YouTube

YouTube ialah sebuah tapak web pengehosan video Amerika Syarikat yang beribu pejabat di San Bruno, California. Perkhidmatan ini telah dicipta pada Februari 2005 oleh tiga bekas pekerja PayPal — Chad Hurley, Steve Chen dan Jawed Karim. Pada November 2006, ia telah dibeli oleh Google dengan harga AS$1.65 bilion.[2] YouTube kini beroperasi sebagai salah satu anak syarikat Google.[3]

Tapak web ini membenarkan para pengguna untuk memuat naik, menonton, memberi penilaian, berkongsi, menambahkan ke kegemaran, melaporkan dan memberi komen kepada kandungan video dan ia menggunakan teknologi seperti WebM, H.264/MPEG-4 AVC dan Adobe Flash Video untuk memaparkan pelbagai jenis media video yang telah dihasilkan para pengguna. Kandungan yang tersedia di dalam YouTube ialah seperti klip video, klip rancangan televisyen, video muzik, filem pendek dan dokumentari, berita, rakaman audio, treler filem dan kandungan lain seperti blog video, video asli pendek dan video pendidikan.[4]

Kebanyakkan kandungan di YouTube dimuat naik oleh para individu, tetapi syarikat-syarikat media seperti CBS, BBC, Vevo dan Hulu menawarkan beberapa bahan melalui YouTube sebagai sebahagian daripada program perkongsian YouTube.[5] Pengguna tidak berdaftar hanya boleh menonton video pada tapak itu, manakala untuk mereka yang berdaftar dibenarkan untuk memuat naik video secara tanpa had dan memberi komen pada video. Video-video yang dianggap yang mungkin menyinggung perasaan boleh didapati bagi pengguna berdaftar yang mengesahkan diri mereka berusia sekurang-kurangnya 18 tahun. Pada Disember 2016, tapak web ini disenaraikan sebagai tapak kedua paling popular di Alexa Internet, syarikat analisis lalu lintas web.[1]

YouTube
YouTube Logo 2017
JenisPerkhidmatan pengehosan video
Ibu pejabat901 Cherry Avenue, San Bruno, California
Pengasas
IndustriInternet
Perkhidmatan pengehosan video
PemilikAlphabet Inc.
IndukGoogle (2006–kini)
Laman webYouTube.com
Kedudukan Alexa 2 (Global, Januari 2017)[1]
PengiklananGoogle AdSense
PendaftaranPilihan (tidak diperlukan untuk menonton kebanyakkan video; diperlukan untuk beberapa tugas seperti memuat naik video, menonton video yang dibenderakan (18+), mencipta senarai main dan mengirimkan komen)
Tersedia dalamPelbagai bahasa

Rujukan

  1. ^ a b "Youtube.com Site Info". Alexa Internet. Dicapai 2017-01-07 – melalui alexa.com.
  2. ^ Hopkins, Jim (11 Oktober 2006). "Surprise! There's a third YouTube co-founder". USA Today. Dicapai 2008-11-29 – melalui usatoday.com.
  3. ^ "Google buys YouTube for $1.65 billion". NBC News – melalui nbcnews.com.
  4. ^ Graham, Jefferson (November 21, 2005). "Video websites pop up, invite postings". USA Today. Gannett Company. Dicapai March 26, 2017.
  5. ^ Weber, Tim (2 Mac 2007). "BBC strikes Google-YouTube deal". BBC. Dicapai 2009-01-17 – melalui bbc.co.uk.

Bacaan lanjut

Pautan luar

Gmail

Gmail adalah surat elektronik (e-mel) milik Google yang dilancarkan pada 31 Mac 2004.

Google Account

Google Account ialah akaun pengguna yang diperlukan untuk akses, pengesahan dan kebenaran ke perkhidmatan Google dalam talian tertentu, termasuk Gmail, Google+, Google Hangouts dan Blogger. Pelbagai produk Google tidak memerlukan akaun, termasuk Carian Google, YouTube, Google Books, Google Finance dan Google Maps. Walau bagaimanapun, akaun diperlukan untuk memuat naik video ke YouTube dan membuat suntingan dalam Google Maps.

Selepas Akaun Google dicipta, pemilik boleh secara selektif membolehkan atau melumpuhkan pelbagai aplikasi Google.YouTube dan Blogger mengekalkan akaun berasingan untuk pengguna yang mendaftar dengan perkhidmatan sebelum pemerolehan Google. Walau bagaimanapun, berkuatkuasa April 2011 pengguna YouTube dikehendaki untuk memaut ke Akaun Google yang berasingan jika mereka mahu terus log masuk ke perkhidmatan tersebut.Pengguna Akaun Google boleh membuat profil Google yang boleh diakses umum, untuk mengkonfigurasi persembahan mereka pada produk Google kepada pengguna Google yang lain. Profil Google boleh dihubungkan dengan profil pengguna pada pelbagai rangkaian sosial dan pengehosan imej web, serta blog pengguna.

Pembekal perkhidmatan pihak ketiga boleh melaksanakan pengesahan perkhidmatan untuk pemegang Akaun Google melalui mekanisme Akaun Google.

Google Buzz

Google Buzz ialah rangkaian sosial, mikroblog dan alat pemesejan yang dibangunkan oleh Google dan disepadukan ke dalam program e-mel berasaskan web mereka, Gmail. Pengguna boleh berkongsi pautan, foto, video, mesej status dan komen yang diatur dalam "perbualan" dan boleh dilihat dalam peti masuk pengguna.Pada 14 Oktober 2011, Google mengumumkan bahawa ia akan menghentikan perkhidmatan tersebut dan kandungan yang sedia ada akan tersedia dalam mod baca sahaja. Buzz telah ditamatkan pada 15 Disember 2011 dan digantikan oleh Google.Buzz membolehkan pengguna memilih untuk berkongsi secara umum dengan dunia atau secara persendirian kepada sekumpulan rakan setiap kali mereka menyiarkannya. Picasa, Flickr, Google Latitude, Google Reader, Google Sidewiki, YouTube, Blogger, FriendFeed, identi.ca dan Twitter telah bersepadu. Penciptaan Buzz telah dilihat oleh industri penganalisis sebagai usaha oleh Google untuk bersaing dengan rangkaian sosial seperti Facebook dan perkhidmatan mikroblog seperti Twitter. Buzz juga termasuk beberapa elemen antara muka pengguna dari produk Google lain (cth., Pustaka Google), seperti kemampuan untuk "menyukai" siaran.

Eksekutif Google Sergey Brin berkata dengan menawarkan komunikasi sosial, Buzz akan membantu merapatkan jurang antara kerja dan masa lapang, tetapi perkhidmatan itu dikritik dengan kuat apabila ia diperkenalkan untuk tidak memberi perhatian kepada privasi pengguna.

Google China

Google China (谷歌, pinyin: Gǔgē") ialah subsidiari Google, Inc., syarikat enjin gelintar terbesar di dunia. Google China berada di kedudukan ke-2 di Republik Rakyat China, selepas Baidu.

Sesetengah perkhidmatan Google di China ditapis (seperti Picasa), manakala yang lain (seperti Google News dan YouTube) disekat terus.

Google Cloud Platform

Google Cloud Platform, yang ditawarkan oleh Google, adalah rangkaian perkhidmatan pengkomputeran awan yang menggunakan infrastruktur yang sama yang digunakan Google secara dalaman untuk produk pengguna akhirnya, seperti Carian Google dan YouTube. Di samping satu set alat pengurusan, ia menyediakan satu siri perkhidmatan awan modular termasuk pengkomputeran, penyimpanan data, analisis data dan pembelajaran mesin. Pendaftaran memerlukan butiran kad kredit atau akaun bank.Platform Awan Google menyediakan Infrastruktur sebagai perkhidmatan, Platform sebagai perkhidmatan, dan persekitaran pengkomputeran tanpa pelayan.

Pada April 2008, Google mengumumkan App Engine, sebuah platform untuk membangun dan mengendali aplikasi web di pusat data yang diurus Google, yang merupakan perkhidmatan pengkomputeran awan pertama dari syarikat itu. Perkhidmatan ini biasanya tersedia pada bulan November 2011. Sejak pengumuman App Engine, Google menambah beberapa perkhidmatan awan ke platform.

Platform Awan Google adalah sebahagian dari Google Cloud, yang termasuk infrastruktur awan awam Google Cloud Platform, serta G Suite, versi perusahaan Android dan Chrome OS, dan antara muka pengaturcaraan aplikasi (API) untuk pembelajaran mesin dan perkhidmatan pemetaan perusahaan.

Google Developers

Google Developers (sebelum ini Google Code) ialah tapak Google untuk alat pembangunan perisian, antara muka pengaturcaraan aplikasi (API), dan sumber-sumber teknikal. Laman ini mengandungi dokumentasi menggunakan alat pemaju Google dan API-termasuk kumpulan perbincangan dan blog untuk pemaju yang menggunakan produk pemaju Google.

Terdapat API yang ditawarkan untuk hampir semua produk pengguna popular Google, seperti Google Maps, YouTube, Google Apps dan lain-lain.Laman ini juga mempunyai pelbagai produk dan alat pembangun yang dibina khusus untuk pemaju. Google App Engine adalah perkhidmatan pengehosan untuk aplikasi web. Projek Hosting memberikan pengguna kawalan versi untuk kod sumber terbuka. Google Web Toolkit (GWT) membolehkan pemaju untuk membuat aplikasi Ajax dalam bahasa pengaturcaraan Java.

Laman ini mengandungi maklumat rujukan untuk produk pembangun berasaskan komuniti yang Google terlibat dengan seperti Android dari Open Handset Alliance dan OpenSocial dari Yayasan OpenSocial.

Google I/O

Google I/O (diringkaskan kepada I/O) ialah persidangan pembangun tahunan yang diselenggarakan oleh Google di San Francisco, California.

Google Play Music

Google Play Music ialah perkhidmatan penstriman muzik siniar dan loker muzik dalam talian yang dikendalikan oleh Google. Perkhidmatan ini diumumkan pada 10 Mei 2011, dan selepas tempoh jenputan beta selama enam bulan, ia dilancarkan secara terbuka pada 16 November 2011.Pengguna dengan akaun standard boleh memuat naik dan mendengar sehingga 50,000 lagu dari perpustakaan peribadi mereka tanpa sebarang kos. Langganan Google Play Music yang dibayar memberi hak kepada pengguna untuk menstrimkan permintaan mana-mana lagu dalam katalog Google Play Music, serta akses kepada YouTube Music Premium. Pengguna di Kanada, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand, Mexico, Korea Selatan, Austria, Finland, Perancis, Jerman, Ireland, Itali, Norway, Rusia, Sepanyol, Sweden, dan United Kingdom juga mempunyai akses ke YouTube Premium. Pengguna boleh membeli trek tambahan untuk pustaka mereka melalui bahagian kedai muzik Google Play. Selain menawarkan aliran muzik untuk peranti yang disambungkan ke Internet, aplikasi mudah alih Google Play Music membenarkan muzik disimpan dan didengar ke luar talian.

Hijau FM

Hijau FM ialah sebuah stesen radio Internet Malaysia milik Parti Islam Se-Malaysia yang dipancarkan siarannya menerusi Internet di bawah pengurusan Urusetia Media Baru (UMB), Jabatan IT PAS Pusat.

Pelancaran Soft-launch Hijau.fm telah dilakukan oleh Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man pada Mac 2013 yang pada ketika itu adalah Ketua Penerangan PAS Pusat. Lajnah Penerangan PAS Pusat dan Jabatan IT PAS Pusat menerusi Urusetia Media Baru (UMB) telah memulakan perkhidmatan radio internet di bawah jenama Hijau FM bagi menyalurkan maklumat yang tepat dan pantas kepada ahli, petugas parti dan pengundi serta penyokong dalam menghadapi PRU13 yang lepas.

Sempena Muktamar PAS ke-59 dan bersiaran pada 22 November, 2013 memulakan satu lagi detik bersejarah kepada Radio Internet PAS. Kehadiran Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS ke konti terbuka di Stadium Shah Alam untuk membuat soft launch radio Hijau FM.

Hijau FM mula ke udara mulai 16 Mac 2013, dengan menyiarkan liputan Xpresi Ulama Muda dari Gunung Semanggol, Perak.

Bertemakan "Hijau Harapan Rakyat", Hijau FM terus berkembang menggunakan kedua-dua teknik strategi radio menggunakan fail audio boleh dibuat secara langsung (live) atau secara rakaman.

Rakaman siaran menggunakan aplikasi percuma telefon bimbit pintar: Shoutcast Radio (iPhone & iPad), Winamp (Android) dan TuneIn (iPhone, iPad & Android). Penyiaran yang kecil tidak membebankan pendengar dengan penggunaan internet (download bandwith quota) berbanding siaran television internet atau Youtube.

Untuk mendengar Hijau FM, pendengar boleh mendengar Hijau FM melalui aplikasi Anroid Hijau.FM, Aplikasi Touch ‘n Get, Tune In Radio atau pun melayar laman web Hijau.fm (www.Hijau.fm).

Jaiku

Jaiku ialah perkhidmatan jaringan sosial, mikro-blog dan penstriman hayat setanding dengan Twitter. Jaiku diwujudkan pada Februari 2006 oleh Jyri Engeström dan Petteri Koponen dari Finland dan dilancarkan pada Julai tahun itu. Ia dibeli oleh Google pada 9 Oktober 2007.Ketika Jaiku Ltd ialah sebuah syarikat, ibu pejabatnya berada di Helsinki.

K-pop

K-pop atau Pop Korea (کي-ڤوڤ atau ڤوڤ کوريا) (Inggeris: Korean Pop) ialah sejenis aliran muzik popular yang berasal dari Korea Selatan. Kebanyakkan artis dan kelompok pemuzik dari Korea menggunakan aliran muzik ini. K-Pop ini mengandungi campuran genre hip-hop, elektro, pop, rock dan R&B. Aliran ini telah menjadi satu cabang kebudayaan dalam kalangan remaja dan orang dewasa di seluruh dunia yang menimbulkan minat terhadap gaya dan fesyen daripada penyanyi dan kumpulan muzik Korea.

Melalui kehadiran halaman peminat Facebook, ketersediaan iTunes, profil Twitter dan video muzik di YouTube, kemampuan K-pop untuk mencapai penonton yang sebelum ini tidak dapat dicapai melalui Internet telah memacu satu anjakan paradigma dalam pendedahan dan kepopularan genre ini. Budaya popular Korea Selatan pada hari ini merupakan pemacu utama budaya belia di seluruh Lingkungan Pasifik terutamanya di Tanah Besar China, Hong Kong, Jepun, Taiwan dan Vietnam. Genre ini sedang mengembangkan pengaruhnya di rantau ini, sama seperti muzik Amerika di Eropah pada tahun 1980-an dan 1990-an.

Kau Ilhamku

Kau Ilhamku ialah single promosi yang dipersembahkan oleh artis Malaysia dan Indonesia, yang menjadi jingle iklan untuk kerjasama antara perkhidmatan penstriman Yonder Music dan syarikat telekomunikasi Celcom Axiata, dengan tujuan untuk menggalakkan bekas perkhidmatan penstriman muzik ini boleh didapati secara eksklusif ke atas perkhidmatan telekomunikasi mudah alih yang kedua di Malaysia dan Indonesia.

Walaupun lagu ini pada asalnya ditulis oleh Asmin Mudin untuk Man Bai pada tahun 1993, ia telah diolah oleh J-Key dan Russel Curtis ke dalam R&B dan rendisi pop selepas ia menerima kelulusan daripada Man Bai sendiri. Ketua Pegawai Eksekutif Yonder Music Adam Kidron memilih lagu itu sendiri, memetik irama menarik dan statusnya dengan rakyat Malaysia sebagai lagu inspirasi sebagai sebab-sebab beliau berbuat demikian.

"Kau Ilhamku" telah didapati secara eksklusif untuk penstriman pada aplikasi mudah alih Yonder Music pada 18 November 2015 bersama video muzik pada Celcom dan akaun YouTube Yonder Music. Pada 19 November 2015, komposisi muzik pertama kali dipersembahkan live di The Garage KL di Ulu Klang.

Material Design

Material Design (nama kod Quantum Paper) ialah bahasa reka bentuk yang dibangunkan Google pada tahun 2014. Memperluaskan motif "kad" yang bermula pada Google Now, Material Design menggunakan lebih banyak susun atur berasaskan grid, animasi responsif dan peralihan, padding, dan kesan mendalam seperti pencahayaan dan bayang-bayang. Google mengumumkan Material Design pada 25 Jun 2014, pada persidangan Google I/O.

Mikraj Cinta

"Mikraj Cinta" ialah lagu nyanyian Datuk Siti Nurhaliza dan dilancarkan pada 21 Jun 2015 sebagai single utama daripada album secara langsung beliau, Unplugged. Ia dicipta oleh Hafiz Hamidun dan lirik ditulis oleh Ahmad Fedtri Yahya, ia dimuatkan sebagai salah satu trek bonus untuk album ini. Pada asalnya, lagu ini dinyanyikan oleh Hafiz untuk dirinya sendiri, ia kemudiannya diberikan kepada Siti untuk persembahannya untuk “Sirah Rasulullah” bersempena dengan sambutan Maulidur Rasul pada 3, 4 dan 7 Januari 2015. Versi studio lagu ini kemudiannya dimuatkan diikuti dengan pelancaran album Unplugged.

Muzik video lagu ini diarahkan oleh Zuli dan Aloi, diikuti oleh tayangan perdana muzik video lagu ini disiarkan dalam rancangan HLive di Astro Ria pada 10 Julai 2015 sebelum ia dilancarkan secara rasmi di YouTube pada 14 Julai 2015.

Pada 18 Disember 2016, "Mikraj Cinta" telah memenangi kategori Lagu Nasyid Terbaik di Anugerah Industri Muzik ke-22.

Spacetoon

Spacetoon merupakan 2000 saluran kartun dari Emiriah Arab Bersatu, berdasarkan kepada pengeluaran minyak dan gas iaitu saluran adalah salah satu versi daripada SpaceToon International Ltd, planet musiks kanak-kanak sebagai penontonnya.

Susan Wojcicki

Susan Wojcicki Diane ( wuu-CHITS-kee, Poland: [vujˈt͡ɕit͡skʲi]; lahir 5 Julai 1968) ialah eksekutif teknologi Amerika. Beliau telah menjadi CEO YouTube sejak Februari 2014.Wojcicki terlibat dalam penubuhan Google, dan menjadi pengurus pemasaran Google yang pertama pada tahun 1999. Beliau bertanggungjawab terhadap perkhidmatan video asli Google, dan setelah melihat kejayaan YouTube, mencadangkan pemerolehan YouTube oleh Google pada tahun 2006.

Wojcicki mempunyai anggaran nilai bersih hampir $ 500 juta.

Vevo

Vevo (/ˈviːvoʊ/; VEE-voh) ialah perkhidmatan pengehosan video multinasional Amerika ditubuhkan pada 8 Disember, 2009 sebagai usaha sama antara dua daripada syarikat rakaman "besar tiga", Universal Music Group (UMG) dan Sony Music Entertainment (SME). Ia beribupejabat di New York City dan para pemegang sahamnya kini terdiri daripada kedua-dua UMG dan SME serta Abu Dhabi Media dan Google selepas ia mengambil bahagian 7% pada tahun 2013, dengan syarikat "besar tiga" ketiga, Warner Music Group (WMG) menyertai Vevo pada Ogos 2016.Vevo menjadi hos video muzik dari kedua-dua Universal Music Group dan Sony Music Entertainment bersindiket di YouTube dan laman webnya, dengan Google dan Vevo berkongsi pengiklanan dan manfaat yang sama. EMI juga melesenkan pustaka video untuk Vevo tidak lama sebelum pelancarannya dan pemerolehannya oleh UMG pada tahun 2012. Pada asalnya, Warner Music Group dilaporkan akan mempertimbangkan hos kandungannya pada perkhidmatan selepas ia dilancarkan, tetapi membentuk satu pakatan dengan saingan MTV Networks (kini Viacom Media Networks). Pada Ogos 2015, Vevo mengungkapkan semula minat dalam pelesenan muzik daripada Warner Music Group, dan perjanjian dengan WMG telah ditandandatangani pada 2 Ogos 2016, membuat keseluruhan daripada "besar tiga" syarikat rakaman muzik layak untuk pelesenan bagi Vevo.

Videografi Siti Nurhaliza

Penyanyi rakaman Malaysia Datuk Siti Nurhaliza telah mengeluarkan empat album video, empat album DVD, 10 album kompilasi video, 10 album konsert, 93 muzik video dan 9 video lirik serta telah menjayakan beberapa iklan televisyen. Dari album pertamanya, Siti Nurhaliza (1996), beliau telah mengeluarkan muzik video untuk lagu "Jerat Percintaan" dan "Jawapan Di Persimpangan". Album keduanya, Siti Nurhaliza II (1997) telah mengeluarkan muzik video untuk lagu "Aku Cinta Padamu", "Wajah Kekasih", "Bisikan Asmara" dan beberapa muzik video lagunya yang lain. Album ketiga, keempat dan ketujuhnya, Cindai (1997), Adiwarna (1998), Safa (2001) masing-masing telah mengeluarkan 10 muzik video.

Album ke-16 beliau, Fragmen (2014) telah menerbitkan muzik video untuk lagu "Lebih Indah" dan "Jaga Dia Untukku". Muzik video untuk "Lebih Indah" telah diterbitkan bagi mempromosikan produk eau de toilettes keluaran SimplySiti dan ianya didapati di akaun YouTube rasmi SimplySiti pada 30 Mei 2014, sementara muzik video bagi "Jaga Dia Untukku" telah difilemkan di Bogor, Indonesia.

Pada November 2016, Datuk Siti telah mengeluarkan muzik video untuk lagu "Menatap Dalam Mimpi" yang dimuatkan dalam album secara langsung beliau, Unplugged (2015). Muzik video keduanya telah dimuatnaik di akaun Vevo rasmi Datuk Siti dan juga di YouTube selepas muzik video pertamanya ditarik balik dalam masa 12 jam selepas ia dimuatnaik pada Ogos.

YouTube Premium

YouTube Premium (dahulunya YouTube Red) ialah perkhidmatan langganan aliran berbayar yang menyediakan penstriman bebas pengiklanan semua video yang dihoskan oleh YouTube, kandungan asli eksklusif yang dihasilkan dengan kerjasama pencipta laman web, akses kepada versi audio video sahaja pada aplikasi YouTube Music, serta main semula luar talian dan main balik video pada peranti mudah alih.Perkhidmatan ini pada asalnya dilancarkan pada November 2014 sebagai Music Key, menawarkan penstriman video muzik bebas iklan dan muzik dari label yang mengambil bahagian di YouTube dan Google Play Music. Perkhidmatan tersebut kemudiannya disemak semula dan dilancarkan semula sebagai YouTube Red pada 31 Oktober 2015, memperluaskan ruang lingkupnya untuk menawarkan akses tanpa iklan kepada semua video YouTube, berbanding dengan hanya muzik. YouTube mengumumkan penjenamaan perkhidmatan itu sebagai YouTube Premium pada 17 Mei 2018, bersama-sama kembalinya perkhidmatan berlangganan YouTube Music yang berasingan.

YouTube
Pengasas
Saluran
Budaya dan
video
Aplikasi dan perkhidmatan
Acara
Rencana berkaitan
Sekilas
Pengiklanan
Komunikasi
Perisian
Sistem pengendalian
Bahasa pengaturcaraan
Platform
Perkakas
Alat pembangunan
Penerbitan
Garis masa carian
Ditamatkan
Lain-lain
Orang
Berkaitan

Dalam bahasa lain

This page is based on a Wikipedia article written by authors (here).
Text is available under the CC BY-SA 3.0 license; additional terms may apply.
Images, videos and audio are available under their respective licenses.