Egeïsche Zee

De Egeïsche Zee (Grieks: Αιγαίο Πέλαγος, Aigaío Pélagos, Turks: Ege Denizi) is de benaming van een deel van de Middellandse Zee dat tussen Griekenland en Turkije in ligt.

Er liggen zeer veel eilanden in de Egeïsche Zee. Verreweg de meeste eilanden behoren tot Griekenland, maar enkele ook tot Turkije. In het noordoosten vormen de Turkse Dardanellen een grens van de Egeïsche Zee, in het noordwesten het Griekse schiereiland Chalcidice, in het westen het Griekse eiland Euboea en het Griekse vasteland, in het oosten het Turkse vasteland en in het zuiden het Griekse eiland Kreta.

De eilanden van de Egeïsche Zee zijn zeer populair bij mensen die voor hun plezier van eiland tot eiland reizen. Zij worden in het Engels island hoppers genoemd. Vaak staan er bij de haven van een eiland mensen de veerboten op te wachten, om de toeristen kamers (Grieks: dhomatia) aan te bieden voor een overnachting op het eiland. Verder wordt er ook gevaren tussen de Griekse eilanden en het Griekse en Turkse vasteland.

Egeïsche Zee
Locatie Egeische Zee
Locatie tussen Griekenland en Turkije
Zee Middellandse Zee
Oppervlakte 214.000 km2
Max. breedte 400 km
Lengte 700 km
Foto's
Satellietfoto van de Egeïsche Zee
Satellietfoto van de Egeïsche Zee
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Etymologie

Er zijn sinds de oudheid verschillende verklaringen bekend voor de naam Egeïsch. Men zei dat de naam verwees naar de stad Aigai, of naar Aegea, koningin van de Amazonen die in de zee verdronk, of naar Aigaion, de "zeegeit", een andere naam voor Briareus, een van de Hekatoncheiren.

Een andere mogelijkheid is dat de zee haar naam dankt aan de mythe van Aigeus (Grieks: Αἰγεύς, Latijn: Ægeus of Aegeus), de vader van Thèseus (Grieks: Θησεύς, Latijn: Theseus). Deze stortte zich, toen hij dacht te weten te zijn gekomen dat zijn zoon gedood was, in deze zee.

Nog een andere mogelijke etymologie is dat het een afleiding betreft van het Griekse woord αἶγεςaiges = "golven" (Hesychius van Alexandrië; metaforisch gebruik van αἴξ (aix) "geit"), vandaar "golvende zee", cf. ook αἰγιαλός (aigialos) "kust".

In het Bulgaars is de zee ook gekend als de Witte Zee (Бяло море), tegenover de Zwarte Zee ( Черно море). Dit gebruik is afgeleid van het Turks Ak Deniz (Witte Zee) en Kara Deniz (Zwarte Zee), hetgeen op zijn beurt verwijst naar een oud Turks gebruik om de woorden wit en zwart te gebruiken voor zuid en noord.

Bekende rampen in de Egeïsche Zee

Eilandengroepen in de Egeïsche Zee

Aegean Sea map
Detailkaart van de Egeïsche Zee
Aliağa (district)

Aliağa is een Turks district in de provincie İzmir en telt 60.043 inwoners (2007). De hoofdplaats is de gelijknamige stad Aliağa. Het district heeft een oppervlakte van 274,22 km².

De bevolkingsontwikkeling van het district is weergegeven in onderstaande tabel.

Archipel

Een archipel of eilandengroep is een landvorm die bestaat uit een ketting of tros van eilanden. Archipels bevinden zich vaak in open zee en zijn meestal vulkanische eilanden, die ontstaan langs oceanische ruggen of vulkanische hotspots. Een voorbeeld van een archipel ontstaan door een hotspot is Hawaï, een langgerekte archipel bestaande uit honderden eilanden en eilandjes.

Het woord is afgeleid van een alternatieve naam van de Egeïsche Zee, Archipelagos, dat letterlijk "hoofdzee" betekent (uit de Griekse woorden archos ("leider") en pelagos ("zee")). De Egeïsche Zee ligt tussen Griekenland en Turkije en telt vele eilanden. Het woord archipel betekende oorspronkelijk dan ook: een zee met veel eilanden erin (een eilandzee), pas later is de klemtoon verschoven naar die eilanden die in de zee liggen (een eilandengroep).Archipels gelegen in de Egeïsche Zee, behorend tot Griekenland zijn onder andere:

Sporaden

Dodekanesos

CycladenDe vijf grootste landen die uit een archipel bestaan, zijn Indonesië, Japan, de Filipijnen, Nieuw-Zeeland, en het Verenigd Koninkrijk. Het grootste land gelegen in een archipel is Indonesië. De archipel met het grootste aantal eilanden is de Finse archipel.

Er bestaat verder een Nationaal park Archipel, gelegen in Finland.

Aydın (provincie)

Aydın is een provincie in Turkije. De provincie is 7922 km² groot en heeft 950.757 inwoners (2000). De hoofdstad is Aydın.

Balçova (district)

Balçova is een Turks district in de provincie İzmir en telt 74.837 inwoners (2007). Het district heeft een oppervlakte van 21,22 km².

De bevolkingsontwikkeling van het district is weergegeven in onderstaande tabel.

Buca (district)

Buca is een Turks district in de provincie İzmir en telt 400.930 inwoners (2007). Het district heeft een oppervlakte van 133,9 km².

De bevolkingsontwikkeling van het district is weergegeven in onderstaande tabel.

Denizli (provincie)

Denizli is een provincie in het westen van Turkije met een oppervlakte van 11.700 km² en 850.029 inwoners (2000). Het ligt in de Egeïsche Zee-regio. De hoofdstad en hoofdstadsdistrict van de provincie is de stad met gelijknamige naam, Denizli.

Dikili (district)

Dikili is een Turks district in de provincie İzmir en telt 27.348 inwoners (2007). Het district heeft een oppervlakte van 509,6 km².

De bevolkingsontwikkeling van het district is weergegeven in onderstaande tabel.

Egeïsche Zeeregio

Ege Bölgesi (Egeïsche Zeeregio of Egeïsche Regio) is een regio in het westen van Turkije. De regio grenst aan de Egeïsche Zee, waarnaar ze genoemd is. De regio beslaat circa 10% van Turkije.

Foça

Foça is een Turks district in de provincie İzmir en telt 30.549 inwoners (2007). Het district heeft een oppervlakte van 204,49 km².

De bevolkingsontwikkeling van het district is weergegeven in onderstaande tabel.

Ionië

Ionië was in de oudheid een landstreek langs de westkust van Klein-Azië.

Ionië was al vroeg gekoloniseerd door Grieken en heeft een grote rol in de Griekse geschiedenis gespeeld. Veel belangrijke figuren uit bijvoorbeeld de filosofie kwamen ervandaan. De landstreek kwam door de veroveringen van Cyrus II rond 542 v.Chr. in handen van het Perzische Rijk en kwam daarmee in contact met de culturen van het Midden-Oosten. Zij liet haar sporen na in de bouwkunst met de Ionische zuil. Na de mislukte aanval van Xerxes I in 480 v.Chr. kwam de streek hoe langer hoe meer onder invloed te staan van Athene.

Belangrijke steden in Ionië waren Efeze, Milete en Smyrna. De twaalf steden van Ionië hadden hun belangen verenigd in de Ionische twaalfstedenbond.

Karabağlar

Karabağlar is een Turks district in de provincie İzmir en telt 480.790 inwoners (2017). Het district heeft een oppervlakte van 495 km².

De bevolkingsontwikkeling van het district is weergegeven in onderstaande tabel.

Karaburun

Karaburun is een Turks district in de provincie İzmir en telt 8.040 inwoners (2007). Het district heeft een oppervlakte van 484,33 km². Karaburun vormt een schiereiland aan de Egeïsche Zee van het Turkse vasteland deels gescheiden door de Golf van İzmir.

De bevolkingsontwikkeling van het district is weergegeven in onderstaande tabel.

Karië

Karië (Grieks: Καρία, Karia of Καρική, Karikí) of Carië (Latijn: Caria) was in de klassieke oudheid een landstreek in het zuidwesten van Klein-Azië. De belangrijkste stad in Karië was Halicarnassus, het huidige Bodrum, van waaruit het geregeerd werd. In Halicarnassus stond ook het Mausoleum van Halicarnassus, een van zeven wereldwonderen van de antieke wereld.

Kemalpaşa (district)

Kemalpaşa is een Turks district in de provincie İzmir en telt 81.777 inwoners (2007). Het district heeft een oppervlakte van 655,06 km².

De bevolkingsontwikkeling van het district is weergegeven in onderstaande tabel.

Muğla (provincie)

Muğla is een provincie in Turkije. De provincie is 12.716 km² groot. Het is gelegen aan de Middellandse Zee in het uiterste zuidwesten van Turkije, ten noordoosten van het Griekse eiland Rodos. De hoofdstad is het gelijknamige Muğla en de provincie kent 715.328 (2000) inwoners.

Nazilli (stad)

Nazilli is een stad in de Turkse provincie Aydın in het Egeïsche Zeeregio van Turkije. Bij de volkstelling van 2017 telde Nazilli 155.320 inwoners.

Urla (district)

Urla is een Turks district in de provincie İzmir en telt 48.058 inwoners (2007). Het district heeft een oppervlakte van 703,65 km².

De bevolkingsontwikkeling van het district is weergegeven in onderstaande tabel.

Çiğli (district)

Çiğli is een Turks district in de provincie İzmir en telt 144.251 inwoners (2007). Het district heeft een oppervlakte van 96,93 km².

De bevolkingsontwikkeling van het district is weergegeven in onderstaande tabel.

İzmir (provincie)

İzmir is een provincie in Turkije. De provincie is 11.811 km² groot en heeft 3.370.866 inwoners (2000). De hoofdstad is het gelijknamige İzmir.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.