Eli Cohen

Elijahu (Eli) ben Shaul Cohen (Hebreeuws: אֱלִיָּהוּ בֵּן שָׁאוּל כֹּהֵן, Arabisch: ايلي كوهين) (Alexandrië, 24 december 1924Damascus, 18 mei 1965) was een Israëlisch vertaler en spion.

Eli Cohen werd geboren in Egypte en spioneerde in de jaren 50 al voor Israël. Mede dankzij zijn spionageactiviteiten veroverde Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 de Golanhoogten op Syrië. Hij wordt gezien als een van de succesvolste spionnen van de moderne tijd.

EliCohen
Eli Cohen (1 januari 1965)

Israëls meesterspion

In 1960 werd hij gerekruteerd door de militaire inlichtingendienst, de Mossad. Hier kreeg hij een valse identiteit, die van een Arabier, want hij sprak accentloos Arabisch. Na een verblijf in Argentinië vertrok hij - zijn gezin in Israël achterlatend - naar Syrië.

Hij had zijn vrienden in Buenos Aires, die hij onder een valse naam gemaakt had, verteld dat hij een echte Syriër was die sterk naar zijn vaderland verlangde. Zijn Syrische vrienden vonden Cohen een sympathiek persoon en moedigden hem aan naar Syrië te gaan om daar een meubelbedrijf te starten.

Toen Cohen in Buenos Aires contacten had gemaakt ging hij naar Syrië. In enkele jaren slaagde Eli Cohen erin het vertrouwen van veel Syrische militairen en politici te winnen. Hij gaf regelmatig feestjes in zijn appartement. Deze feestjes werden bezocht door veel van zijn vrienden, waaronder de president, een generaal en andere belangrijke personen van defensie. Ze kwamen ook in zijn appartement als Cohen er niet was. Men merkte zijn spionageapparatuur echter niet op. Mede dankzij dit soort acties vertrouwden de Syriërs Cohen vrijwel volkomen en hadden ze geen idee dat hij voor Israël spioneerde. Uiteindelijk werd hij bijna aangedragen als minister van defensie van Syrië.

Spionage in de Golanhoogten

Eli Cohen
Eli Cohens terechtstelling in Damascus

Door het toenemende vertrouwen dat Cohen inmiddels had gewonnen bij de Syrische militaire leiding kreeg hij steeds meer invloed en toegang tot militaire informatie. Zijn fotografisch geheugen kwam hem goed van pas bij de vele informatie die hij te zien of te horen kreeg. Toen Cohen, tijdens een "excursie" in de Golanhoogten, bemerkte dat de Syrische soldaten nauwelijks bescherming hadden tegen de Syrische hitte, opperde hij het "briljante" idee om eucalyptusboompjes te planten bij elke ondergrondse bunker en mortierstelling in de hoogvlakte. Zijn advies werd door de militaire leiding zonder meer opgevolgd, vanwege "de broodnodige schaduw" die de soldaten toch zo hard nodig hadden tegen de immense hitte. Dankzij deze boompjes en zijn fotografisch geheugen kon de Israëlische luchtmacht tijdens de Zesdaagse Oorlog het merendeel van de Syrische ondergrondse bunkers en mortierstellingen makkelijk lokaliseren en uitschakelen. De eucalyptusbomen staan tot op de dag van vandaag in de Golanhoogten als stille getuigen van Cohens spionagewerk.

Ontmaskering

Eli cohen22
Steen ter nagedachtenis aan Eli Cohen op Herzlberg in Jeruzalem

Cohen werd in januari 1965 ontmaskerd door de Syrische contraspionage. De Indiase ambassade in Damascus had geklaagd over storingen, wanneer men radiozendberichten wilde sturen naar India. De Syriërs begrepen dat er iemand was die golven verspreidde. Men kwam erachter dat dit vanuit Eli Cohens appartement verstuurd werd. Het waren de berichten die hij naar Tel Aviv stuurde. Meerdere mensen, onder andere de Paus en de Canadese regering vroegen Syrië Cohen te sparen, maar Syrië besloot hem te executeren. Na een proces werd hij in het openbaar opgehangen op 18 mei 1965 in Damascus. Hij weigerde een blinddoek te dragen tijdens de executie, die in Syrië op televisie werd uitgezonden.

Hoewel er verschillende verzoeken zijn geweest, is zijn lichaam nooit teruggegeven aan zijn familie. Het werd begraven op de Joodse begraafplaats van Damascus.

Televisieserie

De spionagejaren van Eli Cohen in Syrië werden in 2019 voor Netflix verfilmd in de zesdelige miniserie The Spy door de Israëlische regisseur Gideon Raff met de Brits-joodse acteur Sacha Baron Cohen in de hoofdrol. De televisieserie was op zijn beurt gebaseerd op het boek L'espion qui venait d'Israël (in het Nederlands: De spion die uit Israël kwam) van Uri Dan en Yeshayahu Ben Porat.

Externe links

Hamad Amar

Hamad Amar (Arabisch: حمد عمار, Hebreeuws: חמד עמאר) (Shefa Amr, 5 november 1964) is een Druzisch-Israëlische advocaat en politicus. Hij nam in 2009 namens Jisrael Beeténoe zitting in het Israëlische parlement, de Knesset.

Jackie Levy

Jackie Levy, Hebreeuws: ז'קי לוי , (Beet She'an, 28 oktober 1960) is een Israëlische politicus behorend tot Likoed. Sinds 2015 zetelt hij in de Knesset en is hij staatssecretaris voor woningbouw.

Levy vervulde zijn dienstplicht bij de paratroepen. Na afloop kwam hij in dienst bij de burgemeester van Ramat Yishai. In 1989 werd hij in de gemeenteraad van Beet She'an verkozen, van 1992 tot 1998 was hij er wethouder en vervolgens van 2002 tot 2013 burgemeester. Tussentijds, in 2002, raakte hij gewond bij een terroristische aanslag op de plaatselijke Likoedafdeling. In 2015 werd hij geconfronteerd met een aanklacht vanwege milieuvervuiling ten tijde van zijn ambtsvervulling als burgemeester.

Levy kwam na de verkiezingen voor de 20e Knesset op 31 maart 2015 in het parlement terecht en werd op 14 juni dat jaar tevens staatssecretaris belast met woningbouwzaken in het kabinet-Netanyahu IV.

Hij komt uit een politiek nest. Zijn vader David Levy was ook namens de Likoed in de politiek actief (bekleedde tal van ministerposten, waaronder die van woningbouw- en buitenlandse zaken) en zijn zus Orly Levy zat eveneens in de Knesset maar dan namens Jisrael Beeténoe en later als eenmansfractie van Miflèget Gèsher ("Brugpartij").

Kulanu

Kulanu (uitgesproken als koelanoe), ook wel aangeduid als Koolanu, Hebreeuws: כולנו ('ons allemaal'), is een Israëlische politieke partij, opgericht op 27 november 2014 door Moshe Kahlon, die voor Likoed in de Knesset zat en onder meer minister van Communicatie is geweest. De partij positioneert zichzelf in het politieke midden tot enigszins rechts daarvan en richt zich met name op sociaal-economische onderwerpen. Zo streeft Kulanu naar economische nivellering en heeft daarbij vooral de belangen van de midden- alsook wel de arbeidersklasse op het oog. De partij staat lichtjes positief tegenover de vorming van een zelfstandige Palestijnse staat.

Lijst van voetbalinterlands Argentinië - Israël

Deze lijst van voetbalinterlands is een overzicht van alle officiële voetbalwedstrijden tussen de nationale teams van Argentinië en Israël. De landen speelden tot op heden vijf keer tegen elkaar. De eerste ontmoeting, een vriendschappelijke wedstrijd, werd gespeeld in Ramat Gan op 20 februari 1973. Het laatste duel, eveneens een vriendschappelijke wedstrijd, vond plaats op 15 april 1998 in Jeruzalem.

Meir Cohen (politicus)

Meir Cohen, Hebreeuws: מאיר כהן , (Essaouira, 15 november 1955) is een Israëlische politicus van Yesh Atid.

Cohen werd geboren in Marokko en verhuisde op zevenjarige leeftijd met zijn familie naar Israël, alwaar zij zich na enige tijd in Dimona vestigden (de in het noorden van de Negev gelegen stad ontstond mede door hun toedoen). Hij studeerde geschiedenis aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev en was een tijdlang als hoofdonderwijzer in Dimona werkzaam.

Hij sloot zich aan bij Jisrael Beeténoe en werd in 2003 burgemeester van Dimona, hetwelk hij bleef tot 2013. Tijdens zijn burgemeesterschap maakte de stad een aanzienlijke ontwikkeling door. Tezelfdertijd was hij directielid van het Jewish Agency for Israel.

Na door deze te zijn overgehaald, stapte hij in het najaar van 2012 over naar Yesh Atid. Namens deze partij kwam hij na de verkiezingen van 2013 in de Knesset (hij stond vierde op de kandidatenlijst) en werd bovendien minister van Welzijn en Sociale Dienstverlening in het kabinet-Netanyahu III. Eind 2014 gaf hij zijn ministerschap op nadat politiek leider Yair Lapid uit het kabinet was ontslagen.

Michal Biran

Michal Biran, Hebreeuws: מיכל בירן , (Hod Hasjaron, 28 juni 1978) is een Israëlische politica van de Arbeidspartij en als zodanig sinds 2013 in de Knesset zetelend.

Biran bracht het tot sergeant tijdens haar militaire dienst. Ze werd in 2010 voorzitter van de jongerenafdeling van de Arbeidspartij en was assistent van Shelly Yachimovich toen deze de Arbeidspartij leidde. Ook gaf ze les aan de Universiteit van Tel Aviv, waaraan ze tevens promoveerde in de politicologie.

Dankzij een dertiende plaats kon zij na de verkiezingen in 2013 in de 19e Knesset zitting nemen. Haar zetel heeft zij ook in de 20e Knesset weten te behouden, dankzij een negentiende plaats op de kandidatenlijst van de Zionistische Unie, de gezamenlijke lijst van de Arbeidspartij met Hatnuah voor de verkiezingen in 2015.

Michal Biran is vrijgezel en woonachtig te Tel Aviv.

Mickey Levy

Michael (Mickey) Levy, Hebreeuws: מיכאל (מיקי) לוי , (Jeruzalem, 21 juni 1951) is een Israëlisch oud-politiefunctionaris en politicus namens Yesh Atid ('Er is een Toekomst').

Levy behaalde een bachelor in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Haifa. Als militair in het Israëlische leger bereikte hij de rang van majoor.

In 2000 stond hij aan het hoofd van de Israëlische politie van het district Judea en Samaria en van 2000 tot 2004 van het district Jeruzalem. Vervolgens was hij van 2004 tot 2007 als politieattaché gestationeerd in Washington D.C.

Tijdens de parlementsverkiezingen van 2013 werd hij verkozen in de 19e Knesset. Hij maakte als staatssecretaris voor financiële zaken van maart 2013 tot december 2014 deel uit van het kabinet-Netanyahu III maar stapte op nadat politiek leider Yair Lapid uit het kabinet was gezet.

Mickey Rosenthal

Moshe Michael (Mickey) Rosenthal, Hebreeuws: משה מיכאל (מיקי) רוזנטל , (Tel Aviv, 4 februari 1955) is een Israëlische onderzoeksjournalist en politicus die sinds 2013 in de Knesset is afgevaardigd. Hij is lid van de Arbeidspartij.

Rosenthal deed een studie geschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Tel Aviv maar studeerde niet af.

Met regisseur Ilan Abudi maakte hij de film The Shakshuka System, waarin uit de doeken wordt gedaan hoe de Israëlische regering rijke families zou bevoordelen. In deze uit 2008 daterende documentaire wordt beweerd dat de Israëlische staat haar beperkte hoeveelheid middelen van bestaan voor weinig geld aan een klein groepje welgestelde families van de hand zou doen. Door in te zoomen op de zeer rijke Ofer-familie wordt getracht dit aan te tonen.Nog tijdens de filmproductie zagen Rosenthal en echtgenote zich geconfronteerd met een rechtszaak die namens de Ofer-familie was aangespannen. Ook kreeg hij verscheidene doodsbedreigingen te incasseren en viel het hem moeilijk de film uitgezonden te krijgen. Uiteindelijk vertoonde Channel 1 in 2009 de documentaire op televisie, evenals een tegendocumentaire van de Ofer-familie. Overleg met laatstgenoemde leidde ertoe dat Rosenthal van de familie een vergoeding kreeg voor gemaakte proceskosten; ook werd de tegen hem aangespannen rechtszaak begin 2010 niet ontvankelijk verklaard.

Als twaalfde op de kandidatenlijst van de Arbeidspartij kwam hij na de verkiezingen van 2013 de 19e Knesset binnen en werd in 2015 voor de Zionistische Unie in de 20e Knesset herkozen.

Mickey Rosenthal is woonachtig te Givatayim. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen.

Nava Boker

Nava Boker, Hebreeuws: נאוה בוקר , voluit Nava Prehi-Boker, Hebreeuws: נאוה פרחי-בוקר , (geboren 15 november 1970) is een Israëlische politica en voormalig journaliste. Als lid van Likoed maakt zij vanaf 2015 deel uit van de Knesset.

Boker studeerde sociale- en geesteswetenschappen aan het Beit Berl College en de Open Universiteit van Israël. Voordat ze de politiek inging, was ze werkzaam voor de dagbladen Yediot Ahronot en Maariv alsook voor het televisiekanaal Channel 1.

Ze verloor haar echtgenoot bij de bosbranden in het Karmelgebergte in 2010. Als gevolg hiervan richtte ze het Lior Bokerfonds op ter ondersteuning van brandweerlieden en andere reddingswerkers en waarvan ze tot 2015 het voorzitterschap bekleedde. Ze verzette zich heftig tegen het staken van het onderzoek naar druzen die werden beschuldigd van het stichten van de brand.Een 25ste plaats op de kandidatenlijst was voldoende om bij de verkiezingen van 2015 in de 20e Knesset te geraken.

Nava Boker heeft uit haar huwelijk twee dochters en is woonachtig te Hadera.

Spion

Een spion of geheim agent is iemand die op heimelijke en soms illegale (clandestiene) wijze inlichtingen vergaart. Spionnen kunnen werken voor een overheid, maar ook voor bedrijven. De term spion wordt vooral in de dagelijkse populaire taal gebruikt. Inlichtingen die via dergelijke menselijke bronnen verkregen worden, heet Human Intelligence (HUMINT).

Tali Ploskov

Tali Ploskov, Hebreeuws: טלי פלוסקוב, (Bălți, 30 juli 1962) is een Israëlische politica die namens Kulanu sinds maart 2015 lid is van de Knesset.

Ploskov bezit een bachelor in de psychologie en is afkomstig uit Moldavië, waar ze in het schoolwezen van haar geboortestad werkte. In 1991 emigreerde ze naar Israël en vond achtereenvolgens emplooi in een verzorgingstehuis, een hotel en bij een bank.

Voor Jisrael Beeténoe kwam ze in de gemeenteraad van Arad terecht, was er in 2007 wethouder en werd in 2010 verkozen alsook in 2014 herkozen tot burgemeester van deze dicht bij het zuidelijk deel van de Dode Zee gelegen stad. Ze was burgemeester tot 2015 en als zodanig de eerste vrouwelijke immigrant uit de voormalige Sovjet-Unie die dit ambt bekleedde.

Voorafgaand aan de verkiezingen voor de 20e Knesset sloot ze zich aan bij Kulanu en verwierf als nummer zes op de kandidatenlijst een zetel in het parlement, waarbinnen ze onder meer het ambt van vicevoorzitter van de Knesset vervult.

Ya'akov Margi

Ya'akov Margi, ook wel geschreven als Yakov Margi, Hebreeuws: יעקב מרגי, (geboren 18 november 1960) is een Israëlische politicus behorend tot de politieke partij Shas. Sinds 2003 maakt hij deel uit van de Knesset.

Margi is afkomstig uit Marokko, uit welk land hij als peuter met de Operatie Yachin in 1962 naar Israël werd overgebracht.

Van 1993 tot 2003 was hij voorzitter van de plaatselijke religieuze raad in Beër Sjeva en sinds 2001 is hij algemeen directeur van Shas.

In 2003 werd hij voor de eerste keer in het parlement (de toenmalige 16e Knesset) verkozen en bij de volgende verkiezingen telkens herkozen. Na de verkiezingen voor de 17e Knesset in 2006 was hij ook een tijdlang fractievoorzitter en na de verkiezingen voor de 18e Knesset in 2009 werd hij eveneens minister van Religieuze Dienstverlening in het kabinet-Netanyahu II, een post die hij tot het einde van de regering in 2013 bekleedde.

Vermeldenswaard is dat hij tijdens het bezoek van paus Benedictus XVI aan Israël in 2009 een brief aan deze schreef, waarin hij er bij hem op aandrong een ondubbelzinnige veroordeling van ontkenners van de Holocaust en propageerders van antisemitisme uit te spreken.

Ya'akov Margi is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Sde Tzvi, een mosjav in het noordwesten van de Negev.

Yael German

Yael German, Hebreeuws: יעל גרמן , (Haifa, 4 augustus 1947) is een Israëlische politica van Yesh Atid die aanvankelijk bij Meretz behoorde. Ze is lid van de Knesset.

German studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Tel Aviv. Sinds 1979 woonachtig in Herzliya (een noordelijke voorstad van Tel Aviv), werd ze in 1993 namens Meretz verkozen in de gemeenteraad en in 1998 gekozen tot burgemeester welk ambt ze tot 2013 bekleedde. In die hoedanigheid verzette ze zich tegen een uitbreiding van het aantal antennes voor mobiele telefoons in de stad. Haar inzet was succesvol want deze leidde er uiteindelijk toe dat de Knesset een wet aannam die hier paal en perk aan stelde.

In 2013 kwam ze na de verkiezingen voor Yesh Atid in de 19e Knesset terecht en werd ze als minister voor gezondheidszaken in het kabinet-Netanyahu III opgenomen. Haar ministerschap duurde tot december 2014 toen zij aftrad omdat eerder Yair Lapid (politiek leider van Yesh Atid) uit het kabinet was ontslagen. Na de verkiezingen van 2015 zetelt ze in de 20e Knesset.

Yael German is getrouwd en heeft twee kinderen.

Yariv Levin

Yariv Levin (Hebreeuws: יריב גדעון לוין; 22 juni 1969) is een Israëlische politicus voor Likoed in de 20e Knesset en tevens 19e Minister van Toerisme.

Levin is geboren in Jeruzalem.

Yaron Mazuz

Yaron Mazuz, Hebreeuws: ירון מזוז, (Haifa, 11 juli 1962) is een Israëlische politicus. Namens Likoed zit hij sinds 2015 in de Knesset en is hij bovendien viceminister in het kabinet-Netanyahu IV.

Mazuz heeft een Tunesisch-Joodse achtergrond. Zijn eerste schreden in de politiek vonden plaats in 2008 toen hij in de gemeenteraad van Kirjat Bialik werd verkozen. Van deze in het noordwesten van het land gelegen middelgrote gemeente was hij ook wethouder.

Alhoewel zeer laaggeplaatst op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van de 20e Knesset (een 29ste plek), kon hij dankzij de riante verkiezingswinst van Likoed toch nog in de 20e Knesset plaatsnemen. Nadat het vierde kabinet Netanyahu in mei 2015 van start was gegaan, werd hij in juni viceminister voor binnenlandse zaken, welke post hij in januari 2016 verruilde voor die van viceminister verbonden aan het premierskantoor. Vervolgens verruilde hij deze in augustus 2016 voor die van milieubescherming.

Yisrael Eichler

Yisrael Eichler, Hebreeuws: ישראל אייכלר , (Jeruzalem, 27 maart 1955) is een Israëlische politicus van Verenigd Thora-Jodendom (VTJ), Agoedat Jisrael. Sinds 2011 zit hij - voor de tweede keer - in de Knesset.

Voordat hij de politiek inging, was Eichler als schrijver en journalist werkzaam. Zo werd hij in 1980 redacteur van HaMahane HaHaredi en in 1996 voorzitter van het Centrum voor Joodse Publiciteit.

Bij de verkiezingen voor de 16e Knesset kwam hij in februari 2003 het parlement binnen maar legde in februari 2005 het ambt van volksvertegenwoordiger reeds neer nadat de twee partijen waaruit Verenigd Thora-Jodendom is opgebouwd in januari dat jaar weer uit elkaar waren gegaan. Dankzij een afspraak over zetelroulatie keerde hij ter vervanging van Meir Porush voor VTJ in februari 2011 tussentijds in het parlement (de 18e Knesset) terug en werd vervolgens zowel in de 19e als in de (huidige) 20e Knesset herkozen.

Als aanhanger van de ultraorthodoxie liet hij in 2016 zijn ongenoegen over niet-orthodoxe joden blijken toen het hooggerechtshof verordonneerde dat ook dezen gebruik mogen maken van openbare mikwe-gelegenheden.

Yisrael Eichler is getrouwd en heeft 14 kinderen. Hij is woonachtig in Jeruzalem.

Yitzhak Cohen

Yitzhak Cohen Hebreeuws: יִצְחָק כַּהְן, (2 oktober 1951) is een Israëlische rabbijn en politicus behorend tot de politieke partij Shas. Sinds 1996 maakt hij deel uit van de Knesset.

In 1996 werd hij voor de eerste keer in het parlement (de toenmalige 14e Knesset) verkozen en bij de volgende verkiezingen telkens herkozen. In juli 1999 werd hij voor het eerst minister van Religieuze Dienstverlening, een post die hij in januari 2008 ook vervulde. Na de verkiezingen voor de 20e Knesset in 2015 werd hij eveneens vice-minister van Financiën in het kabinet-Netanyahu IV.

Yoel Razvozov

Yoel Razvozov, ook wel gespeld als Yoel Rozbozov, Hebreeuws: יואל רזבוזוב , Russisch: Йоэль Развозов, (Birobidzjan, 5 juli 1980) is een Israëlische politicus en vroeger judoka voor het Israëlische nationale team. Sinds februari 2013 is hij Knessetlid voor Yesh Atid.

Razvozov werd geboren in de Joodse Autonome Oblast in de toenmalige Sovjet-Unie (tegenwoordig de Russische Federatie). Zijn familie emigreerde in 1991 naar Israël. Hij was toen elf jaar oud.

Yuli-Yoel Edelstein

Yuli-Yoel Edelstein, Hebreeuws: יולי-יואל אדלשטיין , (Tsjernivtsi (Oekraïne), 5 augustus 1958) is een Israëlische politicus van de Likoed. Hij is de huidige voorzitter van het parlement de Knesset.

Edelstein is afkomstig uit de Sovjet-Unie en emigreerde in 1987 naar Israël.

Sinds 1996 heeft hij zitting in de Knesset, tot 2003 voor Jisrael Ba'aliyah en sindsdien voor Likoed (kortstondig onderbroken van 2006 tot 2007, waarna hij voor de vertrokken Dan Naveh weer terugkwam). In 2013 volgde hij Reuven Rivlin op als voorzitter van de Knesset.

Van 1996 tot 1999 was hij minister van Immigratie-opname in het kabinet-Netanyahu I, van 2001 tot 2003 staatssecretaris voor Immigratie-opname in het kabinet-Sharon I en van 2009 tot 2013 minister van Informatie en Diaspora in het kabinet-Netanyahu II.

Begin februari 2019 was hij een van de ondertekenaars van een petitie door de Nahala-beweging aan het adres van de (volgende) Israëlische regering, waarin gevraagd wordt héél de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever te koloniseren met twee miljoen joden. Daartoe moet het Twee-statenmodel worden losgelaten en de geldende bouwstop buiten de "officiële settlement-blocs" (die de VN als illegaal beschouwd). Het gaat om een plan van Jitschak Sjamier uit de jaren '90 van de vorige eeuw. De Nahala-petitie heeft het over:Het land Israël: één land voor één volk

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.