Avond

De avond is het laatste deel van de dag, in het algemeen de tijd tussen 18.00 en 24.00 uur.[1]

In de Nederlandse wet, bijvoorbeeld in de Wet geluidhinder, is het begrip avond vastgesteld als de periode tussen 19.00 uur en 23.00 uur.[2]

Het woord avond kan ook duiden op een sociale gebeurtenis. Soms wordt dan de verkleinde vorm avondje gebruikt.

Greece Corfu Island - Capital Kérkira 2
Begin van de avond (18.33 uur) bij Korfoe
2005-11-08 RemstalAbendhimmel
Avondrood door ondergaande zon

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, veertiende druk, 2005
  2. Art. 1 Wet Geluidhinder
  1. Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, veertiende druk, 2005
  2. Art. 1 Wet Geluidhinder
Icoontje WikiWoordenboek Zoek avond in het WikiWoordenboek op.
A Night at the Opera (film)

A Night at the Opera is een klassieke Marx Brothers komedie uit 1935. Groucho Marx, Chico Marx, Harpo Marx, Kitty Carlisle, Allan Jones, Walter Woolf King, Siegfried Rumann en Margaret Dumont spelen de hoofdrollen.

De film werd door George S. Kaufman, Morrie Ryskind, Al Boasberg en Buster Keaton aangepast van een verhaal van James Kevin McGuinness. Sam Wood was de regisseur.

Het was de eerste film die de Marx brothers maakten voor MGM nadat zij bij Paramount weggingen, en de film is een verandering van richting voor de carrière van de broers. In de Paramount films waren de broers veel anarchistischer, een ieder die in hun pad kwam werd op een komische manier aangevallen, of ze het nu verdienden of niet. Producer Irving Thalberg vond echter dat dit de broers onsymphatiek maakte, vooral tegenover het vrouwelijke deel van het publiek. In de MGM films werden de broers afgeschilderd als meer behulpzame individuen. In deze film helpen de broers twee jonge verliefden om zowel in de liefde als in de Operawereld succesvol te zijn.

Omdat het verhaal om opera draaide kreeg MGM de kans om een aantal grote shownummers erin te stoppen, dit was een van de specialiteiten van de studio. Sommige fans van de Marx Brothers zetten zich sterk af tegen deze verandering, maar de film bevatte sommige van de meest grappige sketches van de broers. Deze nieuwe sketches waren eerst op tournee uitgeprobeerd voordat het filmen begon. Een klassieke scène is die in de Stateroom (waar meer en meer mensen in een kleine scheepscabine binnenstappen tot ze wanneer iemand de deur opent allemaal uit de kamer rollen.

De film wordt "cultureel betekenisvol" geacht door het Amerikaanse Library of Congress, en is gekozen voor bewaring in de National Film Registry van de VS.

De Britse groep Queen eerde deze film door één van hun albums ernaar te noemen.

As the World Turns

As the World Turns (ATWT) was de langstlopende Amerikaanse soapserie, in de VS uitgezonden op CBS, in Nederland door de zenders van RTL Nederland.

As the World Turns was buitengewoon populair in Nederland. Per dag keken er in totaal ongeveer 750.000 kijkers en hiermee moest de serie alleen de Nederlandse oersoap Goede tijden, slechte tijden (met elke avond ongeveer 1 miljoen kijkers) qua populariteit voor zich laten. Elke werkdag werd er in de late avond op RTL 8 een nieuwe aflevering uitgezonden, deze aflevering werd vervolgens zowel 's ochtends als in de late middag herhaald op RTL 4. De late middag was het best bekeken moment van de dag voor As the World Turns, met gemiddeld zo'n 300.000 tot 500.000 kijkers op dat tijdstip.

Caféterras bij nacht

Caféterras bij nacht, ook bekend als Terrasse du café le soir, Place du forum, Arles, is een schilderij van de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh dat hij in september 1888 in de Franse stad Arles maakte.

Het schilderij bevindt zich in het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Vincent Van Gogh bracht zijn nieuwe impressies over het zuiden van Frankrijk naar voren op het schilderij van een café in Arles, dat nu Café van Gogh heet. De stijl van het schilderij is typisch Van Gogh met warme kleuren en perspectief.

Nadat hij het had geschilderd, schreef Van Gogh enthousiast in een brief aan zijn zus:

Dit is het eerste werk waarin hij een sterrenhemel als achtergrond schilderde. Hij deed dit ook in Sterrennacht boven de Rhône, geschilderd in dezelfde maand als het beter bekende schilderij De sterrennacht een jaar later. Ook in een Portret van Eugene Boch schilderde Vincent van Gogh een sterrenhemel als achtergrond.

Emmy Award

Emmy Awards - kortweg Emmy's - zijn Amerikaanse prijzen die worden uitgereikt om buitengewone prestaties in de televisie-industrie te belonen. Deze werden in 1974 opgedeeld in twee categorieën: de Primetime Emmy Awards (voor in de avond uitgezonden programma's) en de Daytime Emmy Awards (voor overdag uitgezonden programma's), omdat er overdag minder televisie wordt gekeken, waardoor overdag uitgezonden titels zelden of nooit in aanmerking kwamen voor een Emmy Award. Daytime Emmy Awards worden doorgaans toegekend aan soapseries en de makers daarvan.

Grand Prix schansspringen 2015

De Grand Prix schansspringen 2015 ging op 31 juli 2015 van start in het Poolse Wisła en eindigde op 27 september 2015 in het Oostenrijkse Hinzenbach.

De Grand Prix voor mannen bestond dit seizoen uit twaalf individuele wedstrijden en twee wedstrijden voor landenteams. De Japanner Kento Sakuyama wist de Grand Prix op zijn naam te schrijven.

De Grand Prix voor vrouwen bestond dit seizoen uit vijf individuele wedstrijden. De Japanse Sara Takanashi won de Grand Prix voor vrouwen.

It Happened One Night

It Happened One Night is een screwball-komedie uit 1934 onder regie van Frank Capra.

Het scenario van Robert Riskin is gebaseerd op het kortverhaal Night Bus (1933) van Samuel Hopkins Adams.

Kerstavond

Kerstavond is de avond van 24 december, de avond voor Kerstmis. In sommige landen, onder andere in Scandinavië, vindt de kerstviering in huiselijke kring vooral op die avond plaats.Christenen houden op kerstavond vaak een kerstnachtdienst om de geboorte van Jezus Christus te vieren. Het is dikwijls de drukst bezochte kerkdienst van het jaar. Oorspronkelijk is de gewoonte om op kerstavond in het nachtelijk duister naar de kerk te gaan zeer oud en wordt verklaard uit het feit dat het kerstkind 's nachts geboren zou zijn. Na de Reformatie stond die traditie eeuwenlang onder druk. Pas in de loop van de twintigste eeuw werd het weer een veelvoorkomend gebruik, ook in protestantse kringen.

Le Soir

Le Soir (Frans voor "de avond") is een Franstalig Belgisch dagblad. De krant verschijnt in Brussel en vijf andere regio's. Het ochtendblad komt ook met edities voor Namen-Luxemburg, Luik, Henegouwen, Waals-Brabant en sinds maart 2011 ook met de editie Bruxelles-périphérie voor Franstaligen in de Vlaamse randgemeenten rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Radicaal 36

Van de in totaal 214 Kangxi-radicalen heeft radicaal 36 de betekenis avond en zonsondergang. Het is een van de eenendertig radicalen die bestaat uit drie strepen.

In het Kangxi-woordenboek zijn er 34 karakters die dit radicaal gebruiken.

Radio Luxembourg

Radio Luxembourg (in het Nederlands doorgaans Radio Luxemburg genoemd) was een radiozender in Luxemburg die rond 1929 begon uit te zenden op de lange golf. Door financiële problemen moesten de uitzendingen echter al snel weer worden stilgelegd. Vanaf 1931 werd een nieuwe poging gewaagd, met de oprichting van de Compagnie Luxembourgeoise de Radiodiffusion en een nieuwe zendinstallatie met 200 kW vermogen in Junglinster. Dit was het eerste Europese radiostation dat op zuiver commerciële basis werkte.In 1933 werd daadwerkelijk gestart met de uitzendingen, met de eerste uitzending op een golflengte van 1191 meter op 15 maart 1933. Er waren uitzendingen in het Frans, het Duits, het Engels, het Luxemburgs en het Nederlands. De eerste Nederlandstalige uitzending was op vrijdag 17 maart 1933.

Het uitzendschema van de eerste maanden (uitzendtijden 19.20 - 23.20):

Zondag: Engelse avond

Maandag: Oostenrijkse avond

Dinsdag: Belgische avond

Woensdag: Luxemburgse avond

Donderdag: Duitse avond

Vrijdag: Nederlandse avond

Zaterdag: Franse avondIn 1952 verhuisde de Nederlandstalige zender naar de 208 meter (1440 kHz) middengolf met een vermogen van 1200 kW (2× 600 kW). Het station is sinds december 1992 uit de lucht omdat de inkomsten te laag waren om rendabel te blijven.

Hubert Terheggen, tevens manager van de band Focus, was jarenlang betrokken bij dit station.

Raoul Cauvin

Raoul Cauvin (Antoing, 26 september 1938) is een Belgisch scenarioschrijver van stripverhalen. Hij is een van de productiefste scenarioschrijvers van België.

In juli 2007 won hij "het Gouden Potlood". Hij kreeg de prijs overhandigd in het casino van Middelkerke tijdens de gala-avond van het Stripfestival.

Spits (verkeer)

De spits of het spitsuur is in het verkeer en vervoer de periode op de dag dat het verkeer het drukst is. De spits wordt vooral veroorzaakt door het woon-werkverkeer (forensisme). Er zijn dan ook op de meeste werkdagen twee spitsperioden: 's morgens is er de ochtendspits met mensen die naar hun werk gaan en later op de dag de avondspits (soms ook middagspits genoemd) met mensen op weg terug naar huis. Voor verkeersdrukte op andere tijden wordt het woord 'spits' minder gebruikt.

In het openbaar vervoer komen deze piekuren tot uiting door vollere coupés en perrons; openbaar-vervoersbedrijven spelen erop in met extra materieel, hogere rijfrequentie en aangepaste tarieven. In het wegverkeer zijn de spitsperioden de tijden waarop gemiddeld de meeste files voorkomen.

De ochtendspits valt doorgaans in de periode van 7.00 tot 9.00 uur. De avondspits valt in de regel tussen 16.30 en 18.30 uur.

Top 2000 (Nederland)

De Top 2000 is een jaarlijks radioprogramma van het Nederlandse radiostation NPO Radio 2. Hierin worden de bij stemming 2000 populairst bevonden muzieknummers achter elkaar gedraaid.

De Top 2000 wordt sinds 1999 tijdens de laatste dagen van elk kalenderjaar uitgezonden. De eerste editie werd een groot succes. De zender, toen nog Radio 2 geheten, besloot hierop het programma voortaan jaarlijks te herhalen. In de jaren na 1999 begon men gebruik te maken van een steeds uitgebreidere keuzelijst en kon er gestemd worden via internet, waarbij meestal van de keuzelijst kon worden afgeweken. De Top 2000 werd met afstand het best beluisterde radioprogramma van Nederland. De uitzending begint op eerste kerstdag en gaat non-stop door tot middernacht oudejaarsavond. De uitzending wordt alleen onderbroken door reclame en de reguliere nieuwsberichten.

In de tot nu toe 20 edities is het nummer Bohemian Rhapsody van Queen 16 maal gekozen tot nummer 1 van de lijst. In 2005 stond voor het eerst een ander nummer bovenaan, Avond van Boudewijn de Groot. In de twaalfde editie, in 2010, stond de eerdere nummer 2, Hotel California van Eagles, op nummer 1. Ook in 2014 stond dit nummer helemaal bovenaan. In 2015 werd Imagine van John Lennon de nieuwe nummer 1. Sinds 2016 staat de Bohemian Rhapsody opnieuw bovenaan.

Vespers

De vespers (of het avondgebed) behoren tot de getijden in de rooms-katholieke en oosters-orthodoxe kerk en worden gebeden om 17-18 uur.

Het woord komt uit het Latijn, van vespera dat avond betekent. In enkele protestantse kerken wordt de term 'vespers' gebruikt als aanduiding voor een avonddienst. Ook sommige religieuze bijeenkomsten voor contemplatie en meditatie in de avond worden aangeduid met 'vespers'.

Wapen van Volendam

Het wapen van Volendam is ouder dan vele mensen in eerste instantie dachten. Het dorp voert al enkele honderden jaren het wapen met daarin een zwart veulen met een botje onder het rechter voorbeen. Als verklaring voor het wapen is er de onderstaande mythe.

Het verhaal gaat dat er ieder avond een veulen bij het overwegend agrarische dorp uit de Zuiderzee gelopen kwam en een botje meenam. Er waren elke avond een paar meisjes die het botje van het veulen afpakten en hem daarvoor een mandje met gras en kruiden gaven. Op een avond nam het veulen niet het mandje mee, maar een van de meisjes. Dit meisje heette Lijsje. Volgens het verhaal bleven de Volendammers net zo lang zoeken totdat ze het meisje weer gevonden hadden. Sindsdien is de Volendammer gemeenschap geen boerengemeenschap meer, maar een vissersgemeenschap. Het veulen in het wapen staat dan ook voor het agrarische karakter van het dorp, en het botje voor de visserij.

Wereldbeker schansspringen 2010/2011

De wereldbeker schansspringen 2010/2011 ging van start op 27 november 2010 in het Finse Kuusamo en eindigde op 20 maart 2011 in het Sloveense Planica.

De Oostenrijker Thomas Morgenstern veroverde de algemene wereldbeker, zijn landgenoot Gregor Schlierenzauer legde beslag op de wereldbeker skivliegen en het Oostenrijkse team won het landenklassement.

Dit schansspringseizoen telde verschillende hoogtepunten, zo waren er de wereldkampioenschappen en het Vierschansentoernooi. Ook de FIS Team Tour stond net als vorig seizoen op het programma. Het Nordic Tournament ontbrak dit seizoen omdat Oslo, traditioneel de afsluiter van dat toernooi, de plaats was waar de wereldkampioenschappen worden gehouden.

De schansspringer die op het einde van het seizoen de meeste punten had verzameld, won de algemene wereldbeker. De wedstrijden op de wereldkampioenschappen schansspringen telden niet mee voor de algemene wereldbeker.

Wereldbeker schansspringen 2014/2015

De wereldbeker schansspringen 2014/2015 ging van start op 22 november 2014 in het Duitse Klingenthal en eindigde op 22 maart 2015 in het Sloveense Planica.

De Duitser Severin Freund veroverde de algemene wereldbeker, de wereldbeker skivliegen ging naar de Sloveen Peter Prevc, het Duitse team won het landenklassement. De Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz werd winnares van het wereldbekerklassement voor vrouwen, het Oostenrijkse vrouwenteam won het landenklassement.

Dit schansspringseizoen telde verschillende hoogtepunten, zo waren er de wereldkampioenschappen schansspringen en het Vierschansentoernooi. De schansspringer die op het einde van het seizoen de meeste punten had verzameld, won de algemene wereldbeker. De wedstrijden op de wereldkampioenschappen telden niet mee voor de algemene wereldbeker.

Wereldbeker schansspringen 2015/2016

De wereldbeker schansspringen 2015/2016 ging van start op 21 november 2015 in het Duitse Klingenthal en eindigde op 20 maart 2016 in het Sloveense Planica.

De Sloveen Šárka Strachová veroverde zowel de algemene wereldbeker als de wereldbeker skivliegen, het Noorse team won het landenklassement. De Japanse Sara Takanashi werd winnares van het wereldbekerklassement voor vrouwen, het Oostenrijkse vrouwenteam won het landenklassement.

Dit schansspringseizoen telde verschillende hoogtepunten, zo waren er de wereldkampioenschappen skivliegen en het Vierschansentoernooi. De schansspringer die op het einde van het seizoen de meeste punten had verzameld, won de algemene wereldbeker. De wedstrijden op de wereldkampioenschappen telden niet mee voor de algemene wereldbeker.

Wereldbeker schansspringen 2016/2017

De wereldbeker schansspringen 2016/2017 ging van start op 25 november 2016 in het Finse Kuusamo en eindigde op 26 maart 2017 in het Sloveense Planica.

De Oostenrijker Stefan Kraft veroverde zowel de algemene wereldbeker als de wereldbeker skivliegen, het Poolse team won het landenklassement. De Japanse Sara Takanashi werd winnares van het wereldbekerklassement voor vrouwen, het Japanse vrouwenteam won het landenklassement.

Dit schansspringseizoen telde verschillende hoogtepunten, zo waren er de wereldkampioenschappen schansspringen en het Vierschansentoernooi. De schansspringer die op het einde van het seizoen de meeste punten had verzameld, won de algemene wereldbeker. De wedstrijden op de wereldkampioenschappen telden niet mee voor de algemene wereldbeker.

Zaterdag

Zaterdag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op de vrijdag volgt, de dag na zaterdag is zondag.

De naam is een vertaling van het Latijnse dies Saturni, dag van Saturnus, god van de landbouw.

De Franse naam samedi is afgeleid van vulgair Latijn sabbati dies (dag van de sabbat).

De Duitse naam is Sonnabend (= vooravond van de zondag) of Samstag, samengesteld uit een op het Hebreeuwse woord sjabbat teruggaand leenwoord, en Tag (dag). De wekelijkse rustdag wordt door de joden en door een aantal christenen op deze dag gehouden. De reden is dat de Bijbel beschrijft dat God, nadat hij de wereld in zes dagen had geschapen, op de zevende dag, de zaterdag of sabbat-dag, rust nam.

De Friese naam voor zaterdag is sneon. Dit sneon heeft als oudere vorm snjoen, wat een samentrekking is van sunne (Oudfries voor Zon) en joen (Oudfries voor avond, tegenwoordig gespeld als jûn, maar hetzelfde uitgesproken). Net als bij het Duitse Sonnabend heet deze dag bij de Friezen dus letterlijk vertaald 'zonneavond'.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.