Bisdom

Disambig.svg „Bischop“ wiest op düsse Siet. Dat Woort hett noch annere Bedüden: kiek dorför ünner Bischop (Mehrdüdig Begreep).

Een Bisdom is een anner Wort för Diözese. In Düütschland wuurd aber ehrder Bisdom seggt.

Dat Wort bedüt fröher mal de staatlig Finanzverwaltung, later wur datt een politisch Updeelung. In't 13. Johrhundert wer een Diözese/Bisdom de Begreep för een överordnet Bischopsprengel.

Arzbisdom Bremen

Dat Arzbisdom Bremen is en röömsch-kathoolsch Bisdom in Düütschland wesen, dat dat vun 787 bet 1648 geev. Toeerst weer dat en Suffraganbisdom vun Köln, later denn en egen Arzbisdom.

Bisdom Veern

Dat Bisdom Veern is üm 800 in Veern grünnt worrn un höör in’n Anfang to de Karkenprovinz Mainz. Se weer toeerst mit de Abtee in Amorbach in’n Odenwald in Personalunion föhrt. Later in’t 9. Johrhunnert keem de Bischop denn mehrst ut’n lokalen Adel. So hebbt de Amelunger mehrst Mönken ut de Abtee Corvey op den Bischopsstohl sett.

In’t late 10. Johrhunnert kreeg de Bischop Markt-, Münt-, Toll- un Bannrecht in’n Sturmigo, wat later de Grundlaag för ene Landsherrschop weer.

Dat Doomkapitel kunn al üm 890 bi’t Vermögen ene Trennung vun’n Bischop dörsetten. Vun 1275 an op 16 Liddmaten fastleggt, müssen de fief öllsten Preesters, de fief in’e Merr Diakonen un de fief jüngsten Subdiakonen wesen. De Proovst vun St. Johannis in Lünborg weer de 16. Liddmaat un harr en Sünnerstatus. De Liddmaten füll dat Kapitel, dat Proovst, Dekan, Scholaster, Kellner, Kantor un Thesaurar as Dignitäten ümfaten dei, vun sülvst op. Gegen dat Enn vun’t 15. Johrhunnert kemen nich weniger as 48 Doomvikaren dorto.

Vun de acht Archidiakonaten weren en poor in’t Doomkapitel inkorporeert.

Dat Hoochstift Veern höör to’n Nedderrhiensch-Westfäälschen Riekskreis.

Siet 1558 kreeg de luthersche Glöven in’t Bisdom jümmer mehr Bedüden un mit de ne’e Karkenordnung in de 1570er Johren weer dat Bisdom praktisch evangeelsch. Twischen 1630 un 1634, nadem dat Bisdom inn’n Dörtigjohrigen Krieg vun kathoolsche Truppen innahmen worrn is, harr Veern noch wedder en kathoolschen Bischop.

In’t Johr 1648 keem dat Bisdom denn dör den Westfäälschen Freden to en Enn un keem as Deel vun’t Hertogdom Bremen mit Seet in Stood an Sweden.

Dannemare Sogn

Dannemare Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Proovstie Lolland Vestre von dat Bisdom Lolland-Falster. De Kark von dat Kaspel is de Dannemare Kirke in’n Oort Dannemare. De Kaspels sünd in Däänmark gliektiedig för de amtliche Statistik ok Ünnerdelen von de Kommunen (LAU-2), bi Dannemare Sogn also von de Kommun Lolland.

Errindlev Sogn

Errindlev Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Doomproovstie Maribo von dat Bisdom Lolland-Falster. De Kark von dat Kaspel is de Errindlev Kirke in’n Oort Errindlev. De Kaspels sünd in Däänmark gliektiedig för de amtliche Statistik ok Ünnerdelen von de Kommunen (LAU-2), bi Errindlev Sogn also von de Kommun Lolland.

Herritslev Sogn

Herritslev Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Proovstie Lolland Østre von dat Bisdom Lolland-Falster. De Kark von dat Kaspel is de Herritslev Kirke in’n Oort Herritslev. De Kaspels sünd in Däänmark gliektiedig för de amtliche Statistik ok Ünnerdelen von de Kommunen (LAU-2), bi Herritslev Sogn also von de Kommun Guldborgsund.

Hillig-Geist-Kark (Stood)

De röömsch-kathoolsche Hillig-Geist-Kark is en Kark in Stood, de to dat Dekanat Ünnerelv in dat Bisdom Hilmssen höört. Se liggt an de Straat An’n Exeerplatz dicht bi de Harsfeller Straat in’n Stoder Stadtdeel Kamp. Nöömt is se na’n Hilligen Geist.

An’n 1. September 2010 sünd de Hillig-Geist-Kark in Stood, de St.-Josef-Kark in Stood, de St.-Michaelskark in Bremervöör un de St.-Ansgar-Kark in Warstood (mit de St.-Nikolaus-Kapell in Heckthusen) to de Karkengemeen Hillig Geist tohoopleggt worrn, von de de Hillig-Geist-Kark nu de Hauptkark is. De Karkengemeen von de Lukas-Kark in Freenbeek is al to dat Johrsenn 2003 oplööst worrn. För dat Rebeed von disse Kark is de Hillig-Geist-Kark siet disse Tied ok mit tostännig.

Hillig-Krüüz-Kark (Oterndörp)

De Hillig-Krüüz-Kark is en röömsch-kathoolsche Kark in Oterndörp. Se höört bi dat Dekanat Bremerhoben binnen dat Bisdom Hilmssen. To de Parr hett blangen de Hillig-Krüüz-Kark ok noch de Hart-Jesu-Kapell in Neehuus tohöört, de aver 2013 dichtmaakt worrn is.

De Kark is 1952 in veerunhalv Maand boot worrn, nadem na’n Tweten Weltkrieg veel Verdrevene na Oterndörp un in de Ümgegend kamen sünd, wat vördem en meist rein evangeelsche Gegend weer. Se hett een Schipp mit en lütt Geveltoorn. En groten Deel von dat Geld för de Kark keem von de Spaeth Family Foundation. Wieht hett ehr Bischop Joseph Godehard Machens an’n 7. Dezember 1952. 1976 is de Kark önnig restaureert worrn. Binnen utstatt worrn is se von Claus Kilian.

Horreby Sogn

Horreby Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Proovstie Falster von dat Bisdom Lolland-Falster. De Kark von dat Kaspel is de Horreby Kirke in’n Oort Horreby. De Kaspels sünd in Däänmark gliektiedig för de amtliche Statistik ok Ünnerdelen von de Kommunen (LAU-2), bi Horreby Sogn also von de Kommun Guldborgsund.

Idestrup Sogn

Idestrup Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Proovstie Falster von dat Bisdom Lolland-Falster. De Kark von dat Kaspel is de Idestrup Kirke in’n Oort Idestrup. De Kaspels sünd in Däänmark gliektiedig för de amtliche Statistik ok Ünnerdelen von de Kommunen (LAU-2), bi Idestrup Sogn also von de Kommun Guldborgsund.

Købelev Sogn

Købelev Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Proovstie Lolland Vestre von dat Bisdom Lolland-Falster. De Kark von dat Kaspel is de Købelev Kirke in’n Oort Købelev. De Kaspels sünd in Däänmark gliektiedig för de amtliche Statistik ok Ünnerdelen von de Kommunen (LAU-2), bi Købelev Sogn also von de Kommun Lolland.

Musse Sogn

Musse Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Proovstie Lolland Østre von dat Bisdom Lolland-Falster. De Kark von dat Kaspel is de Musse Kirke in’n Oort Store Musse. De Kaspels sünd in Däänmark gliektiedig för de amtliche Statistik ok Ünnerdelen von de Kommunen (LAU-2), bi Musse Sogn also von de Kommun Guldborgsund.

Nordlunde Sogn

Nordlunde Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Proovstie Lolland Vestre von dat Bisdom Lolland-Falster. De Kark von dat Kaspel is de Nordlunde Kirke in’n Oort Vester Nordlunde. De Kaspels sünd in Däänmark gliektiedig för de amtliche Statistik ok Ünnerdelen von de Kommunen (LAU-2), bi Nordlunde Sogn also von de Kommun Lolland.

Slemminge Sogn

Slemminge Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Proovstie Lolland Østre von dat Bisdom Lolland-Falster. De Kark von dat Kaspel is de Slemminge Kirke in’n Oort Slemminge. De Kaspels sünd in Däänmark gliektiedig för de amtliche Statistik ok Ünnerdelen von de Kommunen (LAU-2), bi Slemminge Sogn also von de Kommun Guldborgsund.

St.-Michaelskark (Bremervöör)

De Michaelskark in Bremervöör is en röömsch-kathoolsche Kark in dat Dekanat Ünnerelv von dat Bisdom Hilmssen. Ehren Naam hett se von’n Arzengel Michael. De Michaelskark is en Filialkark von de Hillig-Geist-Kark in Stood.

Tågerup Sogn

Tågerup Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Doomproovstie Maribo von dat Bisdom Lolland-Falster. De Kark von dat Kaspel is de Tågerup Kirke in’n Oort Tågerup. De Kaspels sünd in Däänmark gliektiedig för de amtliche Statistik ok Ünnerdelen von de Kommunen (LAU-2), bi Tågerup Sogn also von de Kommun Lolland.

Vantore Sogn

Vantore Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Proovstie Lolland Østre von dat Bisdom Lolland-Falster. De Kark von dat Kaspel is de Vantore Kirke in’n Oort Vantore. De Kaspels sünd in Däänmark gliektiedig för de amtliche Statistik ok Ünnerdelen von de Kommunen (LAU-2), bi Vantore Sogn also von de Kommun Guldborgsund.

Vesterborg Sogn

Vesterborg Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Proovstie Lolland Vestre von dat Bisdom Lolland-Falster. De Kark von dat Kaspel is de Vesterborg Kirke in’n Oort Vesterborg. De Kaspels sünd in Däänmark gliektiedig för de amtliche Statistik ok Ünnerdelen von de Kommunen (LAU-2), bi Vesterborg Sogn also von de Kommun Lolland.

Vigsnæs Sogn

Vigsnæs Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Proovstie Lolland Østre von dat Bisdom Lolland-Falster. De Kark von dat Kaspel is de Vigsnæs Kirke in’n Oort Vigsnæs. De Kaspels sünd in Däänmark gliektiedig för de amtliche Statistik ok Ünnerdelen von de Kommunen (LAU-2), bi Vigsnæs Sogn also von de Kommun Guldborgsund.

Voerladegård Sogn

Voerladegård Sogn is en däänsch Kaspel (däänsch sogn) von de Däänsche Volkskark. Dat liggt in de Proovstie Skanderborg von dat Bisdom Aarhus. De Kark von dat Kaspel is de Voerladegård Kirke in’n Oort Voerladegård.

Annere Spraken

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.