarnaast medewerker van de Internationale Jonge Natuurvrienden. In 1994 studeerde ze af. Tussen 1994 en 1995 werkte ze als stagiaire bij het Directoraat Generaal 10 van de Europese Commissie en was ze lid van de stuurgroep van de Europese Jeugdcampagne tegen racisme, xenofobie, antisemitisme en intolerantie, een initiatief van de Raad van Europa.

In 1995 ging Buitenweg voor de GroenLinks-delegatie in het Europees Parlement werken als fractiemedewerker. In 1997 deed ze naast haar baan een cursus marketing bij het Nederlands Instituut voor Marketing. In 1998 werd ze fractiemedewerker bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks.

Politieke loopbaan

In 1999 werd ze gekozen als lid van het Europarlement. Van 1999 tot 2004 was ze lid van het budgetcomité, het comité Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken en de delegatie naar Zuid-Afrika.

In 2004 werd ze verkozen tot lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van 2004 en dus politiek leider van GroenLinks in Europa. Voor het congres was alleen de huidige delegatievoorzitter Joost Lagendijk verkiesbaar. Lagendijk had in 1999 de partij tot een historische verkiezingsoverwinning geleid. Hoewel ze aanvankelijk had gezegd deze positie niet te ambiëren, stelde Buitenweg zich enkele minuten voor de stemming pas verkiesbaar, nadat een motie door het congres was aangenomen die enkelvoudige voordrachten voor het lijsttrekkerschap afwees. Het partijcongres koos voor Buitenweg boven Lagendijk. Buitenweg was zo onvoorbereid op de overwinning dat ze overwinningsspeech van Lagendijk voorlas. Bij de verkiezingen hield GroenLinks slechts twee van de vier zetels over.

Ook in de tweede periode zat ze in het comité Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement, de budgetcommissie. Daarnaast was zij plaatsvervangend lid van de milieucommissie. Ook was zij lid van het tijdelijk comité Beleidsverandering en budgettaire middelen in de vergrote Unie. Daarnaast is ze lid van de delegatie naar de Verenigde Staten en vervanger van de delegatie naar de Volksrepubliek China. Aan het begin van de periode speelde Buitenweg een belangrijke rol in de oppositie van het Europees Parlement tegen kandidaat-Eurocommissaris Rocco Buttiglione.[1][2] In 2006 was ze lid van de tijdelijke onderzoekscommissie naar CIA-activiteiten in Europa. In het Europees Parlement richtte Buitenweg zich met name op antidiscriminatiewetgeving, drugsbeleid, homo-emancipatie en burgerlijke vrijheden.

In 2008 maakte ze bekend geen derde termijn in het Europees Parlement te ambiëren.[3] Op 7 maart 2009 werd ze wel weer op de lijst van GroenLinks gezet voor de Europees Parlementsverkiezingen, deze keer als lijstduwer. Ze werd opgevolgd als lijsttrekker door Judith Sargentini.

Naast haar werk in het Europees Parlement was Buitenweg een belangrijke figuur binnen GroenLinks. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 was Buitenweg lijstduwer op de kandidatenlijst van GroenLinks. In 2010 en 2012 werd zij wederom benoemd in deze positie.[4] In 2007 was Buitenweg lid van de commissie Van Ojik die de campagne, de koers en het imago van GroenLinks bij de laatste drie verkiezingen evalueerde. En in 2010 en 2012 was zij voorzitter van de programmacommissie van GroenLinks.

Naast haar politieke werk was Buitenweg betrokken bij het stadsdeel Zeeburg, Amsterdam, de adoptiewijk van de GroenLinksfractie. Ze is voorzitter van het bestuur van Vrijwilligerscentrale Amsterdam, ambassadeur van MYBODY en vicevoorzitter van Stichting Zwerfjongeren Nederland.

In 2017 werd Buitenweg verkozen als lid van de Tweede Kamer. Zij stond als tweede op de kandidatenlijst van GroenLinks. Zij heeft in de Tweede Kamer de portefeuilles justitie, asiel en migratie.

Loopbaan buiten de politiek

In 2009 werd Buitenweg promovenda Europees recht en docent aan de Universiteit van Amsterdam.[5] Op 23 september 2016 verdedigde Buitenweg haar proefschrift "The European Parliament's Quest for Representative Autonomy - an internal perspective" in de aula van de Universiteit van Amsterdam.

Van 1 oktober 2012 tot en met maart 2017 was ze lid van het College voor de Rechten van de Mens en sinds 20 april 2016 is zij voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK).

Daarnaast vervult ze een aantal bestuursfuncties. Tot eind 206 was zij lid van de Raad van Toezicht van ProDemos. Ze is lid van de Raad van Toezicht van de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam en lid van het bestuur van VoteWatch Europe. Ook is ze lid van de Commissie Mensenrechten van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. Eerder was Buitenweg voorzitter van het Clara Wichmannproefprocessenfonds, toen dit fonds de rechtszaak won tegen de Nederlandse staat inzake de SGP. Ook was zij voorzitter van het bestuur van de Toneelmakerij.

Privéleven

Kathalijne Buitenweg is gehuwd met de voormalig GroenLinks-politicus Maarten van Poelgeest. Het echtpaar heeft een dochter en een zoon. Ze is vegetariër. Ze is de zus van acteur Joost Buitenweg.

Externe links

Bronnen en/of noten
  1. Rocco Buttiglione te conservatief op trouw.nl
  2. Kathalijne Buitenweg op GroenLinks.nl
  3. Europarlementarier Kathalijne Buitenweg uit politiek, de Volkskrant 25 juni 2008
  4. Kandidatenlijst GroenLinks klaar voor progressieve koers op GroenLinks.nl
  5. dr. K.M. (Kathalijne) Buitenweg
Vlag van NederlandTweede Kamerleden voor GroenLinks (lijst)Logo GL

Niels van den Berge · Laura Bromet · Kathalijne Buitenweg · Isabelle Diks · Corinne Ellemeet · Jesse Klaver · Suzanne Kröger · Tom van der Lee · Bram van Ojik · Nevin Özütok · Wim-Jan Renkema · Paul Smeulders · Bart Snels · Lisa Westerveld

Corinne Ellemeet

Corinne Elisabeth de Jonge van Ellemeet (Rotterdam, 26 april 1976) is een Nederlands politica namens GroenLinks.

Europese Parlementsverkiezingen 1999/Kandidatenlijst/GroenLinks

De kandidatenlijst voor de Europese Parlementsverkiezingen 1999 van GroenLinks werd op een partijcongres op 5 februari 1999 door de aanwezige partijleden vastgesteld. Achter verkozen kandidaten staat een *.

Europese Parlementsverkiezingen 2004/Kandidatenlijst/GroenLinks

De kandidatenlijst voor de Europese Parlementsverkiezingen 2004 van GroenLinks werd op een partijcongres op 14 februari 2004 door de aanwezige partijleden vastgesteld. Achter verkozen kandidaten staat een *.

Europese Parlementsverkiezingen 2004 in Nederland

Op 10 juni 2004 vonden in Nederland verkiezingen plaats voor de zittingsperiode 2004/2009 van het Europees Parlement. Voor Nederland waren bij deze verkiezingen 27 zetels beschikbaar, vier minder dan bij de verkiezingen in 1999.

Europese Parlementsverkiezingen 2009/Kandidatenlijst/GroenLinks

De kandidatenlijst voor de Europese Parlementsverkiezingen 2009 van GroenLinks werd op een partijcongres op 7 maart 2008 door de aanwezige partijleden vastgesteld. Achter de verkozen kandidaten staat een *.

GroenLinks

GroenLinks (afgekort: GL) is een Nederlandse politieke partij en heeft een progressief-linkse signatuur.

De partij heeft politieke vertegenwoordigers in gemeenteraden, gemeentebesturen, Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten, Tweede Kamer, Eerste Kamer en Europees Parlement.GroenLinks is in 1990 opgericht na een fusie van vier kleine linkse partijen: de PPR, de PSP, de CPN en de EVP. Ria Beckers was de eerste lijsttrekker. In 1994 voerden Ina Brouwer en Mohamed Rabbae samen de lijst aan. Paul Rosenmöller leidde de partij in 1998 naar elf zetels in de Tweede Kamer. Hij werd in 2003 opgevolgd door Femke Halsema. Zij kon het succes van de charismatische Rosenmöller niet handhaven, en in 2008 sloot de partij een heroriëntatie af met een nieuw beginselprogramma. Halsema leidde de partij in 2010 nog naar tien zetels, maar wilde niet opnieuw oppositie voeren. Ze werd opgevolgd door Jolande Sap. Onder haar leiding werd een politiemissie naar de Afghaanse provincie Kunduz gesteund, maar de achterban stond daarvoor niet te juichen. Meer bijval oogstte haar rol in de totstandkoming van de overheidsbegroting voor 2013. De parlementsverkiezingen van 2012 werden een zeperd voor GroenLinks. Enkele weken later werd het vertrouwen in Sap opgezegd, en zij stapte op als partijleider en parlementslid. Bram van Ojik volgde haar op als voorzitter van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer, tot hij in mei 2015 zijn functie overdroeg aan Jesse Klaver. Onder Klavers leiding behaalde GroenLinks in 2017 14 Tweede Kamerzetels, het hoogste aantal uit de partijgeschiedenis.

Isabelle Diks

Lillian Isabella (Isabelle) Diks (Heerlen, 25 juli 1965) is een Nederlands GroenLinks politica.

Joost Buitenweg

Roderick Joost Buitenweg (Amsterdam, 24 mei 1967) is een Nederlands acteur, producent en regisseur.

Buitenweg werd aanvankelijk afgewezen voor de toneelschool en deed daarom de HBO-studie spelmethodiek, waarin hij ook afstudeerde. Hij wilde echter nog steeds acteur worden en naast zijn studie volgde hij daarom ook acteerlessen en deed mee aan diverse audities en producties.

Nog tijdens zijn studie werd Buitenweg bij de Toneelgroep Amsterdam aangenomen voor het stuk "Voorjaarsontwaken". Dit stuk betekende zijn doorbraak als acteur. Hij was vervolgens twee jaar lang te zien als de schurk Rien Hoogendoorn in Goede tijden, slechte tijden. Later speelde hij in diverse series mee (zie onder), onder meer als Lex Pijnakker in SamSam. Hij speelde in films in België en Groot-Brittannië en in een comedy in Duitsland.

Ook legde Buitenweg zich op het presenteren toe. Hij presenteerde verschillende televisieprogramma's, onder meer voor SBS6 en Call TV. In 2003 presenteerde Buitenweg samen met Edwin Ouwehand de ochtendshow op radiozender Yorin FM.

Buitenweg woont in Almere met zijn vrouw Anouk. Kathalijne Buitenweg is zijn zus.

Laura Bromet

Laura Bromet (Purmerend, 17 januari 1970) is een Nederlands politicus voor GroenLinks. Sinds juni 2018 is ze lid van de Tweede Kamer.

Lijst van delegatieleiders Europees Parlement GroenLinks

Hieronder staat een lijst van delegatieleiders van het Groen Progressief Akkoord, Regenboog en GroenLinks in het Europees Parlement. Deze fractie in het Europees Parlement heeft sinds de oprichting van het GroenLinks vijf verschillende voorzitters gehad.

Lijst van familiale verbanden tussen Nederlandse politici

Hieronder staat een lijst van een aantal Nederlandse politici en gezagsdragers met hun (familie)relatie. Zowel in België als in Nederland is een groot aantal politici en gezagsdragers familie van elkaar.

Burgemeester Paul Depla (PvdA) is een broer van Staf Depla (PvdA), oud-Tweede Kamerlid en nu wethouder in Eindhoven

Kamerlid Margreet de Boer (GroenLinks) is een dochter van Kamerlid Wim de Boer (GroenLinks);

Kamerlid Saskia Noorman-den Uyl (PvdA) is een dochter van premier Joop den Uyl (PvdA);

Kamerlid Pieter Jan Biesheuvel (CDA) neef van Premier Barend Biesheuvel (ARP)

Fractievoorzitter Frits Bolkestein (VVD) kleinzoon van minister Gerrit Bolkestein (VDB);

Minister Piet Hein Donner (CDA) kleinzoon van minister Jan Donner (ARP).

Fractievoorzitter Jozias van Aartsen (VVD) zoon van minister Jan van Aartsen (ARP)

Partijvoorzitter Michiel van Hulten (PvdA) zoon van Kamerlid Michel van Hulten (PPR)

Fractievoorzitter Bas de Gaay Fortman (PPR) zoon van minister Wilhelm Friedrich de Gaay Fortman (ARP)

Minister Wilhelm Friedrich de Gaay Fortman (ARP) neef (oomzegger) van Kamerlid Pieter Diepenhorst (ARP) en neef van staatssecretaris I.N.Th. Diepenhorst (CHU)

Staatssecretaris I.N.Th Diepenhorst (CHU) zoon van Kamerlid Pieter Diepenhorst (ARP)

Kamerlid Wouter Gortzak (PvdA) zoon van Kamerlid Henk Gortzak (CPN)

Minister Willem Drees jr. (DS'70) zoon van premier Willem Drees (PvdA)

Minister Ben Bot (CDA) zoon van minister Theo Bot (KVP)

Commissaris van de Koningin Harry Borghouts (GroenLinks) zoon van minister Johannes Borghouts (KVP)

Senator Yvonne Timmerman-Buck (CDA) dochter van staatssecretaris Werner Buck (KVP)

Minister Arie Pais (VVD) is getrouwd met minister Eegje Schoo (VVD)

Europarlementariër Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) met wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks)

Kamerlid Wijnand Duyvendak (GroenLinks) woont samen met Kamerlid Mirjam de Rijk (GroenLinks)

Fractievoorzitter Andrée van Es (PSP) gehuwd met Kamerlid Maarten van Traa (PvdA)

Minister en Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) gehuwd met en later gescheiden van minister Bram Peper (PvdA)

Fractievoorzitter Jan Marijnissen (SP) gehuwd met wethouder Mari-Anne Marijnissen (SP) en vader van fractievoorzitter Lilian Marijnissen (SP)

Kamerlid Olga Scheltema-de Nie (D66) gehuwd met staatssecretaris Michiel Scheltema (D66)

Kamerlid Jan de Wit (SP) gehuwd met wethouder Riet de Wit (SP)

Kamerlid Conny Patijn (PvdA, voorheen lid CHU) vader van Kamerlid en burgemeester Schelto Patijn (PvdA) en Kamerlid en staatssecretaris Michiel Patijn (VVD)

Kamerlid Jet Nijpels-Hezemans (AOV) schoonzus van fractievoorzitter en minister Ed Nijpels (VVD)

Kamerlid Dick de Cloe (PvdA) broer van Kamerlid Cees de Cloe (PvdA)

Minister Leendert Ginjaar (VVD) gehuwd met staatssecretaris Nell Ginjaar-Maas (VVD)

Fractievoorzitter Hans Janmaat (CD) gehuwd met Kamerlid Wil Schuurman (CD)

Kamerlid Cor van Dis sr. (SGP) vader van Kamerlid Cor van Dis jr. (SGP)

Fractievoorzitter Hendrik Tilanus (CHU) was de vader van fractievoorzitter Arnold Tilanus (CHU)

Kamerlid Willem Witteveen (PvdA) zoon van minister Johan Witteveen (VVD)

Kamerlid Rinse Zijlstra (ARP) broer van premier Jelle Zijlstra (ARP)

Nevin Özütok

Nevin Özütok (Adana (Turkije), 20 maart 1960) is een Nederlands politica van Turkse afkomst. Haar vader kwam als arbeidsmigrant naar Amsterdam om te werken in de scheepsbouw. Nevin was twaalf toen ze samen met haar moeder door een gezinshereniging naar Nederland kwam. Zij woonden in de Indische buurt in Amsterdam.

Namens GroenLinks was zij in 2006 korte tijd lid van de Tweede Kamer. In 2017 werd zij opnieuw verkozen in de Tweede Kamer.

Niels van den Berge

Cornelis Niels (Niels) van den Berge (Bad Honnef, 28 december 1984) is een Nederlands politicus namens GroenLinks. Sinds 5 juni 2019 is hij lid van de Tweede Kamer.

PepTalk

PepTalk is een voormalig opinieprogramma van BNR Nieuwsradio en huidig sportprogramma. Het programma werd beurtelings gepresenteerd door Frits Barend, Kathalijne Buitenweg, Ben van der Burg, Joost Eerdmans, Frederique de Jong, Esther van Rijswijk, Max Westerman, Frits Huffnagel, Thomas van Zijl, Prem Radhakishun en Sander Simons. Laatstgenoemde vertrok in 2009 door onenigheid met Prem Radhakishun.

Het programma werd op werkdagen uitgezonden om half één 's middags. De eerste uitzending was op 6 april 2009.

In het programma konden luisteraars telefonisch of via Twitter hun mening geven, maar de programmamakers belden ook naar betrokkenen bij het onderwerp en deskundigen. Peptalk verschilde van andere programma's op BNR en het concurrerende Stand.nl, omdat de presentator zelf stelling nam over het behandelde onderwerp.

Tweede Kamerverkiezingen 2006/Kandidatenlijst/GroenLinks

De kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2006 van GroenLinks werd op een partijcongres op 1 oktober 2006 door de aanwezige partijleden vastgesteld. De eerste zeven personen zijn ook daadwerkelijk gekozen. Achter hun namen staat het aantal uitgebrachte stemmen.

Tweede Kamerverkiezingen 2010/Kandidatenlijst/GroenLinks

De kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2010 van GroenLinks werd op een partijcongres op 18 april 2010 door de aanwezige partijleden vastgesteld. Tijdens dat congres werd ook Femke Halsema aangewezen als lijsttrekker. Hiervoor moest echter wel een uitzondering worden gemaakt, gezien het feit dat volgens de statuten van GroenLinks Tweede Kamerleden niet meer dan drie termijnen actief mogen zijn. Voor Halsema is het de vierde keer. Ook Kamerlid Ineke van Gent kreeg ontheffing om eveneens nog een vierde keer de Kamer in te gaan.

Tweede Kamerverkiezingen 2012/Kandidatenlijst/GroenLinks

Van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012 van GroenLinks werd op 30 juni 2012 door het GroenLinks-congres in Utrecht vastgesteld.

Tweede Kamerverkiezingen 2017/Kandidatenlijst/GroenLinks

Dit artikel bevat de kandidatenlijst van GroenLinks voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017, zoals deze op 3 februari 2017 werd vastgesteld door de Kiesraad.

Wim-Jan Renkema

Wim-Jan Renkema (Drachten, 4 maart 1968) is een Nederlands politicus namens GroenLinks. Sinds 13 juni 2018 is hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Renkema groeide op in het Friese Opsterland, als zoon van een 'hoofdmeester'. Hij studeerde onderwijskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, liep stage in Mozambique en werkte bij UNESCO in Parijs. Ook ondersteunde hij de universitaire samenwerking met ontwikkelingslanden. Hij is al lang actief in het Nederlandse onderwijs: als inspecteur, PABO-directeur, rector, bestuurder en toezichthouder. Renkema is woonachtig in Meppel in de provincie Drenthe.

In 1990 werd hij lid van GroenLinks en binnen de partij was hij lokaal, regionaal en landelijk actief. Op 13 juni 2018 werd hij geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal in de vacature die ontstaan was na het vertrek van Liesbeth van Tongeren.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.