Iris Hond

Iris Hond (Harderwijk, 20 mei 1987) is een Nederlandse pianiste, componiste, zangeres en tekstschrijfster. Hoewel zij tot klassiek pianiste is opgeleid, speelt zij meestal eigen composities.

Iris Hond
Iris Hond live bij DWDD, 2018.
Iris Hond live bij DWDD, 2018.
Algemene informatie
Geboren 20 mei 1987
Geboorteplaats Harderwijk
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 2011-heden
Genre(s) klassiek, progressieve-rock, neo-klassiek
Beroep concertpianiste, pianiste, zangeres, tekstschrijfster, componiste
Instrument(en) piano, keyboard, vocalen
Invloed(en) Ludovico Einaudi
Label(s) Decca, CMM Dear World
Officiële website
(en) Last.fm-profiel
Bekende instrumenten
Steinway & Sons
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Iris Hond feat. Gavin at DWDD 07
Iris Hond bij De Wereld Draait Door

Leven en werk

Op haar derde jaar speelde zij reeds samen met haar vader op de piano en verzon eigen composities met bijbehorende verhalen. In Ermelo volgde zij haar eerste privé-pianolessen, waarna zij het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bezocht. Toen zij 14 jaar oud was verhuisde zij naar Den Haag om daar aan het Koninklijk Conservatorium op de afdeling Jong Talent te gaan studeren. De Russische pianiste Kamilla Bystrova, de Nederlander David Kuyken en de Let Naum Grubert waren haar leraren. Door de grote reisafstand kwam zij daar noodgedwongen in een pleeggezin terecht, waarbinnen zij echter werd misbruikt,[1] waarna zij dit gezin verliet en 'dakloos' werd. Zij verbleef toen heimelijk in het schoolgebouw en bij de nachtopvang voor daklozen van het Leger des Heils. Ter compensatie aan het gemis van een vaderfiguur ging zij in de Haagse kroegen pianospelend op zoek naar een plaatsvervanger. Doordat dit haar alleen maar tegenslagen bracht, sloot zij zich steeds meer af in haar eigen wereld en durfde steeds minder naar buiten te komen met het vertolken van haar gevoelens. Ondanks haar eenzaamheid verloor zij niet haar doel uit het oog het bachelor-diploma aan het conservatorium te behalen. Nadat zij in 2011 summa cum laude was geslaagd, volgde zij masterclasses bij de Amerikanen John Perry, Leon Fleisher, Herbert Stessin en de Russische pianisten Natalja Troull, Dmitri Bashkirov en Jenny Zaharieva.

Zij begon haar carrière tweeledig, enerzijds als concertpianiste, anderzijds als vrij pianiste om met pianospel en eigen composities op te treden. Deze optredens vonden soms plaats in experimentele settings, maar ook als solo-optredens. Later kwamen daar eigen songteksten bij. Door haar band met het onderkomen voor daklozen van het Leger des Heils in Den Haag treedt zij veelvuldig op voor deze bevolkingsgroep, maar ook in ziekenhuizen, t.b.s.-klinieken en gevangenissen.

In 2013 bracht zij haar klassieke album uit met composities van Chopin, Rachmaninov en Janácek. Zij onderging invloed van de eigentijdse componist Ludovico Einaudi. Tijdens haar driejarig verblijf in Amerika ontmoette zij producer en componist Patrick Leonard, die ook nummers schreef voor Madonna, Pink Floyd, Leonard Cohen en Ilse de Lange. Dankzij hem kon zij kennis nemen van voor haar nieuwe muziekstijlen en durfde zij zich meer open te stellen. In 2016 bracht zij het album Dear World met eigen composities uit, waarin zij haar eigen verhaal kwijt kon. Tijdens haar optredens, waarin zij klassiek verweeft met semi-populaire stijlen, speelt zij ook nog steeds uit het klassiek repertoire werken van Chopin en Rachmaninov, terwijl progressieve-rock haar voorkeur heeft.
Behalve in theaters en concertzalen trad zij op in het Ziggo Dome met de dj Fedde Le Grand, en op het muzikale evenement Empeiria.
In het tv-programma De tiende van Tijl was zij vanaf 2011 vaste pianiste.

Onderscheidingen, prijzen en benoemingen

Iris Hond ontving in augustus 2012 op het Internationale Muziekfestival Suonarte in Italië een onderscheiding. Zij werd in oktober 2012 door Aangenaam Klassiek benoemd tot ambassadrice om de klassieke muziek te populariseren. Iris Hond won prijzen bij verschillende concoursen zoals de eerste prijs bij het Theo van der Pas Pianoconcours, de tweede prijs en de publieksprijs bij het Steinway Concours en de publieksprijs bij het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Ze won in november 2013 de Haagse Beurs voor Toptalent Creatieve Industrie 2013. Die kreeg ze vanwege haar project om een jonger publiek te bereiken voor klassiek.

Discografie

  • Iris (2012)
  • Dear World (2016)

Televisie

Externe links

Bronnen
  • [1] Interview met Iris Hond in dagblad Trouw, 14 oktober 2017
  • [2] Iris Hond bij DWDD
  • [3] Het bewogen leven van Iris Hond, interview in het AD
  • [4] Interview Iris Hond, NRC, 29 november 2016.
  1. Het misbruik bracht zij naar buiten tijdens de deelname aan het programma Pauw (televisieprogramma) van 27 september 2017
  1. Het misbruik bracht zij naar buiten tijdens de deelname aan het programma Pauw (televisieprogramma) van 27 september 2017
De tiende van Tijl

De tiende van Tijl is een Nederlands televisieprogramma gepresenteerd door Tijl Beckand dat wordt uitgezonden door de publieke omroep AVRO. Het is een voortvloeisel van een uitzending in het kader van TV Lab 2010.

De AVROTROS geeft aan dat klassieke muziek in allerlei gedaanten binnen de cultuur een van haar speerpunten is. Tijl Beckand is geïnteresseerd in de weetjes over en verbanden in de klassieke muziek. De titel van het programma verwijst naar het 9e Symfonie-syndroom. Dat verwijst naar tiende symfonieën die nooit geschreven dan wel voltooid zijn, onder meer die van Ludwig van Beethoven, Anton Bruckner en Gustav Mahler. Beckand dacht dat zijn idee nooit zou uitgroeien tot een daadwerkelijk programma en gaf het daarom de titel De tiende van...

De verhalen achter de muziek worden gekoppeld aan uitvoeringen van min of meer bekende werken binnen de klassieke muziek, maar de gekozen opzet kan ook gebaseerd zijn op de klassieke muziek zelf met de verhalen daarachter. Vaste gast is Iris Hond (geboren 1987), die van achter de piano muzikale ondersteuning geeft. Elke uitzending gaat gepaard met een uitvoering van een lied uit de klassieke muziek uitgevoerd door een populaire zanger(es) van nu. Het eerste seizoen bevatte tevens een zangwedstrijd voor amateurzangers. De laatste aflevering van seizoen 1 was gewijd aan en een eerbetoon aan Cristina Deutekom. In het tweede seizoen (2012) wordt speciale aandacht gegeven aan vrouwelijke componisten door de tijd heen, qua tijd beginnende bij Hildegard von Bingen.

De muziek van de leader is gebaseerd op het koraal 'And he shall purify' uit het oratorium Messiah van Georg Friedrich Händel.

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.