Ibsan

Ibsan (Hebreeuws: אִבְצָן) komt voor in de Bijbel als de tiende rechter over Israël. Volgens de overlevering in Rechters volgde hij Jefta op en bekleedde dit ambt zeven jaar. Toen hij stierf werd hij begraven te Bethlehem.[1] Sommige Bijbelgeleerden menen dat dit in Bethlehem in Galilea was en niet in het veel bekendere Bethlehem-Efrata, de geboorteplaats van Koning David. De Talmoed echter identificeert Ibsan met Boaz uit het Bijbelboek Ruth, een inwoner van Bethlehem-Efrata.[2]

Hij werd opgevolgd door Elon.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Rechters 12:8-10
  2. Baba Batra 91a
  1. Rechters 12:8-10
  2. Baba Batra 91a
Rechters
Rechters:Otniël · Ehud · Samgar · Debora · Gideon · Tola · Jaïr · Jefta · Ebsan · Elon · Abdon · Simson
1 Samuel:Samuel
Ibzan-Abesan
Ebsan volgens het Promptuarii Iconum Insigniorum (Guillaume Rouillé)
Rechters

Rechters, ook wel Richteren genoemd (Hebreeuws: שופטים, sjoftiem), is het zevende boek van zowel de joodse Bijbel als de christelijke Bijbel. Het boek vertelt over een aantal Israëlitische rechters die in Israël optraden na de aankomst van de Israëlieten in Kanaän. Deze rechters traden op als leiders en militaire bevelvoerders.

In de Hebreeuwse Bijbel valt het boek onder de Profeten (Newi'iem). In de christelijke Bijbel maakt het boek deel uit van het Oude Testament en wordt het tot de historische boeken gerekend.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.