Gemeente (bestuur)

Een gemeente is een groep van woonkernen (dorpen, steden) met het bijbehorende gebied die samen worden bestuurd door een politiek apparaat. De gemeente is in de meeste landen de onderste laag uit het politieke bestuursstructuur. De lagen boven de gemeente zijn:

Twee gemeenten kenden tot 2014 deelgemeenten waarin de gemeente was opgedeeld: Amsterdam en Rotterdam.
De gemeenten zijn administratief opgedeeld in deelgemeenten. Deze afdelingen vormen geen bestuurslaag. Gemeenten met meer dan 100.000 inwoners mogen van de deelgemeenten districten maken met een eigen verkozen raad en bestuur.[1] Alleen de stad Antwerpen maakt van dit recht gebruik, zie district in Antwerpen.

Gemeenteartikelen per land

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 15 JULI 2005. - GEMEENTEDECREET Art. 273. § 1
Gemeente

Gemeente kan verwijzen naar:

gemeente (bestuur), een bestuurlijke eenheid, doorgaans de laagste bestuurlijke eenheid in een land

gemeente (kerk), plaatselijke geloofsgemeenschap eventueel aangesloten bij een kerkgenootschap

kadastrale gemeente, een administratieve aanduiding bij de kadastrale aanduiding

Belgische gemeente, de vijfde bestuurslaag in het Belgische staatsbestel

Nederlandse gemeente, de derde bestuurslaag in het Nederlandse staatsbestel

Grote of Martinikerk (Sneek)

De Grote of Martinikerk is de meest centrale kerk in Sneek. Zij dankt haar naam aan Sint-Maarten, de schutspatroon van Sneek.

Lijst van burgemeesters van Den Haag

Dit is een lijst van burgemeesters van de Nederlandse gemeente Den Haag in de provincie Zuid-Holland.

Municipaliteit

Municipaliteit kan verwijzen naar:

Gemeente (bestuur), in de betekenis van gemeente (als grondgebied) of gemeenteraad (als bestuur), meer bepaald in de Franse tijd

Munisipaliteit, Afrikaans voor gemeente (municipality) in Zuid-Afrika

In veel andere talen is een gemeente een municipality, municipalidad, Муниципалитет (munitsipalitet), ...

Oost-Jeruzalem

Oost-Jeruzalem, (Arabisch: القدس الشرقية, Hebreeuws: מזרח ירושלים), bestaat uit de Oude Stad Jeruzalem (Arabisch: Al-Quds) samen met de ten oosten ervan gelegen Palestijnse wijken en dorpen, gelegen op de Westelijke Jordaanoever van Palestina. De Oude Stad bestond uit oorspronkelijk vijf, maar later nog vier etno-religieuze wijken: de islamitische, de Joodse, de christelijke en de Armeense wijk. Binnen de muren van de Oude Stad bevinden zich onder meer de Tempelberg, de Al-Aqsamoskee, de Rotskoepel, de Klaagmuur en de Heilig Grafkerk.

In 1948 veroverde Israël West-Jeruzalem, het gebied en de wijken ten westen van de Oude Stad Jeruzalem, dat daarmee werd afgesplitst van wat vervolgens Oost-Jeruzalem werd genoemd: de oostelijk gelegen Oude Stad met zijn wijken rondom. Sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967, waarin Israël de Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem veroverde en bezette, zijn Oost- en West-Jeruzalem onder één Israëlisch gemeentelijk bestuur gebracht. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelde in 1980 met resolutie 478 de annexatie van Oost-Jeruzalem en het tot hoofdstad van Israël uitroepen van de stad. Het grondgebied van de gemeente Jeruzalem is sindsdien uitgebreid en omvat ook Palestijnse wijken en dorpen die voorheen buiten Jeruzalem lagen, alsmede nieuwbouwwijken, die door de internationale gemeenschap beschouwd worden als illegale Israëlische nederzettingen.

Soevorovskaja

Soevorovskaja (Russisch : Суворовская) is een gepland station aan de Koltsevaja-lijn van de Moskouse metro. Het station is genoemd naar de Russische generaal Aleksandr Soevorov. Het beoogde station ligt tussen Prospekt Mira en Novoslobodskaja onder het Soevorovplein. De bouw van het station werd al overwogen tijdens de aanleg van het tweede deel van de Koltsevaja-lijn, begin jaren 50 van de twintigste eeuw, maar is tot nog toe niet gerealiseerd.

Spoorlijn Drammen - Skien

De spoorlijn Drammen - Skien ook wel Vestfoldbanen genoemd is een Noorse spoorlijn tussen de stad Drammen gelegen in de provincie Buskerud en de plaats Skien gelegen in de provincie Telemark.

Spoorlijn Etzwilen - Singen

De spoorlijn Etzwilen - Singen was een Duitse / Zwitserse spoorlijn tussen Etzwilen in kanton Thurgau en het Singen (Hohentwiel). Het Duitse deel was als spoorlijn 4320 onder beheer van DB Netze.

Stad

Een stad is, in tegenstelling tot een dorp, een grotere plaats waar mensen wonen, gelegen aan grotere verkeerswegen en met een eigen bestuurs- en verzorgingsstructuur.

Het onderscheid tussen steden en dorpen wordt meestal gemaakt op grond van de grootte (het aantal inwoners) of het voorzieningenniveau. Waar dorpen zich kenmerken door een landelijk karakter, weinig voorzieningen en een hechte gemeenschap, zijn steden dichter bevolkt, bezitten meer voorzieningen (scholen, ziekenhuizen, een schouwburg, grotere stations etc.), en kennen geen hechte gemeenschap ("opgaan in de massa"). Inwoneraantallen zijn als maatstaf sterk afhankelijk van de algehele bevolkingsdichtheid van een gebied: zo zal een plaats met zo'n 1000 inwoners in Tsjaad al een stad zijn, terwijl daar in Japan ten minste 50.000 inwoners voor nodig zijn.

In het middeleeuwse Europa gold een andere definitie: steden waren plaatsen met stadsrechten, zoals het hebben van een stadsmuur en het hebben van een eigen rechtspraak en het heffen van belastingen. In sommige landen, zoals België en Duitsland, hebben zulke plaatsen een bijzondere juridische status als stad, ook al houdt die status vaak niet meer in dan dat de plaats of gemeente zich officieel 'stad' mag noemen. In Nederland is dat niet meer het geval, maar worden plaatsen als Klundert, Sloten, Hindeloopen en Stavoren, die volgens de moderne definitie dorpen zijn, in hun historische context steden genoemd.

Theater de Willem

Theater De Willem, is een theater aan de Van der Palmstraat 4 in Papendrecht, Zuid-Holland. De openingsvoorstelling speelde op 5 oktober 1978, “Brasil Tropical”. De schaars geklede dames waren wel wat op het randje voor die tijd maar vielen in goede smaak bij het eerste publiek. De zaal heeft 530 losse stoelen waardoor de zaal op velerlei manieren gebruikt kan worden. Er spelen zo'n 100 professionele voorstellingen per jaar en een groot aantal jeugdtheater- en schoolvoorstellingen.

Varberg (stad)

Varberg is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente in de provincie Hallands län in Zweden. Varberg heeft 26041 inwoners (2005) op een oppervlakte van 1316 hectare.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, afgekort VNG, is de koepelorganisatie van alle gemeenten in Nederland. De vereniging werd op 28 februari 1912 opgericht door onder anderen Isaac Antoni van Roijen. De VNG is een privaatrechtelijke rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid naar Nederlands recht. Voorzitter van het bestuur is sinds 4 juni 2015 Jan van Zanen, de burgemeester van Utrecht, als opvolger van Annemarie Jorritsma, die voorzitter was sinds 2008. Het kantoor is in de Willemshof aan de Nassaulaan in Den Haag.

Behalve de Nederlandse gemeenten zijn ook een groot aantal gewesten, de landen Aruba, Curaçao en de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius lid van deze organisatie[2].

Een van de belangrijkste doelstellingen van de VNG is de belangenbehartiging van alle gemeenten bij andere overheden, waaronder de provinciale overheden, de Tweede Kamer en het kabinet.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.