Aanslagen op 11 september 2001

De aanslagen op 11 september 2001, naar de Amerikaanse datumnotatie (maand/dag) vaak aangeduid als 9/11 (Engels: nine eleven), omvatten een viertal terroristische aanslagen die op de ochtend van dinsdag 11 september 2001 door middel van gekaapte passagiersvliegtuigen in het noordoosten van de Verenigde Staten werden uitgevoerd. De Saoedi-Arabische multimiljonair Osama bin Laden en zijn terreurorganisatie Al Qaida worden voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden.

Op deze datum boorden zich twee vliegtuigen in de Twin Towers van het World Trade Center, gelegen op de zuidelijke punt van Manhattan in New York en een ander vliegtuig in het Pentagon, in de buurt van Washington D.C. Een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania). Alle vier de passagierstoestellen vlogen binnen het normale dienstrooster. Twee toestellen waren eigendom van American Airlines en twee van United Airlines.

De aanslagen werden volgens officiële rapporten uitgevoerd door negentien uit het Midden-Oosten (vooral uit Saoedi-Arabië) afkomstige leden van Al Qaida.

Deze terroristische aanslagen worden beschouwd als de grootste uit de geschiedenis. Bij de aanslagen kwamen bijna drieduizend mensen, afkomstig uit meer dan 90 landen, om het leven.[1] Van nog 24 vermisten wordt aangenomen dat ze overleden zijn.

Aanslagen op 11 september 2001
Aanslagen op 11 september 2001
Aanslagen op 11 september 2001
Plaats New York,
Washington D.C.,
nabij Shanksville
(alle in de Verenigde Staten)
Datum 11 september 2001
Tijd 8.46 – 10.28 uur UTC−4
Wapen(s) Gekaapte passagiersvliegtuigen
Doden 2.977 (exclusief de 19 kapers en 24 vermisten)
Gewonden 6291+
Dader(s) Al Qaida
September 11 2001 just collapsed
Het World Trade Center, kort na het instorten van de tweede toren

Verloop van de aanslagen

Om 8.46 uur plaatselijke tijd (14.46 uur in België en Nederland) op de ochtend van 11 september vloog het gekaapte passagierstoestel American Airlines-vlucht 11 de North Tower van het World Trade Center op vrij grote hoogte binnen. Bij de inslag ontstond een grote explosie, waarna er in de toren brand ontstond. De tanks van het toestel zaten nog vol met kerosine; het was kort tevoren opgestegen van Logan International Airport in Boston, met als bestemming de westkust van de VS.

Bijna twintig minuten later, om 9.03 uur, boorde United Airlines-vlucht 175 zich iets lager in de South Tower van het World Trade Center, waardoor eveneens brand ontstond. Aanvankelijk bleven beide torens staan, wat degenen die zich in de verdiepingen onder de inslaggebieden bevonden nog enige gelegenheid bood om te vluchten. De zuidelijke toren stortte om 9.59 uur als eerste volledig in, de noordelijke toren volgde om 10.28 uur na 102 minuten gebrand te hebben. Hierbij is vrijwel iedereen die zich op dat moment nog in de torens bevond om het leven gekomen. Enkele mensen overleden daarnaast later aan longaandoeningen als gevolg van de gigantische hoeveelheid vrijgekomen stof. Rond 17.20 uur stortte ook een derde gebouw van het WTC compleet in. Dit werd toegeschreven aan branden in het gebouw en de schade die dit gebouw als gevolg van het instorten van de Twin Towers had opgelopen. Daarnaast raakten ook de WTC-gebouwen 3 t/m 6 zwaar beschadigd, de meeste hiervan moesten daarna worden gesloopt.

Men schat dat er iets minder dan 1400 mensen in de noordelijke toren aanwezig waren op het moment dat deze instortte. Onder de slachtoffers waren 348 brandweermannen en 62 politiemensen die direct na de inslagen te hulp waren geschoten. Vanwege de zeer dikke rook was het onmogelijk om te proberen met behulp van reddingshelikopters mensen van de daken van de torens te redden. Om aan de verbrandingsdood te ontsnappen lieten ten minste 200 mensen zich vanuit de torens naar beneden vallen. Van deze vallende mensen zijn verschillende foto- en video-opnames gemaakt waarvan er een bekend is geworden onder de naam The Falling Man.

Aerial view of the Pentagon during rescue operations post-September 11 attack.JPEG
Schade aan het Pentagon na de crash van American Airlines-vlucht 77

Iets meer dan een half uur nadat vlucht 175 in de zuidelijke toren was gecrasht, om 9.37 uur, boorde een derde vliegtuig, American Airlines-vlucht 77, zich in het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, in Washington D.C.

Een vierde toestel van United Airlines, vluchtnummer 93, eveneens gekaapt, stortte die ochtend neer in een veld even buiten Pittsburg. Uit de transcriptie van opnames uit de cockpit valt volgens de FBI op te maken dat de passagiers hadden getracht het vliegtuig te heroveren – dankzij de mobiele telefoons wisten ze al wat er in New York was gebeurd en ze wisten dan ook dat ze niets te verliezen hadden. Een van de kapers zou toen de zelfmoordpiloot Ziad Jarrah geadviseerd hebben het vliegtuig te laten neerstorten. Aangenomen wordt dat dit heeft verhinderd dat het beoogde doel, wellicht het Capitool of het Witte Huis, werd bereikt.

Doden, schade en impact

Doden (exclusief kapers)
New York World Trade Center 2606
American 11 87
United 175 60
Arlington Pentagon 125
American 77 59
Shanksville United 93 40
Totaal 2977

Niemand van de inzittenden van de vier betrokken vliegtuigen, inclusief de kapers, overleefde de aanslagen. Van de 2977 personen die ten gevolge van de aanslagen omkwamen, heeft men er aanvankelijk slechts 1585 op basis van de gevonden menselijke resten kunnen identificeren. Van de in totaal 19.916 menselijke overblijfselen konden er 10.190 worden geïdentificeerd. Door toepassing van nieuwe technologieën worden sporadisch nog nieuwe identificaties verricht. Zo werd in september 2014 Patrice Braut (1970), het enige Belgische slachtoffer, geïdentificeerd als 1639ste slachtoffer.[2] In augustus 2017, bijna 16 jaar na de aanslagen, werd er opnieuw een slachtoffer geïdentificeerd. De voorlopig laatste identificatie vond plaats in juli 2018. Hiermee staat de teller op 1.642 geïdentificeerde slachtoffers.[3]

De Twin Towers en het gebouw aan 7 World Trade Center van het WTC-complex werden geheel vernietigd, de officiële verklaring meldde dat de gebouwen waren ingestort door brand, enkele andere gebouwen werden vanwege de aanzienlijke schade later gesloopt. Ook een klein deel van het Pentagon raakte zwaar beschadigd.

In de Verenigde Staten heerste na de aanslagen lange tijd een gevoel van nationale rouw. Over de hele wereld maakten de aanslagen buitengewoon veel indruk. De media speelden hierbij een grote rol. De aanslag met het vliegtuig dat de zuidelijke toren binnenvloog, was zelfs direct op de televisie te zien. Later bleek dat twee camera's ook de eerste crash hadden vastgelegd. Verder had een webcam opnamen gemaakt van de nadering van het eerste vliegtuig en van de noordelijke toren vlak na de crash.[4]

Verantwoordelijkheid

Osama bin Laden portrait
Osama bin Laden

Osama bin Laden, naast Ayman al-Zawahiri een van de leiders van Al Qaida, wordt door de Amerikaanse en andere westerse overheden voor de aanslagen verantwoordelijk gehouden. Zijn belangrijkste medeorganisator was Khalid Sheikh Mohammed, die al gezocht werd wegens een aanslag op het World Trade Center in 1993.

Aanwijzingen in verschillende onderzoeken wezen al snel in de richting van Al Qaida. De identiteit van de kapers werd binnen enkele dagen achterhaald, ze hadden geen moeite gedaan die te verbergen. Ze hadden bijvoorbeeld met hun eigen creditcards tickets gekocht en met hun eigen paspoorten ingecheckt. Meerdere kapers bleken banden met Al Qaida te hebben. De vermeende hoofdkaper Mohammed Atta was bijvoorbeeld in Hamburg twee jaar lang een huisgenoot van Ramzi Binalshibh, een senior Al Qaida medewerker.[5] Verder vond men onder andere een videocassette van Bin Laden samen met 2 van de kapers, waarin hij opriep tot steun voor de kapers.[6] Op een andere video, opgenomen na de aanslagen, pochte hij dat de aanslagen 'beter' zouden zijn verlopen dan hij had gehoopt. Op 22 april 2005 zei de Marokkaanse Fransman Zacarias Moussaoui voor de rechtbank dat hij door Osama bin Laden was uitgekozen om het Witte Huis in te vliegen. Moussaoui werd op 3 mei 2006 tot levenslang veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij de aanslagen. Op 23 mei 2006 ontkende Osama bin Laden echter de betrokkenheid van Zacarias Moussaoui in een audioboodschap. De Duitse geheime dienst heeft geconcludeerd dat de Hamburg cel, bestaande uit 5 van de kapers, werd gefinancierd en geleid door Al-Qaeda. Osama bin Laden ontkende zelf aanvankelijk de betrokkenheid bij de aanslagen, maar in een videoboodschap die op 29 oktober 2004 door Al Jazeera is uitgezonden, claimde hij verantwoordelijkheid.

De VS vroegen aan Afghanistan (waar hij zich sinds 1996 ophield) om zijn uitlevering. In 1999 hadden de VN al een resolutie aangenomen waarin zijn uitlevering werd gevraagd, na aanslagen op Amerikaanse ambassades met 200 doden, en na 9/11 werd wederom een zelfde resolutie door de VN aangenomen. Na een ultimatum van de VS kwamen honderden Taliban-schriftgeleerden bijeen om te beraadslagen. Men verzocht Bin Laden Afghanistan te verlaten en wenste te onderhandelen met de VS. De VS gingen daar niet op in. Osama bin Laden liet weten alleen in een islamitisch land berecht te willen worden. Hij riep later per video op tot een jihad van alle moslims tegen "het zionisme en de kruistochten" en ook tegen de Verenigde Staten. Hij erkende in bedekte termen verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen.

Er zijn vele onderzoeken verricht naar de verantwoordelijkheid voor deze terreurdaad, met name door Amerikaanse en andere inlichtingendiensten. Daarnaast zijn er talloze rapporten verschenen over omliggende zaken, zoals veiligheid op luchthavens en brandbestendigheid van wolkenkrabbers. Het belangrijkste rapport was het 9/11 Commission Report[7] van het Amerikaanse Congres. Verder waren er onder andere een document van de Britse regering getiteld Responsibility for the terrorist atrocities in the United States, 11 September 2001. Dit document is met name gebaseerd op informatie van inlichtingendiensten en is dan ook niet bedoeld voor de eventuele juridische vervolging. De Duitse geheime dienst heeft de eerder genoemde "Hamburg cel" onderzocht en banden vastgesteld met Al-Qaeda. De Amerikaanse regering concludeerde op basis van deze onderzoeken dat Osama bin Laden en zijn terreurnetwerk voor de aanslagen verantwoordelijk waren.

Kapers

Enige tientallen passagiers en stewardessen hebben tijdens de vluchten contact gemaakt met mensen op de grond, via mobiele telefoons en de boordtelefoon.[8][9][10] Verder is van vlucht UA93 de cockpitvoicerecorder teruggevonden. Met behulp van deze informatie is meer bekend geworden over wat zich aan boord heeft afgespeeld.[11] In elk van de vier gekaapte toestellen zaten vier à vijf kapers, slechts gewapend met messen; in totaal ging het om negentien kapers. Een onbekend aantal bemanningsleden werd neergestoken of gekneveld. De kapers maakten gebruik van stanleymessen, die toen in de VS nog niet verboden waren aan boord. Zo konden ze door de veiligheidscontroles komen.

Vermoedelijk was de kaper Mohammed Atta de leider van de operatie. Op 14 september 2001 kwam de FBI met een lijst van personen die geïdentificeerd waren als de kapers.

Vliegtuig Kapers
American Airlines-vlucht 11
(noordelijke toren World Trade Center)
Mohamed Atta Waleed al-Shehri Wail al-Shehri Abdulaziz al-Omari Satam al-Suqami - FBI release
Mohammed Atta
Vlag van Egypte Egypte
Waleed al-Shehri
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Wail al-Shehri
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Abdulaziz al-Omari
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Satam al-Suqami
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
United Airlines-vlucht 175
(zuidelijke toren World Trade Center)
MAlshehhi FBanihammad Mohand al-Shehri Hamza al-Ghamdi Ahmed al-ghamdi 3
Marwan al-Shehhi
Vlag van Verenigde Arabische Emiraten VAE
Fayez Banihammad
Vlag van Verenigde Arabische Emiraten VAE
Mohand al-Shehri
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Hamza al-Ghamdi
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Ahmed al-Ghamdi
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
American Airlines-vlucht 77
(Pentagon)
HHanjour0 MMoqed NAlhazmi Salem al-Hazmi 2
Hani Hanjour
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Khalid al-Mihdhar
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Majed Moqed
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Nawaf al-Hazmi
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Salem al-Hazmi
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
United Airlines-vlucht 93
(Shanksville)
Ziad Jarrah, 2001 SAlghamdi Al-Nami AAlhaznawi  
Ziad Jarrah
Vlag van Libanon Libanon
Saeed al-Ghamdi
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Ahmed al-Nami
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Ahmed al-Haznawi
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië

Vliegtuigkapingen komen al tientallen jaren voor en meestal dwingt de kaper de piloot naar een bepaalde bestemming te vliegen. Een dergelijke aanpak was op 9/11 niet mogelijk, de piloten werden overmeesterd en een van de kapers nam zelf de besturing over. In elk vliegtuig zat een kaper met enige vliegvaardigheid, een aantal van hen had vanaf het najaar van 2000 vlieglessen gevolgd.

Gevolgen

Directe gevolgen

WTCgroundzero
Ruïnes op Ground Zero
Ground Zero - Mei 2005
Ground Zero - mei 2005 - wederopbouw in volle gang

Al het vliegverkeer boven het grondgebied van de Verenigde Staten werd binnen een uur op bevel van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit stilgelegd. Ook in Canada werd door Operatie Yellow Ribbon het luchtverkeer stilgelegd en werden bijna 250 vluchten op weg naar de VS gedwongen te landen op Canadese bodem. Wereldwijd raakte hierdoor het vliegverkeer ernstig ontregeld. Op vele luchthavens, zoals Schiphol, moest een geïmproviseerd onderkomen gevonden worden voor duizenden gestrande passagiers. De stillegging heeft drie dagen geduurd. Veel vliegtuigen die in het Amerikaanse luchtruim aanwezig waren moesten uitwijken naar Canada en zelfs Europa, wegens onvoldoende opstelruimte op de Amerikaanse luchthavens. Na drie dagen mochten buitenlandse passagiersvliegtuigen weer landen op Amerikaans grondgebied.[12]

De FBI begon een grootscheeps onderzoek naar de daders van de aanslagen, waarbij in totaal 7000 mensen werden ingezet. De Amerikaanse strijdkrachten werden in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Amerikaanse ambassades, waaronder die in Den Haag en Brussel, werden na de aanslagen zeer streng beveiligd.

Strijd tegen het terrorisme

De Verenigde Staten beschouwden de aanvallen als een directe oorlogsverklaring aan de VS. De VS heeft daarop bij monde van president George W. Bush, minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en minister van Defensie Donald Rumsfeld de oorlog verklaard aan het terrorisme en deed daarbij een beroep op het NAVO-verdrag.

Economische gevolgen

De totale schade van 9/11 is moeilijk te berekenen. De directe materiële schade wordt geschat op bijna 40 miljard dollar.[13] Inclusief alle indirecte kosten lopen de schattingen op tot 2 biljoen dollar. In de stad New York gingen in de drie maanden na de aanslagen ruim 400.000 banen verloren, waarvan 70% in de financiële sector waar de stad sinds de jaren 70 sterk afhankelijk van was geworden.[14]

Beurskoersen zakten onmiddellijk na de aanslag fors in. Vooral luchtvaartmaatschappijen en aan het toerisme verwante bedrijven leden enorme verliezen. Economisch herstel na de reeds ingezette kleine recessie werd door dit alles bemoeilijkt.

DJIA during 911
Ontwikkeling van de Dow Jones-index rond 11 september. Het einde van de grafiek toont tevens het nieuwe hoogtepunt van de index: in 2003 maakte ze opnieuw een duikeling.

De opening van de beurs van New York (NYSE) werd uitgesteld na de eerste vliegtuiginslag en na de tweede geannuleerd; de beurs werd pas op 17 september 2001 heropend. De beurzen deed er enkele maanden over om in de buurt van de oude niveaus te komen, afgeremd door de omvangrijke boekhoudschandalen bij Enron (eind 2001) en WorldCom (juni 2002).[15]

De financiële prioriteiten van de Amerikaanse regering werden verschoven. Een maand na de aanslag hadden 200.000 Amerikanen hun baan verloren, waarvan 100.000 in de vliegtuigindustrie. De regering-Bush presenteerde een belastingverlaging van 1,35 biljoen dollar op jaarbasis, terwijl de Federal Reserve onder Alan Greenspan een renteverlaging aankondigde om de geldhoeveelheid op peil te houden.[15] Deze gaven de Amerikaanse economie een korte oppepper, maar veroorzaakten een huizenzeepbel die in 2007 knapte en het begin van de kredietcrisis inluidde.

Media

Bovendien zijn er meerdere documentaires gemaakt die de complottheorieën behandelen.

Zie ook

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties
 1. (en) 9/11 jurors face complex life or death decisions, CNN.nl, 26 april 2006
 2. (nl) Enige Belgische slachtoffer van 9/11 is geïdentificeerd De Redactie, 24 september 2017
 3. (nl) Nog een slachtoffer van aanslagen 9/11 geïdentificeerd, De Redactie, 8 augustus 2017
 4. (en) Documentarywire: Along with the video tape of Pavel Hlava, the Naudets’ film is the only known footage of Flight 11 striking the World Trade Center. A series of web camera images from Wolfgang Staehle show the approach of Flight 11 and the after-impact.
 5. (en) [1], Ramzi Binalshibh: al-Qaeda suspect, 14-09-2002
 6. (en) [2], Bin Laden 9/11 planning video aired, september 2006
 7. (en) [3], 9/11 Commission Report, 2004
 8. (en) [4], 9/11 Commission Report, pagina 12, m.b.t. vlucht UA93: "Shortly thereafter, the passengers and flight crew began a series of calls from GTE airphones and cellular phones."
 9. (en) [5], United States v. Zacarias Moussaoui.
 10. (en) [6], The Telegraph, The extraordinary last calls of Flight UA93, 2001
 11. (en) [7], CNN, On tape, passengers heard trying to retake cockpit, 2006
 12. (en) Profiles of 9/11 - About 9/11. Geraadpleegd op 2007-12-12.
 13. (en) How much did the September 11 terrorist attack cost America?, Institute for the Analysis of Global Security
 14. (en) Study Confirms 9/11 Impact On New York City Economy. New York Times (30 juni 2004).
 15. a b (en) Ashes to ashes, boom to bust. The Observer (8 september 2002).
 1. (en) 9/11 jurors face complex life or death decisions, CNN.nl, 26 april 2006
 2. (nl) Enige Belgische slachtoffer van 9/11 is geïdentificeerd De Redactie, 24 september 2017
 3. (nl) Nog een slachtoffer van aanslagen 9/11 geïdentificeerd, De Redactie, 8 augustus 2017
 4. (en) Documentarywire: Along with the video tape of Pavel Hlava, the Naudets’ film is the only known footage of Flight 11 striking the World Trade Center. A series of web camera images from Wolfgang Staehle show the approach of Flight 11 and the after-impact.
 5. (en) [1], Ramzi Binalshibh: al-Qaeda suspect, 14-09-2002
 6. (en) [2], Bin Laden 9/11 planning video aired, september 2006
 7. (en) [3], 9/11 Commission Report, 2004
 8. (en) [4], 9/11 Commission Report, pagina 12, m.b.t. vlucht UA93: "Shortly thereafter, the passengers and flight crew began a series of calls from GTE airphones and cellular phones."
 9. (en) [5], United States v. Zacarias Moussaoui.
 10. (en) [6], The Telegraph, The extraordinary last calls of Flight UA93, 2001
 11. (en) [7], CNN, On tape, passengers heard trying to retake cockpit, 2006
 12. (en) Profiles of 9/11 - About 9/11. Geraadpleegd op 2007-12-12.
 13. (en) How much did the September 11 terrorist attack cost America?, Institute for the Analysis of Global Security
 14. (en) Study Confirms 9/11 Impact On New York City Economy. New York Times (30 juni 2004).
 15. a b (en) Ashes to ashes, boom to bust. The Observer (8 september 2002).
Aanslagen op 11 september 2001
Vluchten:AA 11 (North Tower van WTC) · UA 175 (South Tower van WTC) · AA 77 (Pentagon) · UA 93 (mislukt)
Gebouwen:Twin Towers (North Tower · South Tower · Instorting) · 7 World Trade Center · Pentagon
Dorp:Shanksville, Pennsylvania
9/11 (film)

9/11 is een documentaire over de terroristische aanslagen op 11 september 2001 in New York waarin twee vliegtuigen in de twee torens van het World Trade Center crashen. De film is geregisseerd door de Franse broers Jules en Gédéon Naudet en brandweerman James Hanlon. De bedoeling van de film was eigenlijk het volgen van een groentje bij de New Yorkse brandweer. De brandweer wordt opgeroepen voor een gaslek, en de journalisten gaan mee. Aangekomen op de locatie vliegt het eerste vliegtuig over. De cameraman draait om om het vliegtuig te zien, en maakt daarbij een van de twee opnames van het eerste vliegtuig dat in de noordelijke toren vliegt (het tweede vliegtuig werd door veel meer camera's gevolgd, de tweede explosie was live te zien op CNN). Later gaan de reportagemakers samen met de brandweer naar de lobby van de noordelijke toren, waar de brandweer zich probeert te organiseren. Ze zijn nog steeds binnen wanneer de tweede toren instort.

Op 10 maart 2002 ging de documentaire reclamevrij in première op het Amerikaanse televisiestation CBS. De documentaire werd gepresenteerd door Robert DeNiro, en ook Steve Buscemi was te zien in de documentaire. Op 10 september 2006 werd een nieuwe aangepaste versie uitgezonden, waaraan nieuwe ontwikkelingen waren toegevoegd. De beelden van DeNiro zijn er overigens uitgeknipt voor de dvd-versie.

American Airlines-vlucht 11

American Airlines vlucht 11 was de eerste vlucht die werd gekaapt bij de aanslagen op 11 september 2001. Het toestel was een Boeing 767-223ER van de luchtvaartmaatschappij American Airlines en had de vliegtuigregistratie N334AA. Het vliegtuig zou van Logan International Airport in Boston naar Los Angeles International Airport vliegen. Op deze vlucht werd het toestel gekaapt en vloog om 08:46 het World Trade Center in waarbij alle inzittenden omkwamen.

American Airlines-vlucht 77

American Airlines-vlucht 77 (AA77) was een ochtendvlucht van Washington Dulles naar Los Angeles International. Het was een van de vluchten die betrokken waren bij de terroristische aanslagen op 11 september 2001. De gezagvoerder was Charles Burlingame en Dave Charlebois was zijn copiloot. De vlucht werd uitgevoerd met een Boeing 757 met vliegtuigregistratie N644AA. Na 1 uur en 15 minuten vliegen boorde het toestel zich in het Pentagon. Hierbij kwamen alle 64 inzittenden en 125 mensen in het gebouw om het leven. Het was het derde vliegtuig dat neerstortte die ochtend, 51 minuten na American Airlines-vlucht 11 en 35 minuten na United Airlines-vlucht 175.

Complottheorieën over de aanslagen op 11 september 2001

De complottheorieën over de terroristische aanslagen op 11 september 2001 zijn alternatieve theorieën over de aanslagen op 11 september 2001. De kern van deze complottheorieën is dat de Amerikaanse overheid op enigerlei wijze zelf achter de aanslagen zit. Er is volgens het tijdschrift Popular Mechanics nooit enig bewijs gevonden voor juistheid van onderstaande theorieën, wel zijn complottheorieën volgens Popular Mechanics overtuigend ontkracht. Een aanmerkelijk deel van de Amerikaanse bevolking heeft desalniettemin aangegeven enig geloof in de complottheorieën te hebben.

De achterliggende motieven waar de aanhangers van de complottheorie de overheid van verdenken zijn de rechtvaardiging om oorlog te voeren, het vergroten van het militaire budget en het beperken van de burgerlijke vrijheden. De aanhangers van de complottheorie worden wel geschaard onder de noemer 9/11 Truth movement.

Fahrenheit 9/11

Fahrenheit 9/11 is een documentaire van de Amerikaanse schrijver en filmmaker Michael Moore.

De documentaire gaat over de oorzaken en gebeurtenissen na afloop van de terroristische aanslagen op 11 september 2001, gezien vanuit Michael Moore's optiek. Ook komen de Golfoorlog van 2003 en de relatie tussen de familie Bush en het koningshuis van Saoedi-Arabië aan de orde. Ook het bliksemsnel aannemen van de Patriot Act wordt uitgelegd.

De titel van de documentaire verwijst naar het boek Fahrenheit 451 van de Amerikaanse schrijver Ray Bradbury.

De documentaire beleefde zijn wereldpremière op 18 mei 2004 tijdens het Filmfestival Cannes, waar zij een 15 minuten durende staande ovatie kreeg, de langste in de geschiedenis van het festival. Ook won de film de Gouden Palm. Tegenstanders betitelen deze film als misleidende propaganda, waarin Moore veel retoriek en suggestie gebruikt en waarin ook sommige feitelijke onjuistheden zouden zitten.

De documentaire was voordat hij te zien was in de Verenigde Staten al zeer omstreden: Moore kon geen distributeur vinden voor zijn film. De film werd ook minder geliefd onder filmdistributeurs omdat er ook seksueel getinte beelden in te zien waren. Miramax wilde de film wel uitbrengen maar dit werd tegengehouden door de The Walt Disney Company, waar Miramax een onderdeel van is. Uiteindelijk is de documentaire gedistribueerd door Lionsgate Films.

Ground zero

Ground zero ('bodemnulpunt') is een Engelstalige aanduiding voor het op het maaiveld geprojecteerde punt van explosie van een bom, in de lucht of ondergrondse ontploffende kernbom. Ontploft de bom op de grond, dan is die plek het groundzeropunt.

Soms wordt de uitdrukking ook gebruikt voor het epicentrum van een aardbeving; zie ook Hypocentrum.

Jules en Gédéon Naudet

Jules Clément Naudet (Parijs, 26 april 1973) en Thomas Gédéon Naudet (Parijs, 27 maart 1970) zijn twee Franse broers en documentairemakers. Ze zijn vooral bekend geworden door het toevallig filmen van de eerste aanslag op 11 september op het World Trade Center (WTC).

Het filmen van deze aanslag was puur toeval. De documentairemakers volgden de inwijding van een aspirant-brandweerman in New York, maar kwamen terecht bij 's werelds grootste terreuraanslag. Aangekomen op de locatie, vloog het eerste vliegtuig over. Jules Naudet draaide om het vliegtuig te zien en maakte daarbij een van de drie opnamen van het eerste vliegtuig dat de WTC-noordtoren binnenvloog (het tweede vliegtuig dat insloeg in de zuidtoren werd door veel meer camera's gevolgd, de tweede explosie was rechtstreeks te zien op CNN). Later ging hij naar de lobby van de noordelijke toren, waar de brandweer zich probeerde te organiseren. Hij was nog steeds binnen toen de tweede toren instortte. Zijn broer bleef in de kazerne en liep daarna naar het WTC-complex, waarbij hij de aanslag op de zuidelijke toren filmde.

De opnamen vormden de basis voor hun film 9/11 uit 2002.

Larry Silverstein

Larry A. Silverstein (Bedford-Stuyvesant, Brooklyn, New York, 30 mei 1931) is een Amerikaanse onroerendgoedhandelaar en directeur van Silverstein Properties Inc. Hij was nog geen twee maanden de eigenaar van het World Trade Center ten tijde van de terroristische aanslagen op 11 september 2001.

Lower Manhattan Development Corporation

De Lower Manhattan Development Corporation (LMDC) werd opgericht in november 2001, na de aanslagen op 11 september 2001. Aan de wederopbouw van Lower Manhattan is bijna 10 miljard dollar aan federale fondsen besteed.

Mohammed Atta

Mohammed Atta (Arabisch: محمد عطا السيد), (Kafr el Sheikh, 1 september 1968 – New York, 11 september 2001) was een Egyptisch-Saoedisch student en een van de 19 terroristen die de aanslagen op 11 september 2001 pleegden. Hij was waarschijnlijk de aanvoerder van de groep. Er wordt verondersteld dat hij het eerste gekaapte vliegtuig bestuurde, dat in New York in de noordelijke toren van het World Trade Center vloog.

Atta groeide op in Caïro, waar hij architectuur studeerde. Vervolgens studeerde hij vanaf 1992 stadsplanning aan de technische universiteit in de Duitse stad Hamburg. Hij bezat zowel het Egyptische als het Saoedi-Arabische staatsburgerschap.

In Hamburg radicaliseerde Atta. Tijdens en na zijn opleiding kwam hij in contact met andere radicale moslims, onder wie een aantal toekomstige medekapers. In 1999 wilde hij aanvankelijk naar Tsjetsjenië om tegen de Russen te vechten, maar hij kwam uiteindelijk in Afghanistan terecht. Daar werd hij al snel door Osama bin Laden en Mohammed Atef gekozen als tactisch commandant van de gehele operatie van 11 september 2001. Hij verbleef van eind 1999 tot begin 2000 in trainingskampen van Al Qaida.

Terug in Duitsland verkreeg Atta een visum voor de VS voor een periode van vijf jaar. In juni 2000 arriveerde hij in de VS, waar hij aan verschillende vliegopleidingen deelnam en na een verblijf van ruim een jaar de aanslag uitvoerde.

Osama bin Laden

Osama bin Laden (Arabisch: أسامة بن لادن; voluit: Sjeik Osama bin Muhammad bin Awad bin Laden) (Riyad, 10 maart 1957 – Abbottabad, 2 mei 2011) was een Saoedi-Arabisch terrorist. Bin Laden wordt door de regering van de Verenigde Staten van Amerika verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen op 11 september 2001 op verschillende doelen in de Verenigde Staten.Bin Laden was de oprichter van de islamistische terreurorganisatie Al Qaida. Hij bekritiseerde zijn vaderland wegens veiligheidssamenwerking met de Verenigde Staten van Amerika en werd in Saoedi-Arabië gezocht vanwege betrokkenheid bij internationale terreurdaden en het organiseren van terrorisme in en tegen Saoedi-Arabië.

Nadat jarenlang tevergeefs naar Bin Laden was gezocht, werd hij op 2 mei 2011 in de Pakistaanse stad Abbottabad door Amerikaanse elitetroepen gedood. Hij verbleef daar in een zwaarbeveiligd huis dat geen telefoon- of internetverbindingen had.

Pentagon (Verenigde Staten)

Het Pentagon is het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie in Arlington (Virginia), nabij Washington, dat in de vorm van een regelmatige vijfhoek (pentagoon) is gebouwd. Het is het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten.

Het Pentagon wordt gezien als een van de efficiëntst ontworpen kantoorgebouwen. Hoewel het gangenstelsel ruim 28 kilometer meet en de totale oppervlakte ruim 11 hectare is, is het mogelijk lopend binnen zeven minuten elke plaats binnen het gebouw te bereiken. In het gebouw werken ruim 26 000 mensen.

Resolutie 1368 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1368 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 september 2001, en veroordeelde de terreuraanslagen die een dag eerder waren gepleegd in de Verenigde Staten.

Tribeca Film Festival

Het Tribeca Film Festival (in Nederland soms ook het filmfestival van Tribeca genoemd) is een Amerikaans filmfestival, dat in 2002 werd opgericht door Jane Rosenthal, Robert De Niro en Craig Hatkoff.

De drie organiseerden het festival als reactie op de aanslagen op 11 september 2001, en het hiermee samenhangende verlies van vitaliteit van de wijk TriBeCa in Manhattan. Met het festival wilden ze de wederopbouw van de wijk steunen en tevens de aandacht vestigen op New York als filmstad. In de afgelopen jaren is het festival uitgegroeid tot een van de meest prominente filmfestivals ter wereld. Zo werden er in 2006 en 2007 meer dan 250 films en 1000 screenings vertoond. Onder de vertoonde films bevinden zich onder andere onafhankelijke films, documentairefilms, korte films en een programma gespecialiseerd in familiefilms.

Op het festival wordt ook jaarlijks de Artists Award uitgereikt.

United 93

United 93 (productienaam Flight 93) is een historische dramafilm uit 2006, geregisseerd door Paul Greengrass. De titel werd geproduceerd en gedistribueerd door Universal Studios in samenwerking met Working Title Films. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. De film kwam tot stand op basis van verschillende interviews, gehouden met de familie van de inzittenden van de in de titel genoemde vlucht.

De film gebruikte relatief onbekende acteurs om de aandacht niet van het verhaal af te leiden door de aanwezigheid van een bekend gezicht. De meeste personages worden ook niet bij naam genoemd om te benadrukken dat hun collectief het voornaamste is. Khalid Abdalla maakte zijn filmdebuut als een van de terroristen.

United 93 werd genomineerd voor Academy Awards voor beste regie en beste montage. Meer dan twintig andere filmprijzen werden de film daadwerkelijk toegekend, waaronder BAFTA Awards voor regisseur Greengrass en de montage.

United States Department of Homeland Security

Het Department of Homeland Security (Departement Binnenlandse Veiligheid) is een Amerikaans ministerie dat in 2002 werd ingesteld door de Amerikaanse President George W. Bush. De doelstelling van dit ministerie is het ontwikkelen van een integrale visie op de nationale veiligheid, teneinde in de toekomst aanslagen als die van 11 september 2001 te kunnen voorkomen.

De oprichting van dit speciale departement was een rechtstreeks gevolg van de aanslagen op New York en Washington van 11 september 2001, en van de Homeland Security Act uit 2002.

Onder het ministerie vallen onder meer de volgende agentschappen en instanties:

Computer Emergency Readiness Team

Federal Emergency Management Agency

Federal Law Enforcement Training Center

Transportation Security Administration (TSA) met Federal Air Marshal Service

U.S. Citizenship and Immigration Services

United States Coast Guard

U.S. Customs and Border Protection

U.S. Immigration and Customs Enforcement

United States Secret Service

National Protection and Programs Directorate (~ cybersecurity office)

World Trade Center (2001-heden)

Het World Trade Center (Nederlands: Wereldhandelscentrum) is een deels voltooid gebouwencomplex in Lower Manhattan in de Amerikaanse stad New York. Het complex vervangt het oorspronkelijke World Trade Center met zeven gebouwen op dezelfde locatie die werden verwoest door de aanslagen op 11 september 2001. De World Trade Center site wordt herbouwd met vijf nieuwe wolkenkrabbers, waarvan er inmiddels vier zijn voltooid, een monument en museum voor de slachtoffers van de aanslagen, een verhoogd park naast de site genaamd Liberty Park, het metrostation World Trade Center Transportation Hub en het winkelcentrum Westfield World Trade Center. Het One World Trade Center, met 104 verdiepingen het hoogste gebouw op het Westelijk halfrond, is het belangrijkste gebouw van het nieuwe complex.

Zacarias Moussaoui

Zacarias Moussaoui (Saint-Jean-de-Luz, 30 mei 1968) is een Frans staatsburger van Marokkaanse afkomst die op 16 augustus 2001 in de Verenigde Staten gearresteerd werd wegens overtreding van visumvoorwaarden. Plaatselijke FBI-agenten kregen geen toestemming zijn computer en zijn kamer te doorzoeken.Hij nam vlieglessen, maar zijn instructeur vertrouwde hem niet en overtuigde zijn chef de FBI te informeren. Hij werd bekend onder de bijnaam de twintigste kaper en werd vervolgd op verdenking van medeplichtigheid met de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

In zijn proces oordeelde de jury dat hij medeschuldig was aan de dood van de slachtoffers van deze aanslagen. De aanklager eiste de doodstraf. De jury legde hem een levenslange gevangenisstraf op. Op 13 mei 2006 ging Moussaoui in beroep tegen deze straf.

Op 23 mei 2006 ontkende Osama bin Laden de betrokkenheid van Zacarias Moussaoui in een audioboodschap.Moussaoui wordt gedetineerd in ADX Florence in Colorado.

Zeitgeist (film)

Zeitgeist (of Zeitgeist: The Movie) is een serie films van Peter Joseph, waarvan de eerste uitkwam in 2007. De film poneert diverse complottheorieën over met name het christendom, de aanslagen op 11 september 2001, de rol van de Amerikaanse centrale bank (Fed), het tenietdoen van burgerrechten en vrijheden van de bevolking door bijvoorbeeld de Patriot Act en vermeende verbanden hiertussen. De latere twee propageren het utopische gedachtegoed van Jacque Fresco.

In andere talen

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.