Hooggerechtshof van de Filipijnen

Het Supreme Court of the Philippines is in het rechtssysteem van de Filipijnen het hooggerechtshof. Het hooggerechtshof is het hoogste rechtscollege van het land.

Het hooggerechtshof bestaat uit 14 rechters onder leiding van 1 opperrechter.

Philippine supreme court
Het Filipijnse hooggerechtshof te Manilla

Geschiedenis

Het hooggerechtshof in de Spaanse tijd

Alhoewel het hooggerechtshof samen met de overige rechtscolleges pas in 1901 en de jaren daarna werd opgericht, was ook in de Spaanse tijd al sprake van rechtspraak. In de begin jaren van de Spaanse overheersing was de eerste gouverneur-generaal van de Filipijnen, Miguel López de Legazpi degene die zowel op civiele- als op strafrechtelijk gebied recht sprak, zoals bepaald was door een Koninklijk Besluit op 14 augustus 1569.

Op 5 mei 1583 werd middels een nieuw Koninklijk Besluit de Audiencia van Manilla opgericht. Dit college was de voorloper van het huidige hooggerechtshof van de Filipijnen en was samengesteld uit onder andere een president, vier rechters (oidores) en een advocaat namens de koning. Het Audience was het hoogste rechtscollege van het land. Slechts het hooggerechtshof van Spanje, de Consejo de Indias of Spain, was in die tijd een nog hoger rechtscollege.

In 1815 werden enkele grote structurele veranderingen doorgevoerd. De functie van president werd vervangen door die van opperrechter en het aantal rechters werd verhoogd. Het rechtscollege kwam in die tijd bekend te staan onder de naam Audiencia Territorial de Manila. Het werd bovendien verdeeld in twee takken. Eén voor het civiele recht en één voor het strafrecht. De twee takken stonden respectievelijk bekend onder de namen: sala de lo civil en sala de lo criminal. De Audiencia werd bovendien een puur juridisch instituut. Uitspraken gedaan door de Audiencia waren aan te vechten bij het hooggerechtshof van Spanje in Madrid

Het hooggerechtshof in de Amerikaanse tijd

Toen de Amerikanen Manilla innamen in 1898 werd een tijdelijke militaire regering gevormd door generaal Wesley Meritt. De Audiencia werd opgeheven en recht werd gesproken door militaire commissies of een krijgsraad.

Op 29 mei 1899 werd het Audiencia weer in ere hersteld en was het college weer het hoogste rechtscollege van het land. Er werden zes Filipino's benoemd in dit college en Cayetano Arellano werd benoemd tot opperrechter. De bevoegdheden van de Audiencia waren beperkt.

Op 11 juni 1901 werd bij wet 136 van de Philippine Commission het Filipijns hooggerechtshof opgericht samen met een tweetal andere rechtscolleges. Dit Filipijnse hooggerechtshof was daadwerkelijk juridisch onafhankelijk in tegenstelling tot de voorgaande rechtscolleges die zich altijd moesten onderwerpen aan koloniale, militaire of uitvoerende autoriteiten.

In 1902 werd de vastgelegde juridische structuur van wet 136 goedgekeurd door het Amerikaanse Congres. In 1917 werd bepaald dat het Filipijnse hooggerechtshof het hoogste rechtscollege van het land zou worden en dat daarin acht rechters onder leiding van één opperrechter zouden plaatsnemen.

Van 1901 tot 1935 was steeds een Filipino opperrechter, maar was de meerderheid van de overige rechters Amerikaan. Pas toen het Gemenebest van de Filipijnen werd opgericht werden alle Amerikaanse rechters in het college vervangen door Filipino's. Eén van die Filipino's was José Laurel, de latere president onder de Japanse bezetting. In 1935 werd bovendien het aantal leden van het hooggerechtshof verhoogd naar elf.

Het hooggerechtshof na de onafhankelijkheid

Bij de vaststelling van de nieuwe Filipijnse Grondwet in 1973 werd het aantal leden weer verhoogd naar 15. Het hooggerechtshof had vanaf toen ook de administratieve supervisie over alle lagere rechtbanken.

Nadat president Ferdinand Marcos in 1986 was afgezet, werd in 1987 een nieuwe grondwet vastgesteld. De bevoegdheden en structuur van het hooggerechtshof werden hierin echter niet gewijzigd.

Lijst van opperrechters

Opperrechters van het Filipijnse hooggerechtshof:

Externe link

Opperrechters van de FilipijnenFilipijnse vlag

Cayetano Arellano · Victorino Mapa · Manuel Araullo · Ramon Avanceña · Jose Abad Santos · José Yulo · Manuel Moran · Ricardo Paras jr. · Cesar Bengzon · Roberto Concepcion · Querube Makalintal · Fred Castro · Enrique Fernando · Felix Makasiar · Ramon Aquino · Claudio Teehankee sr. · Pedro Yap · Marcelo Fernan · Andres Narvasa · Hilario Davide jr. · Artemio Panganiban · Reynato Puno · Renato Corona · Maria Lourdes Sereno · De Castro

Rechters van het Filipijnse hooggerechtshof

Opperrechter: De Castro

Rechters: Carpio · Peralta · Bersamin · Del Castillo · Pernas-Bernabe · Leonen · Jardeleza · Caguioa · Martires · Tijam · A. Reyes jr. · J. Reyes jr. · Vacant

Andres Narvasa

Andres P. Narvasa (Manilla, 30 november 1928 – aldaar, 31 oktober 2013) was een Filipijnse rechter. Van 1 december 1991 tot 30 november 1998 was hij opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof.

Artemio Panganiban

Artemio V. Panganiban (Manilla, 7 december 1936) was de 21e opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof. Panganiban werd op 20 december 2005 aangesteld door president Gloria Macapagal-Arroyo, nadat de vorige opperrechter Hilario Davide Jr. de voor zijn functie verplichte pensioenleeftijd van 70 had bereikt. Puno was reeds sinds 5 oktober 1995 rechter van het Filipijnse hooggerechtshof. Op 7 december 2006 bereikte Panganiban zelf de pensioengerechtigde leeftijd en werd hij opgevolgd door Reynato Puno.

Cayetano Arellano

Cayetano Arellano (Orion, 2 maart 1847 - 23 december 1920) was een Filipijns jurist en van 1901 tot 1920 de eerste opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof.

Cesar Bengzon

Cesar Bengzon (Camiling, 29 mei 1896 - 3 september 1992) was een Filipijns jurist. Bengzon was van 1961 tot 1969 opperrechter van het Hooggerechtshof van de Filipijnen. Aansluitend was Bengzon tot 1976 de eerste Filipijnse rechter aan het Internationaal Gerechtshof.

Claudio Teehankee sr.

Claudio Teehankee sr. (Manilla, 18 april 1918 - New York, 27 november 1989) was een Filipijnse rechter. Van 2 april 1986 tot 18 april 1988 was hij opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof . Teehankee werd aangesteld door president Corazon Aquino en was de 16de opperrechter uit de geschiedenis van de Filipijnen. Hij was reeds sinds 17 december 1968 rechter van het Filipijnse hooggerechtshof. Op zijn verjaardag in 1988 werd Teehankee wegens het bereiken van de voor zijn functie verplichte pensioenleeftijd van 70 opgevolgd door de toen ook al bijna 70-jarige Pedro Yap.

Enrique Fernando

Enrique Fernando (Siaton, 24 juli 1915 - Manilla, 13 oktober 2004) was een Filipijnse rechter en de 13e Opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof.

Hilario Davide jr.

Hilario Davide jr. (Argao, 20 december 1935) was een Filipijnse rechter en de 20e opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof. Davide werd op 30 november 1998 door toenmalig president Joseph Estrada benoemd. Hij legde de eed af in de Bonifacio Shrine te Manilla.

In 2000 was Davide de voorzitter van de afzettingsprocedure die tegen Jospeh Estrada was aangespannen. Na de daadwerkelijke afzetting onder druk van een volksopstand (die ook wel EDSA II revolutie genoemd wordt) nam Davide de eed af van de nieuwe president Gloria Macapagal-Arroyo onder massale publieke belangstelling bij het EDSA-monument.

In 2000 werd Davide door de vooraanstaande krant Philippine Daily Inquirer uitgeroepen tot Filipino van het jaar.

Op 3 november werd bekendgemaakt dat Hilario Davide op 20 december 2005 met pensioen zal gaan. Als mogelijke opvolgers werden daarbij de vijf namen van de meeste ervaren rechters van het hooggerechtshof genoemd: Reynato Puno, Artemio Panganiban, Leonardo Quisumbing, Consuelo Ynares-Santiago en Angelina Sandoval-Gutierrez.

Op 20 december 2005 heeft president Gloria Macapagal-Arroyo Artemio Panganiban benoemd als opvolger van Davide.

José Yulo

José Yulo (Bago, 24 september 1894 - 27 oktober 1976) was een Filipijns advocaat, rechter en politicus.

Manuel Araullo

Manuel Araullo (Balayan, 1 januari 1853 - 26 juli 1924) was een Filipijns jurist. Hij was van 1921 tot 1924 de derde opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof.

Marcelo Fernan

Marcelo Briones Fernan (Cebu City, 24 oktober 1927 - Manilla, 11 juli 1999) was een Filipijnse advocaat, rechter en politicus. Hij is de enige Filipino die zowel opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof als voorzitter van de Filipijnse Senaat is geweest.

Pedro Yap

Pedro L. Yap (San Isidro, 1 juli 1918 - 20 november 2003) was een Filipijnse rechter. Van 19 april 1988 tot 1 juli 1988 was hij korte tijd opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof . Yap werd aangesteld door president Corazon Aquino en was de 17de opperrechter uit de geschiedenis van de Filipijnen. Narvasa was reeds sinds 8 april 1986 rechter van het Filipijnse hooggerechtshof. Op zijn verjaardag in 1988 werd Yap wegens het bereiken van de voor zijn functie verplichte pensioenleeftijd van 70 opgevolgd door Marcelo Fernan.

Yap was een van de zestien afgevaardigden die weigerden de Filipijnse Grondwet van 1973 te tekenen. Hij zat bovendien in de door president Aquino benoemde Commission on Good Government.

Querube Makalintal

Querube Makalintal (San Jose, 22 december 1910 - 8 november 2002) was een Filipijnse rechter en de 11e Opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof.

Ramon Aquino

Ramon C. Aquino (31 augustus 1917 - 31 maart 1993) was een Filipijnse rechter en de 15e Opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof. Aquino werd op 20 november 1985 aangesteld door president Ferdinand Marcos en trad op verzoek van de regering van Corazon Aquino af op 6 maart 1986. Daarmee is Aquino een van de weinige opperrechters die al voor de verplichte pensioenleeftijd van 70 jaar afgetreden is. Aquino was reeds sinds 29 okotober 1973 rechter van het Filipijnse hooggerechtshof. Hij werd opgevolgd door Claudio Teehankee Sr..

Ramon Avanceña

Ramon Q. Avanceña (Iloilo City, 13 april 1872 - 12 juni 1957) was een Filipijnse rechter en de 4e opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof. Hij nam vlak voor de Japanse bezetting ontslag en was later nog vicepresident onder Jose Laurel en zijn door de Japanners aangestelde regering.

Renato Corona

Renato C. Corona (Tanauan, 15 oktober 1948 – Pasig, 29 april 2016) was een Filipijns rechter en opperrechter van het Filipijns hooggerechtshof. Corona werd in 2010 door president Gloria Macapagal-Arroyo benoemd tot opperrechter van het Filipijns hooggerechtshof. Hij was daarvoor al sinds 2002 rechter in het hoogste Filipijnse rechtscollege. Eind mei 2012 werd Corona als eerste Filipijnse opperrechter ooit uit zijn ambt gezet na een afzettingsprocedure in het Filipijns Congres.

Ricardo Paras jr.

Ricardo M. Paras jr. (Boac, 17 februari 1891 - 10 oktober 1984) was een Filipijns politicus en rechter. Paras was van 1951 tot 1961 opperrechter van het Hooggerechtshof van de Filipijnen.

Roberto Concepcion

Roberto Concepcion (Manilla, 7 juni 1903 - 3 mei 1987) was een Filipijnse rechter en de 10e Opperrechter van het Filipijnse hooggerechtshof. Concepcion werd op 17 oktober 1966 aangesteld door president Ferdinand Marcos als opvolger van Cesar Bengzon. Voor zijn benoeming tot opperrechter was Makasiar al 12 jaar rechter van het hooggerechtshof. Voordat hij in 1954 door Ramon Magsaysay tot rechter van het hooggerechtshof benoemd werd was Concepcion acht jaar werkzaam als rechter aan het Hof van beroep en 5 jaar lang rechter aan een lagere rechtbank. In 1946 was Concepcion kortstondig onderminister van Justitie. Voor zijn carrière als rechter was Concepcion werkzaam als advocaat (1925 tot 1929), assistent Attorney bij het Bureau of Justice (1929) en assistent Solicitor-General (1938 tot 1940).

Teresita de Castro

Teresita de Castro (Manilla, 10 oktober 1948) is een voormalig Filipijns rechter. Ze werd in augustus 2018 tot opperrechter van het Hooggerechtshof van de Filipijnen benoemd, nadat Maria Lourdes Sereno kort daarvoor door haar en haar collega's van het Hof was afgezet. Slechts 44 dagen na haar aantreden bereikte ze de bij wet voorgeschreven pensioenleeftijd. Voor haar periode als opperrechter was De Castro vanaf 2007 rechter in het hooggerechtshof. Daarvoor was ze van 1997 tot 2007 rechter van de anti-corruptie rechtbank, Sandiganbayan.

Victorino Mapa

Victorino M. Mapa (Kalibo, 25 februari 1855 - Manilla, 14 april 1927) was een Filipijns minister en opperrechter van het Filipijns hooggerechtshof.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.