Gaza (stad)

Gaza-Stad (Engels: Gaza City) is de belangrijkste stad in het noorden van de Gazastrook. Zowel de stad als de Gazastrook worden vaak kortweg aangeduid als Gaza (Arabisch: Ghaza - غزة).

De bevolking van Gaza bedraagt ongeveer 450.000 mensen. Gaza valt sinds 1995 formeel onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit, maar wordt sinds 2007 bestuurd door Hamas.

Gaza
غزة
Stad in Palestina Vlag van Palestina
Gaza (stad) (Palestina (staat))

Gaza (stad)
Situering
Gouvernement Gaza
Coördinaten 31° 30′ NB, 34° 27′ OL
Algemeen
Oppervlakte 151 km²
Inwoners (2007) 449.477[1]
Portaal  Portaalicoon   Azië
Gazastrook Nederlandstalige kaart
Kaart van de Gazastrook

Recente ontwikkelingen

Gaza Beach
Strand van Gaza
Gaza City
Gezicht op Gaza in 2007

Luchthaven

In de Oslo-akkoorden van 1993 was overeengekomen dat de internationale luchthaven van Gaza mocht gaan functioneren. Israël hield er echter de controle over. Nadat het in 1998 door de Amerikaanse president Bill Clinton was geopend, werd het enkele jaren later tijdens de tweede Intifada volledig verwoest door Israël. Van een opbouw is het niet gekomen vanwege de eropvolgende conflicten met Israël.[2]

Zeehaven

Evenals de luchthaven werd in de Oslo-akkoorden ook de aanleg van een zeehaven in Gaza toegestaan. Hiervoor was eind jaren '90 een contract van 73 miljoen dollar getekend met de Europese partners Nederland en Frankrijk. Ook deze zeehaven-in-constructie werd herhaaldelijk gebombardeerd en uiteindelijk geheel door Israël verwoest; volgens Israël om wapensmokkel te voorkomen maar volgens de Palestijnen om hun economie te verzwakken.

Zowel de verwoesting van de luchthaven als van de zeehaven staan mede de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina in de weg.

Vanaf het jaar 2000

In de jaren 2000-2005 viel het Israëlische leger geregeld Gaza-stad binnen, met name de wijk Zetoun. Hier zouden zich volgens het Israëlische leger veel illegale werkplaatsen bevinden waar munitie of wapens gemaakt werden, waaronder Qassamraketten die geregeld op Israëlische steden en dorpen werden afgevuurd. In augustus 2005 trok Israël zich terug uit de Gaza-strook, maar bleef wel de toegang ertoe militair controleren.

Na de dood van Yasser Arafat werd door de internationale gemeenschap, de VS en Israël op kop, sterk aangedrongen op democratische verkiezingen. In 2006 won Hamas deze verkiezingen van Fatah, maar de verkozenen werden door Israël gedeporteerd. In juni 2007 veroverde Hamas na een interne oorlog met Fatah gewapenderhand de Gazastrook, inclusief Gaza-stad en verklaarde Gaza "bevrijd". Veel aanhangers van Fatah vluchtten naar Egypte en de Westelijke Jordaanoever.

Op 27 december 2008 volgde een militair conflict met Israël dat het leven kostte naar schatting meer dan 1300 dodelijke slachtoffers en 4100 gewonden aan Palestijnse zijde, en 14 militairen en 3 burgers aan de zijde van Israël. Deze Israëlische militaire operatie had de naam Operatie Gegoten Lood. Hierna volgden nog hevige conflicten in 2012 en 2014 met Israël, die plaatsvonden in de Gazastrook met duizenden doden tot gevolg in Gaza en de gehele Gazastrook.

In Gaza bevindt zich ook de zogenaamde Martelarenbegraafplaats, de begraafplaats waar al eeuwenlang inwoners worden begraven, die gestorven zijn in oorlogen om de stad.

Gaza is ook een van de bisdommen van het Patriarchaat van Jeruzalem.

Stedenbanden

Vroege geschiedenis

Gold Market, Gaza City
De Qissariyamarkt in Gaza-stad
Gaza (1881-1884)
Gezicht op Gaza omstreeks 1880

Late bronstijd onder Egypte

Gaza heeft een zeer lange geschiedenis; de eerste referentie naar de (oude) stad kwam van de Egyptische farao Thoetmosis II in de 15e eeuw v.Chr.. Onder Achnaton werd rond 1400 v.Chr. het Kanaänitisch gebied ingedeeld in drie Egyptische hoofdprovincies: twee in Syrië en een in Palestina met Gaza als hoofdstad. Egypte werkte met functionarissen ter plaatse uit eigen streek. In de 12e eeuw v.Chr. was Gaza een van de bekendste Filistijnse steden van de Pentapolis samen met Askelon, Asdod, Ekron en Gath. Deze welvarende liga stond in die tijd onder leiding van een seren (opperhoofd).

Vroege ijzertijd onder Egypte

In 1187 v.Chr. deden de Zeevolken, waaronder de P-r-s-t, de Filistijnen, een poging Egypte binnen te vallen. Bij tegenaanvallen van de farao werd het gedeelte van het oude Kanaän dat later Israël en Judah zou worden vernietigd. In Medinet Habu zijn daar inscripties van Ramses III over te vinden. Later mochten deze volken (Filistijnen, Tjekker en mogelijk ook Denyen) zich aan de kustweg vestigen ("De weg van de Filistijnen"). Gaza, Ashdod, Ekron, Gath en Ashkelon vormden samen de Pentapolis, de vijf bekendste Filistijnse steden. Deze vijf steden vormden een liga onder leiding van een seren (opperhoofd). Ze vertonen een archeologisch verband met de Myceense cultuur. Zij namen de lokale Kanaänitische cultuur aan, maar er blijkt ook Indo-Europese invloed uit een aantal Filistijnse woorden.

In 1150 v. Chr leidden interne strubbelingen in Egypte tot terugtrekking van hun garnizoenen uit Beth Shean, de Jordaanvallei, Megiddo en Gaza.

Bijbelse of midden-ijzertijd onder Assyrië

In 734 v.Chr. vormde Pekach, de koning van Israël, een coalitie met Damascus, Ammon, Moab, Edom en enkele oude Filistijnse stadstaten tegen de Assyrische koning Tiglatpileser III, die een garnizoen legerde in Gaza.

In 670 v.Chr. werd Yurza, een Kanaänitische stad (nu Tell Jemmeh), tien kilometer ten zuiden van Gaza, op de zuidelijke oever van de Besor-rivier, veroverd en ingenomen door de Assyrische koning Esarhaddon op weg om Egypte te veroveren. Hij noemde Gaza "Arsa bij de beek van Egypte". Gedurende het grootste deel van de zevende eeuw v.Chr. bleef Gaza een belangrijk Assyrisch administratief centrum. Het werd na de val van Assyrië (612) en enkele jaren van verwarring, overgenomen door de Babyloniërs en, na 539, de Perzen.

Hellenistische periode

Alexander de Grote veroverde de stad op de Perzen in het najaar van 332 v.Chr. Hij doodde de laatste Perzische garnizoenscommandant persoonlijk. Na Alexanders eigen dood in 323v. Chr was het gebied omstreden tussen zijn opvolgers, de Diadochen. Ptolemaeus I en Seleucus I Nicator versloegen bij Gaza in 312 v.Chr. Demetrius Poliorcetes, de zoon van Antigonus I Monophthalmus. Tot 200 behoorde de stad tot het Ptolemaeïsche Rijk, daarna tot het Seleucidische.

In 145 v.Chr. werd Gaza veroverd door Jonathan Makkabeüs, een van de vier broers van Judas Makkabeüs. Volgens Flavius Josephus werd Gaza omstreeks 100 v.Chr., toen een havenstad van het koninkrijk der Nabateeërs, op hun koning Aretas II veroverd door Alexander Jannaeus; een tiental jaren later werd de stad echter weer door de Nabatese koning Obodas I heroverd.[3] Alexander Jannaeus wist Obodas' zoon Aretas III echter te verslaan en de kust te veroveren. Hij hield wreed huis in Gaza.

Romeinse periode

Gaza werd helemaal herbouwd in de tijd van Herodes I en cadeau gedaan aan Livia, de vrouw van keizer Augustus. Later maakte de stad deel uit van de provincie Judaea, die na de Bar Kochba-opstand werd omgedoopt tot Palaestina.

Middeleeuwen

Het werd in 635 veroverd door de islamitische Arabieren, en in de 12e eeuw werd de stad dan weer door de kruisvaarders veroverd en vervolgens heroverd door de Arabieren onder leiding van Saladin in 1187.

Het Ottomaanse Rijk veroverde Gaza in de 16e eeuw en bleef de stad onder haar controle houden tot de Eerste Wereldoorlog, met een korte onderbreking in 1799 toen Napoleon Bonaparte de stad veroverde als onderdeel van zijn expeditie naar Egypte.

Vanaf 1917

In de Slag van Gaza van november 1917 versloeg het Britse leger onder generaal Edmund Allenby de Ottomanen. In het verdelingsplan (Resolutie 181, 1947) van de Verenigde Naties werd Gaza toegewezen aan de Arabieren. Echter, tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 werd Gaza veroverd en bezet door Egypte. In de Zesdaagse Oorlog van 1967 werd de stad door Israël veroverd en bezet.

Externe link

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) PCBS (Palestijns Centraal Bureau Statistieken), Census 2007 Final Results (p. 130)
  2. Gaza's ruined airport and unbuilt seaport fuel dreams of independence The Guardian, 18 augustus 2014
  3. Nabataea.net
Anja Meulenbelt

Anja Henriëtte Meulenbelt (Utrecht, 6 januari 1945) is een Nederlands publicist, schrijfster en politica. Haar roman De schaamte voorbij maakte haar tot een kopstuk van de tweede feministische golf. Tussen 2003 en 2011 was zij lid van de Eerste Kamer voor de SP.

Conflict in de Gazastrook 2008-2009

Het conflict in de Gazastrook 2008-2009 was een drie weken durend conflict van 27 december 2008 tot 18 januari 2009 tussen Israël en - hoofdzakelijk - de Palestijnse Hamasbeweging, in de Gazastrook en zuidelijk Israël. Het betrof een militaire operatie van het Israëlische leger in de Gazastrook genaamd Operatie Gegoten Lood (Engels: Operation Cast Lead; Hebreeuws: מבצע עופרת יצוקה, Mivtza Oferet Yetzukah), in de Arabische wereld wordt gesproken van een Bloedbad van Gaza (Arabisch: مجزرة غزة).

Deze operatie begon op 27 december 2008 met Israëlische luchtaanvallen en werd op 3 januari 2009 aangevuld met een grondoffensief. De jarenlange raket- en mortieraanvallen van Palestijnse groeperingen – vanaf juni 2007 Hamas – vanuit de Gazastrook op Israëlisch grondgebied waren de aanleiding. Doel van Israël was het vernietigen van de militaire infrastructuur van Hamas, die onder meer bestond uit tunnels tussen de Gazastrook en Egypte voor onder andere de smokkel van wapens.

Bij de gevechten en luchtaanvallen vielen onder de inwoners van de Gazastrook ongeveer 1.300 doden, van wie (afhankelijk van de bron) een derde tot twee derde burgerslachtoffers waren. Ook werden 20.000 gebouwen in de Gazastrook verwoest of beschadigd, waaronder 50 gebouwen van de V.N. De materiële schade werd geschat op € 1,3 miljard. De Israëlische actie stopte op 18 januari 2009, waarna een bestand aan beide zijden volgde.

Conflict in de Gazastrook 2014

Het conflict in de Gazastrook 2014 ofwel Operatie Beschermende Rand' was een militair conflict in de zomer van 2014 in de Gazastrook. Het was een militaire operatie van het Israëlische leger (IDF) onder de naam 'Operatie Beschermende Rand' (in het Engels: Operation Protective Edge). Deze Operatie begon op 8 juli 2014 en was gericht tegen de Palestijnse beweging van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad (Palestinian Islamic Jihad (PIJ) in de Gazastrook.

Bij deze operatie van zeven weken vielen aan Palestijnse zijde meer dan 2100 doden, waarvan ruim 900 burgers, en raakten meer dan 10.850 Palestijnen gewond, waaronder 3300 kinderen en meer dan 2000 vrouwen. Meer dan 17.000 gebouwen werden verwoest door met name luchtaanvallen.

Aan Israëlische zijde vielen 73 doden (7 burgers en 66 militairen) en raakten meer dan 500 personen gewond (450 soldaten en 80 burgers). Op 26 augustus 2014 werd een staakt-het-vuren ingesteld.

Volgens Israël waren de raketaanvallen vanuit Gaza op Israël de oorzaak van het conflict.In feite waren de afgebroken vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit de aanleiding. Volgens Hamas was deze militaire operatie een poging van Netanyahu om de "Palestijnse verzoening te saboteren". Netanyahu was een fel tegenstander van de Palestijnse Regering van Nationale Eenheid van Fatah (Westelijke Jordaanoever) en Hamas (Gazastrook, waartoe in april 2014 was besloten.

Als directe aanleiding tot de militaire operatie werd door Israël de ontvoering en moord van drie Israëlische tieners nabij Hebron op de Westelijke Jordaanoever op 12 juni 2014 aangegrepen. Premier Netanyahu hield de Palestijnse beweging Hamas er voor verantwoordelijk, maar Hamas ontkende hiervoor verantwoordelijk te zijn.

Danny in Arabistan

Danny in Arabistan was een Nederlandse documentaireserie van Danny Ghosen over zes landen in de Arabische wereld; van Gaza-stad in de eerste aflevering tot de moderne gebouwen van Dubai in de slotaflevering. De serie bestaat uit zes afleveringen van elk circa 40 minuten, werd gemaakt door de NTR en tussen 10 november en 15 december 2016 uitgezonden op NPO 3. In 2019 werden er zes nieuwe afleveringen uitgezonden.

Gaza

Gaza kan verwijzen naar:

Gaza (stad), een stad in Palestina

Gazastrook, een landstreek in Palestina

Gaza (gouvernement), een gouvernement van Palestina

Gaza (provincie van Mozambique)

Gaza (slak), een geslacht van weekdieren

Gazastrook

De Gazastrook (Arabisch: Qita` Ghazza - قطاع غزة, Hebreeuws: Retzu'at 'Azza - רצועת עזה ), vaak kortweg aangeduid als Gaza, is een gebied gelegen in het Midden-Oosten, in de Levant, en maakt samen met de Westelijke Jordaanoever deel uit van Palestina, voorheen de Palestijnse Gebieden genoemd. De landstrook is genoemd naar de belangrijkste stad Gaza.

De Gazastrook heeft een oppervlakte van ongeveer 360 km² en grenst aan Israël, Egypte en de Middellandse Zee. De belangrijkste steden zijn Gaza, Rafah, Abasãn, Khan Younis en Dayr al Balah. De kustlijn is ongeveer 40 km lang, de grens met Egypte ongeveer 12 km en de grens met Israël ongeveer 59 km lang.Het aantal inwoners van de Gazastrook was tijdens en na de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 toegenomen van ongeveer 80.000 tot ongeveer 287.000 inwoners.

In 2014 woonden er naar schatting ruim 1,8 miljoen Palestijnen, waardoor er een bevolkingsdichtheid bestond van meer dan vijfduizend personen per vierkante kilometer. In 2016 bestond de bevolking uit bijna 1,9 miljoen mensen, waarvan 1,3 miljoen door UNRWA geregistreerde Palestijnse vluchtelingen, waarvan een groot aantal in tot steden uitgegroeide vluchtelingenkampen.

Met Israël verkeert het gebied sinds de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 in openlijk conflict.

In de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde Israël de Gazastrook en stichtte er enkele Israëlische nederzettingen. Sindsdien leven de Palestijnen daar onder Israëlische bezetting. In 2005 trok Israël zijn nederzettingen uit de Gazastrook terug en daarmee eindigde volgens dat land ook de bezetting.

Toen in 2007 Hamas de verkiezingen won en aan de macht kwam (zie hieronder), bracht Israël een totale blokkade aan langs de grens met Israël, in de Gaza-zee en in de lucht. In de lucht hangen drones van de Israëlische luchtmacht die de Gazastrook constant monitoren; het gezoem daarvan is dag en nacht te horen. Egypte blokkeerde de zuidgrens van de Gazastrook. Personen- en goederenverkeer werd zeer beperkt en scherp gecontroleerd. Er zijn vier militair gecontroleerde grensovergangen (checkpoints): Erez, Nahal Oz, Karni (goederen) en Sufa (goederen). In de grens met Egypte zijn twee gecontroleerde twee grensovergangen: Kerem Shalom (goederen) en bij Rafah. Het luchtruim en de Middellandse Zee zijn geblokkeerd door het Israëlisch defensieleger (IDF). Sinds 2006 onderwerpt het 'Midden-Oostenkwartet' elke Hamas-regering aan een Internationale boycot.

Hamas

Hamas (Arabisch: حماس, een Arabisch acroniem voor حركة المقاومة الاسلامية Ḥarakat al-Muqāwamah al-ʾIslāmiyyah letterlijk Islamitische Verzetsbeweging), is een Palestijnse islamitische politieke beweging die zegt ernaar te streven "Palestina te bevrijden van de Israëlische bezetting" en "een soevereine Palestijnse staat te vestigen." Het Arabische woord حماس (ḥamās) betekent 'enthousiasme, vuur, fanatisme'.

Hamas heeft aanslagen op Israëlische soldaten en burgers gepleegd. Tactieken zijn onder meer zelfmoordaanslagen, en sinds 2001, raketaanvallen. Het rakettenarsenaal van Hamas is geëvolueerd van een kort bereik, zelfgemaakte Qassam-raketten, tot langeafstandswapens die grote Israëlische steden zoals Tel Aviv en Haifa hebben bereikt. De aanvallen op burgers werden veroordeeld als oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid door mensenrechtenorganisaties zoals Human Rights Watch.Door groepen in islamitische en Arabische landen wordt Hamas gesteund. In 2015 werd Hamas door onder meer de Europese Unie, Verenigde Staten, Japan, Jordanië, Australië, Canada en Israël beschouwd als een terroristische organisatie.

Islamitische Jihad

Islamitische Jihad, volledige naam Islamitische Jihadbeweging in Palestina (Arabisch: حركة الجهاد الإسلامي في فلسطين; Harakat al-Jihād al-Islāmi fi Filastīn), is een alliantie van verschillende Palestijnse splintergroeperingen, die tot doel hebben de staat Israël te vernietigen en op de grondgebieden van de staat alsmede de Palestijnse gebieden (het gehele 'historische Palestina') een islamitische Palestijnse republiek te vestigen. De organisatie wordt gezien als een terreurbeweging door de Verenigde Staten, Europese Unie, Japan, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Israël.

De Islamitische Jihad trad in mei 1981 voor het eerst naar buiten. De organisatie werd opgericht in de Gazastrook door drie personen: Fathi Shaqaqi, een arts uit Rafah, sjeik Abd Al-Aziz Awda, een imam uit Jabalia en Ramadan Shallah uit Gaza-stad. Ideologisch staat de Islamitische Jihad niet ver van Hamas, maar zij onderhouden nauwere banden met Iran. De Islamitische Jihad ronselt ook kinderen voor zelfmoordaanslagen. In 2004 werd de 16-jarige Tamer Havira overmeesterd door Israëlische veiligheidstroepen in Rifidia bij Nabloes toen hij een zelfmoordaanslag wilde plegen. De Islamitische Jihad heeft diverse bomaanslagen en zelfmoordaanslagen in Israël gepleegd, maar heeft ook twee 14-jarige kinderen ontvoerd en gestenigd.De beweging voert dezelfde strijd als Hamas, maar heeft een wat lossere structuur. De beweging doet geen werk op maatschappelijk gebied, zoals Hamas en de Libanese Hezbollahbeweging doen. De Islamitische Jihad heeft als enig doel het ondernemen van gewelddadige acties, met name zelfmoordaanslagen op Israëlische burgers. In de jaren negentig probeerde de Islamitische Jihad het Oslo-vredesproces door bomaanslagen te ondermijnen.De naam Islamitische Jihad heeft iets weg van een pleonasme, aangezien er geen jihads zijn die niet islamitisch zijn, maar als eigennaam is het dit niet.

Ismail Haniya

Ismail Haniya (Arabisch: إسماعيل هنية , Ismāʿīl Haniyya of إسماعيل عبد السلام أحمد هنية , Ismāʿīl ʿAbd as-Salām Aḥmad Haniyya [of Hanīya]) (vluchtelingenkamp Shati, Gazastrook, januari 1963), soms geschreven als Ismail Haniyeh, is sinds 7 mei 2017 leider van Hamas, de Palestijnse dochterpartij van de Moslim Broederschap. Eerder was hij in 2006 - 2007 de vijfde minister-president van de Palestijnse Autoriteit, en aansluitend tot 2014 de regeringsleider van de autonome Gazastrook.

Januari 2009

Dit artikel geeft een chronologisch overzicht van alle belangrijke gebeurtenissen per dag in de maand januari van het jaar 2009.

Juli 2014

Dit artikel geeft een chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen per dag van de maand juli in het jaar 2014.

Kabinet-Haniya I

Hieronder de lijst van minister van het kabinet, dat onder leiding stond van Ismail Haniya. Het werd beëdigd op 29 maart 2006. Deze regering bestaat uit leden van Hamas en enkele leden die niet lid van een partij.

Mei 2004

Dit artikel geeft een chronologisch overzicht van alle belangrijke gebeurtenissen per dag in de maand mei van het jaar 2004.

Palestijnse Burgeroorlog

De Palestijnse Burgeroorlog begon nadat de regeringspartij Hamas, de presidentiële garde van president Mahmoud Abbas en Fatah ervan beschuldigde een aanslag te hebben gepleegd op de premier. Of - afhankelijk van de zienswijze - met die aanslag. Premier Ismail Haniya belandde op 15 december 2006 in een vuurgevecht tussen aanhangers van beide partijen. Hij kwam er ongedeerd uit, maar één van zijn lijfwachten werd gedood en zijn zoon raakte gewond. Dit leidde tot enkele episoden van geweld, waarbij sinds januari 2006 ruim 200 Palestijnen zijn omgekomen.

Palestijnse regering (1948-1959)

De Palestijnse regering (Arabisch: حكومة عموم فلسطين Hukumat 'umum Filastin) was een regering in Gaza-Stad die tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog op 22 september 1948 door de Arabische Liga werd ingesteld.

De vorming van de Palestijnse regering was een reactie op het uitroepen van de Joodse staat Israël in mei 1948 bij het vertrek van de Britten uit het Mandaatgebied Palestina, en op de bezetting door Transjordanië van de Westelijke Jordaanoever met de duidelijke intentie dit gebied te annexeren.

Deze Palestijnse regering was de eerste poging om een Palestijnse staat te stichten. De regering werd erkend door Egypte, Syrië, Libanon, Irak, Saoedi-Arabië en Jemen, maar niet door Transjordanië, noch door enig niet-Arabisch land. Amin al-Hoesseini trad op als president, terwijl Ahmed Hilmi Pasha minister-president was.

Na de wapenstilstand van 1949 was de Gazastrook het enige gebied dat onder het gezag van de Palestijnse regering stond. De Palestijnen in de Gazastrook en in Egypte kregen Palestijnse paspoorten. In feite stond het gebied echter onder Egyptisch bestuur. In 1959 werd de regering door Gamal Abdel Nasser, de toenmalig president van de Verenigde Arabische Republiek (Egypte en Syrië) per decreet opgeheven en kwam de Gazastrook onder Egyptisch bestuur.

Qassam-raket

De Qassamraket is een zelfgemaakte raket, een wapen dat door Palestijnse strijders ontwikkeld is en gebruikt wordt. De raket is genoemd naar de militaire tak van de Hamas, die weer is afgeleid van de militante sjeik Izz ad-Din al-Qassam. Qassamraketten worden gefabriceerd door onder andere Hamas in de Gazastrook. Vandaaruit kan worden geschoten op Israëlische steden zoals Sderot en Ashkelon.

Ramallah

Ramallah (Arabisch: رام الله Rām Allāh - hoogte van Allah), ook wel gespeld als Ramalla, is een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever van Palestina. Ze ligt ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van Jeruzalem in het Gouvernement Ramallah & al-Bireh. In 2007 had de stad 27.460 inwoners.

Volgens de Oslo-akkoorden in 1993 tussen Israël en de PLO kwam de stad in de door de Palestijnse Autoriteit bestuurde A-gebieden te liggen. Eind 1995 werd het bestuur van de stad door Israël overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit. Deze heeft in Ramallah haar hoofdkwartier, met het presidentsterrein (de Mukataa) en de Palestijnse Wetgevende Raad, het Palestijnse parlement. Op de Mukata bevindt zich het graf van Yasser Arafat. Naast een administratief centrum in Ramallah heeft de Palestijnse Autoriteit ook een bestuurscentrum in Gaza-Stad.

De economie en de bevolking van Ramallah hadden van oudsher sterke economische banden met Jeruzalem. Sinds de militaire bezetting door Israël in 1967 en de bouw in 2002 van de Israëlische Westoeverbarrière zijn die verbindingen bemoeilijkt. De voortgaande bouw van deze Muur en van Israëlische nederzettingen met uitbreidingen ervan rond Jeruzalem, is ook de verbinding met de zuidelijk gelegen gouvernementen Bethlehem en Hebron bemoeilijkt, zo niet bijna onmogelijk gemaakt.

De meerderheid van bewoners is moslim, maar er bevindt zich ook een grote groep christenen in Ramallah. De burgemeester van Ramallah, Janet Mikhail, is Grieks orthodox.

Tall al-Ajjul

Tall al-Ajjul of Tell el-Ajjul is een archeologische vindplaats in de Gazastrook aan de monding van de HaBesor ten zuiden van Gaza stad.

In 1930-1934 Tell el-Ajjul werd in 1930-1934 opgegraven door Britse archeologen onder leiding van Sir William Flinders Petrie.

In 1999 en 2000 groef Peter M. Fischer verder.

Er werden honderden potscherven gevonden afkomstig uit Cyprus.

Ajjul is een mogelijke locatie van de stad Sharuhen en ook voor Beit Eglaim vermeld in Onomasticon van Eusebius.

Ziklag

Ziklag (Hebreeuws: צִקְלַג) is de naam gebruikt in de Hebreeuwse Bijbel van een stad die was gelegen in de Negev regio in het zuiden van het Bijbelse koninkrijk Juda. De plaats wordt onder meer genoemd in het Bijbelboek 1 Samuel 30:1-31.

De exacte ligging van Ziklag is tot op heden niet vastgesteld. Eind negentiende eeuw werden de plaatsen Haluza (bij wadi Asluj ten zuiden van Beër Sjeva) en Khirbet Zuheilqah (gelegen ten noordwesten van Beër Sjeva en ten zuidoosten van Gaza stad) gesuggereerdModerne historici geven de voorkeur aan Tell Sera (Tel esh-Sharia) gelegen op 7 km ten oosten van Gerar en 22 km ten noordwesten van Beër Sjeva. Anderen opteren dan weer voor Tell Halif

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.