Arbo

Arbo is een gemeente in de Spaanse provincie Pontevedra in de regio Galicië met een oppervlakte van 43 km². Arbo telt 2.770 inwoners (1-1-2016).

Concello de Arbo
Gemeentehuis
Bronnen, noten en/of referenties
Gemeenten in de provincie PontevedraProvinciewapen

Agolada · Arbo · Baiona · Barro · Bueu · Caldas de Reis · Cambados · Campo Lameiro · Cangas · A Cañiza · Catoira · Cerdedo-Cotobade · Covelo · Crecente · Cuntis · Dozón · A Estrada · Forcarei · Fornelos de Montes · Gondomar · O Grove · A Guarda · A Illa de Arousa · Lalín · A Lama · Marín · Meaño · Meis · Moaña · Mondariz · Mondariz-Balneario · Moraña · Mos · As Neves · Nigrán · Oia · Pazos de Borbén · Poio · Ponte Caldelas · Ponteareas · Pontecesures · Pontevedra · O Porriño · Portas · Redondela · Ribadumia · Rodeiro · O Rosal · Salceda de Caselas · Salvaterra de Miño · Sanxenxo · Silleda · Soutomaior · Tomiño · Tui · Valga · Vigo · Vila de Cruces · Vilaboa · Vilagarcía de Arousa · Vilanova de Arousa

Geplaatst op:
04-02-2006
Dit artikel is een beginnetje over landen & volken. U wordt uitgenodigd om op bewerken te klikken om uw kennis aan dit artikel toe te voegen. Beginnetje
Arbo
Gemeente in Spanje Vlag van Spanje
Bandera de Arbo   Escudo de Arbo
Arbo (Spanje)

Arbo
Situering
Autonome regio Galicië
Provincie
Comarca
Pontevedra
A Paradanta
Coördinaten 42° 7′ NB, 8° 19′ WL
Algemeen
Oppervlakte 43 km²
Inwoners (1-1-2016) 2.770
(64 inw./km²)
Provincie- en gemeentecode 36.001
Detailkaart
Ligging in Galicië
Ligging in Galicië
Portaal  Portaalicoon   Spanje
Arbeidsomstandigheden

Arbeidsomstandigheden zijn het fysieke, sociale en psychologische klimaat waarin wordt gewerkt. Deze kunnen worden onderscheiden van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het woord "arbeidsomstandigheden" wordt vaak verkort tot Arbo, onder andere in wetgeving.

Arbeidsomstandighedenwet

De Arbeidsomstandighedenwet (of kortweg Arbowet) is een Nederlandse wet die regels bevat voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers en zelfstandig ondernemers te bevorderen. Het doel is om ongevallen en ziekten, veroorzaakt door het werk, te voorkomen.

De Arbowet is een kaderwet. Dat betekent dat hierin geen concrete regels staan maar algemene bepalingen en richtlijnen over het arbeidsomstandighedenbeleid (arbobeleid) in bedrijven. De Arbowetgeving valt uiteen in vier delen:

de Arbeidsomstandighedenwet

het Arbeidsomstandighedenbesluit (Arbobesluit)

de Arbeidsomstandighedenregeling (Arboregeling)

de Beleidsregels arbeidsomstandighedenwetgeving (Arbobeleidsregels)

Arbo-informatieblad

Een Arbo-informatiebladen (afgekort AI-blad) is een publicatie, uitgegeven onder toezicht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die voor werkgevers en werknemers Arbowetgeving inzichtelijk en toegankelijk maken. AI-bladen worden uitgegeven door de Sdu.

Arbo-informatiebladen behandelen zowel technische zaken, als organisatorische zaken van het werk zelf en de werkomgeving (arbeidsplaats).

Voorbeelden van AI-bladen:

Asbest

Machineveiligheid

Rolsteigers

Zwangerschap en arbeid

Arbo Valdma

Dr. Arbo Valdma (Pärnu, 20 februari 1942) is een Estisch pianist en muziekdocent. Hij is een etnische Est van Servische afkomst.

Hij studeerde in Tallinn bij Bruno Lukk en kreeg zijn doctoraat van het Conservatorium van Moskou, waar hij studeerde bij Nina Emelyanova. Hij is docent piano aan de kunstacademie van Novi Sad (Servië) (sedert 1979), aan de Faculteit Muziek in Belgrado (sedert 1984) en in Keulen (sedert 1992). Valdma is een van de stichtende leden van de European Piano Teachers Association (EPTA). Onder zijn studenten zijn onder andere Natasa Veljkovic, Rita Kinka, Aleksandar Madžar, Vladimir Valjarević, Dorian Leljak, Dejan Sinadinović en Søren Nils Eichberg noemenswaardig.

Arbodienst

Een arbodienst helpt werkgevers en werknemers bij het opstellen en uitvoeren van een arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid. De wettelijke arboverplichtingen vereisen een specifieke deskundigheid waar de werkgever meestal niet over beschikt. Een arbodienst adviseert daarom en neemt taken van de werkgever over op het gebied van:

arbeidsomstandigheden

verzuimbegeleiding

re-integratiebegeleiding

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)

Arbozorg

Arbozorg is de zorg van werkgevers voor de arbeidsomstandigheden in hun organisatie.

In Nederland zijn de rechten en plichten van werkgevers en werknemers ten aanzien van arbeidsomstandigheden neergelegd in de Arbeidsomstandighedenwet (arbowet) en het Arbeidsomstandighedenbesluit (arbobesluit).

Arbozorg is sinds 1890 in Nederland ingevoerd. Dit kwam doordat de Kinderarbeid afgeschaft werd. Tegenwoordig is Arbozorg bekend onder elk bedrijf.

Arbö Gebrüder Weiss-Oberndorfer/2013

Deze pagina geeft een overzicht van de Arbö Gebrüder Weiss-Oberndorfer-wielerploeg in 2013.

Belgoo

Belgoo is een Belgisch bier van hoge gisting.

Het belgoo bier wordt gebrouwen in de brouwerij belgoo gelegen in de Zennevallei te Zuun, een deelgemeente van Sint Pieters Leeuw. In 2010 werden de bieren Belgoo Magus en Belgoo Arbo bekroond met een gouden medaille en Belgoo Luppo met een zilveren medaille door het beer testing institute te Chicago, USA. Vanaf februari 2015 worden de bieren gebrouwen in de nieuwe brouwerij Belgoo te Sint-Pieters-Leeuw.

Feyenoord Handbal

Feyenoord Handbal is een handbalclub uit het Zuid-Hollandse Rotterdam, dat tot 2019 bekend stond als ARBO Rotterdam, een combinatie van RHV Snelwiek en HARO Rotterdam.

Op 18 mei 2018 maakte Feyenoord, de voetbalclub van de stad Rotterdam bekend dat ze gaan samenwerken met de lokale basketbal-, hockey-, zaalvoetbal- en handbalvereniging om de maatschappelijke bijdrage te kunnen vergroten naar meer sporten. Op deze manier hopen de verenigingen dat er meer kinderen op Rotterdam-Zuid gaan sporten. In eerste instantie werd er een intentieverklaring getekend om alleen het eerste mannenteam onder de vlag van Feyenoord te laten spelen. Op 12 april 2019 werd bekend dat Snelwiek en HARO al haar teams vanaf seizoen 2019/2020 onder de naam Feyenoord Handbal in de competitie zal laten spelen.

Gebrüder Weiss-Oberndorfer

Gebrüder Weiss-Oberndorfer is een Oostenrijkse continentale wielerploeg. Deze ploeg is sinds 2008 actief in het wielrennen. Ze spitst zich vooral toe op de Oostenrijkse jongeren en de wedstrijden in hun thuisland.

HARO Rotterdam

HARO Rotterdam was een handbalclub uit Rotterdam. De club werd in 2007 opgericht door een samenwerking Snelwiek, Delta Sport, E.M.M. en Handbalschool Rijnmond. In 2019 ging de club verder als een multisportclub onder de naam Feyenoord.

Lijst van Arbo-afkortingen

Dit artikel bevat een lijst van afkortingen op het gebied van arbeidsomstandigheden (nationaal en internationaal), in Nederland vaak afgekort tot Arbo. Dit gebied wordt hier ruim geïnterpreteerd.

Lijst van afkortingen

Lijst van afkortingen kan verwijzen naar:

Lijst van Arbo-afkortingen

Lijst van bestandsextensies

Lijst van afkortingen van chemische stoffen

Lijst van Duitse kentekens

Lijst van Duitse stationsafkortingen

Lijst van afkortingen in de milieukunde

Lijst van afkortingen in de navigatie

Lijst van afkortingen in het Nederlands

Lijst van afkortingen in de ICT

Lijst van afkortingen in de informatica

Lijst van historische IOC-landcodes

Lijst van IOC-landcodes

Lijst van NBA-afkortingen

Lijst van afkortingen in het onderwijs

Lijst van afkortingen in de overheid en politiek

Lijst van afkortingen van polymeernamen

Lijst van afkortingen in de rechtspraak in Nederland

Lijst van afkortingen in de wiskunde

Miguel Asins Arbó

Miguel Asins Arbó (Barcelona, 21 januari 1916 – Valencia, 26 oktober 1996) was een Spaans componist, dirigent en professor aan het Real Conservatorio Superior de Música de Madrid.

Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel (NNT) is een theatergezelschap gevestigd in Groningen. Het Noord Nederlands Toneel is een van de vier grote theatergezelschappen in de 'basisinfrastructuur' (BIS). Het NNT staat onder leiding van Guy Weizman.

Sinds 2017 zijn theatermaaksters Eline Arbo en Liliane Brakema als jonge makers verbonden aan het NNT.

Omdat het Noord Nederlands Toneel is opgenomen in de BIS reist het tweemaal per jaar, in het najaar en in het voorjaar, met een grote zaal-productie langs schouwburgen in Nederland. In 2018 startte het Noord Nederlands Toneel samen met Club Guy & Roni + Asko❘Schönberg + Slagwerk Den Haag de interdisciplinaire beweging NITE.

Onder de naam NITE brengen deze gezelschappen jaarlijks een grote zaal productie uit die tourt door Nederland. NITE producties kenmerken zich doordat zij werken volgens de regels van het NITE Manifest.

Peter Nicolai Arbo

Peter Nicolai Arbo (18 juni 1831 – 14 oktober 1892) was een Noorse kunstschilder die zich specialiseerde in het schilderen van taferelen uit de Noorse mythologie.

Zijn bekendste werken zijn Åsgårdsreien (1872) en Valkyrien (1865).

Ronald Florijn

Ronald Florijn (Leiden, 21 april 1961) is een Nederlands roeier. Hij vertegenwoordigde Nederland op verschillende grote internationale wedstrijden. In totaal nam hij viermaal deel aan de Olympische Spelen en won hierbij twee gouden medailles. Verder won Florijn driemaal de Rotsee Regatta en onder andere de Holland Beker en de Henley Royal Regatta.

Hij was aanvankelijk een succesvol skiffeur. Florijn werd Nederlands kampioen op dit onderdeel en won in 1982 bij de Skiffhead in Amsterdam. Hij roeide bij Die Leythe uit zijn geboortestad, waar hij als jeugdlid was begonnen en waar hij nog steeds actief is. Een jaar later won hij de Koninklijke Hollandbeker.

Ronald Florijn deed viermaal mee aan Olympische Spelen, in 1980, 1988, 1992 en 1996. Tijdens de Olympische Zomerspelen 1988 in Seoel wonnen hij en Nico Rienks goud in de dubbel twee. Hij maakte ook deel uit van de Holland Acht die tijdens de Olympische Zomerspelen 1996 in Atlanta eerste werd. Florijn en Rienks waren de eerste roeiers sinds Jack Beresford in 1936, die zowel olympisch kampioen werden bij het scullen als bij het boordroeien.

Florijn studeerde arbeids- en organisatiepsychologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij werkte voor Arbo Unie en heeft sinds 2004 zijn eigen bedrijf Human Energy Management en HJZSport. Hij is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij was aangesloten bij de R.S.V.U. Okeanos.

Team Felbermayr-Simplon Wels

Team Felbermayr Simplon Wels is een Oostenrijkse wielerploeg die werd opgericht in 2004. Sinds 2005 heeft de ploeg een licentie als continentale wielerploeg en neemt deel aan de continentale circuits van de Internationale wielerunie (UCI).

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.